Skocz do zawartości

Xbox Series - komentarze i inne rozmowy

ASX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Czoperrr napisał(a):

W takiej sytuacji MS zarabiać będzie tylko na GP bo nie wierzę że ktoś kupi grę na MS Store zamiast na Steam 

No o GP właśnie chodzi. W czasach gdy coraz więcej graczy wydaje coraz więcej swoich pieniędzy, na coraz to mniejszą liczbę gier, zakupy pojedynczych gier tracą dla nich na znaczeniu.

Edytowane przez SnoD
Opublikowano
7 minut temu, Czoperrr napisał(a):

W takiej sytuacji MS zarabiać będzie tylko na GP bo nie wierzę że ktoś kupi grę na MS Store zamiast na Steam 

o to bym się jakoś nie martwił, bo gry MS są od lat jednymi z najlepiej sprzedających sie gier na Steam. Zarabiają i tu i tu. 

Opublikowano
9 minut temu, Czoperrr napisał(a):

Może jakaś czasowa wyłączność dla sklepu? Xbox to jednak mocniejsza marka niż Epic ze swoim sklepem.

Opublikowano
4 minuty temu, Paolo de Vesir napisał(a):

Może jakaś czasowa wyłączność dla sklepu? Xbox to jednak mocniejsza marka niż Epic ze swoim sklepem.

Tak, na pewno :p

Na Steam sprzedadzą gry, a na Windows Store subskrypcje GP. Win-win.

Opublikowano

Nie ma na to szans, teraz coraz więcej wydawców dochodzi do wniosku że czasowa wyłączność przynosi częściej więcej szkód niż pożytku. 

Gry MS są dostępne na Steam w dniu premiery i tak pozostanie, lepiej wyjdą na efekcie synergii i zarabianiu na Steam niż na próbach walki z nim. 

Opublikowano

Jedno jest pewne, będzie drogo, tak żeby od początku zarabiać na konsolach, zwłaszcza jeśli będą też modele third party.

Spencer wspomniał już jakiś czas temu, że coraz trudniej dopłacać do sprzedaży konsol. Cena PS5 Pro też pokazuje kierunek w którym idzie branża, wszyscy chcą zarabiać na hardware.

Opublikowano

No trzeba się będzie nastawić na 4k, byle za solidny sprzęt.

Chociaż ja tak myślę sobie że ten domyślny Xbox od MS byłby przystępny cenowo, a takie third party odpowiednio mocniejsze i droższe. Tak by każdy miał wybór.

Opublikowano

Myślę, że to i tak będzie gwóźdź do trumny Xboxa i poniesie spektakularną porażkę. Teraz mieli wszystko by powalczyć jak równy z równym z PS a dostali w dupę strasznie, aż trudno mi to zrozumieć. Świetny sprzęt, mnóstwo przejętych IP, a każdy i tak sra na Xboxa, nawet oni sami na siebie.

Opublikowano

Teraz modne i tańsze jest płacenie za czasową ex co właśnie robi sony ze stellar/silent 2 itd. Odrobienie strat to są lata, na pewno nie generacja i na pewno nie pomaga dobra forma sony. Mogą próbować gonić, ale raczej nie dogonią.

Opublikowano

A ja tak czy siak biorę nowego Xboxa i pierdole już się zastanawiać czy będzie trupem, kiedy będzie trupem. 

Od X360 większość grania i najlepsze wspomnienia mam na Xboxie. Dwa razy miałem PS4 i dwa razy sprzedałem wracając do zieleni. Ps5 mam dwa lata i kupiłem na nią 6 gier, a kilka ograłem w abo. I też sprzedaje bo i tak gram głównie na innej konsoli.

Może na Plejce są jakieś exy itp ale tu mi się najlepiej gra i to jest dla mnie najważniejsze. Jest Gamepass który też okazuje się zajebisty kilka razy w roku co najmniej.

Może dokupie sobie Legiona żeby móc też grać przenośnie i tyle.

Opublikowano
8 minutes ago, Atherius said:

Teraz modne i tańsze jest płacenie za czasową ex co właśnie robi sony ze stellar/silent 2 itd. Odrobienie strat to są lata, na pewno nie generacja i na pewno nie pomaga dobra forma sony. Mogą próbować gonić, ale raczej nie dogonią.

No właśnie Sony jest w dość kiepskiej formie w tej generacji, więc tym bardziej była szansa ich podgryźć. 

Opublikowano
2 minuty temu, drozdu7 napisał(a):

A ja tak czy siak biorę nowego Xboxa i pierdole już się zastanawiać czy będzie trupem, kiedy będzie trupem. 

Od X360 większość grania i najlepsze wspomnienia mam na Xboxie. Dwa razy miałem PS4 i dwa razy sprzedałem wracając do zieleni. Ps5 mam dwa lata i kupiłem na nią 6 gier, a kilka ograłem w abo. I też sprzedaje bo i tak gram głównie na innej konsoli.

Może na Plejce są jakieś exy itp ale tu mi się najlepiej gra i to jest dla mnie najważniejsze. Jest Gamepass który też okazuje się zajebisty kilka razy w roku co najmniej.

Podobnie. Od premiery obecnej generacji siedzę na x i przechodzę po kilkadziesiąt gier rocznie, ps5 kupiłem niedawno żeby zagrać w interesujące mnie gry i wyszło z 5 pozycji. No i jestem targetem xgp, to moje główne źródło gier. Jak na coś się mocno najaram to kupuję day1, a tak to usługa w zupełności wyczerpuje moje potrzeby, jest też ubi+ premium dla gierek ubi day1.

U mnie przenośne granie się nie sprawdza, bo po prostu nie lubię/nie mam potrzeby grać poza domem, jak już to okazjonalny xcloud na telefonie.

