Skocz do zawartości

Featured Replies

Opublikowano

@krupek Spier.da.laj w końcu. Tak bardzo ciebie zabolało wyśmianie twojego kalafiorowego boczku, że pod każdym moim postem musisz te suchary pisać?

Edytowane przez 20inchDT

  • Odpowiedzi 275
  • Wyświetleń 55 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

  • A ty jesteś pier.dol.niety nonstop 

  • A spróbowałeś wypyerdolić z tematów, w których Twoja użyteczność ma wartość zerową?

  • SebaSan1981
    SebaSan1981

    Sorry za repost, jakby co ale wjechaliście mi na ambicję i musiałem się zreflektować.     Wydanie drugie, poprawione. Dodatkowe combo z papryczek, mniam!

Opublikowano

Biegaj za mną z minusami i pajacowaniem. Mów, że to ja się czepiam.

 

Co za  kretyn :pawel:

Opublikowano

opis to tam (pipi), ale data się przydaje. np. ostatnio robiłem tahini (taki ze  mnie kucharz, chyba bloga kulinarnego założę), no i wiem że miesiąc mogę trzymać w lodówce. Tylko żebym to ja pamiętał kiedy to zrobiłem...

Opublikowano

Weekend minął produktywnie.

 

3uut7d4dpgh41.jpg

 

Kapusty w różnych kombinacjach, każda inaczej pocięta i z innym procentem soli w ramach eksperymentów. Papryka jako podstawa do ostrego sosu i różne takie tam.

Edytowane przez Figaro

Opublikowano

ja zrobiłem z marchewą, ale lipa bo plastry wychodzą na wierzch i robi się piana (to normalne, ale tutaj jest jej za dużo). Zobaczymy jak to wyjdzie.

Piwo też zrobiłeś? Kiedyś kuzyn robił i mówił, że to cały dzień roboty, np. o tej godzinie robisz to, za godzinę musisz zrobić to, odstawiasz, za jakiś czas to i tamto, i cały dzień zleciał.

Opublikowano

Musisz kupić jakieś ciezarki. Poka zdjęcie :)

Ja jeszcze zrobiłem nowe kimchi. Boże, ale to pyszne.
 

Cytat


c37Dasn.jpg

 

 

 

 

Edytowane przez Figaro

Opublikowano
3 godziny temu, Figaro napisał:

Poka zdjęcie

IMG-4011.jpg

to świeżo po zrobieniu. teraz trochę marchewy ubyło i położyłem ceramiczną część od cukiernicy (wieczko) - akurat na wymiar - trochę je przygniotło i żadne nie wystają poza zakwas :)

No i zrobiłem 4 słoiki: 2 x klasyczny burak, 1 x marchew, 1 x burak 3:1 do marchwi :)

Opublikowano

Ładnie to wygląda. Dobry pomysł z tym wieczkiem :) Ja dziś otworzyłem słoik z marchewką, którą zrobiłem w grudniu i nigdy nie włożyłem do lodówki - dalej świeżutka i coraz pyszniejsza.

Opublikowano

no wlasnie, a to w przypadku marchewy, też zakwas po tygodniu będzie gotowy? 

Też to się pije jak zakwas buraczany? :) Używasz potem gdzieś tych buraków, czy marchewki?

Opublikowano

Dobre pytanie. Kiedyś chyba o tym czytałem, że warto wziąć łyka czy dwa. 

 

Marchewkę to po prostu daje jako dodatek na talerzu obiadowym. Ale jest na pewno wiele pomysłów.

Opublikowano
  • Autor

Ja niebawem planuję zrobić sałatkę z kiszonych warzywek.

Tylko coś będę musiał dokisić i dokupić.

Opublikowano

A czy ktoś na forum zakisił ogóra?

sorry, musiałem, 3 strony tematu i nikt nie zapytał :)

Opublikowano
4 godziny temu, areka napisał:

Czy ktoś na forumku fermentuje soję?

 

Ale o co chodzi dokładnie? O miso?

 

Ja przed chwilą zrobiłem kapustę kiszoną... z pomarańczami. Ciekawe jak to wyjdzie :pawel:

1xrvfkxeuph41.jpg

 

Opublikowano

Zrobiłem te marchewy ale, albo nie wyszły, albo po prostu maja tak (pipi)owo smakować :/ słone, czosnkowe i niedobre po prostu. Nie to co zakwas z buraków, który tez jest słony i czosnkowy

Opublikowano
W dniu 24.02.2020 o 08:55, grzybiarz napisał:

Zrobiłem te marchewy ale, albo nie wyszły, albo po prostu maja tak (pipi)owo smakować :/ słone, czosnkowe i niedobre po prostu. Nie to co zakwas z buraków, który tez jest słony i czosnkowy

 

Marchewki długo się robią. Ale może po prostu coś nie wyszło w trakcie. Tak bywa. Nie bez powodu mówi się na to dzika fermentacja, rezultat za każdym razem jest inny.

 

A ja sobie dzisiaj zrobiłem pomidorki koktajlowe.

 

2qphcnaji2k41.jpg

 

Jeszcze nie wiem co z nimi zrobię.

 

No i nowy zestaw Kimchi. Uwielbiam to robić, jak i jeść. Bardzo ciężko się oprzeć przed otwarciem słoika i podjadaniem.

 

NCit6IE.jpg

 

Kimchi na smażonym ryżu - kosmos.

 

3y4ROg9.jpg

Opublikowano
  • Autor

Ja ostatnio zrobiłem cukinię, która wyszła bardzo dobrze a teraz się właśnie do pomidorów przymierzam.

Na koniec z tego wszystkiego zrobię jakąś sałatkę z kiszonych warzyw :usmiech:

Opublikowano

Robię swój pierwszy zakwas z buraków, kupiłem słoik 4L, zalałem w niedziele wieczór i dziś oto taki widok mi się ukazał. Zapach jest dziwny, raczej nieprzyjemny. Pytanie czy to pleśń i cały słój do wylania, czy naturalny osad i wszystko jest ok?

HepBFt7.jpg

Opublikowano

To jest pleśń. Gesslerowa podobno mówi żeby to zebrać łyżką i odcedzić, ale... to jest pleśń, ale ta szkodliwa (nie taka jak na serku pleśniowym).

Ja bym to wy(pipi)ał - zrobiło Ci się bo codziennie trza zdejmować pianę + buraki nie mogą wystawać poza poziom wody.

@Figaro ten przepis na kimchi ok?

https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/kimchi-wlasciwosci-i-przepis-jak-zrobic-kimchi-w-domu-aa-XnPy-T9y3-vJwH.html

Jeszcze  tu widzę:

https://kukbuk.pl/artykuly/jak-zrobic-prawdziwe-kimchi/

Edytowane przez grzybiarz

Opublikowano

Uuu. Zbierz łychą i jest dalej ok. Ale zastanów sie przy tym dlaczego to sie stało.

 

Poradnik na zdrowie ma dosyc spoko przepis. Polecam. Ważne aby byla to mąka ryżowa i faktyczny proszek gochugaru. Dużo bialej rzodkiewki i pora. Daj czas kleikowi aby sie ochłodził. 

Opublikowano

Zebrałem , nie wylewam, zapach już jest ok, jak mnie przeczyści po pierwszej szklance to wy(pipi)ie. W sobotę myślę zęby próbować. 

Właśnie nic nie wystawało poza poziom. Jak zalałem wodą, pare buraków i kawałków czosnku wypłynęło więc przygniotłem je porcelanowym talerzykiem. Tylko, że nie wyparzyłem go więc tu już zapewne jest błąd.

Opublikowano
  • Autor

Ja zyebałem 2 słoiki z marchewką, bo za długo stała w ciepłym i pojawiła się pleśń.

Faktycznie, marchewkę chyba najtrudniej ukisić, jeżeli się nie miało w tym temacie doświadczenia.

Ale teraz już wiem.

Opublikowano

ja nawet nie wiem czy marchewa mi wyszła czy nie, bo nie wiem jaki powinien być smak właściwy. No było słone i kwaśne, ale raczej niedobre :/

Opublikowano

Ale to nie jest do jedzenia, tylko do chwalenia się na forum.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

Ostatnio przeglądający 0

  • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.