Moldar 2 245 Opublikowano 13 maja 2021 Udostępnij Opublikowano 13 maja 2021 Jak oski pisał, w xboxie masz na sztywno w ustawieniach całkowite wyłączenie albo instant mode. Coś wybierzesz i konsola zawsze tak będzie się wyłączać. A szkoda, przyszłoby się instant mode na zawołanie jak na konsoli sony. Cytuj Odnośnik do komentarza
MYSZa7 8 917 Opublikowano 13 maja 2021 Udostępnij Opublikowano 13 maja 2021 Nie @Moldar, zawsze jak wyłączysz konsolę przytrzymując przycisk Xbox na padzie to przejdzie ona w tryb „Instant On” albo „Oszczędzanie Energii”, zależy co wybrałeś w opcjach. By wyłączyć konsolę całkowicie musisz wejść w ustawienia i tam wybrać opcję „Wyłącz całkowicie”. Cytuj Odnośnik do komentarza
Moldar 2 245 Opublikowano 13 maja 2021 Udostępnij Opublikowano 13 maja 2021 No przecież to napisałem Cytuj Odnośnik do komentarza
LiŚciu 1 300 Opublikowano 13 maja 2021 Udostępnij Opublikowano 13 maja 2021 14 minut temu, Moldar napisał: No przecież to napisałem No troche nie napisałeś Nie ustawisz w konsoli na stałe całkowitego wyłaczania. Ustawisz tylko tryb instant on i oszczędzanie energi. Jak sobie zechcesz całkowicie wyłączyć to trzeba użyć takiej funkcji za każdym razem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
MYSZa7 8 917 Opublikowano 13 maja 2021 Udostępnij Opublikowano 13 maja 2021 Ogólnie powinni zrobić tak, że po przytrzymaniu przycisku Xbox powinna wyskoczyć opcja wyłączenia w stan uśpienia albo całkowite wyłączenie jak w przypadku PS4 np. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
milupl 616 Opublikowano 14 maja 2021 Udostępnij Opublikowano 14 maja 2021 7 godzin temu, LiŚciu napisał: Masz tego xboxa wogóle? Jakbym nie miał to bym nie pytał. Ale faktycznie dziś rano jak się obudziłem to było słychać jak wiatrak pracuje. Mam nadzieję że w którymś firmware wprowadzą coś na wzór z ps4. Cytuj Odnośnik do komentarza
ASX 14 615 Opublikowano 14 maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 maja 2021 Ja w swoim w ogóle nie korzystam z trybu uśpienia, konsola uruchamia się błyskawicznie a dzięki Quick Resume można wrócić do ostatnich gier tam gdzie się je zostawiło. Druga sprawa że prąd ostatnio podrożał, a wg testów Digital Foundry Xbox trochę tego proadu zżera w trybie uśpienia Cytuj Odnośnik do komentarza
Dr.Czekolada 4 492 Opublikowano 14 maja 2021 Udostępnij Opublikowano 14 maja 2021 Oba tryby dają Xboxa w uśpienie. Tak jak Mysza na poprzedniej napisał całkowite wyłączenie tylko w ustawieniach. Cytuj Odnośnik do komentarza
Moldar 2 245 Opublikowano 14 maja 2021 Udostępnij Opublikowano 14 maja 2021 Tylko czy "całkowite wyłączenie" w ustawieniach, a tryb oszczędzania to w rzeczywistości nie jest to samo? Cytuj Odnośnik do komentarza
Figuś 21 146 Opublikowano 14 maja 2021 Udostępnij Opublikowano 14 maja 2021 Nie, po całkowitym wyłączeniu z opcji zasilania konsola normalnie się bootuje po ponownym włączeniu. Nie nagrzewa sie i wentylator nie pracuje. Ogolnie dla ssd lepiej wyłączać całkowicie konsole bo na czuwaniu lubią bardzo dużo danych sobie przesyłać. Zarówno ps5 jak i xssx Cytuj Odnośnik do komentarza
LiŚciu 1 300 Opublikowano 14 maja 2021 Udostępnij Opublikowano 14 maja 2021 3 godziny temu, milupl napisał: Jakbym nie miał to bym nie pytał. Ale faktycznie dziś rano jak się obudziłem to było słychać jak wiatrak pracuje. Mam nadzieję że w którymś firmware wprowadzą coś na wzór z ps4. Wiatrak w konsoli widać jak na nią popatrzysz od góry. Jest przy samym szczycie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Moldar 2 245 Opublikowano 14 maja 2021 Udostępnij Opublikowano 14 maja 2021 Nie, po całkowitym wyłączeniu z opcji zasilania konsola normalnie się bootuje po ponownym włączeniu.No w oszczędzaniu energii jest dokładnie to samo przecież. Kiedyś wyłączałem konsole całkowicie i nie widziałem żadnej różnicy między tym, a oszczędzaniu energii, więc dla mnie to było to samo Edit:Poczytałem i jeszcze sprawdziłem i już kumam różnice. W oszczędzaniu energii konsola działa jeszcze chwilę, wiatrak się kręci i chłodzi konsolę, po jakimś czasie przechodzi w tryb jakby wyłączenia całkowitego. W ręcznym całkowitym wyłączeniu, wiatraki od razu przestają działać, więc imo chyba lepiej aby konsola jeszcze ciut popracowała aby schłodzić konsolę. Cytuj Odnośnik do komentarza
ASX 14 615 Opublikowano 14 maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 maja 2021 dla mnie to też to samo, ale nie jestem ekspertem Cytuj Odnośnik do komentarza
Czoperrr 5 058 Opublikowano 14 maja 2021 Udostępnij Opublikowano 14 maja 2021 Trybu Instant-On używam bardzo rzadko, np. tak jak dzisiaj w nocy - zostawiłem konsolę w tym trybie by zaciągnęła gierki. Wiatrak chodzi ledwo ledwo, zupełnie niesłyszalny. Na co dzień korzystam z Oszczędzania Energii. Cytuj Odnośnik do komentarza
Dr.Czekolada 4 492 Opublikowano 14 maja 2021 Udostępnij Opublikowano 14 maja 2021 10 godzin temu, Moldar napisał: Tylko czy "całkowite wyłączenie" w ustawieniach, a tryb oszczędzania to w rzeczywistości nie jest to samo? Wejdź sobie od czasu do czasu w ostatnią aktualizacje konsoli i zobacz godzinę ostatniego sprawdzenia aktualizacji. Ja miałem o godzinie 8 rano kiedy w ogóle do konsoli nie siadłem a mam w oszczędzaniu energii. Konsola w tym trybie w dalszym ciągu będzie pobierać prąd więc tak jest różnica względem kompletnego wyłączenia w ustawieniach. Cytuj Odnośnik do komentarza
ASX 14 615 Opublikowano 14 maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 maja 2021 dobre wieści dla posiadaczy telewizorów z Dolby Vision jeśli ktoś się zastanawia czym jest DV to wrzucam demko 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Moldar 2 245 Opublikowano 14 maja 2021 Udostępnij Opublikowano 14 maja 2021 Mocno przesadzone to demko. Cytuj Odnośnik do komentarza
Chmielinski 212 Opublikowano 14 maja 2021 Udostępnij Opublikowano 14 maja 2021 (edytowane) Dolby Vision w ogóle wnosi jakieś zauważalne obecnie różnice względem HDR10? Wg specyfikacji największe różnice to 12-bitowa paleta kolorów i max 10k nitów jasności, ale jeśli chodzi o to 1. to chyba nie ma obecnie telewizorów z 12-bitowymi panelami (ba, często 10-bitowe są udawane), a do 2. to 4k nitów, będące limitem HDR10 też nie jest przez nic obsługiwane. Porównanie oczywiście z dupy i wyolbrzymione, ale tak to jest jak próbujesz pokazać coś, czego pokazać się nie da. Edytowane 14 maja 2021 przez Chmielinski Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość lpcl Opublikowano 14 maja 2021 Udostępnij Opublikowano 14 maja 2021 30 minut temu, Chmielinski napisał: Dolby Vision w ogóle wnosi jakieś zauważalne obecnie różnice względem HDR10? Wg specyfikacji największe różnice to 12-bitowa paleta kolorów i max 10k nitów jasności, ale jeśli chodzi o to 1. to chyba nie ma obecnie telewizorów z 12-bitowymi panelami (ba, często 10-bitowe są udawane), a do 2. to 4k nitów, będące limitem HDR10 też nie jest przez nic obsługiwane. Porównanie oczywiście z dupy i wyolbrzymione, ale tak to jest jak próbujesz pokazać coś, czego pokazać się nie da. Na, hdtvtest kiedyś było porównanie filmów i jakieś tam różnice są, nie żeby jakieś olbrzymie ale z drugiej strony lepiej mieć opcję niż nie mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza
