Skocz do zawartości

Xbox Series - komentarze i inne rozmowy

ASX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Trzeba przyznać, że niezłe cyrki dzieją się w tej generacji - po pierwszych dwóch latach PS5 i XS na rynku spodziewałbym się raczej, że Sony będzie sypało swoimi grami jak z rękawa, a MS będzie wypluwał na rynek gierkę na rok, bez gwarancji jakości, a sytuacja jest zgoła odwrotna. Niesamowite jaki progres zaliczył MS - wystarczyło jedynie 10 lat budowania 1st party i przegranie najważniejszej generacji aby wzięli się do roboty. :obama:

Opublikowano
2 minuty temu, drozdu7 napisał(a):

I własne teraz, kiedy mają tyle gier, postanowili zasypywać nimi inne platformy ;))

I dobrze. Gry robi się dla graczy, im więcej zagra tym lepiej.

Opublikowano

Przegrali najważniejszą generację, czyli generację ósmą więc efekt jest taki a nie inny. Tylko, że teraz już naprawdę nie ma to większego znaczenia - premiera każdej gry Sony na PC to już praktycznie pewniak, niebiescy robią umizgi również w stronę Switcha i kwestią czasu są już premiery esów 3rd party na Xboxie. Jedyne na czym może grać Sony to wyłączność tymczasowa, a przy czasie ile zajmuje produkcja gier będzie to coraz mniej opłacalne.

Także coraz mniejsze przywiązanie do sprzętu to naturalna kolej rzeczy.

Opublikowano

Sony ewidentnie ma zadyszkę z grami i sam uważam tą generację na razie za bardzo słabą w porównaniu z ps4, ale Xbox też jakichś sztosów nie wydaje choć zobaczymy jak będzie w przyszłości bo obkupili się w studia solidnie.

Opublikowano (edytowane)

MS ma pierdyliard gier w produkcji i jeszcze więcej deweloperów, którzy te gry robią. Sony natomiast nie dość, zamknęło kilka studiów które robiło gry, to w ciągu roku skasowało już 9 produkcji, czym produkcyjnie cofnęli się o co najmniej pół generacji. Rozdźwięk między MS i Sony pod względem liczby wypuszczanych gier będzie już tylko coraz większy.

Co tu dużo mówić, MS pierwszy raz w historii wypuści w pierwszym kwartale roku 3 albo 4 gry :p

Edytowane przez SnoD
Opublikowano

Nie no jasne, na Xboxie będzie w co grać i to nie ulega wątpliwości. No i Gamepass będzie dalej wartością dodaną, szczególnie jeśli gry faktycznie podróżeją to nawet 100zl nie będzie się wydawało tak dużo.

Opublikowano

Może tak być, że GP za jakiś czas będzie na prawdę fajnym ekosystemem i będzie można grać wszędzie i na wszystkim. Liczę po cichu, że z czasem zaczną wypluwać dużo gier co ważniejsze dobrych gier bo tak na prawdę przesiadka na inną platformę to najmniejszy problem dzisiaj.

Opublikowano
1 godzinę temu, SnoD napisał(a):

MS ma pierdyliard gier w produkcji i jeszcze więcej deweloperów, którzy te gry robią. Sony natomiast nie dość, zamknęło kilka studiów które robiło gry, to w ciągu roku skasowało już 9 produkcji, czym produkcyjnie cofnęli się o co najmniej pół generacji.

No fajnie, tylko według nowej polityki MS ma pierdyliard gier = Sony ma pierdyliard gier + własne

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, krzysiek923 napisał(a):

No fajnie, tylko według nowej polityki MS ma pierdyliard gier = Sony ma pierdyliard gier + własne

No to pierwsze co pisałem właśnie ;)

Jeśli ruszy lawina i wszystko będzie lecieć na wszystkie platformy to tylko zostanie Gamepass jako jakakolwiek karta przetargowa. 

Trudno bowiem myśleć że nawet ludzie którzy siedzieli na Xboxie nie pomyśla, kurwa tam mam jednak tych kilka gier więcej 

@ASX Ty naprawdę wierzysz w tego Steama? Przecież jak logicznie się nad tym zastanowisz to trudno wytłumaczyć jak to miałoby działać, nawet mądrzejsi od nas nie wiedzą i gdybaja tylko

Edytowane przez drozdu7
Opublikowano

"Jeśli". A i tak nie wiesz, jaki ruch wykona Sony w takim wypadku. Nie wiesz nawet jak realnie będzie wyglądał ten "Biggest Generational Leap" w wykonaniu MS i czy każdemu będzie odpowiadał. Najoczywistsze rozwiązanie wydaje się takie, że Sony wróci do eksów i zacznie rzucać grami jak za najlepszych czasów, bo sytuacji ich zmusi, zaczną grać sentymentalnymi nutami i na pewno znajdą zadowalającą bazę klientów. Czyli w zasadzie byłoby dużo lepiej niż jest teraz, a nawet teraz ludzie wybierają plejke anyway, gdzie eksów jak na lekarstwo. Można pisać o zmieniającym się rynku bla bla, które to zmiany Nintendo ma w dupie i żyje.

Opublikowano

No na razie nic nie wiem, dlatego użyłem tylko słowa "jeśli". 

Ale jednego jestem pewny Sony nie wróci do eksów. Ostatnio ich obecny prezydent przyznawał, że PC to nie jest konkurencja dla konsol, a ich były prezydent mówił, że wydawanie gier na konsole i PC nie wystarcza i gracze jeśli chcą nowych singlowych gier powinni kupować remastery.

Prędzej moim zdaniem zaczną wydawać wydawać wszystko w dniu premiery na PC, żeby efektywniej wykorzystać marketing. Bo coraz więcej wydawców dochodzi do wniosku, że czasowa ekskluzywność i wydawanie gry po roku lub dwóch na inną platformę to nie jest najlepszy pomysł. 

Opublikowano
2 minuty temu, ASX napisał(a):

Ale jednego jestem pewny Sony nie wróci do eksów. Ostatnio ich obecny prezydent przyznawał, że PC to nie jest konkurencja dla konsol

No na ten moment nie jest, bo nie ma tego Xboksa ze Steamem, to co ma powiedzieć. Wróci do eksów jeśli to się ziści.

Opublikowano (edytowane)

Ja sie ciesze, ze MS oferuje co raz wiecej. Ale z ich obecna polityka, jesli zaczna wydawac wiekszosc swoich gier na inne platformy, przyjdzie pytanie: majac PC lub PS5, co mi oferuje Xbox? Game Pass to za malo, nie jest dla wszystkich i nie przekona wszystkich. 

25 minut temu, ASX napisał(a):

No na razie nic nie wiem, dlatego użyłem tylko słowa "jeśli". 

Ale jednego jestem pewny Sony nie wróci do eksów. Ostatnio ich obecny prezydent przyznawał, że PC to nie jest konkurencja dla konsol.

I tu sie Sony moze wlasnie przejechac. PC jak najbardziej moze byc konkurencja. Jeszcze troche i wyjda jakies pudelka ze Steam OS, ktore nie beda miec ograniczenia konsol, co raz bardziej dazy to do console experience. Mlodsi gracze nie dzwigaja nostalgii i historii konsol - nie graja od czasow PS One, PS2 itd., a wiec nie czekaja tak z ekscytacja na kolejna generacje jak starsi gracze, my. Eksow tez co raz mniej, to po co bedzie konsole kupowac. Kiedys kupowalo sie konsole (pleja czy xboksa) to bylo wiadomo, ze byla masa gier na wylacznosc.

Edytowane przez Lukas_AT
Opublikowano
6 minut temu, Lukas_AT napisał(a):

Ale z ich obecna polityka, jesli zaczna wydawac wiekszosc swoich gier na inne platformy, przyjdzie pytanie: majac PC lub PS5, co mi oferuje Xbox? Game Pass to za malo, nie jest dla wszystkich i nie przekona wszystkich. 

Niewiele, dlatego im wystarczy jak będziesz kupował ich gry na PC lub PS. 

Opublikowano

Przecież MS jest tego świadomy, dlatego, moim zdaniem, w przyszłej generacji pójdą w stronę taniego sprzętu do Gamepassa jak Series S za 300$, a zupełnie odpuszczą konsolę za około 500. 

Opublikowano
9 minut temu, Lukas_AT napisał(a):

majac PC lub PS5, co mi oferuje Xbox?

Rozbija się o to co na PS5 - o czasową wyłączność. Jeśli masz faktycznie mocnego PC albo przynajmniej porównywalnego do XS to nie potrzebujesz Xboxa, ale mając tylko PS5 jest mnóstwo gier których na PS5 (jeszcze) nie ma. Można zawsze czekać, ale jak chcesz od razu - bierzesz XS.

3 minuty temu, Homelander napisał(a):

Przecież MS jest tego świadomy, dlatego, moim zdaniem, w przyszłej generacji pójdą w stronę taniego sprzętu do Gamepassa jak Series S za 300$, a zupełnie odpuszczą konsolę za około 500. 

Czuję, że dekoderem do XGP będzie handheld, a dedykowany Xbox będzie w zamyśle czymś w rodzaju SteamMachines z odpowiednim UI. Już dzisiaj po naciśnięciu guide button grając na PC interface podobny jest do menu podręcznego konsoli.