Figaro 8 213 Opublikowano 7 września 2023 Opublikowano 7 września 2023 jak jecie kimchi przy alkoholu? widelcem ze słoja? 1 Cytuj
Okie from Muskogee 2 851 Opublikowano 7 września 2023 Opublikowano 7 września 2023 Oj zaraz widelcem. Łapami. Cytuj
Boomcio 4 045 Opublikowano 7 września 2023 Opublikowano 7 września 2023 (edytowane) Każdy na swój osobisty talerzyk, widelczykiem, bułkę przez bibułkę, a chvja do buzi Edytowane 7 września 2023 przez Crazy Horse Cytuj
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 10 września 2023 Opublikowano 10 września 2023 W dniu 7.09.2023 o 19:34, Crazy Horse napisał: Każdy na swój osobisty talerzyk, widelczykiem, bułkę przez bibułkę, a chvja do buzi o__O "Bułkę w bibułkę a chuja do ŁAPY" Nie ma za co. 1 Cytuj
Figaro 8 213 Opublikowano 28 września 2023 Opublikowano 28 września 2023 ktoś szykuje się na zimę z kiszonkami? ja dzisiaj nastawiłem ogromny słój na giardinierę, którą za 2 tyg przeleję do mniejszych słoików i będzie starczyło na parę miesięcy. Cytuj
Figaro 8 213 Opublikowano 5 października 2023 Opublikowano 5 października 2023 Ok, to dzisiaj kimchi póki jeszcze można znaleźć ładne kapuchy. Cztery głowy kapuchy kosztowały mnie prawie 50 zł. A mogłem wbić jako-- albo dobra, nieważne. 1 1 Cytuj
Figaro 8 213 Opublikowano 18 października 2023 Opublikowano 18 października 2023 Gadam do siebie, ale to dobrze, miły flashback do czasów liceum. Nowy projekt - fermented hot sauce. Wyrosły mi papryczki chilli w ogródku, to musiałem jakoś to wykorzystać. Najpierw 2 tygodniowa fermentacja z przyprawami. A potem zblendowanko do małych buteleczek. Porozdaję znajomym w pracy, a reszta do lodówki. Smak kozacki. Ostrość papryczek, ostrość fermentacji i nuta przypraw. Połączyć z sosem sojowym i masz UMAMI. 5 Cytuj
Figaro 8 213 Opublikowano 25 października 2023 Opublikowano 25 października 2023 Pierwszy sosik to był niezły sukces, ale za krótko kisiłem. Teraz zostawię na 2 miesiące, a przyprawy i dodatki dodam przy blendowaniu. Cytuj
Boomcio 4 045 Opublikowano 25 października 2023 Opublikowano 25 października 2023 U mnie zakwas z buraków zalany ponownie na tych samych, nie będzie gęsty jak oryginał (którego wyszło ok 3 litry m in butelka w tle, ale po dłuższym kiszeniu - ok 14 dni w temp pokojowej zamiast piwnicznej powinien być ok. A głowa kapusty 3 kilowa zmieściła się w połowie słoja. Aktualnie pięknie w słoiczkach odpoczywa w piwniczce. Teraz będzie czosnek (z czymś pewnie), słoikowany. 1 Cytuj
Figaro 8 213 Opublikowano 25 października 2023 Opublikowano 25 października 2023 kurczaki, nie chcę się wymądrzać, ale tak dużo wolnego miejsca w tym słoiku z kapuchą to bad news. 2 minuty temu, Crazy Horse napisał: Teraz będzie czosnek (z czymś pewnie), słoikowany. Koniecznie z dobrej jakości miodem! Mega zdrowe, mega dobre i do spożycia na wieeele miesięcy. 1 Cytuj
Boomcio 4 045 Opublikowano 25 października 2023 Opublikowano 25 października 2023 To było wstępne kiszenie, reszta dopełni się w słoikach. Cytuj
Boomcio 4 045 Opublikowano 25 października 2023 Opublikowano 25 października 2023 3 godziny temu, Figaro napisał: Koniecznie z dobrej jakości miodem Masz sprawdzony przepis? Cytuj
Ryuk 1 476 Opublikowano 24 marca Opublikowano 24 marca @Figaro Masz moze jakis dobry przepis/rady na domowe ogorki kiszone? Cytuj
Figaro 8 213 Opublikowano 24 marca Opublikowano 24 marca Nie wiem, pacz na procent soli w wodzie. I dodaj gorczycę, dzięki temu będą dłużej chrupiące. Niby pomaga też włożenie przygotowanych ogórków do lodowatej wody na 15 minut przed wkładaniem do słoika. No i najważniejsze, to znaleźć jak najlepsze ogórki, chrum. Cytuj
Boomcio 4 045 Opublikowano 16 października Opublikowano 16 października Dobra, sezon kiszenia w pełni. Kapusta: Zakwas z buraczków: I kimchi, nie wiem już które w tym roku: Robione są jeszcze: suszona wołowinka Banany Gruszki Jabłka Grzyby W planach: tyndalizowana słonina w słoikach. 1 1 Cytuj
Mejm 15 306 Opublikowano 16 października Opublikowano 16 października Zakisilem ostra papryke z wlasnej uprawy i na dole zrobil mi sie bialy osad. Zalewa z cukru, soli, pieprzu i gorczycy. Ten osad na dole sloika jest spory, miejscami na srodku bardzo maly. Siedzi to juz jakies 2 tygodnie. Co zje.balem? Cytuj
Mejm 15 306 Opublikowano 16 października Opublikowano 16 października To niedlugo otwieram i przerabiam na jakis ostry zoz. Cytuj
Figaro 8 213 Opublikowano 2 listopada Opublikowano 2 listopada I jak poszło z sosikiem? Ja dziś zrobiłem sobie giardinierę na chłodne miesiące. Będzie idealnie na kanapeczki. Cytuj
lysyolec 10 Opublikowano 2 listopada Opublikowano 2 listopada 28 minut temu, Figaro napisał(a): I jak poszło z sosikiem? Ja dziś zrobiłem sobie giardinierę na chłodne miesiące. Będzie idealnie na kanapeczki. Kurde muszę raz zrobić bo dobrze to wygląda. Nie wiem czy to było to, ale kiedyś byłem u rodziny na obiedzie, i wodą z pewnych kiszonek zostały polane ziemniaki. Smak nieziemski. A kimchi też od dłuższego czasu mam w planach zrobić (pierwszy raz). Trzeba raz się wsiąść za to. A, no i paprykarz Cytuj
Mejm 15 306 Opublikowano 2 listopada Opublikowano 2 listopada 30 minut temu, Figaro napisał(a): I jak poszło z sosikiem? Troche zje.balem bo zmiksowalem wszystko co bylo w sloiku wiec wyszedl zbyt plynny (konsystencja tabasco). Przyprawienie tez mi nie wyszlo bo dodalem podsmazone marchewke, cebule i seler plus miod i cukier. Zrobila sie pulpa ale jak przecieralem przez sitko to wzialem tylko plyn (a i tak jakies resztki miazszu zostaly). Mam wiec w sumie kwasnawy sok z marynowanej papryki, ktory moze jak z czyms gestszym wymieszam to bedzie ok. Ale generalnie no fail w chuj. Cytuj
lysyolec 10 Opublikowano 2 listopada Opublikowano 2 listopada 4 minuty temu, Mejm napisał(a): Troche zje.balem bo zmiksowalem wszystko co bylo w sloiku wiec wyszedl zbyt plynny (konsystencja tabasco). Przyprawienie tez mi nie wyszlo bo dodalem podsmazone marchewke, cebule i seler plus miod i cukier. Zrobila sie pulpa ale jak przecieralem przez sitko to wzialem tylko plyn (a i tak jakies resztki miazszu zostaly). Mam wiec w sumie kwasnawy sok z marynowanej papryki, ktory moze jak z czyms gestszym wymieszam to bedzie ok. Ale generalnie no fail w chuj. Chat GPT "Z opisu wygląda na to, że masz dość rzadki sos o smaku paprykowym, ale brakuje mu odpowiedniej konsystencji i balansu smakowego. Można spróbować uratować ten sos, by stał się bardziej zbalansowany i gęstszy. Oto kilka pomysłów: 1. Dodaj zagęstnik: Możesz spróbować zagęścić sos, dodając odrobinę mąki kukurydzianej lub skrobi ziemniaczanej. Wymieszaj ją najpierw z niewielką ilością zimnej wody, a potem dodaj do sosu, podgrzewając całość, aż zgęstnieje. 2. Dodaj miąższ papryki lub pomidorów: Podsmaż więcej papryki lub pomidorów i dodaj je do sosu, a następnie zmiksuj. To nie tylko poprawi konsystencję, ale również wzbogaci smak. 3. Dodaj papryczki chili: Jeśli chcesz podkręcić ostrość i smak, możesz dorzucić papryczki chili lub mieloną paprykę. 4. Doprawianie: By zbalansować smak, spróbuj dodać nieco soli, pieprzu i octu balsamicznego lub jabłkowego – to doda głębi. Jeśli sos jest zbyt słodki przez miód i cukier, możesz złagodzić słodycz szczyptą kwasu cytrynowego lub dodając więcej octu. 5. Dodaj przecier pomidorowy: Przecier może dodać smaku i tekstury, co sprawi, że sos będzie bardziej intensywny i gęstszy. 6. Przygotowanie bazy: Jeśli chcesz eksperymentować, możesz dodać do sosu bazę pomidorową lub paprykową z puszki – wzmocni smak i poprawi konsystencję. Po takich poprawkach spróbuj podgrzać całość na małym ogniu, by składniki się połączyły. Dzięki temu Twój sos może zyskać lepszy balans smaków i odpow iednią konsystencję." Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.