Skocz do zawartości

Kiszenie


Masorz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A jednak nie wytrzymałem do jutra, z czego marchewki zaczynały zbyt długo siedzieć na blacie kuchennym, więc na szybkiego zrobiłem 2 słoiki:

hmi3hcn.jpg

 

Braki marchewkowe uzupełniłem cebulą i chój :cool: 

A tymczasem selerek już się nieźle kwaskowy robi.

Opublikowano

:wujaszek: :lapka:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DO SŁOIKA KURUA JEGO MAĆ

Opublikowano

Zdaję najnowszy apdejt.

Selery wyszły bardzo dobrze, dzięki papryczkom są też całkiem ostre. Braciom i rodzinie/znajomym bardzo smakowały.

Za to jak dla mnie najlepiej wyszły marchewki. Okórwa co za smak, co za kwas. Przy nich pierwszy raz zrobiłęm tak, że dodałem tzw. starter, czyli po prostu po łyżce buraczanego zakwasu na słoik. Dzięki temu piana pojawiła się już po jednym dniu i dobrze ukisiły się po chyba zaledwie 5 dniach.

Niestety seler naciowy coś bez progresu. Troszkę gazuje, ale zero piany i zaczynam się martwić, bo Figaro pisał, że jemu to się nie udało.

Trudno, najwyżej zjem taki jaki będzie xD

Kolekcja się rozrasta powoli:

84334849_3079950848701875_52671338735940

85121352_3079947192035574_56997179545354

:cool: :lapka:

 

A jako, że sobota, to będę dalej nakówiał kiszonki, tym razem

85061692_3079945405369086_72664320875010

 

To białe to autentycznie nazwy zapomniałem :pawel: Co to jest, rzepa?

Znajoma na kasie też nie wiedziała i wbiła mi to jako pietruszkę :rotfl:

 

EDIT: 

podczas mycia białę warzywo złamało się na pół. Powąchałem i jest to biała rzodkiewka.

Co najlepsze, do sklepu szedłem kupić marchewki i rzodkiewkę, ale tego drugiego nie było.

A jednak jest xD

  • Lubię! 1
  • Haha 1
  • Smutny 1
Opublikowano

Ja codziennie wpierniczam ze sloika marchewkę i dokladnie tak jak Masosz pisze, smaczne i kwasowate <3 świetnie wyglądają, kontynuuj misję, Górolu.

 

Ja również zacząłem kilka projektów, w tym piwo imbirowe i kombucha, niedługo zdam relację :zolwik: 

 

Co do tego białego, to jest biala rzodkiewka, którą nalezy dodawac do kimchi, ogolnie jest smaczniejsza od naszej

Opublikowano
16 godzin temu, grzybiarz napisał:

tą marchewe to kisisz jak te buraki? że dodajesz czosnku itp? Kurła nie jadłem nigdy kiszonej marchewy :)

Ogólnie tak, ale np wczoraj każdy słoik zrobiłem z innymi dodatkami i przyprawami. 

Żeby życie miało smaczek, raz marchewka raz buraczek! :usmiech:

Opublikowano

Z innej beki: zrobiłem oliwę z papryką peperoni. Czy to ma być zamknięte szczelnie czy właśnie nie?  Nie wiesz może? W restauracjach mają otwarte butelki bez korków, ja w sumie mam taka zaciskaną butle jak po piwie grolsch. I nie wiem czy to nie zacznie się czasem psuć?

Ps kupiłem marchewy na kiszenie :) zobaczymy po raz pierwszy w życiu.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...