SebaSan1981 3 574 Opublikowano 30 lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 lipca 2020 Co prawda gotowanie nie jest moją pasją ale gotuję sam to co później zjadam. Kilka dni temu zadebiutowałem w kiszeniu ogórów. Co prawda za dzieciaka na praco-technice robiliśmy weki i przetwory ale kiedy to było.. Przepis wzięty od teściowej bo ni cholery nie wiedziałem jak się do tego zabrać, butelki nietypowe ale bardzo pojemne, troszkę po januszowemu wykombinowałem. Teraz niech trochę poleżą te ogóry i nabierają mocy. Na zimę będę testował jak smakują 3 Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 292 Opublikowano 30 lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 lipca 2020 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
SlimShady 3 376 Opublikowano 30 lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 lipca 2020 Ładnie żeś dop.ierdolił do pieca z tymi butelkami. Cytuj Odnośnik do komentarza
alb84 943 Opublikowano 30 lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 lipca 2020 (edytowane) Radziłbym rozejżec się za jakimiś szklanymi słojami i przełożyć póki nie będzie za późno Nawet benzyny/ropy nie można za długo przetrzymywać w plastikowych butelkach bo autu zaszkodzi, a co dopiero fermentacja i reakcja z plastikiem i później spożycie :). W Ikei* są spoko słoje, takie z uszczelkami i zatrzaskami. Dla poparcia jakiś randomowy artykuł . E. *Lub amazon itp, fajny słój kupiłem w "badziewiaku" typu charity shop wiesz ocb. Funkiel nówka za grosze. Pzdr. Edytowane 30 lipca 2020 przez alb84 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 292 Opublikowano 30 lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 lipca 2020 W polsce nie ma charity shopow, my jestesmy bogatym krajem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 475 Opublikowano 30 lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 lipca 2020 Dosyp szybko tej glutaminy xplode to może nie wejdzie w reakcje z plastikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza
Masorz 13 191 Opublikowano 30 lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 lipca 2020 1 godzinę temu, SebaSan1981 napisał: Co prawda gotowanie nie jest moją pasją ale gotuję sam to co później zjadam. Kilka dni temu zadebiutowałem w kiszeniu ogórów. Co prawda za dzieciaka na praco-technice robiliśmy weki i przetwory ale kiedy to było.. Przepis wzięty od teściowej bo ni cholery nie wiedziałem jak się do tego zabrać, butelki nietypowe ale bardzo pojemne, troszkę po januszowemu wykombinowałem. Teraz niech trochę poleżą te ogóry i nabierają mocy. Na zimę będę testował jak smakują Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 205 Opublikowano 30 lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 lipca 2020 Nie przejmuj się hejtem, jest dobrze wariacie, pomyslowe wykorzystanie plastiku Cytuj Odnośnik do komentarza
Masorz 13 191 Opublikowano 30 lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 lipca 2020 Ale kisić w plastiku, to odrobinę przesadził. Przelewaj to w cholerę do szkła Sebastian. Cytuj Odnośnik do komentarza
SebaSan1981 3 574 Opublikowano 31 lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 31 lipca 2020 Akurat nie miałem nic lepszego pod ręką więc wyszło jak wyszło. Ale po robocie skoczę do jakiegoś Wilko po słoiki i zrobię transfer. Co ciekawe, moja teściowa regularnie robi sałatki w plastikowych butelkach 0,5l ale nie miałem okazji ich kosztować bo jak wspominałem, jadam przeważnie to co sam ugotuję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
SebaSan1981 3 574 Opublikowano 2 sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 sierpnia 2020 Sorry za repost, jakby co ale wjechaliście mi na ambicję i musiałem się zreflektować. Wydanie drugie, poprawione. Dodatkowe combo z papryczek, mniam! 2 3 Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 205 Opublikowano 2 sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 sierpnia 2020 (edytowane) Najs. Ale chyba wychodzą lekko nad wodę? Zdaj relacje jak smakują! Papryczki warto za kilka tygodni zmiksować i masz wyebisty sos. Edytowane 2 sierpnia 2020 przez Figaro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
mcp 2 000 Opublikowano 2 sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 sierpnia 2020 plusik za sapporo i ogórki w szkle xd Cytuj Odnośnik do komentarza
SebaSan1981 3 574 Opublikowano 3 sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 sierpnia 2020 (edytowane) Hehe dzięki! Sapporo tak jak i Lucky Buddhę obok (fajne chińskie piwo, którego od jakiegoś czasu nie mogę ponownie znaleźć) kupiłem na próbę i bardzo mi smakowały. Wracając do tematu, oto ostatnia w tym roku odsłona moich przygód z obróbką termiczną warzyw i owoców. Może nie tyle kiszenie co wykonane dżemiki i soki z wiśni i śliwek. Gdyby nie tzw Car booty czyli samochodowe jarmarki odbywające się co tydzień, miałbym problem z dostaniem dobrej jakości owoców. Nie za wiele tego wyszło ale na zimę jako przekąska wystarczy Edytowane 3 sierpnia 2020 przez SebaSan1981 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 205 Opublikowano 11 sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 sierpnia 2020 W końcu zabrałem się za pierwsze Tepache (meksykański napój fermentowany, z laskami cynamonu, cukrem i anyżem). Idealnie na tę pogodę. A tu obecna, niezjedzona jeszcze rodzinka. Od lewej kapusta kiszona, kapusta kiszona z burakiem i papryczkami, kombucha, tepache, kimchi, kapusta kiszona z kurkumą, a poniżej czosnek z miodem i zakwas żytni. Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 205 Opublikowano 15 sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 sierpnia 2020 Tak aktywnej fermentacji jeszcze nie miałem :o to ma teraz pewnie z 2 procenta alkoholu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Masorz 13 191 Opublikowano 15 sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 sierpnia 2020 Nojwienkse gazy to jo miołek z połoncenio cebuli z marchewkom. Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 205 Opublikowano 15 sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 sierpnia 2020 Genialne to tepache. Już cały został wychlany. Z kostką lodu wchodzi jak złoto. Świetne właściwości probiotyczne, znakomicie nawadnia i można go wykorzystać w kuchni (np do kurczaka). Cytuj Odnośnik do komentarza
Soban 4 044 Opublikowano 26 sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 sierpnia 2020 O 3 w nocy na głównej yt wpadł mi filmik jak chińska baba naciera kapuste i pakuje do słoików co uważam za znak od niebios. Koreańska papryka dotarła i będzie kimchi robione we wikend, bo ceny za te słoiczki małe to po(pipi)one. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 205 Opublikowano 4 września 2020 Udostępnij Opublikowano 4 września 2020 (edytowane) Jaką paprykę kupiłeś? Ja musiałem zrobić sobie nowy zapas i kupiłem teraz innej firmy: A tu dzieła z zeszłego weekendu. Kimchi, ogórkowe kimchi i kombucha... która parę dni później się popsuła. Do teraz zastanawiam się nad powodem. Możliwe że nie wyparzyłem słoika. A ogórkowe kimchi wyszło świeeetnie. Takie eksperymentu to ja lubię. Pasuje to na kanapki, na hot doga albo nawet jako przekąska. A klasyczne kimchi... Już prawie zjedzone Ciężko tego nie podjadać... Edytowane 4 września 2020 przez Figaro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Soban 4 044 Opublikowano 5 września 2020 Udostępnij Opublikowano 5 września 2020 Chyba taką jak ty kupiłem. Mój plan jest work in progress, bo nigdzie nie mogę dostać białej rzodkwi lub rzepy. Objechalem kilka biedrixow, lidli, cerfa, mniejsze warzywniaki i lipa. Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 205 Opublikowano 7 września 2020 Udostępnij Opublikowano 7 września 2020 (edytowane) Kto chce dostać z dynki? Mamcia dała dynię z ogródka, więc trzeba poeksperymentować Dynia + ziele angielskie + curry. Edytowane 7 września 2020 przez Figaro Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 205 Opublikowano 7 września 2020 Udostępnij Opublikowano 7 września 2020 Zakwas buraczany. Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 205 Opublikowano 4 października 2020 Udostępnij Opublikowano 4 października 2020 Kapusta + ananas. Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 205 Opublikowano 7 października 2020 Udostępnij Opublikowano 7 października 2020 Przed: Po: Fajnie spędzony dzień w domku. Druga połówka i tak jest na wyjeździe integracyjnym w pracy. Martwi mnie tylko, że przez telefon strasznie się krztusiła jedząc loda, choć lekarz jej wyraźnie zabraniał jeść zimne rzeczy. No nic, przynajmniej zająłem moją uwagę kiszeniem, zamiast zamartwianiem się na zapas 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.