Figaro 8 179 Opublikowano 7 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2023 jak jecie kimchi przy alkoholu? widelcem ze słoja? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Okie from Muskogee 2 843 Opublikowano 7 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2023 Oj zaraz widelcem. Łapami. Cytuj Odnośnik do komentarza
Boomcio 4 023 Opublikowano 7 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2023 (edytowane) Każdy na swój osobisty talerzyk, widelczykiem, bułkę przez bibułkę, a chvja do buzi Edytowane 7 Września 2023 przez Crazy Horse Cytuj Odnośnik do komentarza
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 10 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2023 W dniu 7.09.2023 o 19:34, Crazy Horse napisał: Każdy na swój osobisty talerzyk, widelczykiem, bułkę przez bibułkę, a chvja do buzi o__O "Bułkę w bibułkę a chuja do ŁAPY" Nie ma za co. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 179 Opublikowano 28 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2023 ktoś szykuje się na zimę z kiszonkami? ja dzisiaj nastawiłem ogromny słój na giardinierę, którą za 2 tyg przeleję do mniejszych słoików i będzie starczyło na parę miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 179 Opublikowano 5 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2023 Ok, to dzisiaj kimchi póki jeszcze można znaleźć ładne kapuchy. Cztery głowy kapuchy kosztowały mnie prawie 50 zł. A mogłem wbić jako-- albo dobra, nieważne. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 179 Opublikowano 18 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2023 Gadam do siebie, ale to dobrze, miły flashback do czasów liceum. Nowy projekt - fermented hot sauce. Wyrosły mi papryczki chilli w ogródku, to musiałem jakoś to wykorzystać. Najpierw 2 tygodniowa fermentacja z przyprawami. A potem zblendowanko do małych buteleczek. Porozdaję znajomym w pracy, a reszta do lodówki. Smak kozacki. Ostrość papryczek, ostrość fermentacji i nuta przypraw. Połączyć z sosem sojowym i masz UMAMI. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 179 Opublikowano 25 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2023 Pierwszy sosik to był niezły sukces, ale za krótko kisiłem. Teraz zostawię na 2 miesiące, a przyprawy i dodatki dodam przy blendowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza
Boomcio 4 023 Opublikowano 25 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2023 U mnie zakwas z buraków zalany ponownie na tych samych, nie będzie gęsty jak oryginał (którego wyszło ok 3 litry m in butelka w tle, ale po dłuższym kiszeniu - ok 14 dni w temp pokojowej zamiast piwnicznej powinien być ok. A głowa kapusty 3 kilowa zmieściła się w połowie słoja. Aktualnie pięknie w słoiczkach odpoczywa w piwniczce. Teraz będzie czosnek (z czymś pewnie), słoikowany. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 179 Opublikowano 25 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2023 kurczaki, nie chcę się wymądrzać, ale tak dużo wolnego miejsca w tym słoiku z kapuchą to bad news. 2 minuty temu, Crazy Horse napisał: Teraz będzie czosnek (z czymś pewnie), słoikowany. Koniecznie z dobrej jakości miodem! Mega zdrowe, mega dobre i do spożycia na wieeele miesięcy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Boomcio 4 023 Opublikowano 25 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2023 To było wstępne kiszenie, reszta dopełni się w słoikach. Cytuj Odnośnik do komentarza
Boomcio 4 023 Opublikowano 25 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2023 3 godziny temu, Figaro napisał: Koniecznie z dobrej jakości miodem Masz sprawdzony przepis? Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 179 Opublikowano 25 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2023 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Ryuk 1 432 Opublikowano 24 Marca Udostępnij Opublikowano 24 Marca @Figaro Masz moze jakis dobry przepis/rady na domowe ogorki kiszone? Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 179 Opublikowano 24 Marca Udostępnij Opublikowano 24 Marca Nie wiem, pacz na procent soli w wodzie. I dodaj gorczycę, dzięki temu będą dłużej chrupiące. Niby pomaga też włożenie przygotowanych ogórków do lodowatej wody na 15 minut przed wkładaniem do słoika. No i najważniejsze, to znaleźć jak najlepsze ogórki, chrum. Cytuj Odnośnik do komentarza
Boomcio 4 023 Opublikowano 16 Października Udostępnij Opublikowano 16 Października Dobra, sezon kiszenia w pełni. Kapusta: Zakwas z buraczków: I kimchi, nie wiem już które w tym roku: Robione są jeszcze: suszona wołowinka Banany Gruszki Jabłka Grzyby W planach: tyndalizowana słonina w słoikach. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 179 Opublikowano 16 Października Udostępnij Opublikowano 16 Października I to się szanuje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 233 Opublikowano 16 Października Udostępnij Opublikowano 16 Października Zakisilem ostra papryke z wlasnej uprawy i na dole zrobil mi sie bialy osad. Zalewa z cukru, soli, pieprzu i gorczycy. Ten osad na dole sloika jest spory, miejscami na srodku bardzo maly. Siedzi to juz jakies 2 tygodnie. Co zje.balem? Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 179 Opublikowano 16 Października Udostępnij Opublikowano 16 Października Nic. To dobry znak. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 233 Opublikowano 16 Października Udostępnij Opublikowano 16 Października To niedlugo otwieram i przerabiam na jakis ostry zoz. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.