Skocz do zawartości

Kiszenie


Masorz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, grzybiarz napisał:

ja nawet nie wiem czy marchewa mi wyszła czy nie, bo nie wiem jaki powinien być smak właściwy. No było słone i kwaśne, ale raczej niedobre :/

 

Nie każde warzywo zasmakuje. Jest za dużo czynników. Ja na poczatku nie lubilem kiszonej marchewy, ale teraz mam czteromiesieczną i mi smakuje. Co jakiś czas sobie korzystam jako przekąskę.

 

W sobotę zabieram się za miso. Ciekawe czy mi wyjdzie.

Opublikowano
19 godzin temu, grzybiarz napisał:

To jest pleśń.

 

19 godzin temu, Figaro napisał:

Uuu. Zbierz łychą i jest dalej ok.

To macie jakieś rozbieżności w królestwie kiszenia, bo jak to faktycznie pleśń to raczej cały słoik jest do wyje.bania.

  • Plusik 1
Opublikowano

http://wszechjedzaca.pl/jak-wyglada-splesnialy-zakwas-z-burakow/

Swego czasu nie mogłam przeżyć tego, że Magda Gessler w swoim przepisie na zakwas buraczany kazała zebrać pleśń i płyn po przecedzeniu spożywać ze smakiem. Opadały mi ręce, nogi i cycki, kiedy czytałam pełne uwielbienia komentarze od jej wielbicieli, którzy twierdzili, że zakwas upstrzony tą „szlachetną pleśnią” jest przepyszny i mieszali z błotem każdego, kto śmiał mieć inne zdanie. Nie jestem mikrobiolożką, jestem filolożką, ale wiem, że buraki to nie camembert i tego się z futrem nie je.

 

(pipi)ane babsko, ma rację - pleśni się nie powinno jeść, ale ta odmiana wywołała u mnie bulwers

  • Dzięki 1
Opublikowano

Ale ja nie ma mówię by zebrał tę pleśń i posmarował nią kanapki. Mówię tylko, że może zebrać powierzchnię łychą i zakwas dalej jest de facto dobry.

 

Oczywiście to tylko buraki 2 zł za kilo w soli, więc nic się nie stanie, jak to wypie.rdoli.

 

Ja bym bardziej się zastanawiał jakim cudem taka pleśń pojawiła się w środę, kiedy zalał to w niedzielę wieczorem. Coś tu bardzo poszło nie tak. Może to były już lewo żywe buraki? Może zapomniałeś zakryć ten słoik. Doprawdy zastanawiające.

Opublikowano

No tylko, że jak pleśń pojawia się na powierzchni to cały produkt jest już niezdatny. O ile to faktycznie pleśń, bo nie znam się na kiszeniu i nie wiem, co tam za osady wychodzą.

Opublikowano
5 minut temu, krupek napisał:

No tylko, że jak pleśń pojawia się na powierzchni to cały produkt jest już niezdatny. O ile to faktycznie pleśń, bo nie znam się na kiszeniu i nie wiem, co tam za osady wychodzą.

 

To na zdjęciu to pewnie jest pleśń kahm. Można ją zdjąć łychą i jest ok.

 

Inna sprawa, że rozwój takiej pleśni w ponad 3 dni to i tak oznaka, że coś jest nie tak, może z warzywkami.

Gość Rozi
Opublikowano

Aaa, to dlatego Figaro jest taki pierdolnięty. Kto normalny je pleśń?

Gość Rozi
Opublikowano

Jeden jadł olszówki, drugi je pleśń, piękne forum.

Opublikowano

Dobra wywaliłem, zapach był dziś bardzo przyjemny, ale widok tej pleśni obrzydził wszystko. Słoik był zamknięty szczelnie i stał w pobliżu kaloryfera, woda przegotowana, posolona. Próbuje jeszcze raz, z tym że teraz na dwa mniejsze.

 

 

Opublikowano
11 godzin temu, puszkin napisał:

stał w pobliżu kaloryfera,

nie może być za ciepło. po tygodniu jak juz smak jest okej to sie przelewa i daje do lodówki. Ja słoika nie zakręcam szczelnie - ma być mały dopływ powietrza - wystarczy położyć wieczko, ale nie zakręcać. 

no i pamiętaj by codziennie zbierać piankę :)

Opublikowano

U mnie wjechała kolejna nowość, czyli pomidory:

89107669_3150897494940543_63840536781305

a tu jeszcze wspomniane wyżej cukinie 

87493381_3150898904940402_52608456377457

 

Co do pomidorów to czekam i jaram się okrutnie, bo jest to jedno z moich ulubionych warzyw.

Nie mogę się już doczekać jak to wyjdzie.

Środkowy słoik to są koktailowe a pozostałe zwyklaki, więc aby je upchać trzeba było pokroić.

  • Lubię! 1
Opublikowano (edytowane)

@Masorz, yehbany :cool: Tylko czemu trzeci słoik cukinii ma taką czerwoną wodę? Ja za tydzień swoje koktajlowe pomidorki zblenduję na sos. Ciekawe jak zasmakuje na makaroniku z kurczaczkiem.

 

A dziś mały projekt, nie wiedziałem jak to ładnie przetłumaczyć na polski :pawel:. Idealnie otworzę na czerwiec i użyję jako marynaty na jakąś karkóweczkę, mniam.

 

rtuzkfyyeal41.jpg

Edytowane przez Figaro

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...