Masorz 13 154 Opublikowano 31 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2020 A jednak nie wytrzymałem do jutra, z czego marchewki zaczynały zbyt długo siedzieć na blacie kuchennym, więc na szybkiego zrobiłem 2 słoiki: Braki marchewkowe uzupełniłem cebulą i chój A tymczasem selerek już się nieźle kwaskowy robi. Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 120 Opublikowano 1 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2020 (edytowane) Niby fajnie, ale kusi dać minusa za to co wyczytałem na słoiku. Upchej te warzywka żeby byly zanurzone w tej solance :ok: Edytowane 1 Lutego 2020 przez Figaro Cytuj Odnośnik do komentarza
grzybiarz 10 256 Opublikowano 1 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2020 Dlaczego Rozi już nie jest...? Marchewy w sumie nie kisiłem, podobnie ten wywar smakuje jak buraczany? Cytuj Odnośnik do komentarza
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 1 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2020 (edytowane) Niby dlaczego Rozi nie jest ku.r.wą? Bo Masorz tak napisał na kiszonce? XD Edytowane 1 Lutego 2020 przez Jotrazydwa Cytuj Odnośnik do komentarza
Masorz 13 154 Opublikowano 1 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2020 Tak. Kupiłem przed chwilą seler naciowy, zgadnijcie do czego? Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 164 Opublikowano 1 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2020 Do dopy? Cytuj Odnośnik do komentarza
Masorz 13 154 Opublikowano 1 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2020 DO SŁOIKA KURUA JEGO MAĆ Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 120 Opublikowano 1 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2020 Dajesz Masorz, dajesz. Ja raz kisiłem selera naciowego i mi nie wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza
Masorz 13 154 Opublikowano 8 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2020 Zdaję najnowszy apdejt. Selery wyszły bardzo dobrze, dzięki papryczkom są też całkiem ostre. Braciom i rodzinie/znajomym bardzo smakowały. Za to jak dla mnie najlepiej wyszły marchewki. Okórwa co za smak, co za kwas. Przy nich pierwszy raz zrobiłęm tak, że dodałem tzw. starter, czyli po prostu po łyżce buraczanego zakwasu na słoik. Dzięki temu piana pojawiła się już po jednym dniu i dobrze ukisiły się po chyba zaledwie 5 dniach. Niestety seler naciowy coś bez progresu. Troszkę gazuje, ale zero piany i zaczynam się martwić, bo Figaro pisał, że jemu to się nie udało. Trudno, najwyżej zjem taki jaki będzie xD Kolekcja się rozrasta powoli: A jako, że sobota, to będę dalej nakówiał kiszonki, tym razem To białe to autentycznie nazwy zapomniałem Co to jest, rzepa? Znajoma na kasie też nie wiedziała i wbiła mi to jako pietruszkę EDIT: podczas mycia białę warzywo złamało się na pół. Powąchałem i jest to biała rzodkiewka. Co najlepsze, do sklepu szedłem kupić marchewki i rzodkiewkę, ale tego drugiego nie było. A jednak jest xD 1 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Plugawy 3 620 Opublikowano 8 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2020 Myslałeś, że bierzesz białą marchewkę? XD 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Masorz 13 154 Opublikowano 8 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2020 No nie, bez przesady xD Myślałem, że nie wiem co biorę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 120 Opublikowano 8 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2020 Ja codziennie wpierniczam ze sloika marchewkę i dokladnie tak jak Masosz pisze, smaczne i kwasowate <3 świetnie wyglądają, kontynuuj misję, Górolu. Ja również zacząłem kilka projektów, w tym piwo imbirowe i kombucha, niedługo zdam relację :zolwik: Co do tego białego, to jest biala rzodkiewka, którą nalezy dodawac do kimchi, ogolnie jest smaczniejsza od naszej Cytuj Odnośnik do komentarza
Masorz 13 154 Opublikowano 8 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2020 Siedem słoików dzisiaj zrobiłem a za "pietruszkę" musiałem w sklepie dopłacić 7,50zł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
grzybiarz 10 256 Opublikowano 8 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2020 tą marchewe to kisisz jak te buraki? że dodajesz czosnku itp? Kurła nie jadłem nigdy kiszonej marchewy Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 120 Opublikowano 8 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2020 Są różne sposoby i kombinacje to jest fajne w fermentacji, można eksperymentować Cytuj Odnośnik do komentarza
Masorz 13 154 Opublikowano 9 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2020 16 godzin temu, grzybiarz napisał: tą marchewe to kisisz jak te buraki? że dodajesz czosnku itp? Kurła nie jadłem nigdy kiszonej marchewy Ogólnie tak, ale np wczoraj każdy słoik zrobiłem z innymi dodatkami i przyprawami. Żeby życie miało smaczek, raz marchewka raz buraczek! Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 120 Opublikowano 11 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2020 W końcu, po tygodniu karmienia imbirowego startera, zabutelkowałem pierwsze w życie imbirowe piwo. To teraz czekamy kolejne 5 dni. Oby nie wybuchło. Cytuj Odnośnik do komentarza
20inchDT 3 361 Opublikowano 11 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2020 Po co naklejacie karteczki na słoiki/butelki, których zawartość opróżniacie w ciągu tygodnia Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 120 Opublikowano 11 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2020 Jest to niezbędne z wielu powodów. Cytuj Odnośnik do komentarza
grzybiarz 10 256 Opublikowano 11 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2020 Z innej beki: zrobiłem oliwę z papryką peperoni. Czy to ma być zamknięte szczelnie czy właśnie nie? Nie wiesz może? W restauracjach mają otwarte butelki bez korków, ja w sumie mam taka zaciskaną butle jak po piwie grolsch. I nie wiem czy to nie zacznie się czasem psuć? Ps kupiłem marchewy na kiszenie zobaczymy po raz pierwszy w życiu. Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 120 Opublikowano 11 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2020 Otwieraj raz co 2 dni na pare sekund Cytuj Odnośnik do komentarza
Masorz 13 154 Opublikowano 11 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2020 3 godziny temu, 20inchDT napisał: Po co naklejacie karteczki na słoiki/butelki, których zawartość opróżniacie w ciągu tygodnia Ja jeszcze mam buraki z 7 grudnia i co teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 11 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2020 4 godziny temu, 20inchDT napisał: Po co naklejacie karteczki na słoiki/butelki, których zawartość opróżniacie w ciągu tygodnia Dla feeeeejmu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 449 Opublikowano 12 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2020 Pytać ludzi, którzy żyją kiszeniem, po co opisują słoiki i butelki Cytuj Odnośnik do komentarza
Bzduras 11 909 Opublikowano 12 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2020 Trochę jak pytać stulejarza po co mu na półce figurka z chińską dziewczynką pokazującą majtki. Potrzebna, po prostu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.