Paolo de Vesir 9 058 Opublikowano 14 maja 2021 Udostępnij Opublikowano 14 maja 2021 Porównanie może być trochę z dupy, ale DV na Netflixie (a mówimy tu o bitrate pod streaming) zjada dosłownie każdą jedną grę z HDR-em jaką widziałem na konsolach. Cytuj Odnośnik do komentarza
ElGritar 14 Opublikowano 14 maja 2021 Udostępnij Opublikowano 14 maja 2021 5 godzin temu, Dr.Czekolada napisał: Wejdź sobie od czasu do czasu w ostatnią aktualizacje konsoli i zobacz godzinę ostatniego sprawdzenia aktualizacji. Ja miałem o godzinie 8 rank kiedy w ogóle do konsoli nie siadłem a mam w oszczędzaniu energii. Konsola w tym trybie w dalszym ciągu będzie pobierać prąd więc tak jest różnica względem kompletnego wyłączenia w ustawieniach. Ja ostatnio zauważyłem, że konsola się sama na chwilę uruchamiała w okolicach 3/4 nad ranem, a była wyłączona właśnie w tryb oszczędzania energii. Raz miałem też sytuację, że włączam konsole, a na telewizorze brak obrazu, patrzę i konsola cała gorąca, tak jakby cały czas jakaś gra była włączona. Musiałem przyciskiem wyłączyć, a później jeszcze z prądu na chwilę odłączyć, aby konsola się normalnie uruchomiła. Po najnowszej aktualizacji zauważyłem też, że konsola się od razu wyłącza po wyłączeniu (przejściu w stan oszczędzania energii), a wcześniej jeszcze wentylator chwile po wyłączeniu chodził. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość lpcl Opublikowano 14 maja 2021 Udostępnij Opublikowano 14 maja 2021 1 minutę temu, ElGritar napisał: Ja ostatnio zauważyłem, że konsola się sama na chwilę uruchamiała w okolicach 3/4 nad ranem, a była wyłączona właśnie w tryb oszczędzania energii. Raz miałem też sytuację, że włączam konsole, a na telewizorze brak obrazu, patrzę i konsola cała gorąca, tak jakby cały czas jakaś gra była włączona. Musiałem przyciskiem wyłączyć, a później jeszcze z prądu na chwilę odłączyć, aby konsola się normalnie uruchomiła. Po najnowszej aktualizacji zauważyłem też, że konsola się od razu wyłącza po wyłączeniu (przejściu w stan oszczędzania energii), a wcześniej jeszcze wentylator chwile po wyłączeniu chodził. Może w tym instant on łapie jakieś crashe? Czasem normalnie zdarzy jej się zawiesić. Ale nie martw się temperaturą. Sam kiedyś zakryłem ten wiatrak na górze i grałem sobie 2 godz. zanim się zorientowałem. xd Cytuj Odnośnik do komentarza
ASX 14 615 Opublikowano 14 maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 maja 2021 wygląda na to że zaczynają wyciekać screenshoty ze Starfielda daje w spoilerze Spoiler wszystkie podobno podchodzą z builidu z 2018 r. czyli dosyć starego Cytuj Odnośnik do komentarza
Czoperrr 5 058 Opublikowano 14 maja 2021 Udostępnij Opublikowano 14 maja 2021 Właśnie odkryłem w apce sekcję Statystki, fajne to, ale zależy od chęci developera jak bardzo są rozbudowane. Cytuj Odnośnik do komentarza
ASX 14 615 Opublikowano 14 maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 maja 2021 2 minuty temu, Czoperrr napisał: Właśnie odkryłem w apce sekcję Statystki, fajne to, ale zależy od chęci developera jak bardzo są rozbudowane. jakby co to w konsoli też masz dostęp do tych statystyk, musisz wejść w centrum gry i zakładkę postęp 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi