Skocz do zawartości

PCMR VR - luźne dyskusje

Bzduras

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja po tym jak działa support mety nigdy raczej questa nie wezmę. Obecnie mam nawet problem by kasę zwrócili za zamówienie, które anulowali!

Po 3 dniach dostałem jakąś gównianą odpowiedź żebym im wysłał skan dowodu xD co jeszcze? numer buta i rachunek za prąd, by zwrócili moje pieniądze? xD

odpisują raz na 2-4 dni, za każdym razem inny konsultant (choć głównie Dinash z Indii) na forum masa topicow, gdzie nikomu z suportu nawet nie chce się odpowiedzieć... Totalnie wyjebka na konsumentów.

A tak jak pisałem, interesują mnie głównie gry na PC.

Szkoda, że Sony ma dałna, wystarczyłoby zrobić sterowniki pod PC i sprzedaż ich zabawki na pewno wywindowałaby w góre.

Opublikowano

ja w weekend pobawiłem się Pico 4 i dla mnie te okulary sa idealne. Nadal niestety w wielu grach roździelczość rozczarowuje - jak np w Star Wars Sqadrons, gdzie kokpit jest żyleta, ale już pozostałe statki gdzieś w oddali się rozmazują.

Pograłem w pare gierek takich jak Pistol Whip, Super Hot, Walking Dead  i wszytko mi się podobało, poza uczuciem jakie miałem po 1,5h graniu (głównie przez gry, w których się poruszamy - jak własnie Walking Dead) - jakby mój błędnik miał kaca. Oddałem i myślałam, ze mi przejdzie, ale dzisiaj zobaczyłem Half Life na promocji za 90 zł i już by człoiwiek włączył... ^^

Opublikowano

Niestety trzeba sobie to dawkować - początkowo 1h maks potem będziesz w stanie 3 h łupać bez problemu. Nawet można zacząć od 20-30 min na sesje nie ma sensu się katowac bo uczucie jest słabe jak się przecholuje. No i jeszcze jak za dużo grałem to potem był problem ze snem.

Opublikowano

No tak, może. Ale ja akurat chciałem pograć w Gran Turismo i Residenty. Jak nie mogę to trudno, widać technologia nie jest dla mnie w tym momencie. A już na pewno nie poświęcę czasu i energii na dostosowywanie organizmu do VR. Już wolę po prostu na VR nie grać

Opublikowano
3 godziny temu, easye napisał:

No i to właśnie mnie do tej technologi zniechęca:( 

No nie ma innej drogi - pewnie są urodzeni astronauci którzy są w stanie bez przystosowania się grać we wszystko ale to jest promil. Kumpla zabiłem w 30 sekund leżał potem dobre 20 minut i mówił że umrze. Nie ma reguły. 

Opublikowano

W pierwszy dzień grałem na psvr2 w sumie przez ponad 7 godzin, kilka przerw po parę minut i jedna ponad 30 minut. I nie miałem większych problemów z chorobą symulacyjna. Sprawdzałem dema dostępne na psn. Rez infinite, GT 7, synth riders, demo re 8. 

Tak więc akurat u mnie wirtualna rzeczywistość weszła bez problemu. Jedynie przy re 8 i płynnym chodzeniu na stojąco zrobiło się dziwnie i musiałem jednak grać na siedząco. No i najgorzej zniosłem kolejkę górska w epic rollercoaster, masakra 2 minuty "gry" i zebrało mi się na rzygi, zimno i od razu to gówno wyłączyłem - nie polecam. Natomiast gt7 w w vr to coś pięknego, pierwsze uruchomienie gry, wybrałem Fiata 500 i trial Mountain. To wrażenie gdy poczułem się jakbym naprawdę siedział w tym aucie, gdzie mogę się porozglądać dookoła siebie i zobaczyć jak dokładnie są wykonane wnętrza, no i zobaczenie tej kultowej trasy tak jakbym na niej naprawdę jechał. Pierwsze kilka minut zacieszalem przy tym jak dziecko, dla mnie to był przeskok który mogę porównać do przeskoku z psx na dreamcasta. Powiew świeżości i obcowania z nową i niesamowita technologia jaką dawno nie miałem. 

Rez infinite, bardzo dobrze znam, grałem na ps2, 360, ps4 i teraz na ps5 z psvr2. I wirtualna rzeczywistość sprawia że tą grę odbiera się zupełnie inaczej i naprawdę jest to wspaniale doświadczenie które warto sprawdzić. 

Synth raiders, zasady gry podobne do beat saber (jeszcze nie grałem, ale czytałem takie porównania). W synth raider również miałem banana na twarzy gdy grałem po raz pierwszy, to wrażenie w vr jest naprawdę niesamowite, śledzenie kontrolerów i wczowa na Maxa. 

