Skocz do zawartości

Xbox Series - komentarze i inne rozmowy

Featured Replies

Opublikowano
Godzinę temu, Magik napisał:

No niebardzo...tryb performance celował w w 60 fps ale wystarczyło wjechać do miasta i gra chodziła w ok. 40-45 klatkach...generalnie dość mocno rwało ze względu na CPU.

No ok, ale działało w 60 :kaz:

• Odpowiedzi 33 tys.
  • Wyświetleń 2 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Jak ja lubie to dodawanie sobie kompetencji z dupy. Urodził się na początku lat 90 i od razu staż gracza mu się zaczął liczyć, już jak berbeć bez umiejętności srania do nocnika sobie CV redaktora budo

• Ladnie Spencer obchodzi 25-cio lecie Playstation 

• Po całej generacji spędzonej z PS4 zakup klocka wydawał się jedynym sensownym rozwiązaniem. Głównie z uwagi na gamepass i całą bibliotekę nieogranych gier. Pierwsze wrażenie to radość z unboxingu, bo

Opublikowano
1 hour ago, Daddy said:

quick resume raczej mało miejsca zżera z ssd co tam majaczy cirex, tam jest większa rezerwa pod ciągłe nagrywanie materiałów z gier w 4K podobnie na ps5.

Masz rację i chyba za mocny komentarz dałem.
Po prostu dziwi mnie jak wielki deal zrobili z opcji usypiania gry. Gry i bez tego się przecież szybko ładują.
Natomiast z nagrywania filmików dużo korzystam. Fajnie, że jest opcja 4K.

Opublikowano

Najlepiej jakby była opcja wyłączenia Quick Resume. Cyk i jak ktoś nie chce, to zyskuję 100GB dodatkowego miejsca :hi:

Opublikowano
54 minuty temu, C1REX napisał:

Po prostu dziwi mnie jak wielki deal zrobili z opcji usypiania gry. Gry i bez tego przecież się szybko ładują.

no chyba nie

Opublikowano
Godzinę temu, C1REX napisał:

Po prostu dziwi mnie jak wielki deal zrobili z opcji usypiania gry. Gry i bez tego się przecież szybko ładują.
Natomiast z nagrywania filmików dużo korzystam. Fajnie, że jest opcja 4K.

Jakiego usypiania? To jedna tylko z właściwości tej zajebistej opcji.

Masz sytuacje, że grasz w jakąś Forze czy Halo, a nagle dzwoni kumpel, że grają partyje w BFa czy CoDa. Klikasz menu start i cyk, w 6-8 sekund jesteś w drugiej grze. Albo chcesz sobie zrobić przerwę od jednej gierki i przejechać 2-3 wyścigi w Forzy, to cyk - 6-8 sekund i smigasz w Forze. Quick Resume jest masowo chwalone przez każdego, kto miał z tym styczność, niektórzy w recenzjach pisali nawet, ze to w ogóle kompletnie zmienia odbiór grania na konsoli. Myślę, że jak sam tego doświadczysz to się przekonasz.

Opublikowano
8 minutes ago, MatekDM said:

Jakiego usypiania? To jedna tylko z właściwości tej za(pipi)istej opcji.

Masz sytuacje, że grasz w jakąś Forze czy Halo, a nagle dzwoni kumpel, że grają partyje w BFa czy CoDa. Klikasz menu start i cyk, w 6-8 sekund jesteś w drugiej grze. Albo chcesz sobie zrobić przerwę od jednej gierki i przejechać 2-3 wyścigi w Forzy, to cyk - 6-8 sekund i smigasz w Forze. Quick Resume jest masowo chwalone przez każdego, kto miał z tym styczność, niektórzy w recenzjach pisali nawet, ze to w ogóle kompletnie zmienia odbiór grania na konsoli. Myślę, że jak sam tego doświadczysz to się przekonasz.

Bardzo trafne co powiedziałeś. Mi niby też to nie robi, ale jak się głębiej o tym pomyśli to nie raz miało się takie sytuacje. Albo chcesz pograć w coś 30 minut, ale miałeś inna grę odpalona i zanim zrobisz save ( a niech będzie to jeszcze jakaś japońska gra bez możliwości save albo środek walki ) i już ci się w ogóle nie chcą włączać. Albo Twoja dziewczyna chce jeden lvl w crasha zagrać i musisz wszystko wyłączać etc. Trochę jak z SSD i automatem w aucie. Dopóki nie masz to nie wiesz co tracisz ;)

Opublikowano
Just now, MatekDM said:

Jakiego usypiania? To jedna tylko z właściwości tej za(pipi)istej opcji.

Z tego co ludzie mówią, to quick resume działa tylko w grach, które wcześniej odpaliłeś. Quick resume resetuje się po jakimś czasie lub jeśli wyłączysz, a nie uśpisz konsolę. 

Poza tym gry z SSD i tak szybko startują z tego co widzę. 
Fajnie, że jest taka opcja, ale by robić z tego taki mega deal?

Opublikowano
  • Autor
1 minutę temu, C1REX napisał:

Quick resume resetuje się po jakimś czasie lub jeśli wyłączysz, a nie uśpisz konsolę. 

Jeśli wyłączysz konsole (możesz nawet wyjąć ja z kontaktu) to quick resume się nie resetuje

Opublikowano
3 minuty temu, C1REX napisał:

Z tego co ludzie mówią, to quick resume działa tylko w grach, które wcześniej odpaliłeś. Quick resume resetuje się po jakimś czasie lub jeśli wyłączysz, a nie uśpisz konsolę. 

Poza tym gry z SSD i tak szybko startują z tego co widzę. 
Fajnie, że jest taka opcja, ale by robić z tego taki mega deal?

Podałem przykłady w sytuacjach, gdy już grasz w jakąś grę, to raz.

Dwa, że Quick Resume nie resetuje się nawet jak wyjmiesz wtyczkę od zasilania z kontaktu.

Opublikowano
2 minutes ago, ASX said:

Jeśli wyłączysz konsole (możesz nawet wyjąć ja z kontaktu) to quick resume się nie resetuje

No to miałem złe info. W takim razie jest to dużo lepsza opcja. Dałem się nabrać na fake newsa :(

Opublikowano
  • Autor

Opublikowano
  • Autor

To dla mnie duże zaskoczenie że Xbox wczytuje gierki szybciej niż PS5, które ma przecież 2 razy szybszy SSD, muszę przyznać.

Opublikowano
3 minuty temu, ASX napisał:

To dla mnie duże zaskoczenie że Xbox wczytuje gierki szybciej niż PS5, które ma przecież 2 razy szybszy SSD, muszę przyznać.

Ja mam to samo, kompletnie się tego nie spodziewałem. W niektórych grach różnica jest ogromna + XSX szybciej się włącza z uśpienia (i to sporo szybciej).

Opublikowano

Jak za 2 lata polataja system to moze bedzie szybsze, ale obecnie to masakra. Spora roznica czasem na korzysc Xboxa. 

Opublikowano

Zapewne tytuły z BC mają jakieś ograniczenia związane np. z użyciem CPU czy dysku, co też wpływa na czasy ładowania. Czekam na testy tytułów działających natywnie na nowych konsolach.

Opublikowano

Właśnie sobie oglądam materiał DF o wstecznej w PS5 i w wielu tytułach wspominają, że na XSX jest np wyższa rozdziałka bo na OneX gra miała inne ustawienia niż na PS4 Pro i tego się nie przeskoczy bez patcha. Może podobna zasada jest z ładowaniem danych. Niemniej jest to zaskoczeniem.

Opublikowano

Z tym że XoneX jest ślamazarny, szybkość konsoli to nie tylko dysk ale i RAM, CPU i własne technologie.

Opublikowano

No, ale dalej chyba szybszy niż PS4 Pro.

Opublikowano

Odnośnie prędkości wczytywania gier ze wstecznej kompatybilności, to właśnie tak powinno działać. Są to buildy przeznaczone na PS4 Pro/Xbox One X więc dopóki nie dostaną patcha to będą działały identycznie jak PS4 Pro/Xbox One X wyposażone w dysk ssd.

Opublikowano
23 minuty temu, Daddy napisał:

Z tym że XoneX jest ślamazarny, szybkość konsoli to nie tylko dysk ale i RAM, CPU i własne technologie.

I obie konsole w przypadku BC nie korzystają z żadnych nowych technologii (in fact: obie architekturę GPU widzą jako GCN nie RDNA, co oczywiście jest normalne, po to aby nie zaburzać kompatybilności)

Opublikowano
30 minut temu, Square napisał:

No, ale dalej chyba szybszy niż PS4 Pro.

Chcesz nam wmówić, że wersje na ps4 mają jakiegoś locka na prędkośc odczytu i dlatego na ps5 jest wolniej?

Opublikowano

Nie wiem gdzie widzisz jakieś wmawianie, ale może przeczytaj jeszcze raz wcześniejszy post. Po prostu porównałem sytuacje z rozdziałką we wstecznych tytułach, i że inna optymalizacja może mieć wpływ na działanie gry na nowych sprzętach.