Skocz do zawartości

Kiszenie

Masorz

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Wszystkie potrzebne składniki wróciły do sklepu więc 2 tygodnie temu robiłem znowu Kimchi 

lopwP0j.jpg

Tyle wyszło 

oEY83jU.jpg

A tu zbliżenie 

T9NYp0I.jpg

• Lubię! 1
  • Smutny 1
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

W Żabce jest sok z kiszonych pomidorów. W smaku ok, ale jak on śmierdzi. Ciężko potem się pozbyć smrodu z japy po nim i odbija się niemiłosiernie. No z buraka o wiele lepszy.

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

u mnie zakwasy z buraka już zabutelkowane, dolałem troche zakwasu z ogórków około 30% do całości i fajny smak wyszedl, lekko słodszy

spacer.png

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Jadłem Kimchi pierwszy raz w zyciu w ten weekend i jest sztos. Musze wygooglac jakis mega prosty przepis i zrobic samemu kilka słoików bo w lidlu nie widuje tego az tak duzo.

Opublikowano

Po co googlać, jak Figaro ma swoje patenty i tanio sprzeda ;)

U mnie w całym domu pachnie czosnkiem, bo nastawiłem kolejne słoje zakwasu buraczkowego.

Opublikowano
W dniu 12.06.2022 o 19:39, Figaro napisał:

ja ostatnio przystopowałem i jedynie robię bez przerwy kimchi

Z pekińskiej jako "wypełniacz - podstawa"?

Opublikowano

Kolejny buraczany zakwasik świeżutko zlany do pięknych butli.

W tle warzywka na kimchi, jutro będzie rozpierdol w kuchni czuję.

20220622_153954.jpg

Ten zakwas leżakował w lochu 8 dni. Mógł jeszcze trochę co prawda, ale jest tak gęsty i smaczny, że postanowiłem go już nie męczyć. 

• Plusik 3
Opublikowano
2 godziny temu, krupek napisał:

Zazdro, mi się nie chce robić samemu zakwasu z buraków i kupuję, a tani nie jest. Niesamowicie działa na funkcjonowanie jelit.

Ten kupiony, to raczej pasteryzowany, więc sporo tracisz. 

Umówmy się, że raz jeden jedyny zmobilizujesz się i zrobisz sam.

A później napiszesz tu na forumku, co o tym myślisz.

Jak by był problem techniczny, to :ogor:

• Dzięki 1
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Kupiłem w ostatni weekend słoiczek kimchi za 12 zł z azjatyckiej restauracji. 150g za 12 zł. A kimchi? Pasteryzowane, co oznacza zabicie wszystkich probiotycznych właściwości. I to samo w marketach. Tak jakby zabija to połowię sensu jedzenia tej bożej potrawy. Więc uznałem, że październik rozpocznę od pokiszonkowania. Ale będzie jedzone ze smażonym ryżem, kostkami boczku i sadzonym jajkiem na wierzchu. Łojezu. 

310238747_473671481449373_40194753073455

• Plusik 1