ASX 14 610 Opublikowano 26 maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 26 maja 2022 jest kilka błędów w tej tabeli, ale generalnie tak jak wcześniej pisałem różnice między obiema konsolami są naprawdę minimalne. Na papierze co prawda xbox jest odrobinę mocniejszy, ale różnica wynosi około 15% czyli coś jak między rtx 3060 vs 3060 ti więc wielkich różnic nigdy nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza
łom 1 963 Opublikowano 26 maja 2022 Udostępnij Opublikowano 26 maja 2022 Devowie już przed premierą mówili że konsole są bardzo podobne i różnice w multiplatformach będą minimalne. To PS i XBox wpajali że z jednej strony większa częstotliwość GPU i więcej pamięci ma znaczenie a z drugiej że tylko TeraFlopsy i większa przepustowość pamięci się liczy. A prawda leży pewnie gdzieś po środku i zależy od silników i optymalizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza
messer88 6 435 Opublikowano 26 maja 2022 Udostępnij Opublikowano 26 maja 2022 Beka tylko z Medium, lepsza rozdziałka i performance na PS. Cytuj Odnośnik do komentarza
Czoperrr 5 038 Opublikowano 26 maja 2022 Udostępnij Opublikowano 26 maja 2022 3 minutes ago, messer88 said: Beka tylko z Medium, lepsza rozdziałka i performance na PS. Mieli rok czasu na optymalizację i nie musieli się męczyć z optymalizacją pod słabszą konfigurację jak w przypadku Xbox Series S. Cytuj Odnośnik do komentarza
łom 1 963 Opublikowano 26 maja 2022 Udostępnij Opublikowano 26 maja 2022 Tam coś było na początku okrojone (chyba RT?) później spatchowane i w sumie jest bardzo podobnie na obu konsolach. Cytuj Odnośnik do komentarza
Daddy 4 216 Opublikowano 26 maja 2022 Udostępnij Opublikowano 26 maja 2022 Godzinę temu, 20inchDT napisał: control, dirt 5 i valhalla na pewno były spatchowane, pozostałe nie wiem Ta tabelka jest z dupy o ile na początku faktycznie były różnice na korzyść ps5 tak od dawna jest lepiej na XS + nextgenowe bajery jak VRR, DA i DV i zazwyczaj szybsze lodingi, tak są jeszcze wyjątki jak sniper elite Cytuj Odnośnik do komentarza
Paolo de Vesir 9 047 Opublikowano 26 maja 2022 Udostępnij Opublikowano 26 maja 2022 8 minut temu, Daddy napisał: Ta tabelka jest z dupy o ile na początku faktycznie były różnice na korzyść ps5 tak od dawna jest lepiej na XS + nextgenowe bajery jak VRR, DA i DV i zazwyczaj szybsze lodingi, tak są jeszcze wyjątki jak sniper elite Ile gier obsługuje obecnie DV? Pamiętam o Halo Infinite i podobno było to tam skopane. VRR jest dostępny na PS5, a loadingi są akurat najczęściej najszybsze na Sonce. Cytuj Odnośnik do komentarza
Czoperrr 5 038 Opublikowano 26 maja 2022 Udostępnij Opublikowano 26 maja 2022 2 minutes ago, Paolo de Vesir said: Ile gier obsługuje obecnie DV? Pamiętam o Halo Infinite i podobno było to tam skopane. VRR jest dostępny na PS5, a loadingi są akurat najczęściej najszybsze na Sonce. Internet mówi o tym: Borderlands 3 Call of Duty Black Ops Cold War Dirt 5 F1 2021 Gears 5 Guardians of the Galaxy Halo Infinite Immortals Fenyx Rising Metro Exodus Microsoft Flight Simulator Psychonauts 2 Nie wiem dlaczego ale u mnie większość gier (spoza listy, w tym Elden Ring albo stare Gears 3) odpala się czasem w Dolby Vision. Po wciśnięciu Xbox Button widzę, ze jest to Tryb Auto HDR ale TV pokazuje Dolby Vision. Cytuj Odnośnik do komentarza
