Figaro 8 300 Opublikowano 8 marca 2020 Opublikowano 8 marca 2020 Nom, ale chyuowo to dla mnie brzmi. Cytuj
Masorz 13 216 Opublikowano 8 marca 2020 Autor Opublikowano 8 marca 2020 19 godzin temu, Figaro napisał: @Masorz, yehbany Tylko czemu trzeci słoik cukinii ma taką czerwoną wodę? Bo do smaku doyebałem pieprzu chilli cayenne oraz papryki wędzonej. Generalnie większość moich kiszonek jest na ostro Cytuj
Figaro 8 300 Opublikowano 10 marca 2020 Opublikowano 10 marca 2020 Ukisiłem se dziś ogóra. Słoik wygląda piknie. 1 2 Cytuj
SebaSan1981 3 631 Opublikowano 10 marca 2020 Opublikowano 10 marca 2020 Zacny słoiczek, tylko gupiki, molinezje wpuścić i masz mini akwarium z brazylijskim ekosystemem Amazonki 1 Cytuj
Figaro 8 300 Opublikowano 11 marca 2020 Opublikowano 11 marca 2020 W dniu 10.03.2020 o 09:20, SebaSan1981 napisał: Zacny słoiczek, tylko gupiki, molinezje wpuścić i masz mini akwarium z brazylijskim ekosystemem Amazonki To musi się udać. Ale dzisiaj bardziej przyziemny projekt - Giardiniera, czyli kiszonki po włosku. Na zdjęciu również nowy 3 litrowy słoik-beczka Podziękowania dla Lerła Merlyn, bo w Castoramie zero słoików, bo poza sezonem. 1 1 1 Cytuj
Masorz 13 216 Opublikowano 11 marca 2020 Autor Opublikowano 11 marca 2020 Też muszę takie wielkie słoje kupić. To wyżej przepięknie wygląda <3 Cytuj
grzybiarz 10 314 Opublikowano 11 marca 2020 Opublikowano 11 marca 2020 Ty Figaro po prostu robisz surówki na zimę, czy czo to jes? Cytuj
Figaro 8 300 Opublikowano 11 marca 2020 Opublikowano 11 marca 2020 Giardinierę można w zasadzie dodać do wszystkiego. Genialnie smakuje jako dodatek do kanapek, do hot dogów, sałatek, na jajkach, bruschetty etc. Cytuj
grzybiarz 10 314 Opublikowano 11 marca 2020 Opublikowano 11 marca 2020 22 minuty temu, grzybiarz napisał: surówki na zimę zapasy na koronawirusa Cytuj
Figaro 8 300 Opublikowano 28 marca 2020 Opublikowano 28 marca 2020 @Rillas a Ty jakimi pończochami zawieszasz to mięcho? Czytam w książce, że etamina najlepiej by się sprawdziła. Cytuj
Rillas 96 Opublikowano 29 marca 2020 Opublikowano 29 marca 2020 Kupowałem w żabce pierwsze lepsze, pewnie jakaś lycra ale nic sobie nie dam uciac bo nie wpadłem na pomysł czytania składu ;p 1 Cytuj
Figaro 8 300 Opublikowano 4 czerwca 2020 Opublikowano 4 czerwca 2020 Czas na nowe horyzonty. Nieznajomy o dobrym sercu podarował mi grzybki SCOBY. Teraz lecę po 4L słoik i czas na wyczarowanie Kombuchy. Aż mój olbrzymi siusiaczek drga z ekscytacji. 1 Cytuj
Rudiok 3 376 Opublikowano 4 czerwca 2020 Opublikowano 4 czerwca 2020 Godzinę temu, Figaro napisał: Czas na nowe horyzonty. Nieznajomy o dobrym sercu podarował mi grzybki SCOBY. Teraz lecę po 4L słoik i czas na wyczarowanie Kombuchy. Aż mój olbrzymi siusiaczek drga z ekscytacji. Też robię od paru miesięcy. Na oko wygląda trochę na zbyt mały słoik jak na taki grzybek, powinien po powierzchni pływać, ja robię w 10 l i jest w sam raz bo potem grzyb i tak rośnie. Polecam eksperymentować z rodzajami herbat i dodatkami. Mój ostatni faworyt to earl grey słodzony cukrem muscovado, z Zielonej herbaty też jest petarda. No i pamiętaj żeby codziennie sprawdzać kwasowość, bo łatwo przeciągnąć. Ja po 5 dniach dzielę na dwa i jeden zostawiam nawet na kilka tygodni i mam domowy, lekki ocet. Cytuj
Figaro 8 300 Opublikowano 4 czerwca 2020 Opublikowano 4 czerwca 2020 Earl grey chyba jest niewskazany? To jest tylko scoby hotel na zdjeciu, fermentacja bedzie w 4 litrowym słoiku. Cytuj
Rudiok 3 376 Opublikowano 4 czerwca 2020 Opublikowano 4 czerwca 2020 21 minut temu, Figaro napisał: Earl grey chyba jest niewskazany? To jest tylko scoby hotel na zdjeciu, fermentacja bedzie w 4 litrowym słoiku. Czemu niewskazany? Grzybek żywi się cukrem, nawet na soku z gumijagód zrobisz byleby z cukrem był zmieszany. Cytuj
Figaro 8 300 Opublikowano 6 czerwca 2020 Opublikowano 6 czerwca 2020 W dniu 4.06.2020 o 21:58, Rudiok napisał: Czemu niewskazany? Ze względu na olejki eteryczne w składzie. Pozostało czekać ponad tydzień. Nie będzie łatwo. W międzyczasie czas się wybrać do IKEI po butelki. Cytuj
Barthez 41 Opublikowano 8 czerwca 2020 Opublikowano 8 czerwca 2020 (edytowane) Ogolnie to jestem fanem sloikowania wszystkiego na czarna godzine,z dzisiaj jak widac 5 litrowych mieszanka warzyw(marchew,rzepa biala,czosnek,kapusta,baklazan,papryka)a drugie combo juz malosolne poszly,no i 5kg mlodej kiszonej kapusty A tu taka ciekawostka raczej bo tez skonczylem w zeszlym tyg syropy z mlodych pedow sosny,i dwie zalane 70%spiryt naleweczki Edytowane 8 czerwca 2020 przez Barthez 1 1 Cytuj
Rudiok 3 376 Opublikowano 9 czerwca 2020 Opublikowano 9 czerwca 2020 I tak trzeba żyć @Barthez Spróbuj też zrobić syrop z młodych szyszek (żeby jeszcze żywicy nie miały, zielone najlepsze, na pół można przekroić), później też go można zalać spirytem. Podobne właściwości tylko smak łagodniejszy. Sałatki w słojach jak pasteryzujesz? Cytuj
Barthez 41 Opublikowano 9 czerwca 2020 Opublikowano 9 czerwca 2020 Tyndalizuje jak juz mam byc precyzyjny,czyli trzy razy pasteryzacja co 24h w celu calkowitej pewnosci do likwidacji bakterii,przy dobrym przygotowaniu potrafi latami lezec.A w sloiki praktycznie wszystko laduje i kitram,od golonek,po smalce pasztety kielbasy bigosy no i wszelakie salatki na occie,warzywa w zalewach. Ogrodek konkretny w tym roku posadzilem to mam nadzieje na konkretne zbiory i przetwory z pomidorow,papryki,cukini i ogorow Dzisiaj w kiszonki poszly buraczki i rzodkiewki.pozdro Cytuj
Figaro 8 300 Opublikowano 9 czerwca 2020 Opublikowano 9 czerwca 2020 Jaki buraczki kisisz? Muszę zrobic nowy zestaw słoików dla kobiety, bo jej lekarz zalecił. A tym tyndalizowaniu muszę poczytać. Cytuj
Barthez 41 Opublikowano 9 czerwca 2020 Opublikowano 9 czerwca 2020 Teraz stare buraki kisze,ale jest czas na botwinke juz,a jak kobieta ma problem jakis zdrowotny i lekarz polecil to tez moze byc rozwiazanie wyciskanie z wolnoobrotowej i co rano szklana z innymi kapustami i czosnekami i bedzie git.zalezy co dolega Cytuj
Figaro 8 300 Opublikowano 13 czerwca 2020 Opublikowano 13 czerwca 2020 Tak, mam tylko sokowirówkę, ale czaję się na wyciskarkę. A ja już zabutelkowałem kombuchę. Nagły wzrost temperatury przyspieszył fermentację i niemal zrobił mi się z tego ocet. Szkoda że nie mam miarki ph. Ale i tak jest pyszniutkie. Dałem różne smaki owoców plus mięta. 1 Cytuj
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 13 czerwca 2020 Opublikowano 13 czerwca 2020 W dniu 6.06.2020 o 11:23, Figaro napisał: Ze względu na olejki eteryczne w składzie. A to nie bergsmotka nadaje herbacie earl gray jej smak i aromat? Cytuj
Figaro 8 300 Opublikowano 11 lipca 2020 Opublikowano 11 lipca 2020 Ogórki gruntowe + borówki, marchew, czosnek i dużo ziół. W nowym słoiku z kerfura za 8 zł. 2 Cytuj
Figaro 8 300 Opublikowano 17 lipca 2020 Opublikowano 17 lipca 2020 Gdyby Rozi kisił, to pewnie w takich barwach. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.