Skocz do zawartości

Resident Evil 8 Village

Featured Replies

Opublikowano

Jestem po domu lalek i przychylam się, że jest bardzo ciekawie jako całość. Co prawda klimatu domu świrów i klaustrofobii z 7 trudno przebić, ale fajnie, że w 8 jest żonglowanie schematami i każda lokacja jest trochę inna i nawiązuje do różnych odsłon serii. Na końcówkę domu lalek i spotkanie z "dzieckiem" to lepiej wcześniej szykować krople nasercowe. Albo pierwsze spotkanie z pojebami w zamku i giga chad Heisengerg. Osobny plusik za niepokojącego Duke'a. 

• Odpowiedzi 1,5 tys.
  • Wyświetleń 161,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Niby tylko 9h, ale treści jest tam od groma i ciut, ciut. Tak jak z RE2 Remake Capcom waliło trailerami i gameplayami pokazującymi 3/4 gry tak tutaj oglądając każdy gameplay, screen i trailer nie widz

• Ja tam jeszcze miałem spocone łapy w sekcjach z siostrami i ścigania mnie przez dużą Lejdi, aczkolwiek to było bardziej stresujące niż straszne. Tak czy owak fantastyczna gra.   Ostatnio sob

• W sumie, ten mem pasuje :v

Opublikowano

Fajna gierka jedynie końcówka typu call of duty mi średnio siadła ale to już niespisana zasaadda tej serii żeby być gównem pod koniec no i strzelanie też ostre kapiszony. Po rimejku dwójki czy 4ki to aż boli 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

No matko jedyna ten dom lalek. Nie gram w horrory i ta lokacja mnie zestresowała, na VR to chyba zawał. No ale 7 jednak jak na razie bardziej zmęczyła pod tym względem. 

Klimat podobny jak w Painkiller i sierociniec. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

No dobra, z małym poślizgiem skończone i jako całość podobała mi się nawet bardziej niż 7. W siódmej odsłonie po domu Bakerów był trochę klimatyczny zjazd a tutaj jest jednak ciągle coś nowego i każdy z przeciwników ma swoją miejscówkę w odpowiednim klimacie i o dziwo nie ma recyklingu pomysłów ani lokacji (poza oczywiście samą wioską). Historia jak zawsze kino klasy B, ale przyznam, że dość ciekawie wkomponowali te wydarzenia w residentowe lore. Najmilej wspominam Heisenberga (człowiek śmigło <3), najsłabiej Człowieka-rybę. No i Duke chyba najlepszy merchant do tej pory w serii. Końcówka z Wiadomo-kim mi się podobała bo w końcu broń robiła to co do niej należy a nie strzelała kapiszonami jak u Wintersa. Całościowo 8/10 i wiadomix, że czekam na 9.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Właśnie zakończyłem maraton RE, przez 5 dni szarpańska pękły wszystkie numerowane odsłony od Zero aż po Village + remaki. Jak ja kocham tę serię, za pół roku pewnie wleci kolejny giga maraton, ale to już razem ze spinoffami :boomer:

W ogóle to w Village ostatni raz grałem jakoś przy premierze, teraz skusiłem się na Golda i dzięki kamerze TPP gierka wlatuje u mnie do ścisłej czołówki serii. Serio, robi to dla mnie aż tak dużą różnicę podczas grania. Gameplayowo może nie jest to aż taki kosior jak RE4R, ale wioska ma o wiele mroczniejszy klimat. Sprawdziłem też DLC z Rose i kurde, tutaj już nie podoba mi się w jakim kierunku poszło Capcom z fabułą. Pamiętam jak w RE7 rozwaliły mnie majaki Ethana gadającego z Bakerem w swojej podświadomości, niesamowity bullshit jak na serię, która do tej pory starała się być w miarę realistyczna (w sensie że wszystkie dziwactwa były tłumaczone wirusowymi mutacjami, co jeszcze jest do przekłnięcia)... ale w tym DLC to już poszli z głupotami po całości. Trochę się boję co wykombinują w RE9  :/ za to przynajmniej od strony gameplayowej dodatek był fajny, sporo survivalu, kilka fajnych zagadek i niezły ostatni boss, chociaż bardziej by pasował do Final Fantasy. 

• 1 miesiąc temu...
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

W końcu, w końcu zacząłem grać w Village. Śmieszna sprawa, bo to była pierwsza gra kupiona na PS5 i do tej pory nie odpaliłem. Kupiłem za to na Decka i na nim gram. 

Początek świetny, bardzo mocny vibe z RE4. Wiocha wygląda super niepokojąco i klimatem podobnie do początku RE4, walka z hordą też jak w RE4 :) Ogólnie wszystko idzie na duży plus

Gra chodzi i wygląda doskonale. Może tekstury nie są najwyższej jakości, ale design zdecydowanie to nadrabia

Opublikowano

Włóczę się po tym zamku Lady Dimitrescu i jest absolutnie fantastycznie. Zamek wygląda świetnie, jest klimatycznie i mega residentowo. Super!

Opublikowano

Sam se ze sobą piszę, ale co tam lol

Milfka padła. Przyznam szczerze, że po tym co się naczytałem to oczekiwałem od niej trochę więcej. W sensie jej trochę więcej. Mogłaby kogoś wypatroszyć, albo łeb urwać czy coś. A tak to głównie drze ryj. Ale tak ogólnie sama miejscówka, jej klimat - absolutny wypas! Cudnie mi się go eksplorowało, czułem ciągły niepokój, adrenalinka też ładnie podchodziła. No i sama walka z Dimitrescu też świetna, podobało mi się. Nie podobał mi się tekst Wintersa po jej pokonaniu:

- bądź przeklęty Ethanie Wintersie!!!!!!

- sama jesteś przeklęta

No wujek Staszek mistrz ciętej riposty

Opublikowano

Nie polecam grać bez znajomości 7mki w razie co

Opublikowano

Ja grałem i dobrze się bawiłem. Ale pewnie coś tam straciłem bez znajomości 7. 

Opublikowano

Wiadomo, to w końcu resident więc można sobie wskoczyć w losową część i niezbyt sie niczym przejmować, ale 8ka to bezpośrednia kontynuacja wszystkich wątków z 7mki więc przecież widziałeś na bieżąco co traciłeś podczas cutscenek xD

Opublikowano

Nadal 7 to jakieś 2x lepsza gra, dobry thriller w porównaniu do wakacyjnego akcyjniaka. Mniej efektowna, ale zostaje na dłużej.

To dla nowych. Ci, którzy już grają w 8 bez znajomości 7, bawcie się dobrze, świetnie trafiliście.

Opublikowano

Paolo siusiumajtek co się bał likiera? Gość zejdzie :)

Opublikowano

Pupcio nie wie, co to Silent Hille, więc nie ma porównania. Daj mu jakiś inny przykład :bella:

Opublikowano

W siódemkę mega warto zagrać, bo to świetna gra. Lore w Residentach to śmiech na sali tak czy siak, więc każda część mogłaby i tak być osobną grą. Jak ktoś na ochotę na samo Village to i tak na początku gry jest filmik przypominający co tam się odwaliło

Opublikowano

Odpuścić sobie siódemkę na rzecz filmiku w ósemce? Przepraszam, czy ja trafiłem przez przypadek na fejsbuka dla graczyków "GRANIE MOJA PASJA"?

Opublikowano
41 minutes ago, Bzduras said:

Odpuścić sobie siódemkę na rzecz filmiku w ósemce? Przepraszam, czy ja trafiłem przez przypadek na fejsbuka dla graczyków "GRANIE MOJA PASJA"?

Fragment w którym napisałem, że w siódemkę warto zagrać, bo to świetna gra na Twoim kompie został zastąpiony przez to co tam napisałeś o odpuszczeniu siódemki?

Jak kogoś ma ochotę na Residenta w klimacie wampirów i wilkołaków, a z jakiś przyczyn nie chce grać w siódemkę to może na spokojnie wskoczyć w Village. Nie będzie zagubiony w meandrach fabuły. Aczkolwiek uważam, że odpuszczenie 7 to błąd. Co nie oznacza, że nie można sobie zagrać w 7 po ograniu Village. Można. Nikt tego sprawdzał nie będzie. Tak więc Paolo, śmiało atakuj Village

Opublikowano
7 minut temu, Homelander napisał(a):

Fragment w którym napisałem, że w siódemkę warto zagrać, bo to świetna gra na Twoim kompie został zastąpiony przez to co tam napisałeś o odpuszczeniu siódemki?

A czy ja napisałem "Greg każe wam odpuszczać grę na rzecz filmiku"? Nie piję do konkretnej osoby tylko do pomysłu, który jest tak absurdalny, że aż nie do końca wierzę w jego pojawienie się na forum dla graczy. To nie jest przestarzały, antyczny, niegrywalny i rozpikselowany tytuł z Amigi który jest niedostępny w oficjalnej dystrybucji, tylko jedna z naprawdę mocnych odsłon serii i sam fakt, że rozmawiamy o idei "nie graj, masz filmik ze streszczeniem" jest dla mnie nie do zaakceptowania w tak szanownym gronie i w takim miejscu.

Opublikowano
5 minutes ago, Bzduras said:

A czy ja napisałem "Greg każe wam odpuszczać grę na rzecz filmiku"? Nie piję do konkretnej osoby tylko do pomysłu, który jest tak absurdalny, że aż nie do końca wierzę w jego pojawienie się na forum dla graczy. To nie jest przestarzały, antyczny, niegrywalny i rozpikselowany tytuł z Amigi który jest niedostępny w oficjalnej dystrybucji, tylko jedna z naprawdę mocnych odsłon serii i sam fakt, że rozmawiamy o idei "nie graj, masz filmik ze streszczeniem" jest dla mnie nie do zaakceptowania w tak szanownym gronie i w takim miejscu.

Nikt tej idei nie propaguje. Każdy RE7 poleca. Ale ktoś może nie chcieć z różnych powodów. Jednak RE7 ryje mocno psychę, ja sam mam odrazę do wszelkiego robactwa i fragment właśnie z robakami sprawiał, że miałem ostre ciary i inne reakcje. Co w sumie uznaję za ogromny plus, że ta gra potrafiła u mnie to wywołać, ale ktoś może nie chcieć. I jak ktoś ma z powodu nieogrania RE7 odpuścić również Village to niech tego nie robi tylko spokojnie Village atakuje.

Ja już się, nawiasem mówiąc, wyleczyłem z tego wewnętrznego musu ogrania całej serii żeby wskoczyć w nową część. O ile nie są, oczywiście, bezpośrednio i mocno fabularnie związane jak TLoU czy Mass Effecty.