ASX 14 654 Opublikowano 5 lipca 2021 Autor Opublikowano 5 lipca 2021 też myśle tak jak drozdu, że pod względem sprzedaży konsol Micro$oft nie ma szans konkurować z PlayStation i Nintendo. Dlatego obrali inną strategie i budują cały ekosystem urządzeń (konsol, pecetów, całej tej chmury), zespolonej przez Game Passa, który już teraz jest najpopularniejszym i najlepszym growym abonamentem na rynku (i nie zapowiada się by coś mogło mu zagrozić). Swoją drogą ocenianie platformy przez pryzmat sprzedanych konsol, to coraz mniej adekwatne kryterium (zwłaszcza w przypadku xboxa który ma miliony użytkowników poza konsolą) i nawet samo Sony to przyznaje: Cytat Hardware is important, but rather than hardware, the number of users is getting more important: monthly average users, PS Plus subscriber numbers, and also how much time are they putting in using this console? The accent seems to be shifting from hardware to userbase." https://www.gamesindustry.biz/articles/2017-11-01-sony-focus-moving-from-hardware-sales-to-active-user-base Cytat Sony’s Chief Executive Officer Kenichiro Yoshida has said the business should be judged by the number of active users, not the number of hardware units sold. Cytuj
Shago 3 563 Opublikowano 5 lipca 2021 Opublikowano 5 lipca 2021 (edytowane) Godzinę temu, Jordanensis napisał: Sorry, ale jako gracza konsolowego - nie przekonuje mnie tłumaczenie się ekosystemem. A już pisanie, że Microsoftowi jeszcze teraz może nie zależeć, aby wygrać ''już teraz'' z Sony... No, boki zrywać ze śmiechu. Microsoft ''rozdając gry'' za legendarne 4zł nie może zagrozić Playstation, bo niema grubej amunicji. Cały plan Microsoftu jest amatorski, spózniony, a do tego zabawny, bo Bethesda już pod skrzydłami Microsoftu wyda jeszcze 2 exy na PS5 - Deathloop i Ghostwire. Po roku konsoli na rynku konsola będzie z jednym mocnym exem w bibliotece. Reszta to daleka albo i jeszcze dalsza przyszłość. Pamiętajmy, że nie chodzi tylko o kupowanie firm tylko o to, że te nowe nabytki Microsoftu muszą jeszcze zrobić porządne IP. Patrząc na dokonania ogólne tych developerow to wcale takie pewne nie jest. EDIT: Zapraszam do dyskusji, bo widzę, że fanboje minusują, ale argumentów i polemiki brak. Mówiąc o ekosystemie mam na myśli: a) Płynne przejście pomiędzy generacjami: czyli bezproblemowe przenoszenie gier i zapisów pomiędzy starą i nową b) Gram sobie na konsoli w salonie, po czym TV oddaje komuś innemu i idę do pokoju biurowego, gdzie tą samą grę odpalam na PC i kontynuuje granie c) Jadąc tramwajem wyciągam komórkę i gram sobie dalej d) Dzięki Game Passowi za jedną skromną opłatą gram w gierki na Konsoli/PC/Komórce Guzik mnie obchodzi liczba sprzedanego plastiku przez Sony. Mnie interesuje co dany producent oferuje DLA MNIE na daną chwilę, a tutaj bezsprzecznie MS > Sony. Edytowane 5 lipca 2021 przez Shago 2 Cytuj
Jordanensis 383 Opublikowano 5 lipca 2021 Opublikowano 5 lipca 2021 Microsoft miał już szanse na wygranie z Sony w czasach X360, ale zaczął kombinować z Kinectem i to co zbudował sobie wcześniej - tak szybko zepsuł. Teraz robi to samo co na samym początku gdy wchodził jako Rookie na rynek konsol, kupuje i inwestuje by mieć gry których nie będzie mieć konkurencja. Przepisem na sukces są gry na wyłączność. Bzduras mam na myśli całkowicie nową konsolę która wyjdzie za te około 6 lat, nie Pro. Oczywistym jest, że teraz nie będą mówić nic o Pro. Teraz, ani przez najbliższe 2 lata jeśli miałbym obstawiać. Cytuj
Bzduras 12 533 Opublikowano 5 lipca 2021 Opublikowano 5 lipca 2021 To na tej zasadzie napiszemy, że Sony już robi nową konsolę Wyjdzie za sześć lat, ale chuj tam, już się smaży. Cytuj
Paolo de Vesir 9 126 Opublikowano 5 lipca 2021 Opublikowano 5 lipca 2021 Czy my serio odpisujemy alterowi na te ewidentne zarzutki? Oj Zbyszku, Zbyszku. 1 Cytuj
Daddy 4 226 Opublikowano 5 lipca 2021 Opublikowano 5 lipca 2021 ochoo schabek/donatello/kamilek już się aktywował na dobre na alterze @Colin mamy tu altera ze świętej trójcy który założył konto na drugi dzień po banie Cytuj
Jordanensis 383 Opublikowano 5 lipca 2021 Opublikowano 5 lipca 2021 (edytowane) 28 minutes ago, Shago said: Mówiąc o ekosystemie mam na myśli: a) Płynne przejście pomiędzy generacjami: czyli bezproblemowe przenoszenie gier i zapisów pomiędzy starą i nową b) Gram sobie na konsoli w salonie, po czym TV oddaje komuś innemu i idę do pokoju biurowego, gdzie tą samą grę odpalam na PC i kontynuuje granie c) Jadąc tramwajem wyciągam komórkę i gram sobie dalej d) Dzięki Game Passowi za jedną skromną opłatą gram w gierki na Konsoli/PC/Komórce Guzik mnie obchodzi liczba sprzedanego plastiku przez Sony. Mnie interesuje co dany producent oferuje DLA MNIE na daną chwilę, a tutaj bezsprzecznie MS > Sony. No taki ekosystem dla gierek popierdułek - komórki, tramwaj, tablecik, na tym 5min i na tamtym 10min... tylko ja nie lubię niedzielnego grania. Jak zaczynam grać to gram i nie muszę mieć z tyłu głowy, że zaraz muszę zwolnić TV i przeskoczyć na telefon. No i tu gamepass zdaje egzamin, bo wielkich tytułów tam nie znajdziemy poza paroma wyjątkami. Ostatnie zdanie ciekawe, ale co takiego Microsoft oferuje na daną chwilę? Chcę kupić nextgena i w mojej opinii na daną chwilę Microsoft nie oferuje nic poza starymi grami za 4zł i nowymi małymi produkcjami. Trochę mnie dziwi to zakrzywianie rzeczywistości w tym temacie. EDIT: Bzduras oczywiście, że Sony też już smaży - tego nie robi się 2 lata przed premierą. Początkowe prace już trwają. Zresztą tutaj ktoś wrzucał też informacje, że Microsoft też to robi. To wyklucza tylko streaming w następnej generacji. Edytowane 5 lipca 2021 przez Jordanensis 1 5 Cytuj
Shago 3 563 Opublikowano 5 lipca 2021 Opublikowano 5 lipca 2021 Skończyłem czytać na "No taki ekosystem dla gierek popierdułek". Nie ma sensu dalej ta dyskusja 3 1 Cytuj
Jordanensis 383 Opublikowano 5 lipca 2021 Opublikowano 5 lipca 2021 (edytowane) To napisz jaki sens ma kupienie teraz XSX. Przekonaj gracza który lubi grać w duże dobre tytuły. Edytowane 5 lipca 2021 przez Jordanensis 1 Cytuj
MYSZa7 8 920 Opublikowano 5 lipca 2021 Opublikowano 5 lipca 2021 schabek przestań, jeszcze dwa tygodnie, odzyskasz konto 1 Cytuj
Shago 3 563 Opublikowano 5 lipca 2021 Opublikowano 5 lipca 2021 (edytowane) 9 minut temu, Jordanensis napisał: To napisz jaki sens ma kupienie teraz XSX. Przekonaj gracza który lubi grać w duże dobre tytuły. Nie chce mi się kogokolwiek przekonywać. Edytowane 5 lipca 2021 przez Shago Cytuj
GearsUp 196 Opublikowano 5 lipca 2021 Opublikowano 5 lipca 2021 (edytowane) 32 minuty temu, Jordanensis napisał: To napisz jaki sens ma kupienie teraz XSX. Przekonaj gracza który lubi grać w duże dobre tytuły. A jaki jest sens kupowania teraz PS5 kiedy wszystkie duże dobre tytuły i tak wylądują na PC i tam się je ogra w lepszej jakości? A pozostałe multiplatformy do grania kanapowego i tak lepiej jest ogrywać na XSX z powodu Quick Resume, FPS boost, wsparciu VRR i pełnej wstecznej kompatybilności A nie czekaj przecież jest Haptic Feedback Edytowane 5 lipca 2021 przez GearsUp Cytuj
Jordanensis 383 Opublikowano 5 lipca 2021 Opublikowano 5 lipca 2021 Nie jest pewne co i kiedy wyląduje na PC, dodatkowo mnie PC nie interesuje. QR jest bo jest. Dla mnie zbędny bajer. Boosty mnie nie interesują, bo gram we wszystko co chcę w premierę. Wsteczna to samo. W tym wszystkim zapomniałeś o grach. Taki najważniejszy ''szczegół''. Nie wiem skąd te minusy. Piszę jak ja to widzę i podaje fakty. Sam posiadałem wszystkie Xboxy zaczynając od tego pierwszego w okolicach 2002 roku. Tylko staram się patrzeć obiektywnie. Jeśli nie można nic w tym temacie zarzucać Microsoftowi to ok. Cytuj
drozdu7 2 792 Opublikowano 5 lipca 2021 Opublikowano 5 lipca 2021 Ja nie za bardzo rozumiem tej krucjaty i udowadniania jak to MS źle robi i że jest skończony (całość mocno zalatuje CW). Mi w Sony nie podoba się też wiele rzeczy, ale nie walczę na każdym froncie mówiąc jak to Sony źle robi. Ba, sam ograłem większość eksów dobrze spędzając czas. I niech robią dalej po swojemu. Wiem też że sporo osób na forum robi z siebie hardcore gamerów, ile to nie ogrywają i półroczne gry to starocie. A w rzeczywistości ogrywają kilkanaście tytułów rocznie i tyle, bo takie często się jest życie dorosłego samca 1 Cytuj
GearsUp 196 Opublikowano 5 lipca 2021 Opublikowano 5 lipca 2021 1 minutę temu, Jordanensis napisał: W tym wszystkim zapomniałeś o grach. Taki najważniejszy ''szczegół''. O grach wspomniałem na samym początku posta, że wylądują na PC. Jedyne o czym jeszcze zapomniałem to o chrabąszczach w środku konsoli Cytuj
ASX 14 654 Opublikowano 5 lipca 2021 Autor Opublikowano 5 lipca 2021 Prawda jest taka że jak ktoś nie chce kupić xboxa (a wydaje mi się użytkownik Jordan może być taką osobą) to zawsze znajdzie powód żeby go nie kupić i żadne Quick Resumy, setki gier w Game Passie, VRRy, FPS Boosty i wsteczne kompatybilności go nie przekonają. Dobry przykład to sytuacja ze Stalkerem 2 o którego pytał czy wychodzi na PS5, czy może musi kupować xboxa. Jak ktoś odpisał że na razie wychodzi tylko na xboxa i pc, to powiedział że i tak kupi na PS5 jak wyjdzie i tak się skończyła dyskusja, z osobą która "wszystko co chce ogrywa na premiere" xD 1 1 Cytuj
Shago 3 563 Opublikowano 5 lipca 2021 Opublikowano 5 lipca 2021 (edytowane) 11 minut temu, Jordanensis napisał: Piszę jak ja to widzę i podaje fakty Nie podajesz żadnych faktów. Podajesz za to milion powodów, dla którego nie kupisz Xboxa. Nie ma znaczenia co ktoś powie, i tak to obalisz swoim "widzimisie", dlatego dyskusja z Tobą nie ma żadnego sensu. Ja mam mnóstwo powodów dla których nie kupię PS5, ale nie idę do działu PS5 i nie robię tam krucjaty, że "PS5 jest takie, srakie, owakie, po wała to kupować". Edytowane 5 lipca 2021 przez Shago 1 Cytuj
devilbot 3 682 Opublikowano 5 lipca 2021 Opublikowano 5 lipca 2021 Skąd ten optymizm z tym stalkerem 2? Ta firma zrobiła chyba tylko 1 grę stalkera 1 a naprawili go jako tako moderzy. Cytuj
Soul 1 321 Opublikowano 5 lipca 2021 Opublikowano 5 lipca 2021 Ja to lubię jak ktoś piszę DLA MNIE zbędny bajer zapominając jednocześnie o tym, że DLA MNIE równa się tylko ON SAM, a to, że dla reszty to super bajer jest nie ważne i ogólnie nie ma się czym jarać, bo przecież jest tylko czubek nosa Pana DLA MNIE xD Cytuj
Ma_niek 860 Opublikowano 5 lipca 2021 Opublikowano 5 lipca 2021 Kurwa człowiek nie wchodzi do cw żeby nie czytać tych bredni to wyleza i w normalnych tematach zaczynają smrodzic. A co do stalkera to racja. Tam chyba już nie ma nikogo kto robił jedynkę. Cytuj
Paolo de Vesir 9 126 Opublikowano 5 lipca 2021 Opublikowano 5 lipca 2021 2 minuty temu, Ma_niek napisał: Kurwa człowiek nie wchodzi do cw żeby nie czytać tych bredni to wyleza i w normalnych tematach zaczynają smrodzic. Cóż, jak ktoś nie może zrozumieć, że dostał bana na miesiąc aby przemyśleć swoje zachowanie to takie są efekty. Cytuj
wojtas011 543 Opublikowano 5 lipca 2021 Opublikowano 5 lipca 2021 Tak to jest fajna ciekawostka, nic więcej. Każdy z nas spróbuje ale nie bedzie tak grał. Szanujmy się.Ja tak gram, mam chwile otwieram strone stadii lub xclouda klikam kafelek z gra i po 10 sekundach gra jest zaladowana. To mam przestac, bo devilbot tak napisal? 1 Cytuj
devilbot 3 682 Opublikowano 5 lipca 2021 Opublikowano 5 lipca 2021 Nie mogę zakazać chcę was oświecić. Cytuj
Dr.Czekolada 4 494 Opublikowano 5 lipca 2021 Opublikowano 5 lipca 2021 Internet pierdolnie i zostaną warcaby. Cytuj
Figuś 21 173 Opublikowano 5 lipca 2021 Opublikowano 5 lipca 2021 Nie prawda, widać że trollujesz. Jakbyś nie trollował to pisałbyś jakieś głupoty o nintendo Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi