Opublikowano 21 maja 20204 l DualSense na PS5 pozwoli "poczuć" krople deszczu - sugeruje deweloper, który testował pada. Mike Bithell - twórca niezależnych Thomas Was Alone i John Wick Hex - miał niedawno okazję sprawdzić pada do PlayStation 5. Deweloper zasugerował, że DualSense pozwoli „poczuć” deszcz. Projektant wziął udział w internetowej audycji Play, Watch, Listen. W rozmowie uczestniczył też kompozytor Austin Winstory, który wypowiedział się o systemie audio PS5, przekonując, że będzie symulował odgłosy pojedynczych kropel deszczu. Wątek kontynuował Bithell. Pokochacie też to, co robią z kontrolerem do PS5. System haptyczny… krople deszczu; widziałem kilka prezentacji, są bardzo dobre (…) będziecie się nieźle bawić - przekonuje deweloper. Deweloper nie powiedział tego wprost, ale - na co zwraca uwagę redakcja serwisu IGN - odnosząc się do słów o deszczu, zasugerował, że dzięki kontrolerowi użytkownicy „poczują” spadające w wirtualnym świecie krople. https://www.eurogamer.pl/articles/2020-05-19-dualsense-na-ps5-pozwoli-poczuc-krople-deszczu-sugeruje-deweloper-ktory-testowal-pada
Opublikowano 21 maja 20204 l Dlaczego nie wystarczy? Skoro gry będą kompatybilne to jeśli dodadzą obsługę nowych funkcji pada to nie wystarczy tego zrobić aktualizacją?
Opublikowano 21 maja 20204 l Jest w tych wibracjach potencjał co widać po Switchu. Szkoda ,że temat zlewa samo Nintendo.
Opublikowano 21 maja 20204 l Będzie tak samo jak z lightbarem, touchpadem, wibracjami w trigerach Xbox one czy HD rumbles w switchu. Kilka gier ekskluzywnych z tego skorzystać i tyle.
Opublikowano 21 maja 20204 l W dniu 21.05.2020 o 08:01, Ukukuki napisał(a): Jest w tych wibracjach potencjał co widać po Switchu. Szkoda ,że temat zlewa samo Nintendo. To nie jest nawet dokładnie ta sama technologia (chociaż podobna) - Nintendo w Joyconach korzysta z LRA (linear resonant actuator - w zasadzie podobny do tego samego co w Iphone'ach) - LRA są w telefonach i Joyconach, bo po prostu są małe i współpracują z małą masą. W przypadku Dual Sense jest to VCA (Voice coil actuator) - inaczej wywoływane są wibracje i potrafią przekazać dużo więcej, bardziej precyzyjnie, nawet punktowo (vide ten przykład z deszczem). Standardowo pady korzystają z motorków rotacyjnych do wywołania wibracji, więc generalnie technologicznie to zupełnie inna rzecz. Osobiście chciałbym aby devsi wykorzystywali te funkcje, jak będzie to się okaże - potencjał jest. Nie martwię się raczej o wykorzystanie adaptive triggers - to powinno szybko się przyjąć na rynku (choćby przez popularność FPSów)
Opublikowano 21 maja 20204 l Te wszystkie bajery, te uje muje wibrujące i co tam wymyślają, to i tak większość poważnych graczy to wyłącza i wypiedala w pizdu te ficzery, bo tylko przeszkadzają podczas grania jak przykładowo w szuterach, czy wyścigach.
Opublikowano 21 maja 20204 l W dniu 21.05.2020 o 15:56, Faka napisał(a): bo tylko przeszkadzają podczas grania jak przykładowo w szuterach, czy wyścigach. Force Feedback też dajesz na off grając na kierownicy?
Opublikowano 21 maja 20204 l W jaki sposób wibracje, czy wibracje haptyczne przeszkadzają w graniu? Nie wyobrażam sobie grania bez, czy to na konsolach stacjonarnych, czy na Switchu. Traci się połowę przyjemności. Strzelanie, czy jazda po żwirze bez wibracji? Ne.
Opublikowano 21 maja 20204 l To po co taki komentarz skoro nie grasz w wyścigi? W dniu 21.05.2020 o 15:56, Faka napisał(a): tylko przeszkadzają podczas grania jak przykładowo w szuterach, czy wyścigach. W dniu 21.05.2020 o 16:10, Faka napisał(a): Nah, na kierownicach nie gram w ogóle. W wyścigi prawie wcale nie gram.
Opublikowano 21 maja 20204 l W dniu 21.05.2020 o 15:56, Faka napisał(a): Te wszystkie bajery, te uje muje wibrujące i co tam wymyślają, to i tak większość poważnych graczy to wyłącza i wypiedala w pizdu te ficzery, bo tylko przeszkadzają podczas grania jak przykładowo w szuterach, czy wyścigach. Nowa generacja to nie tylko graficzka. Skoro wszyscy piszą że to nie tylko bajer a faktycznie pogłębia doznania? Zastanawiam się jak np wtedy będziemy czuć topór Kratosa przy rzucaniu skoro na DS jest kosa Edytowane 21 maja 20204 l przez Szymek
Opublikowano 21 maja 20204 l W dniu 21.05.2020 o 16:33, Square napisał(a): To po co taki komentarz skoro nie grasz w wyścigi? No, na jak grałem przykładowo w Dirt 2 czy CTR, ale tak jak mówię, w wyścigi nie gram tak namiętnie jak w inne gatunki. Edytowane 21 maja 20204 l przez Faka
Opublikowano 15 lipca 20204 l W dniu 15.07.2020 o 15:59, Figuś napisał(a): ta stopa jest ku.rwa ohydna
Opublikowano 15 lipca 20204 l W dniu 15.07.2020 o 17:04, Ludwes napisał(a): ta stopa jest ku.rwa ohydna Ja jej nawet nie zauważyłem , widzę jesteś mocno zainteresowany samym padem Troszkę się jaram tymi wibracjami haptycznymi. Na x360 zazwyczaj je wyłączałem , później w ds4 z przyzwyczajenia tak samo , wolałem żeby pad dłużej działał. Ale jak ostatnio zagrałem przypadkiem w F1 na jakimś koncie bez wibracji , to dramat - gra się stała jakaś taka płaska , że szkoda gadać. Musi wibrować !
Opublikowano 16 lipca 20204 l kurczę, wygląda na solidną rzecz już różnica między ds4 a ds3 była spora, tu czuję, że będzie podobnie nawet do tego koloru się coraz bardziej przekonuje, jest dobrze
Opublikowano 16 lipca 20204 l Joo, tak jak DS3 uznaję za niesmaczny żart tak od DS4 Sony mocno poprawiło swojego pada. Ten zapowiada się na jeszcze bardziej masywny, więc w sumie mi jak najbardziej na plus. No i przezroczyste przyciski, mam fioła na ich punkcie.
Opublikowano 17 lipca 20204 l Myślałem, że to już właściwy filmik, rozsiadłem się wygodnie, a tu koniec