Moldar 2 245 Opublikowano 26 maja 2022 Udostępnij Opublikowano 26 maja 2022 20 minut temu, Paolo de Vesir napisał: Ile gier obsługuje obecnie DV? Pamiętam o Halo Infinite i podobno było to tam skopane. VRR jest dostępny na PS5, a loadingi są akurat najczęściej najszybsze na Sonce. Pewnie i tak niewiele osób widzi jakies róznice względem hdr. Ogólnie różnice między konsolami prawie żadne, czyli jak się można było spodziewać. Tutaj dolby vision, tam dualsense i pytanie co kto woli bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza
maxoffe 40 Opublikowano 26 maja 2022 Udostępnij Opublikowano 26 maja 2022 31 minut temu, Czoperrr napisał: Internet mówi o tym: Borderlands 3 Call of Duty Black Ops Cold War Dirt 5 F1 2021 Gears 5 Guardians of the Galaxy Halo Infinite Immortals Fenyx Rising Metro Exodus Microsoft Flight Simulator Psychonauts 2 Nie wiem dlaczego ale u mnie większość gier (spoza listy, w tym Elden Ring albo stare Gears 3) odpala się czasem w Dolby Vision. Po wciśnięciu Xbox Button widzę, ze jest to Tryb Auto HDR ale TV pokazuje Dolby Vision. U mnie podobnie, 99% lub więcej gier w które gram, a nie ma ich na tej liście odpala się z Dolby Vision. Ja nie marudzę bo obraz jest na korzyść Cytuj Odnośnik do komentarza
ASX 14 610 Opublikowano 26 maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 26 maja 2022 te gry mają chyba natywne wsparcie Dolby Vision, w przypadku innych odpala się systemowe DV. Cytuj Odnośnik do komentarza
A_Bogush 387 Opublikowano 26 maja 2022 Udostępnij Opublikowano 26 maja 2022 (edytowane) Tych gier nie jest więcej? Tak sugeruje ta strona https://www.xbox.com/pl-PL/promotions/dolby-vision-enhanced, do tego strona Dolby też pokazuje inne gry. https://www.dolby.com/gaming/ Pamiętam też, że nawet w aplikacji demo ukazującej możliwości Dolby Vision i Dolby Atmos były materiały z Forza Horizon 5, podejrzewam, że w samej grze też jest. Plus ten materiał reklamowy z Gears 5: Edytowane 26 maja 2022 przez A_Bogush Cytuj Odnośnik do komentarza
Daddy 4 216 Opublikowano 26 maja 2022 Udostępnij Opublikowano 26 maja 2022 44 minuty temu, Paolo de Vesir napisał: Ile gier obsługuje obecnie DV? Pamiętam o Halo Infinite i podobno było to tam skopane. VRR jest dostępny na PS5, a loadingi są akurat najczęściej najszybsze na Sonce. Prawie wszystkie które mają HDR i jest to lepsze od HDRu nawet jeśli systemowe, VRR na ps5 to błazenada, poczytaj o tym, tak samo lodingi w zdecydowanej większości jest lepiej na XS i nie piszę tu o 2s różnicy bo to nikogo Cytuj Odnośnik do komentarza
łom 1 963 Opublikowano 26 maja 2022 Udostępnij Opublikowano 26 maja 2022 16 minut temu, Daddy napisał: tak samo lodingi w zdecydowanej większości jest lepiej na XS i nie piszę tu o 2s różnicy bo to nikogo Jakiś przykład? Jedyna większa różnica jaką kojarzę to Elden Ring gdzie na PS5 loadingi są 2x szybsze. Cytuj Odnośnik do komentarza
Michał102 870 Opublikowano 26 maja 2022 Udostępnij Opublikowano 26 maja 2022 45 minut temu, Daddy napisał: VRR na ps5 to błazenada Czy ja wiem... ponoć cyber bug na ps5 praktycznie w ogóle nie tnie z vrr, natomiast na xboxie niewiele to daje. Cytuj Odnośnik do komentarza
Paolo de Vesir 9 047 Opublikowano 26 maja 2022 Udostępnij Opublikowano 26 maja 2022 23 minuty temu, łom napisał: Jakiś przykład? Jedyna większa różnica jaką kojarzę to Elden Ring gdzie na PS5 loadingi są 2x szybsze. Zacząłem sprawdzać, bo też mnie to interesowało i w takim Elden Ring obecnie od ekranu startowego różnica jest 24s (PS5) Vs 34s (XSX). W Dying Light 2 różnica jest 2s na korzyść XSX, 24s vs 26s. Dalej już nie sprawdzałem, ale wydaje mi się to dość dziwne. Chociażby w zeszłorocznym RE VILLAGE prędkość ładowania na PS5 była miażdząca, 600% szybsza niż na Xboxie. Z drugiej Psychonauts 2 przystosowane pod XSX ładuje się w 7s, a we wstecznej na Plejce 5 - 20s. Także wyniki są niekonkluzywne, ale musimy czekać na gry dedykowane Seriesom aby zobaczyć czy chociaż zbliżą się do natychmiastowych loadingów w exach na PS5. Cytuj Odnośnik do komentarza
łom 1 963 Opublikowano 26 maja 2022 Udostępnij Opublikowano 26 maja 2022 @Paolo de Vesir W grach które nie wykorzystują potencjału SSD jest ta sama sytuacja co na PC czyli więcej zależy od prędkości CPU niż dysku (sprawdzałem na paru gierkach i u mnie róźnica między SSD 500MB/s a nvme 2500 jest minimalna). Bo skoro dysk w PS4 ma prędkość 70MB/s a w Xie czy PS5 powyżej 2000 MB/s to gra która ma loading na PS4 120 sek. na next genach powinna się wczytać w max 4 sek. A na ten moment widać to tylko w exach na PS5 i RE Village. Cytuj Odnośnik do komentarza
messer88 6 435 Opublikowano 26 maja 2022 Udostępnij Opublikowano 26 maja 2022 13 minut temu, Michał102 napisał: Czy ja wiem... ponoć cyber bug na ps5 praktycznie w ogóle nie tnie z vrr, natomiast na xboxie niewiele to daje. Gram gdzieś z 60h już w tego cybera i wsio jest płynnie. Oczywiście w performance mode nie graficzka. Cytuj Odnośnik do komentarza
Czoperrr 5 038 Opublikowano 26 maja 2022 Udostępnij Opublikowano 26 maja 2022 Cyberpunk na XSX jest cymesik. Na premierę było elegancko, a teraz jeszcze lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza
Michał102 870 Opublikowano 26 maja 2022 Udostępnij Opublikowano 26 maja 2022 Nie powiedziałbym, że jest cymesik. O ile podczas rozgrywania misji jest płynnie, tak już zwiedzając sobie miasto gra potrafi nieźle przyciąć Cytuj Odnośnik do komentarza
messer88 6 435 Opublikowano 26 maja 2022 Udostępnij Opublikowano 26 maja 2022 No to ja mam chyba jakiegoś Xboxa SX+ bo nic nie tnie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Michał102 870 Opublikowano 26 maja 2022 Udostępnij Opublikowano 26 maja 2022 Teraz, messer88 napisał: No to ja mam chyba jakiegoś Xboxa SX+ bo nic nie tnie. Idź sobie na ten ryneczek i trochę postrzelaj do ludzików. Zrobi się taki slideshow, że klatki będziesz mógł liczyć na oko. Cytuj Odnośnik do komentarza
Czoperrr 5 038 Opublikowano 26 maja 2022 Udostępnij Opublikowano 26 maja 2022 Kurde jestem porządnym obywatelem Night City i nigdy nie strzelałem do ludzi na rynku, może dlatego nie widziałem rwącej animacji 2 3 Cytuj Odnośnik do komentarza
messer88 6 435 Opublikowano 26 maja 2022 Udostępnij Opublikowano 26 maja 2022 Mam strzelać do bezbronnych ludzi? Cytuj Odnośnik do komentarza
Michał102 870 Opublikowano 26 maja 2022 Udostępnij Opublikowano 26 maja 2022 Godzinę temu, messer88 napisał: Mam strzelać do bezbronnych ludzi? Jeszcze jak Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi