20inchDT 3 361 Opublikowano 12 lutego 2020 Opublikowano 12 lutego 2020 (edytowane) @krupek Spier.da.laj w końcu. Tak bardzo ciebie zabolało wyśmianie twojego kalafiorowego boczku, że pod każdym moim postem musisz te suchary pisać? Edytowane 12 lutego 2020 przez 20inchDT 1 Cytuj
krupek 15 482 Opublikowano 12 lutego 2020 Opublikowano 12 lutego 2020 Biegaj za mną z minusami i pajacowaniem. Mów, że to ja się czepiam. Co za kretyn Cytuj
grzybiarz 10 301 Opublikowano 12 lutego 2020 Opublikowano 12 lutego 2020 opis to tam (pipi), ale data się przydaje. np. ostatnio robiłem tahini (taki ze mnie kucharz, chyba bloga kulinarnego założę), no i wiem że miesiąc mogę trzymać w lodówce. Tylko żebym to ja pamiętał kiedy to zrobiłem... Cytuj
Figaro 8 246 Opublikowano 12 lutego 2020 Opublikowano 12 lutego 2020 grzybiarz ja też używam butelek grolsch dobre piwko Cytuj
Figaro 8 246 Opublikowano 17 lutego 2020 Opublikowano 17 lutego 2020 (edytowane) Weekend minął produktywnie. Kapusty w różnych kombinacjach, każda inaczej pocięta i z innym procentem soli w ramach eksperymentów. Papryka jako podstawa do ostrego sosu i różne takie tam. Edytowane 17 lutego 2020 przez Figaro 1 1 Cytuj
grzybiarz 10 301 Opublikowano 17 lutego 2020 Opublikowano 17 lutego 2020 ja zrobiłem z marchewą, ale lipa bo plastry wychodzą na wierzch i robi się piana (to normalne, ale tutaj jest jej za dużo). Zobaczymy jak to wyjdzie. Piwo też zrobiłeś? Kiedyś kuzyn robił i mówił, że to cały dzień roboty, np. o tej godzinie robisz to, za godzinę musisz zrobić to, odstawiasz, za jakiś czas to i tamto, i cały dzień zleciał. Cytuj
Figaro 8 246 Opublikowano 17 lutego 2020 Opublikowano 17 lutego 2020 (edytowane) Musisz kupić jakieś ciezarki. Poka zdjęcie Ja jeszcze zrobiłem nowe kimchi. Boże, ale to pyszne. Cytat Edytowane 17 lutego 2020 przez Figaro Cytuj
grzybiarz 10 301 Opublikowano 17 lutego 2020 Opublikowano 17 lutego 2020 3 godziny temu, Figaro napisał: Poka zdjęcie to świeżo po zrobieniu. teraz trochę marchewy ubyło i położyłem ceramiczną część od cukiernicy (wieczko) - akurat na wymiar - trochę je przygniotło i żadne nie wystają poza zakwas No i zrobiłem 4 słoiki: 2 x klasyczny burak, 1 x marchew, 1 x burak 3:1 do marchwi Cytuj
Figaro 8 246 Opublikowano 17 lutego 2020 Opublikowano 17 lutego 2020 Ładnie to wygląda. Dobry pomysł z tym wieczkiem Ja dziś otworzyłem słoik z marchewką, którą zrobiłem w grudniu i nigdy nie włożyłem do lodówki - dalej świeżutka i coraz pyszniejsza. Cytuj
grzybiarz 10 301 Opublikowano 17 lutego 2020 Opublikowano 17 lutego 2020 no wlasnie, a to w przypadku marchewy, też zakwas po tygodniu będzie gotowy? Też to się pije jak zakwas buraczany? Używasz potem gdzieś tych buraków, czy marchewki? Cytuj
Figaro 8 246 Opublikowano 17 lutego 2020 Opublikowano 17 lutego 2020 Dobre pytanie. Kiedyś chyba o tym czytałem, że warto wziąć łyka czy dwa. Marchewkę to po prostu daje jako dodatek na talerzu obiadowym. Ale jest na pewno wiele pomysłów. Cytuj
Masorz 13 200 Opublikowano 17 lutego 2020 Autor Opublikowano 17 lutego 2020 Ja niebawem planuję zrobić sałatkę z kiszonych warzywek. Tylko coś będę musiał dokisić i dokupić. Cytuj
grzybiarz 10 301 Opublikowano 18 lutego 2020 Opublikowano 18 lutego 2020 A czy ktoś na forum zakisił ogóra? sorry, musiałem, 3 strony tematu i nikt nie zapytał Cytuj
Figaro 8 246 Opublikowano 18 lutego 2020 Opublikowano 18 lutego 2020 4 godziny temu, areka napisał: Czy ktoś na forumku fermentuje soję? Ale o co chodzi dokładnie? O miso? Ja przed chwilą zrobiłem kapustę kiszoną... z pomarańczami. Ciekawe jak to wyjdzie Cytuj
Figaro 8 246 Opublikowano 18 lutego 2020 Opublikowano 18 lutego 2020 Właśnie o tym czytam i wydaje się intrygujące. Cytuj
grzybiarz 10 301 Opublikowano 24 lutego 2020 Opublikowano 24 lutego 2020 Zrobiłem te marchewy ale, albo nie wyszły, albo po prostu maja tak (pipi)owo smakować słone, czosnkowe i niedobre po prostu. Nie to co zakwas z buraków, który tez jest słony i czosnkowy Cytuj
Figaro 8 246 Opublikowano 1 marca 2020 Opublikowano 1 marca 2020 W dniu 24.02.2020 o 08:55, grzybiarz napisał: Zrobiłem te marchewy ale, albo nie wyszły, albo po prostu maja tak (pipi)owo smakować słone, czosnkowe i niedobre po prostu. Nie to co zakwas z buraków, który tez jest słony i czosnkowy Marchewki długo się robią. Ale może po prostu coś nie wyszło w trakcie. Tak bywa. Nie bez powodu mówi się na to dzika fermentacja, rezultat za każdym razem jest inny. A ja sobie dzisiaj zrobiłem pomidorki koktajlowe. Jeszcze nie wiem co z nimi zrobię. No i nowy zestaw Kimchi. Uwielbiam to robić, jak i jeść. Bardzo ciężko się oprzeć przed otwarciem słoika i podjadaniem. Kimchi na smażonym ryżu - kosmos. 2 1 Cytuj
Masorz 13 200 Opublikowano 1 marca 2020 Autor Opublikowano 1 marca 2020 Ja ostatnio zrobiłem cukinię, która wyszła bardzo dobrze a teraz się właśnie do pomidorów przymierzam. Na koniec z tego wszystkiego zrobię jakąś sałatkę z kiszonych warzyw 1 Cytuj
puszkin 235 Opublikowano 5 marca 2020 Opublikowano 5 marca 2020 Robię swój pierwszy zakwas z buraków, kupiłem słoik 4L, zalałem w niedziele wieczór i dziś oto taki widok mi się ukazał. Zapach jest dziwny, raczej nieprzyjemny. Pytanie czy to pleśń i cały słój do wylania, czy naturalny osad i wszystko jest ok? Cytuj
grzybiarz 10 301 Opublikowano 5 marca 2020 Opublikowano 5 marca 2020 (edytowane) To jest pleśń. Gesslerowa podobno mówi żeby to zebrać łyżką i odcedzić, ale... to jest pleśń, ale ta szkodliwa (nie taka jak na serku pleśniowym). Ja bym to wy(pipi)ał - zrobiło Ci się bo codziennie trza zdejmować pianę + buraki nie mogą wystawać poza poziom wody. @Figaro ten przepis na kimchi ok? https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/kimchi-wlasciwosci-i-przepis-jak-zrobic-kimchi-w-domu-aa-XnPy-T9y3-vJwH.html Jeszcze tu widzę: https://kukbuk.pl/artykuly/jak-zrobic-prawdziwe-kimchi/ Edytowane 5 marca 2020 przez grzybiarz Cytuj
Figaro 8 246 Opublikowano 5 marca 2020 Opublikowano 5 marca 2020 Uuu. Zbierz łychą i jest dalej ok. Ale zastanów sie przy tym dlaczego to sie stało. Poradnik na zdrowie ma dosyc spoko przepis. Polecam. Ważne aby byla to mąka ryżowa i faktyczny proszek gochugaru. Dużo bialej rzodkiewki i pora. Daj czas kleikowi aby sie ochłodził. Cytuj
puszkin 235 Opublikowano 5 marca 2020 Opublikowano 5 marca 2020 Zebrałem , nie wylewam, zapach już jest ok, jak mnie przeczyści po pierwszej szklance to wy(pipi)ie. W sobotę myślę zęby próbować. Właśnie nic nie wystawało poza poziom. Jak zalałem wodą, pare buraków i kawałków czosnku wypłynęło więc przygniotłem je porcelanowym talerzykiem. Tylko, że nie wyparzyłem go więc tu już zapewne jest błąd. Cytuj
Masorz 13 200 Opublikowano 5 marca 2020 Autor Opublikowano 5 marca 2020 Ja zyebałem 2 słoiki z marchewką, bo za długo stała w ciepłym i pojawiła się pleśń. Faktycznie, marchewkę chyba najtrudniej ukisić, jeżeli się nie miało w tym temacie doświadczenia. Ale teraz już wiem. Cytuj
grzybiarz 10 301 Opublikowano 5 marca 2020 Opublikowano 5 marca 2020 ja nawet nie wiem czy marchewa mi wyszła czy nie, bo nie wiem jaki powinien być smak właściwy. No było słone i kwaśne, ale raczej niedobre Cytuj
Gość Rozi Opublikowano 5 marca 2020 Opublikowano 5 marca 2020 Ale to nie jest do jedzenia, tylko do chwalenia się na forum. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.