Skocz do zawartości

Xbox Series - komentarze i inne rozmowy

ASX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czyli tak jak było wiadomo od początku. 

Jedyną nowością będzie tylko ta nakładka na windowsa z xboxowym interfejsem. Ale i na tym powinni skorzystać aktualni posiadacze ROG Ally czy Legiona Go. Ot po prostu kolejny windowsowy handheld, tym razem z logiem xboxa i tyle. 

Opublikowano
23 minutes ago, ASX said:

czyli tak jak było wiadomo od początku. 

Jedyną nowością będzie tylko ta nakładka na windowsa z xboxowym interfejsem. Ale i na tym powinni skorzystać aktualni posiadacze ROG Ally czy Legiona Go. Ot po prostu kolejny windowsowy handheld, tym razem z logiem xboxa i tyle. 

Dodajmy, że kompletnie nienatchniony i generyczny. Szkoda zachodu

Opublikowano

No troche liczyłem jednak na jakieś zmiany. Czasem mi wraca pomysł na ROGa. W końcu też wyszedł ten ROGx który jakieś tam zmiany na plus miał (nie pamiętam jakie ale Rysław coś tam się zachwycał). Tu też mogli pójść i zrobić upgrade. A tak to pewnie ta nakładka xboxowa też na "zwykłym" ROGu będzie. 

Opublikowano

Dokładnie, kolejny handheld i tyle. Będzie tego coraz więcej, bo będą warianty z Xbox OS, Steam OS. 

Jakbym miał się czyms bardziej jarać to chyba jednak bardziej Steam Deckiem 2 niz przenośnym Xboxem 

• Plusik 1
Opublikowano

Ale beka że będzie brandowany Xbox a nie odpali nawet gier z Xboxa tylko będzie zwykłym pecetem z Windowsem odpalajacym gry z Windowsa. Coś jest mocno nie tak z działem gamingowym w Microsofcie.

Na Xboxie mamy quick resume, a tego nawet uspać nie będzie można, z czym do ludzi?

• Plusik 1
Opublikowano
Just now, Czoperrr said:

Ale beka że będzie brandowany Xbox a nie odpali nawet gier z Xboxa tylko będzie zwykłym pecetem z Windowsem odpalajacym gry z Windowsa. Coś jest mocno nie tak z działem gamingowym w Microsofcie.

Na Xboxie mamy quick resume, a tego nawet uspać nie będzie można, z czym do ludzi?

W punkt!

2 minutes ago, drozdu7 said:

Dokładnie, kolejny handheld i tyle. Będzie tego coraz więcej, bo będą warianty z Xbox OS, Steam OS. 

Jakbym miał się czyms bardziej jarać to chyba jednak bardziej Steam Deckiem 2 niz przenośnym Xboxem 

Ja na Xboxie jako platformie kładę kreskę całkowitą. Ten brandowany rog ally to zwykły żart, w dodatku mało śmieszny. Założe się, że ta nakładka sprowadzi się do tapety i ikonek na pulpicie

Opublikowano
13 minutes ago, Czoperrr said:

Walić to quick resume, nigdy mnie nie interesowała ta funkcja.

Jak dla mnie to ma sens, jeśli ktoś kupował tego asusa pod granie w gierki z gamepassa, to miło będzie mieć feeling jeszcze bliższy pada od xboxa oraz typowo xboxowe elementy designu. 

Opublikowano

To zwykła popierdółka, coś wypuszczonego niewielkim kosztem, zresztą nawet nie przez samego Xboxa. Ot jedno z wielu podobnych urządzeń na rynku. 

O wiele bardziej interesujące jest to co te oba artykuły mówią o przyszłych konsolach. Czyli o konsoli odpalającej gry z PCta, lub pececie odpalającym gry z konsoli, zależy jak na to spojrzeć. Jednym zintegrowanym sklepie, tworzeniu przez developerów jednej wersji gry która uruchomi się zarówno na PC i konsoli,  wstecznej kompatybilności gier ze starych konsol i potencjalnej możliwości obsługi sklepów zewnętrznych. To są już duże rzeczy jeśli wszystko to by się potwierdziło, i to nie tylko dla konsoli ale dla tych którzy grają na PC również. 

Opublikowano
18 minutes ago, Mustang said:

Walić to quick resume, nigdy mnie nie interesowała ta funkcja.

Jak dla mnie to ma sens, jeśli ktoś kupował tego asusa pod granie w gierki z gamepassa, to miło będzie mieć feeling jeszcze bliższy pada od xboxa oraz typowo xboxowe elementy designu. 

Quick resume w handheldzie jest o wiele wiele bardziej istotne niż w stacjonarce. Ja sobie nie wyobrażam handhelda bez uśpienia i szybkiego powrotu do gry

• Plusik 1
Opublikowano
31 minutes ago, Homelander said:

Quick resume w handheldzie jest o wiele wiele bardziej istotne niż w stacjonarce. Ja sobie nie wyobrażam handhelda bez uśpienia i szybkiego powrotu do gry

Jak dla mnie zależy od poboru energii, ale przyznam, nie wiem jak ta kwestia wygląda w praktyce. Na pewno wolałabym poświęcić 15 sekund na włączenie gry, jeśli w zamian w czasie moich np. 8 godzin w pracy, konsola straci mniej baterii. Ale może pobór energii jest śladowy. 

Co do tej konsoli przenośnej, to będę śledził info z zainteresowaniem. Akurat czas dojazdów pociągiem do pracy, jest dla mnie najsensowniejszym czasem na granie w ciągu dnia. 

Opublikowano

Quick Resume w ogóle nie wpływa na pobór energii.  To nie usypianie.

Możesz nawet odłączyć zasilanie na kilka dni, czy miesiące potem włączyć konsole na nowo i wracasz do miejsca gdzie ją zostawiłeś. 

Z tego co rozumiem to działa na zasadzie tego, że dzięki szybkiemu SSD jest w stanie, niejako sklonować aktualnie  używaną przez grę pamięć RAM  na SSD. 

To swoją drogą chyba jedyna  nextgenowa konsolowa funkcja która przyniosła ta generacja konsol i która nie jest obecna na PC. Mam nadzieję że będzie też w następnych konsolach i PC. 

• Plusik 1
Opublikowano

Nawet lepiej, bo wczoraj sobie z nudów rozkręciłem konsolę żeby zobaczyć czy radiator się nie przykurzył bo robi się cieplej i lubię dbać o swój sprzęt. Rozebrałem, wyciągnąłem płytę główną z zasilaczem na zewnątrz, profilaktycznie przedmuchałem (kurzu nie stwierdzono, ale no jak już mam na wierzchu to się sieknie tymi kilkoma barami po grillu) i skręciłem, a po włączeniu dalej siedzi mi gierka w Quick Resume :obama:

Opublikowano

Żeby wyciągnąć bebechy na zewnątrz potrzebujesz odkręcić dokładnie 10 śrubek - dwie od tylnej części obudowy, cztery schowane pod podstawką, trzy od wiatraka i jedną od pokrywy zabezpieczającej napęd. Odpinasz dwa ribbony (te takie przewody-tasiemki, płaskie), jeden konektor od wiatraka i dwa od napędu i już masz dostęp do radiatora. Jeśli nie chcesz wyciągać całości to w sumie samo otworzenie i wyjęcie wiatraka wystarczy, musisz tylko uważać żeby nie poharatać niczego pistoletem od sprężary. Tu poradnik, z którego korzystałem jak zmieniałem sobie pastę na PTM - interesują Cię jedynie pierwsze dwie minuty.

• Dzięki 1