Skocz do zawartości

Kiszenie


Masorz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 godzin temu, Figaro napisał:

@Masorz, yehbany :cool: Tylko czemu trzeci słoik cukinii ma taką czerwoną wodę?

Bo do smaku doyebałem pieprzu chilli cayenne oraz papryki wędzonej.

Generalnie większość moich kiszonek jest na ostro :cool: :lapka:

Opublikowano
W dniu 10.03.2020 o 09:20, SebaSan1981 napisał:

Zacny słoiczek, tylko gupiki, molinezje wpuścić i masz mini akwarium z brazylijskim ekosystemem Amazonki :)

 

To musi się udać.

 

Ale dzisiaj bardziej przyziemny projekt - Giardiniera, czyli kiszonki po włosku.

 

jnqkjiy7k0m41.jpg

 

Na zdjęciu również nowy 3 litrowy słoik-beczka :) Podziękowania dla Lerła Merlyn, bo w Castoramie zero słoików, bo poza sezonem.

  • Plusik 1
  • Lubię! 1
  • Dzięki 1
  • 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Czas na nowe horyzonty. Nieznajomy o dobrym sercu podarował mi grzybki SCOBY. Teraz lecę po 4L słoik i czas na wyczarowanie Kombuchy. Aż mój olbrzymi siusiaczek drga z ekscytacji.

 

 

Vhl1nax.jpg

 

 

 

 

 

  • Plusik 1
Opublikowano
Godzinę temu, Figaro napisał:

Czas na nowe horyzonty. Nieznajomy o dobrym sercu podarował mi grzybki SCOBY. Teraz lecę po 4L słoik i czas na wyczarowanie Kombuchy. Aż mój olbrzymi siusiaczek drga z ekscytacji.

 

 

Vhl1nax.jpg

 

 

 

 

 

 

Też robię od paru miesięcy. Na oko wygląda trochę na zbyt mały słoik jak na taki grzybek, powinien po powierzchni pływać, ja robię w 10 l i jest w sam raz bo potem grzyb i tak rośnie. Polecam eksperymentować z rodzajami herbat i dodatkami. Mój ostatni faworyt to earl grey słodzony cukrem muscovado, z Zielonej herbaty też jest petarda. No i pamiętaj żeby codziennie sprawdzać kwasowość, bo łatwo przeciągnąć. Ja po 5 dniach dzielę na dwa i jeden zostawiam nawet na kilka tygodni i mam domowy, lekki ocet. 

Opublikowano
21 minut temu, Figaro napisał:

Earl grey chyba jest niewskazany?

 

To jest tylko scoby hotel na zdjeciu, fermentacja bedzie w 4 litrowym słoiku.

 

Czemu niewskazany? Grzybek żywi się cukrem, nawet na soku z gumijagód zrobisz byleby z cukrem był zmieszany. 

Opublikowano
W dniu 4.06.2020 o 21:58, Rudiok napisał:

Czemu niewskazany?

 

Ze względu na olejki eteryczne w składzie.

 

102908207_135843911443508_43042651465235

 

Pozostało czekać ponad tydzień. Nie będzie łatwo. W międzyczasie czas się wybrać do IKEI po butelki.

Opublikowano (edytowane)

390fe3cf4607040cmed.jpg

Ogolnie to jestem fanem sloikowania wszystkiego na czarna godzine,z dzisiaj jak widac 5 litrowych mieszanka warzyw(marchew,rzepa biala,czosnek,kapusta,baklazan,papryka)a drugie combo juz malosolne poszly,no i 5kg mlodej kiszonej kapusty

 

A tu taka ciekawostka raczej bo tez skonczylem w zeszlym tyg syropy z mlodych pedow sosny,i dwie zalane 70%spiryt naleweczki 7f0ff20ee652598d.jpg

Edytowane przez Barthez
  • Plusik 1
  • Lubię! 1
Opublikowano

I tak trzeba żyć @Barthez Spróbuj też zrobić syrop z młodych szyszek (żeby jeszcze żywicy nie miały, zielone najlepsze, na pół można przekroić), później też go można zalać spirytem. Podobne właściwości tylko smak łagodniejszy. 

 

Sałatki w słojach jak pasteryzujesz? 

Opublikowano

Tyndalizuje jak juz mam byc precyzyjny,czyli trzy razy pasteryzacja co 24h w celu calkowitej pewnosci do likwidacji bakterii,przy dobrym przygotowaniu potrafi latami lezec.A w sloiki praktycznie wszystko laduje i kitram,od golonek,po smalce pasztety kielbasy bigosy no i wszelakie salatki na occie,warzywa w zalewach.

Ogrodek konkretny w tym roku posadzilem to mam nadzieje na konkretne zbiory i przetwory z pomidorow,papryki,cukini i ogorow 

Dzisiaj w kiszonki poszly buraczki i rzodkiewki.pozdro

Opublikowano

Teraz stare buraki kisze,ale jest czas na botwinke juz,a jak kobieta ma problem jakis zdrowotny i lekarz polecil to tez moze byc rozwiazanie wyciskanie z wolnoobrotowej i co rano szklana z innymi kapustami i czosnekami i bedzie git.zalezy co dolega

Opublikowano

Tak, mam tylko sokowirówkę, ale czaję się na wyciskarkę.

 

A ja już zabutelkowałem kombuchę. Nagły wzrost temperatury przyspieszył fermentację i niemal zrobił mi się z tego ocet. Szkoda że nie mam miarki ph. Ale i tak jest pyszniutkie. Dałem różne smaki owoców plus mięta.

 

104186516_146749293686303_30549295760429

  • Plusik 1
  • 4 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...