Mija tydzień jak mam psvr2, i obecnie gram tylko na nim, naprawdę jestem zajarany tym sprzętem i uważam że ta forma rozrywki to przyszłość, muszą tylko i aż poprawić jeszcze kilka rzeczy (bezprzewodowosc, jeszcze wyższa rozdzielczość, większy kąt widzenia, wygoda i parę pierdół) i za jakieś 10 lat nie będę potrzebował tv do grania, będę miał Google vr w których albo będę vr albo przed moimi oczami w Googlach bedzie wrażenie patrzenia na tv 100 cali 4k oled hdr 

Opublikowano

kolejka górska na początek to hardcore, tak zaczynałem z PSVR potem RIGS Mechanized Combat League i naprawdę źle mi było, później zaopatrzyłem się w Quest 2 i tam lepiej było nie dość ze bez kabli na początek to jeszcze można było zacząć od spokojniejszych tytułów

Polecam na start sobie ogarnąć dokumentalnego o World Trade Center, fajna perspektywę daje na rozmiar budynków 

Opublikowano

Powiem wam, że taki Star Wars Squadrons nadal mocno odbiega od 8k Ultra w 160 fpsach, ale wkrętka podczas gry jest niesamowita.

Swoją drogą jedna z nielicznych gier z którymi trzeba walczyć by poprawnie wyświetlała się w wersji VR.

No i szkoda, że rzygać się chce po 15 minutach gry xD

Pewnie pójdzie zwrot ^^

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Skusiłem się na Questa 2, ale bede oddawać bo okazało się po zarejestrowaniu produktu, że jest odnawialny. To ja takiego nie chce. A wrażenia -na krótko- bardzo fajne! Od razu zakupiłem Eleven table tennis i jest moc. Zupełnie inny wymiar grania niż tradycyjny sposób przez płaskim ekranem. Tylko teraz mam zagwozdkę. Czytałem o pico 4, że jest wygodniejszy, i ogólnie lepszy prawie w każdym aspekcie. Ja nosze okulary korekcyjne i w quescie jest mi strasznie ciasno, jednak czuć lekki dyskomfort.  Dla porównania ściągnąłem swoje okulary na codzień, założyłem gogle i poczułem ulgę. 

Jak to się ma z graniem online? User pico może się łączyć z userem questa, aby zagrać w takiego tenisa po sieci?

Edytowane przez iDAK
Opublikowano
2 godziny temu, iDAK napisał:

Skusiłem się na Questa 2, ale bede oddawać bo okazało się po zarejestrowaniu produktu, że jest odnawialny. To ja takiego nie chce. A wrażenia -na krótko- bardzo fajne! Od razu zakupiłem Eleven table tennis i jest moc. Zupełnie inny wymiar grania niż tradycyjny sposób przez płaskim ekranem. Tylko teraz mam zagwozdkę. Czytałem o pico 4, że jest wygodniejszy, i ogólnie lepszy prawie w każdym aspekcie. Ja nosze okulary korekcyjne i w quescie jest mi strasznie ciasno, jednak czuć lekki dyskomfort.  Dla porównania ściągnąłem swoje okulary na codzień, założyłem gogle i poczułem ulgę. 

Jak to się ma z graniem online? User pico może się łączyć z userem questa, aby zagrać w takiego tenisa po sieci?

Zamontowałeś dystanser dla okularów? (taki kawałek plastiku)

Opublikowano
21 minut temu, suteq napisał:

Jak jest crossplay to tak, jak nie to nie. Zależy od gry, zupełnie jak na konsolach/PC. 

Dzięki za odp.

16 minut temu, Widget napisał:

Zamontowałeś dystanser dla okularów? (taki kawałek plastiku)

Tak.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Mija pierwszy miesiąc odkąd użytuje  Meta 3 i jestem z nich mega zadowolony.  Po raz pierwszy z goglami VR miałem styczność w 2013, wtedy jako zagorzały simracer nabyłem deweloperską wersje Oculusa Rift, głównie do simracingu. Rozczarowanie wtedy było wtedy wielkie, bo dość że była jedna wielka pikseloza, to mój błędnik szałał i mi się nie dobrze robiło. Po 10 latach progres niesamowity .  Kupiłem kilka gierek w sklepie Meta, przy których świetnie się bawię, ale dopiero  odpalenie  symulatorów pokazało moc tych gogli . Na początku nie jest to takie proste, bo wszystko nie działa tak jakbyśmy chcieli. Killa godzin zajęlo mi skonfigurowanie odpowiedniego sima pod VR.  Podstawa to odpowiedni kabel Quest Link https://www.amazon.com/dp/B0BRQMFDQ3?th=1&linkCode=sl1&tag=vrmediaproduc-20&linkId=baa6c674b7b8864d5051115faee5692a&language=en_US&ref_=as_li_ss_tl   kilka zmian w pliku OculusDebugTool i odpalenie gierek przez apke Open XR Toolkit i Open Composite, która omija Steam VR, dzięki czemu zyskujemy większą płynność i dużo większą możliwość ustawień w danej grze.  To jak się prezentuje Dirt Rally 2  w VR to sztos. Stałe 90 klatek na wysokich ustawieniach  i na kablu do którego link wysłałem, można upalać godzinami bez obaw, że nam braknie źródła zasilania.   3 monitory do simracingu poszły w odstawkę i teraz tylko nakładam gogle Mety :D

Edytowane przez iDAK
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Kupiłem Questa 3 do grania i na nim, i na PC. Szybkie pytania:

1. Jest sens kupować gry w sklepie Questa? Czy Steam po prostu?

2. Łączę obraz z PC wifi i jest okejka? Czy tylko po kablu dobrze się gra?