balon 5 323 Opublikowano 2 Czerwca Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca Panowie (szczególnie ci z OLED) jakie macie ustawienia w grze HDR na domyślne czy jasne? Cytuj Odnośnik do komentarza
Donatello1991 1 374 Opublikowano 2 Czerwca Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 3 minuty temu, balon napisał(a): Panowie (szczególnie ci z OLED) jakie macie ustawienia w grze HDR na domyślne czy jasne? Jasne i dtm. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 323 Opublikowano 2 Czerwca Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca Wracając jeszcze do technikaliów przed premierą czytałem coś o jakiejś niby mega niskiej rozdzielności na konsolach itp. Kurde jak to w końcu pod kątem cyfr śmiga? Bo to co widzę jest dla mnie mega, mega ładne i w życiu bym nie powiedział, że tam są jakieś kompromisy. Do tego HDR piknie wygląda na oledziku w tych ciemnych scenach Co do samej gry, jest mega klimatyczna, ofc zdecydowanie lepszy pacing i rozmach jak w jedynce. Zawsze powtarzałam, że takie gierki jak Hallblade, Ryse, Order itp są mega potrzebne. Może nie ma nie wiadomo ile gameplayu, ale żadnych drzewek, levelowania, craftingu czy lotu. Idealny przerywnik dla obecnych „trendów branżowych”. I like it. Cytuj Odnośnik do komentarza
Moldar 2 242 Opublikowano 2 Czerwca Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca Mamy teraz czasy dlss, fsr, gdzie jest to coraz lepsze, dzięki czemu coraz mniej widać kompromisy. Cytuj Odnośnik do komentarza
SnoD 2 270 Opublikowano 2 Czerwca Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 23 minuty temu, balon napisał(a): Wracając jeszcze do technikaliów przed premierą czytałem coś o jakiejś niby mega niskiej rozdzielności na konsolach itp. Kurde jak to w końcu pod kątem cyfr śmiga? Bo to co widzę jest dla mnie mega, mega ładne i w życiu bym nie powiedział, że tam są jakieś kompromisy. Do tego HDR piknie wygląda na oledziku w tych ciemnych scenach Co do samej gry, jest mega klimatyczna, ofc zdecydowanie lepszy pacing i rozmach jak w jedynce. Zawsze powtarzałam, że takie gierki jak Hallblade, Ryse, Order itp są mega potrzebne. Może nie ma nie wiadomo ile gameplayu, ale żadnych drzewek, levelowania, craftingu czy lotu. Idealny przerywnik dla obecnych „trendów branżowych”. I like it. No ja mam takie odczucie, że to chyba pierwsza gra na konsolach, która tak dobrze wykorzystuje te współczesne techniki upscallingu. Cytuj Odnośnik do komentarza
ASX 14 592 Opublikowano 2 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca Rozdzielczość też nie jest aż tak bardzo niska bo z pasami na konsoli jest to pomiędzy 1296p i 1440p czyli raczej standardowe wyniki na dziseijszych konsolach. Beka dotyczyła tego że są czarne pasy i gdyby je odjąć to wtedy wychodzi pomiędzy 974 a 1070 pikseli w pionie. A co do tego jak małe rozwodniona jest to gra, to być może wynika to z tego ze już zdziadzialem, bo nie mam tyle czasu na granie co kiedyś ale też mi się to podobało, że to taka krótka prosta gra na 7-8 godzin bez rozpraszaczy w stylu craftingu, misji pobocznych czy rozwoju postaci Cytuj Odnośnik do komentarza
magpie 41 Opublikowano 3 Czerwca Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca (edytowane) Gre przeszedlem w dwa dni i podobala mi sie sama fabula oraz zakonczenie. Ciekawy system walki z gigantami, chociaz az prosilo sie zeby dodac tam cos jeszcze. Sam system walki rowniez bardziej rozbudowany, niz ten w pierwszej czesci, ale niestety dla mnie za malo zeby mnie oczarowal. Niestety, sama gra ma wiecej minusow, niz plusow i jest miejscami zwyczajnie nudna. Rozumiem przeslanie studia, ktore chcialo nakreslic co czuja osoby, ktore na codzien zmagaja sie z psychoza. To jednak nie usprawiedliwia ze bardziej zapamietalem sam film o chorobie i jaki miala wplyw na tworzenie gry, niz sama gra. Czy warto zagrac? Jak ktos ma gamepassa to polecam. A tak to radze poczekac na jakas promocje. Edytowane 4 Czerwca przez magpie Cytuj Odnośnik do komentarza
