Czoperrr 5 068 Opublikowano 2 kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 kwietnia 2022 No wiemy, że na PC za 10k wygląda to inaczej niż na budżetowej konsoli za 2k. Tutaj różnice nie są minimalne, są znaczące. Cytuj Odnośnik do komentarza
tjery 1 167 Opublikowano 2 kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 kwietnia 2022 2 minuty temu, Czoperrr napisał: No wiemy, że na PC za 10k wygląda to inaczej niż na budżetowej konsoli za 2k. No ja przecież nie mówię, że tak to powinno wyglądać na konsoli. Czytam tu tylko, że RT taki i owaki, ale to nie RT jako technologia niedomaga, tylko konsole sobie z nim nie radzą i robią RT zły pijar Cytuj Odnośnik do komentarza
Bigby 4 742 Opublikowano 2 kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 kwietnia 2022 5 minut temu, Michał102 napisał: Zdecydowanie 60 klatek. W gry bardziej powinno się grać, a nie je oglądać. Druga sprawa, to ta przewaga grafiki w 30 klatkach pryska jak mydlana bańka gdy obraz jest w ruchu. To jest dobre do podziwiania widoczków na stop klatce i tylko tyle. W 30 tez da się grać. Przez całe poprzednie generacje to był standard, który mało komu przeszkadzał. Przykład Horizon Forbidden West i cięcia w rozdzielczości pokazują, że warto zrezygnować z 60 klatek. Cytuj Odnośnik do komentarza
messer88 6 450 Opublikowano 2 kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 kwietnia 2022 2 minuty temu, Bigby napisał: Przykład Horizon Forbidden West i cięcia w rozdzielczości pokazują, że warto zrezygnować z 60 klatek. Ni choooja, w 30 to jest niegrywalne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Michał102 870 Opublikowano 2 kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 kwietnia 2022 6 minut temu, Bigby napisał: W 30 tez da się grać. Przez całe poprzednie generacje to był standard, który mało komu przeszkadzał. Jak byłem mały to miałem ZX Spectrum i też dało się grać. Problem w tym, że człowiek szybko przyzwyczaja się do lepszego i później ciężko wrócić do gorszego. Płynność animacji to jest to na czym zawsze mi zależało i zawsze mocno zazdrościłem tego pececiarzom. Tam prawie zawsze mozna poświęcić fajerwerki i wybrać płynność. Na konsolach też tak powinno być. Cytuj Odnośnik do komentarza
Bigby 4 742 Opublikowano 2 kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 kwietnia 2022 11 minut temu, messer88 napisał: Ni choooja, w 30 to jest niegrywalne. Grywalne. A 60 rozmazane w chuj. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
PanKamil 1 108 Opublikowano 2 kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 kwietnia 2022 Wy się za bardzo nie przywiązujcie do 60 fps. Jestem konsolowcem i nic co konsolowe nie jest mi obce 30fps Cytuj Odnośnik do komentarza
messer88 6 450 Opublikowano 2 kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 kwietnia 2022 Dobrze ze jest wybór i wszyscy zadowoleni. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Michał102 870 Opublikowano 2 kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 kwietnia 2022 1 minutę temu, messer88 napisał: Dobrze ze jest wybór i wszyscy zadowoleni. No oby już był cały czas. Jednak obawiam się, że wraz z nadejściem gier pisanych tylko pod obecną generację 60 klatek zobaczymy jak świnia niebo Cytuj Odnośnik do komentarza
tjery 1 167 Opublikowano 2 kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 kwietnia 2022 21 godzin temu, łom napisał: A wykorzystanie jednocześnie i odbić i oświetlenia RT w dobrej jakości to pewnie zadanie dla jakiegoś RTXa 4080. No trochę przesadziłeś z tym 4080, co do jakości można zawsze dyskutować i zawsze może być lepiej, ale już obecnie na bardzo mocnym PC możesz grać w w bardzo dobrej jakości (czyli max ustawienia, 60+kl/s, 4K (z DLSS) i full RT) w gry, które jednocześnie mają i oświetlenie RT i odbicia, a do tego jeszcze cienie, np. CP 2077, Dying Light 2 czy Metro Exodus. Cytuj Odnośnik do komentarza
Bigby 4 742 Opublikowano 2 kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 kwietnia 2022 14 minut temu, PanKamil napisał: Wy się za bardzo nie przywiązujcie do 60 fps. Jestem konsolowcem i nic co konsolowe nie jest mi obce 30fps Gram na wszystkich platformach i na szczęście nie mam problemu z przechodzeniem z 30 (Switch) na 60 (PS5) czy 120 (PC). Cytuj Odnośnik do komentarza
messer88 6 450 Opublikowano 2 kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 kwietnia 2022 20 minut temu, Michał102 napisał: No oby już był cały czas. Jednak obawiam się, że wraz z nadejściem gier pisanych tylko pod obecną generację 60 klatek zobaczymy jak świnia niebo imo będzie wybór, teraz to jest raczej standard przy nowszych grach więc się tego nie wycofają czeka na mnie mafia DE a tam podobno 30 nawet na potężnym iksboksiku i se myślę jak to będzie, chociaż nie ma dynamicznej walki kamera tez się sporo nie kręci więc powinno być znośnie. Jak w RDR2. Cytuj Odnośnik do komentarza
20inchDT 3 361 Opublikowano 2 kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 kwietnia 2022 lepiej niech szykuja series XX jak mialoby nie byc 60. Cytuj Odnośnik do komentarza
