Skocz do zawartości

Xbox Series - komentarze i inne rozmowy

ASX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
25 minut temu, Mustang napisał(a):

I z tych wszystkich urządzeń, dlaczego ktoś wychowany grając na Xboxie, miałby nie wybrać tego brandowanego marką Xbox? 

Już ci mówię dlaczego.

Na innym sprzęcie masz steamowe wersje gier czyli konfigurujesz je dowolnie pod taką małą maszynkę, jest to mus żeby sobie dowolnie ustawiać fpsy, customować detale graficzne itp. Steam Deck robi to dobrze.

A teraz wyobraź sobie taką sytuację z tą mini konsolą od MS - team od wstecznej został zamknięty więc kompatybilność wersji gier z MS Store będzie leżała, nie będziesz sobie mógł ustawić w jakiej rozdziałce i ilu fps te gry będą chodziły. W ogóle jak oni zamierzają to rozwiązać bez wpakowania w to zasobów ludzkich żeby zoptymalizować działanie gier na tym. Czy będą to po prostu porty gier z Series S? To też byłoby bez sensu bo tam większość mało wymagających gier ma natywną rozdzielczość 1440p a chodzi o to żeby rozdziałka się nie skalowała tylko była optymalnie dostosowana do ekranu w tym mini urządzeniu

Opublikowano
11 minut temu, ASX napisał(a):

a jaki jest cel trzymać to tylko na jednym urządzeniu skoro wszystko jest xboxem? ;) 

SteamOS też docelowo ma być uniwersalnym gamingowym systemem, nie tylko dla SteamDecka. 

Ja to napisałem bo wydaje mi się że nawet jeśli wyjedzie ten "prawdziwy" przenośny Xbox i będzie mógł odpalać bibliotekę z konsoli to i inne sprzęty dostaną taki update. Bo taki chyba jest ostateczny cel

• This 1
Opublikowano
33 minuty temu, GearsUp napisał(a):

Już ci mówię dlaczego.

Na innym sprzęcie masz steamowe wersje gier czyli konfigurujesz je dowolnie pod taką małą maszynkę, jest to mus żeby sobie dowolnie ustawiać fpsy, customować detale graficzne itp. Steam Deck robi to dobrze.

A teraz wyobraź sobie taką sytuację z tą mini konsolą od MS - team od wstecznej został zamknięty więc kompatybilność wersji gier z MS Store będzie leżała, nie będziesz sobie mógł ustawić w jakiej rozdziałce i ilu fps te gry będą chodziły. W ogóle jak oni zamierzają to rozwiązać bez wpakowania w to zasobów ludzkich żeby zoptymalizować działanie gier na tym. Czy będą to po prostu porty gier z Series S? To też byłoby bez sensu bo tam większość mało wymagających gier ma natywną rozdzielczość 1440p a chodzi o to żeby rozdziałka się nie skalowała tylko była optymalnie dostosowana do ekranu w tym mini urządzeniu

kilka kwesti: 

Skąd pewność że na xboxowej konsoli nie będzie można customowo ustawić fspy, detale graficzne i rozdzielczość jak na Steam Decku?

Skąd informacja o tym o tym że większość gier na Series S działa w natywnym 1440p, myślę że jest ich zdecydowana mniejszość, i króluje 1080p i niżej. Rozdzielczość w sam raz do grania przenośnego. 

Zespół od wstecznej kompatybilności wciąż działa w ramach xboxa w ramach zespołu od Games Preservetation, zajmuje się pewnie kwestiami technicznymi i prawnymi by przyszłe konsole były wstecznie kompatybilne z obecną biblioteką, co pewnie nie jest takie proste jeśli nowe xboxy mają być peceto-konsolami. 

Opublikowano

No zobaczymy bo plejka się wyślizgała z tematu robią urządzenie do strimowania, w sumie po całej filozofii Microsoftu i strony w którą idą to bardziej od nich bym się spodziewał takiego ruchu a nie projektowania sprzętu z bebechami. Mega ciekawa sytuacja

• Plusik 1
Opublikowano

Pisałem o tym wielokrotnie, dla mnie najbardziej niedoceniony ficzer. Nikt nie oferuje niczego podobnego. 

I dobrze słyszeć że wciąż w niego inwestują. 

Cytat

Microsoft has now reached the milestone of more than 1,000 Xbox Play Anywhere titles. Originally launched in 2016, Xbox Play Anywhere lets you purchase an Xbox game once and play it across consoles and PCs. Xbox Play Anywhere will be a key part of Microsoft's merging of Xbox and Windows, and VP of Next Gen Jason Ronald says "many many more" Play Anywhere titles are on the way.

Oh Yeah GIFs | GIFDB.com

Opublikowano

Play Anywhere to złoto, a teraz jak jeszcze zaczynają wciągać gierki Activision na Battle.net to znaczy, że jednym zakupem załatwiam sobie wersję konsolową, pecetową i wersję na launcherze, który mogę odpalić na Decku czyli przenośną, a między każdym tym urządzeniem gram na jednym sejwie. I to jest zajebiste w opór.

• This 1
Opublikowano
45 minutes ago, Bzduras said:

Play Anywhere to złoto, a teraz jak jeszcze zaczynają wciągać gierki Activision na Battle.net to znaczy, że jednym zakupem załatwiam sobie wersję konsolową, pecetową i wersję na launcherze, który mogę odpalić na Decku czyli przenośną, a między każdym tym urządzeniem gram na jednym sejwie. I to jest zajebiste w opór.

Na Steam Deck działa synchronizacja save z battle.net? Acziki pewnie nie będę działać no bo jak.

Opublikowano
13 godzin temu, Paolo de Vesir napisał(a):

Fantastyczna sytuacja - właśnie tutaj tworzy się prawdziwy ekosystem w który nie strach inwestować. Wystarczyło to okupić odcięciem się od fizyków. No coś za coś.

No tworzy się, a jeśli jeszcze faktycznie uda im się przenieść bibliotekę gier do tej pory zamkniętych na konsolach na PC, to nawet w przypadku jakby konsole  Xbox kiedyś przestały istnieć, to ludzie nie stracą swojej biblioteki. Czego o innych konsolach powiedzieć nie można. 

Opublikowano
13 hours ago, Bzduras said:

Tak się chwalą to chyba działa. Nie sprawdzałem, bo pierwszą gierką z PA w którą zagrak na decku będzie Toni 3

Tak ale nie wiem jak to będzie z odpalaniem tego na Steam Deck bo zakładam że zrobisz to przez Heroic.

Opublikowano

Nie, zainstaluję sobie launcherek przez Lutrisa i będę odpalać tak samo jak na PC - najpierw Battle.net, potem gierka. Heroic w ogóle obsługuje Battle.net? Myślałem cały czas, że tylko GOG/Epic.

Opublikowano

Ja mam po prostu zainstalowany battle.net, bez żadnego Heroica czy Lutrisa. Normalnie odpalam go z nonsteam, a potem gierkę. Tyle

A co do tego nowego Asusa to jeżeli zrobią jakieś pudło do tego z wielkim napisem Xbox to będzie niezłe wprowadzanie klientów w błąd

Opublikowano

Sam koncept że PC może być nazywany xboxem nadal może być niezrozumiały, chociaż bardzo starają się to zmienić. Ale najprawdopodobniej będzie tego więcej. A że takie "xboxy" czy ogólnie apliikacja xbox na PC nie uruchamiają (jeszcze) wszystkich gier z xboxa to problem, ale nie nazwałbym tego wprowadzaniem  w błąd, w końcu Steam Deck też nie uruchamia wszystkich gier ze Steama i nie jest to też poziom Sony, które nazywa Playstation Portal konsolą przenośna, mimo, iż portal żadną konsolą przenośną nie jest i żadnych gier z Playstation sam nie odpali. 

Opublikowano
20 minut temu, ASX napisał(a):

Sony, które nazywa Playstation Portal konsolą przenośna, mimo, iż portal żadną konsolą przenośną nie jest i żadnych gier z Playstation sam nie odpali. 

Sony nazywa PS Portal oficjalnie “Remote Player”. Co prawda, na poskiej stronie PlayStation  widze “konsole przenosna”, ale zwalilbym to raczej na kiepskie tlumaczenie i niedbalstwo polskiego oddzialu PlayStation. Od poczatku zapowiedzi pojawialy sie okreslenia remote player i akcesorium do PS5. 

• Plusik 1
Opublikowano

Patrzyłem na polską wersję, faktycznie określenie "remote player" jest o wiele bardziej trafne niż konsola przenośna 

Opublikowano
10 minutes ago, Lukas_AT said:

Sony nazywa PS Portal oficjalnie “Remote Player”. Co prawda, na poskiej stronie PlayStation  widze “konsole przenosna”, ale zwalilbym to raczej na kiepskie tlumaczenie i niedbalstwo polskiego oddzialu PlayStation. Od poczatku zapowiedzi pojawialy sie okreslenia remote player i akcesorium do PS5. 

No i ciekawe dlaczego wypieprzają cały ten dział. Nawet tak podstawowej rzeczy im się nie chce

• Plusik 1