izon 997 Opublikowano 4 Czerwca Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca Pograłem chwilkę i nie wiem czy będę wstanie dalej w to grać. Może problemem jest to, że zacząłem grać z marszu po skończeniu genialnego AW2. Mam trochę wrażenie jakbym oglądał jakiś teledysk, a nie grał w grę. Od początku tytuł wygląda jak jakiś zlepek dynamicznych scen z okazjonalnym dosyć miernym gameplayem. Graficznie jest bardzo ok ale z drugiej strony pasy na górze i dołu ekranu strasznie psują odbiór gry. Cisnę na słuchawkach i udźwiękowienie jest rewelacyjne ale te ciągłe głosy i szepty są mega męczące. Może i twórcy osiągnęli cel, poczułem się jak osoba chora psychicznie ale po 15 minutach mialem dosc Nie oceniam gry negatywnie, po prostu stwierdzam, że to nie jest tytuł dla mnie. 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Beelzeboss 306 Opublikowano 4 Czerwca Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca W dniu 3.06.2024 o 14:23, magpie napisał(a): Ciekawy system walki z gigantami co tam było ciekawego? Gigant 1 - biegniesz i chowasz sie za skałami kiedy krzyczy, bo inaczej ciebie spali Gigant 2 - biegniesz i chowasz sie za skałami kiedy wzrasta poziom wody Cytuj Odnośnik do komentarza
Donatello1991 1 374 Opublikowano 4 Czerwca Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca Przecież te walki z gigantami to śmiech. Cytuj Odnośnik do komentarza
ASX 14 592 Opublikowano 5 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca chwalą się pozytywnymi recenzjami Cytuj Odnośnik do komentarza
magpie 41 Opublikowano 5 Czerwca Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 9 hours ago, Donatello1991 said: Przecież te walki z gigantami to śmiech. Podobało mi się, że giganci nie byli tylko przeszkodami na drodze do ukończenia gry. Trzeba było poznać ich historię, a przede wszystkim imię, by dowiedzieć się, że tak naprawdę nie zabijamy ich, tylko przynosimy im ulgę w cierpieniu. Wszystko to zostało wplecione w nordycką mitologię. Patrząc od strony mechanicznej, można by tak powiedzieć o każdej grze. 5 1 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
easye 3 332 Opublikowano 5 Czerwca Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 11 godzin temu, Beelzeboss napisał(a): co tam było ciekawego? Gigant 1 - biegniesz i chowasz sie za skałami kiedy krzyczy, bo inaczej ciebie spali Gigant 2 - biegniesz i chowasz sie za skałami kiedy wzrasta poziom wody Dobrze wyglądały! Cytuj Odnośnik do komentarza
SnoD 2 270 Opublikowano 5 Czerwca Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca Szkoda, że nie mam czasu na dłuższe posiedzenia z grą, ale doznania są absurdalnie intensywne, czasem wręcz przytłaczające. Wszystkie zmysły są po prostu bombardowane bodźcami. Ta wizualizacja, reżyseria, ilość i jakość dźwięków jaka dociera ze słuchawek. Coś niesamowitego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Beelzeboss 306 Opublikowano 6 Czerwca Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca Nie martw sie, inni tez nie maja czasu Spoiler na tę grę 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
SnoD 2 270 Opublikowano 6 Czerwca Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca (edytowane) Parę rzeczy które mi się podobają z technicznego punktu widzenia, a które myślałem, że będą standardem w tej generacji (niestety się mocno przeliczyłem): 1. Nic się nie doczytuje, trudno nawet dostrzec linię rysowania horyzontu bo jej właściwie nie ma. 2. Pejzaże w tle generowane na silniku są bardzo szczegółowe, nie widać tych uproszczeń generowanych na dużych odległościach. 3. Pierwsza gra gdzie HDR naprawdę działa i zacienione lokacje nie są czarnymi plamami na oledzie i wszystko pod kątem oświetlenia wygląda tak jak powinno? UE5 właściwie wykorzystany jednak wyprzedza wszystko inne. Edytowane 6 Czerwca przez SnoD Cytuj Odnośnik do komentarza
Donatello1991 1 374 Opublikowano 6 Czerwca Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 7 minut temu, SnoD napisał(a): Parę rzeczy które mi się podobają z technicznego punktu widzenia, a które myślałem, że będą standardem w tej generacji (niestety się mocno przeliczyłem): 1. Nic się nie doczytuje, trudno nawet dostrzec linię rysowania horyzontu bo jej właściwie nie ma. 2. Pejzaże w tle generowane na silniku są bardzo szczegółowe, nie widać tych uproszczeń generowanych na dużych odległościach. 3. Pierwsza gra gdzie HDR naprawdę działa i zacienione lokacje nie są czarnymi plamami na oledzie i wszystko pod kątem oświetlenia wygląda tak jak powinno? UE5 właściwie wykorzystany jednak wyprzedza wszystko inne. No nie dało się tego raczej zepsuć w takiej " grze " . Cytuj Odnośnik do komentarza
number_nine 1 317 Opublikowano 7 Czerwca Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 12 godzin temu, SnoD napisał(a): 3. Pierwsza gra gdzie HDR naprawdę działa i zacienione lokacje nie są czarnymi plamami na oledzie i wszystko pod kątem oświetlenia wygląda tak jak powinno? ja ogólnie jestem dziwny i rzadko odpalam hdr/dv, bo wg mnie na oledzie gry po prostu wyglądają lepiej bez nich, o ile ustawi się po swojemu opcje obrazu. Dla Hellblade zrobiłem wyjątek, bo wiedziałem, że zagram później drugi raz, wiec zacząłem z opcją HDR i faktycznie w tym tytule jest to dobrze wykorzystane. Kolory są mega realistyczne (zajebiście było to widać na skałkach porośniętych mchem albo przy źródłach ognia), nie ma dużego mleka i czernie są takie jak być powinny. Jesli jest czarno jak w dupie to tylko w momentach, w których tak miało być Drugie przejście jeszcze przede mną i jestem ciekaw jak to będzie wyglądało w standardowym trybie Cytuj Odnośnik do komentarza
Magik 1 124 Opublikowano 7 Czerwca Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 10 godzin temu, number_nine napisał(a): ja ogólnie jestem dziwny i rzadko odpalam hdr/dv, bo wg mnie na oledzie gry po prostu wyglądają lepiej bez nich, o ile ustawi się po swojemu opcje obrazu. Dla Hellblade zrobiłem wyjątek, bo wiedziałem, że zagram później drugi raz, wiec zacząłem z opcją HDR i faktycznie w tym tytule jest to dobrze wykorzystane. Masz całkowitą rację....jesteś dziwny. Ewentualnie masz totalnie zwalone ustawienia TV/wadliwy TV. 95% gier, które obsługują HDR, wgladają znacznie lepiej w tym trybie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza
Daddy 4 216 Opublikowano 7 Czerwca Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca Ciekawostka, z tych osób które zagrały to więcej osób ukończyło HB2 przez kilkanaście dni niż HB1 przez kilka lat Sam przeszedłem dwa razy i bawiłem się lepiej niż przy jedynce, dla mnie solidne 8+/10 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
ASX 14 592 Opublikowano 8 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca To akurat prawda, zajrzałem w statystyki i procentowo więcej ludzi skończyło dwójkę niż dostepną od 5 lat jedynkę. Mimo to nie jestem sobie w stanie przypomnieć by w przypadku jedynki pisano jakieś szokujące internetowe artykuły, o tym że tylko 12-13% graczy skończyło grę, dziwna sprawa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Donatello1991 1 374 Opublikowano 8 Czerwca Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca No faktycznie. Ciekawe czemu Cytuj Odnośnik do komentarza
Homelander 2 028 Opublikowano 8 Czerwca Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2 hours ago, ASX said: To akurat prawda, zajrzałem w statystyki i procentowo więcej ludzi skończyło dwójkę niż dostepną od 5 lat jedynkę. Mimo to nie jestem sobie w stanie przypomnieć by w przypadku jedynki pisano jakieś szokujące internetowe artykuły, o tym że tylko 12-13% graczy skończyło grę, dziwna sprawa Ale czego Ty właściwie bronisz? Wpychasz nam do gardeł tego Hellblade, a przecież prawie każdy w tym temacie zagrał. Część skończyła, część olała. Każdy ma opinię, większość się nią podzieliła. Gra zachwyciła większość dziennikarzy, a jednak ogromna większość graczy nie była na tyle zadowolona żeby tytuł ukończyć. Tymczasem Ty reagujesz na każdy negatyw o Hellblade 2 jakby to był co najmniej atak na Twoją rodzinę. Cytuj Odnośnik do komentarza
SnoD 2 270 Opublikowano 8 Czerwca Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca (edytowane) Każda gra, która jest w GP ma niski procent ukończenia, bo możesz po prostu odpalić i sprawdzić. W Hive Busters z Gears 5 procent ukończenia to 4,32%. Halo Infinite 9,52% itd. Czym wy wojujecie :p Kolejna gra od MS, gdzie 3 osoby na krzyż czują misję udowodnienia wszystkim, że gra jest chujowa. Nie wyszło z ocenami graczy to teraz na siłę procent ukończenia gry z GP :p Edytowane 8 Czerwca przez SnoD Cytuj Odnośnik do komentarza
ASX 14 592 Opublikowano 8 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca W którym miejscu wpycham komuś Hellblade do gardeł lub czegoś bronie? Podałem tylko jak wyglądają statystyki ukończenia obu części serii nadając kontekst wklejanym tu linkom belzebosa. Negatywne opinie na temat gry czy to twoją, izona czy kolegi Donatello po prostu zlałem i w żaden sposób się do nich nie odnosiłem, potrafię uszanować kogoś opinie, nawet jeżeli się z nią nie zgadzam. Więc proszę nie przypisuj mi swoich projekcji. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi