Skocz do zawartości

Resident Evil 8 Village

XM.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem po domu lalek i przychylam się, że jest bardzo ciekawie jako całość. Co prawda klimatu domu świrów i klaustrofobii z 7 trudno przebić, ale fajnie, że w 8 jest żonglowanie schematami i każda lokacja jest trochę inna i nawiązuje do różnych odsłon serii. Na końcówkę domu lalek i spotkanie z "dzieckiem" to lepiej wcześniej szykować krople nasercowe. Albo pierwsze spotkanie z pojebami w zamku i giga chad Heisengerg. Osobny plusik za niepokojącego Duke'a. 

Opublikowano

Fajna gierka jedynie końcówka typu call of duty mi średnio siadła ale to już niespisana zasaadda tej serii żeby być gównem pod koniec no i strzelanie też ostre kapiszony. Po rimejku dwójki czy 4ki to aż boli 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

No matko jedyna ten dom lalek. Nie gram w horrory i ta lokacja mnie zestresowała, na VR to chyba zawał. No ale 7 jednak jak na razie bardziej zmęczyła pod tym względem. 

Klimat podobny jak w Painkiller i sierociniec. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

No dobra, z małym poślizgiem skończone i jako całość podobała mi się nawet bardziej niż 7. W siódmej odsłonie po domu Bakerów był trochę klimatyczny zjazd a tutaj jest jednak ciągle coś nowego i każdy z przeciwników ma swoją miejscówkę w odpowiednim klimacie i o dziwo nie ma recyklingu pomysłów ani lokacji (poza oczywiście samą wioską). Historia jak zawsze kino klasy B, ale przyznam, że dość ciekawie wkomponowali te wydarzenia w residentowe lore. Najmilej wspominam Heisenberga (człowiek śmigło <3), najsłabiej Człowieka-rybę. No i Duke chyba najlepszy merchant do tej pory w serii. Końcówka z Wiadomo-kim mi się podobała bo w końcu broń robiła to co do niej należy a nie strzelała kapiszonami jak u Wintersa. Całościowo 8/10 i wiadomix, że czekam na 9.

• Plusik 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Właśnie zakończyłem maraton RE, przez 5 dni szarpańska pękły wszystkie numerowane odsłony od Zero aż po Village + remaki. Jak ja kocham tę serię, za pół roku pewnie wleci kolejny giga maraton, ale to już razem ze spinoffami :boomer:

W ogóle to w Village ostatni raz grałem jakoś przy premierze, teraz skusiłem się na Golda i dzięki kamerze TPP gierka wlatuje u mnie do ścisłej czołówki serii. Serio, robi to dla mnie aż tak dużą różnicę podczas grania. Gameplayowo może nie jest to aż taki kosior jak RE4R, ale wioska ma o wiele mroczniejszy klimat. Sprawdziłem też DLC z Rose i kurde, tutaj już nie podoba mi się w jakim kierunku poszło Capcom z fabułą. Pamiętam jak w RE7 rozwaliły mnie majaki Ethana gadającego z Bakerem w swojej podświadomości, niesamowity bullshit jak na serię, która do tej pory starała się być w miarę realistyczna (w sensie że wszystkie dziwactwa były tłumaczone wirusowymi mutacjami, co jeszcze jest do przekłnięcia)... ale w tym DLC to już poszli z głupotami po całości. Trochę się boję co wykombinują w RE9  :/ za to przynajmniej od strony gameplayowej dodatek był fajny, sporo survivalu, kilka fajnych zagadek i niezły ostatni boss, chociaż bardziej by pasował do Final Fantasy. 

• Plusik 3
  • 1 miesiąc temu...
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

W końcu, w końcu zacząłem grać w Village. Śmieszna sprawa, bo to była pierwsza gra kupiona na PS5 i do tej pory nie odpaliłem. Kupiłem za to na Decka i na nim gram. 

Początek świetny, bardzo mocny vibe z RE4. Wiocha wygląda super niepokojąco i klimatem podobnie do początku RE4, walka z hordą też jak w RE4 :) Ogólnie wszystko idzie na duży plus

Gra chodzi i wygląda doskonale. Może tekstury nie są najwyższej jakości, ale design zdecydowanie to nadrabia

• Plusik 1
Opublikowano

Sam se ze sobą piszę, ale co tam lol

Milfka padła. Przyznam szczerze, że po tym co się naczytałem to oczekiwałem od niej trochę więcej. W sensie jej trochę więcej. Mogłaby kogoś wypatroszyć, albo łeb urwać czy coś. A tak to głównie drze ryj. Ale tak ogólnie sama miejscówka, jej klimat - absolutny wypas! Cudnie mi się go eksplorowało, czułem ciągły niepokój, adrenalinka też ładnie podchodziła. No i sama walka z Dimitrescu też świetna, podobało mi się. Nie podobał mi się tekst Wintersa po jej pokonaniu:

- bądź przeklęty Ethanie Wintersie!!!!!!

- sama jesteś przeklęta

No wujek Staszek mistrz ciętej riposty

• Lubię! 1
Opublikowano

Wiadomo, to w końcu resident więc można sobie wskoczyć w losową część i niezbyt sie niczym przejmować, ale 8ka to bezpośrednia kontynuacja wszystkich wątków z 7mki więc przecież widziałeś na bieżąco co traciłeś podczas cutscenek xD

Opublikowano

Nadal 7 to jakieś 2x lepsza gra, dobry thriller w porównaniu do wakacyjnego akcyjniaka. Mniej efektowna, ale zostaje na dłużej.

To dla nowych. Ci, którzy już grają w 8 bez znajomości 7, bawcie się dobrze, świetnie trafiliście.

• Plusik 1
Opublikowano

W siódemkę mega warto zagrać, bo to świetna gra. Lore w Residentach to śmiech na sali tak czy siak, więc każda część mogłaby i tak być osobną grą. Jak ktoś na ochotę na samo Village to i tak na początku gry jest filmik przypominający co tam się odwaliło

• Minusik 1
Opublikowano
41 minutes ago, Bzduras said:

Odpuścić sobie siódemkę na rzecz filmiku w ósemce? Przepraszam, czy ja trafiłem przez przypadek na fejsbuka dla graczyków "GRANIE MOJA PASJA"?

Fragment w którym napisałem, że w siódemkę warto zagrać, bo to świetna gra na Twoim kompie został zastąpiony przez to co tam napisałeś o odpuszczeniu siódemki?

Jak kogoś ma ochotę na Residenta w klimacie wampirów i wilkołaków, a z jakiś przyczyn nie chce grać w siódemkę to może na spokojnie wskoczyć w Village. Nie będzie zagubiony w meandrach fabuły. Aczkolwiek uważam, że odpuszczenie 7 to błąd. Co nie oznacza, że nie można sobie zagrać w 7 po ograniu Village. Można. Nikt tego sprawdzał nie będzie. Tak więc Paolo, śmiało atakuj Village

Opublikowano
7 minut temu, Homelander napisał(a):

Fragment w którym napisałem, że w siódemkę warto zagrać, bo to świetna gra na Twoim kompie został zastąpiony przez to co tam napisałeś o odpuszczeniu siódemki?

A czy ja napisałem "Greg każe wam odpuszczać grę na rzecz filmiku"? Nie piję do konkretnej osoby tylko do pomysłu, który jest tak absurdalny, że aż nie do końca wierzę w jego pojawienie się na forum dla graczy. To nie jest przestarzały, antyczny, niegrywalny i rozpikselowany tytuł z Amigi który jest niedostępny w oficjalnej dystrybucji, tylko jedna z naprawdę mocnych odsłon serii i sam fakt, że rozmawiamy o idei "nie graj, masz filmik ze streszczeniem" jest dla mnie nie do zaakceptowania w tak szanownym gronie i w takim miejscu.

Opublikowano
5 minutes ago, Bzduras said:

A czy ja napisałem "Greg każe wam odpuszczać grę na rzecz filmiku"? Nie piję do konkretnej osoby tylko do pomysłu, który jest tak absurdalny, że aż nie do końca wierzę w jego pojawienie się na forum dla graczy. To nie jest przestarzały, antyczny, niegrywalny i rozpikselowany tytuł z Amigi który jest niedostępny w oficjalnej dystrybucji, tylko jedna z naprawdę mocnych odsłon serii i sam fakt, że rozmawiamy o idei "nie graj, masz filmik ze streszczeniem" jest dla mnie nie do zaakceptowania w tak szanownym gronie i w takim miejscu.

Nikt tej idei nie propaguje. Każdy RE7 poleca. Ale ktoś może nie chcieć z różnych powodów. Jednak RE7 ryje mocno psychę, ja sam mam odrazę do wszelkiego robactwa i fragment właśnie z robakami sprawiał, że miałem ostre ciary i inne reakcje. Co w sumie uznaję za ogromny plus, że ta gra potrafiła u mnie to wywołać, ale ktoś może nie chcieć. I jak ktoś ma z powodu nieogrania RE7 odpuścić również Village to niech tego nie robi tylko spokojnie Village atakuje.

Ja już się, nawiasem mówiąc, wyleczyłem z tego wewnętrznego musu ogrania całej serii żeby wskoczyć w nową część. O ile nie są, oczywiście, bezpośrednio i mocno fabularnie związane jak TLoU czy Mass Effecty.