Skocz do zawartości

Kiszenie

Masorz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No elo mordeczki, zakładam temat, żeby w kiełkach nie śmiecić.

Sam dopiero miesiąc temu kisiłem buraki:

akH0rrD.jpg

6ZVgBXB.jpg

i podobno wyszło bardzo dobrze.

Dzisiaj natomiast poszedłem za ciosem i kupiłem 3 selery, czego starczyło na 6 słoików i już kurła nie mogę się doczekać efektów.

685bOG6.jpg

AHUGHTS.jpg

Jak i tego nie spier,dzielę to będę kisił WSZYSTKO.

Pozdrawiam w tym momencie @Figaro :usmiech:

• Plusik 3
  • Lubię! 1
Opublikowano
50 minut temu, Figaro napisał:

co za ku.rwa kozaq :banderas: a z ciekawości jakiej koniec końców użyłeś soli?

Jakiejś bankowo lepszej, bo jak ją kupowałem z pół roku temu to się mocno zdziwiłem patrząc na paragon :pawel:

Jutro jak nie będzie zbyt dużego katza to nakórwiam marfefki!

Opublikowano

Ja dzisiaj musiałem te selery w słoikach poodkręcać wieczka, bo gazują jak skórwensyn. Jeszcze parę dni i wstawiam do chłodnego pomieszczenia.

A w sobotę chyba kolejne kiszonko :cool: :lapka:

Opublikowano

Większość kiszonek potrzebuje jakichś 4 tygodni poza lodówką, aby wyrosły w nich dobre bakterie. Choc to zalezy od ilosci i typu soli jak i temperatury. 

Ja jutro ide kupić od gościa scoby do zrobienia kombuchy. 

Opublikowano

A jak z wartosciami? Dwa gryzy (50g) surowej marchewki to dzienne zapotrzebowanie na wit A . Jak to jest po kiszeniu. Zostaje tak samo. Zmalau urus?

Opublikowano
8 godzin temu, kanabis napisał:

A jak z wartosciami? Dwa gryzy (50g) surowej marchewki to dzienne zapotrzebowanie na wit A . Jak to jest po kiszeniu. Zostaje tak samo. Zmalau urus?

To samp plus cenne probiotyki zyskujesz.

Opublikowano (edytowane)

Kimchi jest od razu jadalne. 24h po rozpoczeciu fermentacji zle bakterie przegrywają wojne z dobrymi bakterami, a ci drudzy rozpoczynaja budowanie swojego lactokrólestwa, co zajmuje im z tydzień, zaleznie od pogody, ilosci soli itd. Ale powinno sie trzymać w pokojowej temperaturze jak najdluzej :) im dłużej tym zdrowiej.

Edytowane przez Figaro