Faka 3 987 Opublikowano 2 kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 kwietnia 2022 Jak jakiś devoper zacznie wypuszczać gry w 30 klatkach na unrealu 5, to jest chuj, a nie developer. Nie mam już zamiaru nigdy wracać do gierek w 30, bo to żadna frajda z grania, co z tego, że sporo gier nie potrzebuje, bo taki setting gameplayu ma, a chuj mnie to obchodzi, gra ma chodzić w 60 i tyle. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Michał102 870 Opublikowano 2 kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 kwietnia 2022 (edytowane) Gdyby devsi nie byli leniami i przykładali się do optymalizacji, to byłbym spokojny. Przykładem może tu być najnowszy Doom - w 120 klatkach ta gra nadal wygląda pięknie. Dynamika i responsywność w tym trybie to jest prawdziwy next gen. Edytowane 2 kwietnia 2022 przez Michał102 Cytuj Odnośnik do komentarza
tjery 1 167 Opublikowano 2 kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 kwietnia 2022 5 minut temu, Michał102 napisał: Przykładem może tu być najnowszy Doom - w 120 klatkach ta gra nadal wygląda pięknie. Dynamika i responsywność w tym trybie to jest prawdziwy next gen. No to jest fakt, 60kls to jest już świetna płynność, ale wiele gier, szczególnie z widokiem FPP, dopiero pokazuje pełną moc koło 90-100kls, bo dopiero wtedy jest już tak płynnie, że wszystko co wyżej już ciężko wyłapać. Cytuj Odnośnik do komentarza
Czoperrr 5 068 Opublikowano 2 kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 kwietnia 2022 Doom to jest król optymalizacji, na pecetach lata w 300 fps. Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 333 Opublikowano 2 kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 kwietnia 2022 No ja mam albo jakoś dobrze ustawiony TV/siedzę za daleko/mam popsuty wzrok, ale dla mnie w w ruchu strażnicy nie wyglądali jakoś dużo lepiej niż w 60ks, a różnica w płynności jak zawsze bardzo duża w przypadku 30 vs 60. Ofc już do trybu grafiki nie wróciłem po chwilowych testach na początku i grę skończyłem w trybie wydajności. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
krzysiek923 1 625 Opublikowano 2 kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 kwietnia 2022 W ogóle co to za rozumowanie, że 30 klatek spoko, bo kiedyś to była norma na konsolach. Normą było też 720p. Cytuj Odnośnik do komentarza
Bigby 4 742 Opublikowano 2 kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 kwietnia 2022 (edytowane) No jak deweloper daje czasem wybór 1080p60 albo dynamiczne 4K30, to jest źle bo pierwsze jest rozmazane i "który mamy rok żeby w Full HD grać", a drugie "przy 30tu bolą oczy". Do tego cała litania jacy to są niekompetentni i leniwi, bo przecież każdy jest specjalistą od programowania oraz różnych silników graficznych i wie lepiej jak powinno być w konsolach za 2.5 tysiąca. I tak jak pisze @PanKamil, może jeszcze się nie przywiązujcie do 60 FPS, bo za 2-3 lata (a już na pewno na koniec generacji) możemy zobaczyć gry wyglądające przynajmniej 2x lepiej od nowego Ratcheta i Horizona i żadne studio nawet nie mrugnie żeby obciąć klatki. Edytowane 2 kwietnia 2022 przez Bigby 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Faka 3 987 Opublikowano 2 kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 kwietnia 2022 2 minuty temu, Bigby napisał: zobaczyć gry wyglądające przynajmniej 2x lepiej od nowego Ratcheta i Horizona Tak, w gównianych 30-stu klatkach, że nawet nie będzie się opłacało na to wysrać, bo szkoda wypierdolić te trzy i pół bomby na trzydzieści klatek. Do chuja pana, zacznijmy się może w końcu szanować, że skoro tak podrożało, to niech może kurwy developerskie zaczną puszczać gry w tych 60-ściu klatkach i na ten kompromis jestem w stanie pójść, jak gra ma kosztować ten 299 zł. A nie kurwa 299 zł i 30 klatek na ryj szmato jebana. Cytuj Odnośnik do komentarza
Bigby 4 742 Opublikowano 2 kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 kwietnia 2022 Wiesz, my tu sobie możemy wiadro pomyj na studia wylewać za te czy inne decyzje, ale realia są inne - sprzedaż napędzają ludzie, którzy nie zawracają sobie głowy fpsami i rozdzielczościami. Znam dużo osób, które na techniczny stan gry zwrócą uwagę jedynie wtedy, jeśli dosłownie zatnie im się ona na kilka sekund. Dla mnie, jako posiadacza TV ze 120hz, idealnym kompromisem byłoby 40 klatek. Cytuj Odnośnik do komentarza
Figuś 21 169 Opublikowano 2 kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 kwietnia 2022 Teraz, Bigby napisał: Dla mnie, jako posiadacza TV ze 120hz, idealnym kompromisem byłoby 40 klatek. Tak R&C pokazał że jest to zajebisty kompromis na konsolach, niestety dla wybrańców z odpowiednim TV Cytuj Odnośnik do komentarza
Bigby 4 742 Opublikowano 2 kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 kwietnia 2022 Teoretycznie powinno to też działać na bardziej powszechnych monitorach 144hz przełączonych w tryb 120hz. Mam tak na Series S, tylko gry w 40 fps brak żeby to przetestować. Cytuj Odnośnik do komentarza
messer88 6 450 Opublikowano 2 kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 kwietnia 2022 A ten Raczet przy 40fps to co tam ma, 4K+rt? Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi