Daddy 4 262 Opublikowano wczoraj o 12:11 Opublikowano wczoraj o 12:11 W dniu 25.01.2025 o 11:34, SnoD napisał(a): Co do gier od MS, to sam fakt, że pomimo tego, iż po necie latały informacje i zapowiedzi pewnie o jakiś 30 różnych grach w produkcji, a pomimo tego potrafili trzymać pod kluczem takie Ninja Gaiden 4 przez tyle lat, świadczy o tym, że mają potężny lineup gier na 10 lat do przodu i nie muszą niczego wypuszczać przed czasem. Dalej będą exy konsolowe na XS i nextgenowej konsoli. MS ma tyle ludzi i gier w produkcji że mogą sobie na to pozwolić i wbrew śmieszkowaniu to XS w tym roku ma 3x więcej exów firstparty niż ps5. Problem nowej polityki jest taki że na grach zarobią więcej ale sama konsola i ich sklep może stać się mniej konkurencyjna i bardziej co martwi to dostępność i marketing konsoli który stanowi ułamek sumy jaką Sony wydaje a Spencer coś pierdoli o atrakcyjności sprzętowej 23 godziny temu, drozdu7 napisał(a): bo jeśli ktoś myslal że takie Sony też będzie przyparte do muru żeby musieć dzielić się swoimi eksami na polu konsol, no to się nie wydarzy. Sony już to robi w swoim tempie i nie jest to przyparcie do muru a zarabianie dodatkowej kasy, gry się nie zwracają lub ledwie wychodzą na zero, zresztą masz wywiad z Hulstem z grudnia gdzie mówi o otwartym kierunku PS na inne sprzęty. Przyszła generacja dla obu konsol to będzie garstka konsolowych exów, reszta wydawana na co się da, w sumie jak obecnie. Jedynie Nintendo zostanie po staremu. Zobacz że PS5 fakt rozpędzone po PS4 ale z zaledwie paroma exami na krzyż przez 5 lat sprzedaje się bardzo dobrze przy odpowiednim marketingu, Sony ładuje w promowanie sporo hajsu + wersje slim, pro, vr, portal, pady edge, leci w sprzęt i powoduje że jest głośno. A MS? Macie tu konsole z większym dyskiem i nowy kolor pada ale poszukajcie sobie w sklepach xd Cytuj
drozdu7 2 949 Opublikowano wczoraj o 12:24 Opublikowano wczoraj o 12:24 22 minuty temu, Czoperrr napisał(a): Tego się właśnie obawiam. Konieczna będzie integracja z PC. Wydaje mi się że jest to zmartwienie praktycznie każdego użytkownika. Bo jeśli już teraz mieliśmy sytuację z Baldurem, Wu Kongiem itp to co będzie później gdy konsola będzie jeszcze bardziej zmarginalizowana Cytuj
opTa 0 Opublikowano wczoraj o 17:16 Opublikowano wczoraj o 17:16 8 hours ago, Sebas said: Jak sobie wykalkulowali, że się im zwróci r&d na konsole to niech się bawią. Ile ten R&D może ich teraz kosztować? Dużo wskazuje na to że PS6, nowy xbox, Steam Deck 2/SteamBox będą oparte na tym samym procesorze [1] i grafice [2] od AMD. Sony może i musiało dopłacić za sprzętowe wsparcie PSSR w PS 5 Pro w tej generacji, w następnej Microsoft będzie miał to wszystko w pakiecie. [1] następny Zen, choć to też zależy od tego czy MS wyda konsolę 2 lata przed Sony [2] nowa architektura z działającym RT i FSR Cytuj
SnoD 2 381 Opublikowano wczoraj o 17:25 Opublikowano wczoraj o 17:25 (edytowane) Myślę, że MS w czerwcu zrzuci bomby co do nowych konsol. Nie ograniczają drastycznie produkcji XsX poniżej zapotrzebowania rynkowego bez powodu. Myślę, że mogą zwalniać moce produkcyjne, pod nowy sprzęt. Mogą chcieć powtórzyć manewr z X360 gdzie wypuścili konsolę półtora roku przed Sony. Edytowane wczoraj o 17:26 przez SnoD Cytuj
Daddy 4 262 Opublikowano wczoraj o 17:35 Opublikowano wczoraj o 17:35 Spencer właśnie powiedział że nowa konsola to jeszcze daleki temat a ty chcesz zapowiedź za 4mc., najwcześniej pod koniec 2026. Cytuj
Faka 4 071 Opublikowano wczoraj o 18:16 Opublikowano wczoraj o 18:16 Chcesz mi powiedzieć, że XSX jeszcze do końca 2026 będzie działać? Ja już myślałem, że oni coś na początek 2026 roku będą pokazywać konsolę, a w połowie premiera. Cytuj
drozdu7 2 949 Opublikowano wczoraj o 18:24 Opublikowano wczoraj o 18:24 Trudno przewidzieć, o handheldzie na pewno mówił że to odległy temat. A stacjonarka? Kto wie. Liczymy na rychłą premierę, bo obecny sprzęt jest w stanie agonalnym. Ale może MS nie chce tego zmieniać zbytnio? Albo inaczej, nie jest to dla nich priorytetem by rushowac nową konsolę. A nam zostaje tylko się przyzwyczaić i czekać lub spierdolić Jak bardzo lubię Xboxa i system, tak te gadki i rzeczy które forsuje teraz MS, najbogatszy z całej trójki, no powodują niesmak trochę patrząc na to co gadali ponad rok temu Cytuj
ASX 14 788 Opublikowano wczoraj o 18:29 Autor Opublikowano wczoraj o 18:29 Ja nazwałbym stanem agonalnym stan w którym konsola ma kiepskie wsparcie i nie dostaje nowych gier vide ostatnie lata np. Buty. A tymczasem jest zupełnie na odwrót. Cytuj
pawelgr5 1 575 Opublikowano wczoraj o 18:51 Opublikowano wczoraj o 18:51 A ja bym chciał zeby nastepny xbox faktycznie byl potezny. Nie ze po prostu mocniejszy niz obecny bo to oczywiste ale mocniejszy niz zwykly skok generacji konsolowej. Idą mocno w 3rd party i sukces nastepnego pudla o niczym nie decyduje wiec taka maszynka za 4-5k z dojebanymi komponentami i dual bootem zeby faktycznie ten win11 smigal i Steam czlowiek mial to ideolo. Cytuj
Czoperrr 5 347 Opublikowano 23 godziny temu Opublikowano 23 godziny temu 1 hour ago, pawelgr5 said: A ja bym chciał zeby nastepny xbox faktycznie byl potezny. Nie ze po prostu mocniejszy niz obecny bo to oczywiste ale mocniejszy niz zwykly skok generacji konsolowej. Idą mocno w 3rd party i sukces nastepnego pudla o niczym nie decyduje wiec taka maszynka za 4-5k z dojebanymi komponentami i dual bootem zeby faktycznie ten win11 smigal i Steam czlowiek mial to ideolo. Jak to było, biggest technological leap ever? Byłoby ciekawie ale z ceną 5k byłby to sprzęt dla entuzjastów z tragiczną sprzedażą. Cytuj
drozdu7 2 949 Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu Nie no tak to nie będzie chyba. Ich bazowy model pewnie będzie w okolicach 3200zl. Też nie byłbym taki pewny tej mocy bo pozostaje jeszcze kwestia XSS Może będą mieli jakieś umowy i takiego mocniejszego Xboxa to będziesz sobie mógł zbudować u innego producenta. Ale to też już musiałyby być pecety. Nie no pytań dużo, dlatego ludzie trwają w takim zawieszeniu trochę Cytuj
ASX 14 788 Opublikowano 11 godzin temu Autor Opublikowano 11 godzin temu No ale jaki wpływ na moc przyszłej konsoli będzie miał XSS? Przecież to działa jak na rynku PC, to że ktoś gra na RTX 3050 czy RTX 3060 nie wpływa na moc i wydajność RTX 4090 czy 4080. Jedna karta jest dla tych którzy oczekują tańszego grania, a druga jest przeznaczona dla entuzjastów gotowych wydać znacznie więcej za większą liczbę FPS, lepszą rozdzielczość i ustawienia. Cytuj
Homelander 2 419 Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu 39 minutes ago, ASX said: No ale jaki wpływ na moc przyszłej konsoli będzie miał XSS? Przecież to działa jak na rynku PC, to że ktoś gra na RTX 3050 czy RTX 3060 nie wpływa na moc i wydajność RTX 4090 czy 4080. Jedna karta jest dla tych którzy oczekują tańszego grania, a druga jest przeznaczona dla entuzjastów gotowych wydać znacznie więcej za większą liczbę FPS, lepszą rozdzielczość i ustawienia. No ale jakaś gra na 3050 może nie działać i tyle, nikogo to nie obchodzi. A na XSS musi Cytuj
ASX 14 788 Opublikowano 10 godzin temu Autor Opublikowano 10 godzin temu Teraz, Homelander napisał(a): No ale jakaś gra na 3050 może nie działać i tyle, nikogo to nie obchodzi. A na XSS musi To gry na następnej generacji konsoli będą musiały działać na XSS? Skąd wziąłeś taką informacje? Cytuj
Homelander 2 419 Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu 1 minute ago, ASX said: To gry na następnej generacji konsoli będą musiały działać na XSS? Skąd wziąłeś taką informacje? Odniosłem się tylko do analogii dotyczącej kart graficznych, a nie przyszłej generacji Cytuj
pawelgr5 1 575 Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu Jak MS wyda takiego "Peceta" jako konsole z opcja przelaczania sie na desktop to tzw "gaming mode" zagwarantuje dzialanie wszystkich gier tak jak teraz XSS. Jak wydadza zwykle PC ktore po prostu beda na windowsie i nie beda miec nic konsolowego to wtedy bedzie sie trzeba martwic o to jak gry beda dzialac na takim kompie bo 3rd party nie beda sie spinac o jedna konfiguracje PC z setek jakie maja ludzie po domach. Cytuj
ASX 14 788 Opublikowano 10 godzin temu Autor Opublikowano 10 godzin temu 5 minut temu, Homelander napisał(a): Odniosłem się tylko do analogii dotyczącej kart graficznych, a nie przyszłej generacji Ale przecież dyskusja dotyczy przyszłej generacji konsol i XSS. Dlatego też użyłem analogii z dwiema różnymi generacjami kart graficznych RTX 30xx i RTX 40xx Dzisiaj MS wymaga by gry z XSX działały również XSS, ale ma żadnych informacji by wymóg ten miał być utrzymany z następną generacją konsol. No i ogólnie to nie jest tak że XSS blokuje możliwość wykorzystania w pełni XSX. Jeśli już to praca w optymalizację wersji XSS przekłada się raczej na lepsze działanie wersji na XSX czy PS5, Tak było na przykład z Baldurem czym chwalili się twórcy, który dzięki optymalizacji przy pracach nad wersją nad XSS, dostał patcha dla wersji PS5 który poprawił wydajność. Cytuj
Homelander 2 419 Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu 7 minutes ago, ASX said: Ale przecież dyskusja dotyczy przyszłej generacji konsol i XSS. Dlatego też użyłem analogii z dwiema różnymi generacjami kart graficznych RTX 30xx i RTX 40xx Dzisiaj MS wymaga by gry z XSX działały również XSS, ale ma żadnych informacji by wymóg ten miał być utrzymany z następną generacją konsol. No i ogólnie to nie jest tak że XSS blokuje możliwość wykorzystania w pełni XSX. Jeśli już to praca w optymalizację wersji XSS przekłada się raczej na lepsze działanie wersji na XSX czy PS5, Tak było na przykład z Baldurem czym chwalili się twórcy, który dzięki optymalizacji przy pracach nad wersją nad XSS, dostał patcha dla wersji PS5 który poprawił wydajność. Ja jestem wielkim fanem XSS, więc nie musisz mnie do niego przekonywać Faktycznie, nie doczytałem dyskusji i trochę wyrwałem się z odpowiedzią. A co do przyszłego Xboxa to chyba w historii tylko następca Gamecube był większą niewiadomą Cytuj
Czoperrr 5 347 Opublikowano 9 godzin temu Opublikowano 9 godzin temu XSS pójdzie do piachu za parę lat jak wyjdzie nowa konsola i nie jest to nic dziwnego, więc nie ma co się martwić, że będzie hamulcowym. Cytuj
łom 2 085 Opublikowano 9 godzin temu Opublikowano 9 godzin temu Jeżeli MS zacznie wydawać wszystko na wszystkim to nawet jeśli porzucą XSS/X to będą musieli wspierać Switcha 2, a jeśli wydadzą jakąś grę na Switcha 2 to nie powinno być żadnych przeszkód żeby też to zrobić na XSS/X. Bardziej prawdopodobny jest scenariusz taki jak teraz gdzie jest dużo gier crossgen ale graficzne sztosy omijają poprzednią generację i Switcha. Cytuj
Lukas_AT 1 229 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu Godzinę temu, Czoperrr napisał(a): XSS pójdzie do piachu za parę lat jak wyjdzie nowa konsola i nie jest to nic dziwnego, więc nie ma co się martwić, że będzie hamulcowym. Nie bylbym taki pewien. Okres cross-generacyjny moze trwac jeszcze dluzej niz pomiedzy 8 i 9 generacja. A wiec nadal deweloperzy by musieli uwzgledniac Series S po wyjsciu kolejnego Xboksa. Oczywiscie w koncu do piachu pojdzie, ale pytanie kiedy. Cytuj
ASX 14 788 Opublikowano 8 godzin temu Autor Opublikowano 8 godzin temu Jak nie będą chcieli to nie będą musieli, a jeśli będą uwzględniać to widocznie im się to będzie opłacać. Cytuj
drozdu7 2 949 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Jbc to większy wywiad wodza Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi