Skocz do zawartości

PCMR VR - luźne dyskusje

Bzduras

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 14.10.2020 o 20:44, Widget napisał:

Ok kupiłem Beat Saber i odpaliłem w Virtual Desktop bez kabla, 99% czasu ultra płynność, jedna ścina ale to mojego PC. Potwierdzam, można komfortowo na tym grać bez kabli.

Duży wybór gierek jest na tym ich wbudowanym sklepiku? Na stronie za dużo tego nie pokazuje.

Opublikowano
Godzinę temu, marbel007 napisał:

A jaka jest jakość grafiki w samym Queście 2. Ja nie mam stacjonarnego PC, więc nie mam szans w jakieś Virtual Desktop czy po kablu się pobawić. Na ile mocne są same gogle? PSVR już widzę gdzie odstaje - poza mocą konsoli, to rozdzielczość i kąty widzenia dają trochę do myślenia.

Na papierze jakieś 2,5x mocniejsza od Switcha. Mniej więcej jak xbox one. Ciężko jednak tak porównywać, całkowicie różne architektury arm vs x64. W większość gier pograsz na samym quescie. Wiadomo, że do takiego np. Alyxa potrzeba już PC. Rozdzielczość i jakość obrazu bije na głowę tą z PSVR, ale wymaga to mocy.

• Dzięki 1
Opublikowano

W gierkach pisanych pod Questa kontroler czuje, czy trzymamy palce na kontrolerze i jest takie coś a'la index xD Same gogle dosyć mocne i gry posiadają trochę obniżoną grafikę, ale chodzą i wyglądają naprawdę nieźle. Gierek jest dość sporo, zawsze zostaje też sidequest. Zresztą dopiero co byłą premiera, facebook będzie ewidentnie temat rozwijał.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Godzinę temu, pawelgr5 napisał:

@Widget ile całościowo zapłaciłes za tego VR? PAtrze po sklepach i najtaniej wychodzi 2k. No nie jest to 350euro.

nawet archonik o tym mówił, by nie przepłacać w polskich sklepach. obczaj wideoreckę. 

• Plusik 1
  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ale jaki jest tego sens żeby siedziec w goglach i patrzeć na tv wielkości orzecha. Emu na vr to raczej np dolphin vr i sztosy z gamecuba jak metroid czy Wind waker. Ale to tylko imo. 

Opublikowano
3 godziny temu, Widget napisał:

Możesz wbić w 8 typa do jednego pokoju, ktoś gra na playstation, inny na NESie, puszczasz sobie muzyczkę, jest klimacik.

A masz może opcje przetestować jak się gra na VR w klasyki Segi na Steam? Był update za free i jeżeli masz chociaz jedną gierkę (też swego czasu np. SoR2 był rozdawany) to możesz włączyc ten wirtualny pokój w VR.

Opublikowano

Obecnie ogrywam Alyx na quest 2 tylko poprzez opcje link bo jednak router mam piętro niżej. Zrobiłem duży błąd odpalając Alyx przed Asgard Wrath(za darmo dla posiadaczy quest 2 w jakiejś promocji) bo teraz jak nie mogę zrzucić butelki z szafki albo otworzyć każdej szafki czuje się lekko zmiesmaczony. Mam też pytanie dla posiadaczy quest 2 , też czasem na start wywala wam błąd mongoose i musicie grę uruchamiać ponownie ? Do tego za każdym startem pokazuje że moje gpu ma za mało pamięci(3080) nie ważne jakie ustawienia mam w grze . No i co najgorsze już po rozpoczęciu gry przez 5-10 sekund gra jakby gubiła obraz i śledzenie dopiero po tych 10 sekundach sie uspokaja. Ale wrażenia mega pozytywne i w nic innego na vr obecnie nie mam ochoty ogrywać.

Opublikowano
W dniu 3.01.2021 o 16:12, pawelgr5 napisał:

A masz może opcje przetestować jak się gra na VR w klasyki Segi na Steam? Był update za free i jeżeli masz chociaz jedną gierkę (też swego czasu np. SoR2 był rozdawany) to możesz włączyc ten wirtualny pokój w VR.

Dziś obczaje.

W dniu 3.01.2021 o 16:23, SpacierShark123 napisał:

Obecnie ogrywam Alyx na quest 2 tylko poprzez opcje link bo jednak router mam piętro niżej. Zrobiłem duży błąd odpalając Alyx przed Asgard Wrath(za darmo dla posiadaczy quest 2 w jakiejś promocji) bo teraz jak nie mogę zrzucić butelki z szafki albo otworzyć każdej szafki czuje się lekko zmiesmaczony. Mam też pytanie dla posiadaczy quest 2 , też czasem na start wywala wam błąd mongoose i musicie grę uruchamiać ponownie ? Do tego za każdym startem pokazuje że moje gpu ma za mało pamięci(3080) nie ważne jakie ustawienia mam w grze . No i co najgorsze już po rozpoczęciu gry przez 5-10 sekund gra jakby gubiła obraz i śledzenie dopiero po tych 10 sekundach sie uspokaja. Ale wrażenia mega pozytywne i w nic innego na vr obecnie nie mam ochoty ogrywać.

Mi czasami wariuje jak oświetlenie jest do bani bo wtedy nie może śledzić.

Opublikowano

Ja też nabyłem Questa 2 i obecnie mocno wkręciłem się VR-owego tenisa stołowego, czyli Eleven Table Tennis. Zajebiste to, fizyka daje radę + możliwość popykania sobie z randomami z neta. 

A same gogle i ich jakość obrazu to spory przeskok z tego co prezentują ze sobą gogle VR od Sony. Różnica w graniu potężna. :obama:  Nie byłbym już w stanie chyba wrócić do tych pikselków wielkości ziemniaka na PS4. 

Opublikowano
Godzinę temu, Cedric napisał:

Ja też nabyłem Questa 2 i obecnie mocno wkręciłem się VR-owego tenisa stołowego, czyli Eleven Table Tennis. Zajebiste to, fizyka daje radę + możliwość popykania sobie z randomami z neta. 

A same gogle i ich jakość obrazu to spory przeskok z tego co prezentują ze sobą gogle VR od Sony. Różnica w graniu potężna. :obama:  Nie byłbym już w stanie chyba wrócić do tych pikselków wielkości ziemniaka na PS4. 

O! Weź wrzuć jakieś szersze wrażenia z tego przeskoku. Bo ja jestem właśnie ciągle na PSVR i zastanawiam się jak duży progress jest na Oculusie ale jako gogle standalone bez komputera...?

Opublikowano

Najpierw kopa w twarz sprzeda Ci ludzka rozdzielczość, a jak będziesz leżeć na ziemi to skopie Cię wolność movementu do spółki z normalnymi kontrolerami zamiast tych różdżek.

• Plusik 1
Opublikowano (edytowane)

@Bzduras This!

Przeskok z rozdzielczością jest całkiem spory, jak odpaliłem pierwszy raz to sam do siebie powiedziałem, że "no w końcu to po ludzku wygląda!". No jest dobrze, bo wreszcie oczy nie bolą po nieco  dłuższej sesji z nadmiaru rozmazania i pikseli. W kontrolerach ruchowych podobnie, bo te różdżki Sony to przecież technologia z czasów PS3. ;)

I ogólnie brak kabli to spory kop dla komfortu. Tu odpalam i praktycznie od razu mogę już w coś pograć. Na minus ten bazowy pasek do głowy, bo w moim przypadku trochę się zsuwa, ale po założeniu jakiejś chusty na głowie jest już OK.

Edytowane przez Cedric
  • Plusik 3
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Dwa pytania do posiadaczy gogli vr. Szczególnie do posiadaczy questa. Czy na naszym rynku są dostępne jakieś ochraniacze na soczewki? Mam okulary i boje się porysować oculusa 2. Druga sprawa zastanawiam się nad jakimś lepszym coverem bo boje się że w kilku grach za bardzo się spoce. Jest coś dobrego dostępnego w Polsce? Bo szukam i ciężko coś do oculusa quest 2 znaleźć. Najbardziej mi zależy na ochronie soczewek.