Opublikowano
Cytat

No i myślę że większość osób myśli w podobny sposób. Mają te xboxy, zbudowane tu przez lata biblioteki setek gier, Game Passa, integracja z PC, granie w chmurze, wszystkie zapisane stany gier, i chcą po prostu kolejnych sprzętów które pozwolą im to kontynuować. Co im po tym że Xbox przegra w jakieś w jakieś walce na sprzedaż konsol z Playstation, jeśli jest im tu wygodnie i mają w co grać?

Jeśli xbox nie zacznie być olewany przez wydawców third party i nie przestaną być robione na niego gry, to nie za bardzo jest sens przesiadać się na inną konsole, budować od zera bibliotekę i cofać się w rozwoju  np. pod względem tej integracji z PC, czy abonamentów. 

Opublikowano
6 minutes ago, ASX said:

No i myślę że większość osób myśli w podobny sposób. Mają te xboxy, zbudowane tu przez lata biblioteki setek gier, Game Passa, integracja z PC, granie w chmurze, wszystkie zapisane stany gier, i chcą po prostu kolejnych sprzętów które pozwolą im to kontynuować. Co im po tym że Xbox przegra w jakieś w jakieś walce na sprzedaż konsol z Playstation, jeśli jest im tu wygodnie i mają w co grać?

Jeśli xbox nie zacznie być olewany przez wydawców third party i nie przestaną być robione na niego gry, to nie za bardzo jest sens przesiadać się na inną konsole, budować od zera bibliotekę i cofać się w rozwoju  np. pod względem tej integracji z PC, czy abonamentów. 

a co z kolekcją na płytach?

Opublikowano
1 godzinę temu, ASX napisał(a):

To nie jest tak że przez ponad 8 lat nic nie ruszyło. 

Quick Resume to całkiem spoko innowacja, która wiadomo wciąż może być dopracowana , której nie ma do tego pory na żadnym innym urządzeniu. A szkoda, bo chętnie zobaczyłbym to na PC, zwłaszcza tych przenośnych. 

myślę że ten XboxOS będzie działać podobnie jak SteamOS nadbudowany na Liinuxie. Czyli domyślnie będzie xboxowy interfefs i jego sklep, ale jeśli będziesz chciał to będziesz mógł wejść do zwykłego trybu desktopowego i kupić gierki na GOGc zy innch platformach. W sensie nikt korzystający z PC nie będzie chciał się ograniczać systemowo tylko do zakupów i biblioteki gier z Microsoft Store. 

Takie rozwiazanie najbardziej by mi odpowiadalo :)

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Czoperrr napisał(a):

Ktoś Ci każe wyrzucać do śmietnika konsolę na jakę te gry kupiłeś?

Masz XsX, który odpala do 3 generacji wstecz z płyt.

Napędy kiedyś wymrą śmiercią naturalną w przypadku konsol, bo technologii płyt już nikt nie rozwija na masową skalę, a gry będą coraz większe. Jak będą gry po 500 GB w standardzie, to nikt nie będzie ich pakował na fizyczne nośniki.

Edytowane przez SnoD
Opublikowano
2 minuty temu, Czoperrr napisał(a):

Nie wiem, obawiam się że następna konsola będzie bez napędu. I jeśli ktoś zbierał do tej pory pudełka to ostatnią konsolą na której będzie mógł je ograć będzie XSX.

Pamiętam że kiedyś MS miał jakiś pilotażowy program w ramach którego można przypisać licencje z płyty do twojego konta. Ten słynny Drm z Xboxa One z którego się wycofali po protestach, też miał działać w podobny sposób że licencje z płyty przypisywał do konta. Ale nic z tego się nie zmaterializowało. 

Słabo, bo ja sam zachowywałem się jak debil, i pamiętam że jak znikała ze sprzedaży Forza Horizon 2 czy 3 i były do kupienia cyfrowo za grosze, to byłem wtedy pudełkowcem i myśałem po co kupować cyfrę skoro mam już pudełko. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Czoperrr napisał(a):

Dzis to wlasnie tak wyglada na rynku PC, ALE duzo ludzi posiadajacych xboxa pewnie nawet nie wie ze troche tych gier kupilo na MS Store ;) W ogole duzo ludzi pewnie nawet nie wie ze majac konto np na Win 10 ma juz konto xbox itd. Znajomy kiedys pytal mnie jak zalozyc konto na konsoli bo kupil Series S (jego pierwsza konsola w zyciu) i byl mocno zdziwiony ze moze po prostu zalogowac sie tak samo jakby logowal sie do laptopa :)

MS wystarczy ze zrobi interfejs sklepiku w stylu tego z Xboxa i polowa ludzi uzywajac takiego hh w trybie gamingowym nawet nie pomysli ze robi zakupy na MS Store a nie na xboxie. Zreszta to kwestia czasu kiedy te sklepy beda jednoscia i play anywhere bedzie domyslne na kazdym urzadzeniu z systemami MS.

• Plusik 1
Opublikowano
11 minutes ago, SnoD said:

Ktoś Ci każe wyrzucać do śmietnika konsolę na jakę te gry kupiłeś?

Masz XsX, który odpala do 3 generacji wstecz z płyt.

Napędy kiedyś wymrą śmiercią naturalną w przypadku konsol, bo technologii płyt już nikt nie rozwija na masową skalę, a gry będą coraz większe. Jak będą gry po 500 GB w standardzie, to nikt nie będzie ich pakował na fizyczne nośniki.

Dla mnie to nie problem, bo nie sprzedaje swoich konsol i nie mam za dużo gier na płytach na Xboxa. To było pytanie do ASX bo pisze o tym, że ludzie mają zbudowane kolekcje gier i chcą to kontynuować.