gekon 1 787 Opublikowano 8 września 2020 Opublikowano 8 września 2020 Zapewne jak umrze. Tylko wtedy można ocenić grę aktora... Cytuj
puszkin 235 Opublikowano 9 września 2020 Opublikowano 9 września 2020 Akurat wczoraj skończyłem czytać książkę, i ten trailer zapowiada się tak jak to wyobrażałem sobie podczas lektury. Villeneuve doskonale wie co robi, będzie dobrze. 1 Cytuj
Figuś 21 172 Opublikowano 9 września 2020 Opublikowano 9 września 2020 Tutaj w lepszej jakości niż twitterowa 1 1 Cytuj
Faka 3 989 Opublikowano 9 września 2020 Opublikowano 9 września 2020 Kozacki trailer, a jak już pokazali robala to ciary. No dawać mnie to już. Cytuj
sprite 1 786 Opublikowano 9 września 2020 Opublikowano 9 września 2020 Jako fan książki, jaram się niesamowicie. Halleck i Idaho Cytuj
Gość Rozi Opublikowano 9 września 2020 Opublikowano 9 września 2020 https://www.wykop.pl/link/5690195/warner-bros-zamienia-slowo-jihad-na-krucjata-w-najnowszym-trailerze-diuny/ Mmmmm... Cytuj
Masorz 13 196 Opublikowano 10 września 2020 Opublikowano 10 września 2020 Zamienili słowo oznaczające świętą wojnę na takie, które oznacza prawie to samo, tylko przeciwko muzułmanom Cytuj
ornit 2 953 Opublikowano 10 września 2020 Opublikowano 10 września 2020 (edytowane) A już myślałem...Szkoda, że to nie TA "Diuna" Ej, obczajcie W 1992 większości z Was jeszcze nie było albo na tatę wołaliście mama. Pamiętam, że przed końcem roku szkolnego trzeba było zadeklarować jaką książkę chce się dostać na zakończenie klasy. Wybrałem Batmana Jak zobaczyłem to 660-cio stronnicowe (pipi) to pomyślałem, że nieźle ich po[i]je[/i]bało. Rzuciłem to w kąt. Po roku w lato coś mnie jednak wzięło żeby zabrać tą książkę do babci na wakacje. Przeczytałem z zapartym tchem. Po roku również i w kolejne wakacje powtórzyłem ten sam rytuał. Po dziś dzień chętnie wracam do Diuny i z niecierpliwością czekam na ten film. Edytowane 10 września 2020 przez ornit 1 3 Cytuj
LiŚciu 1 328 Opublikowano 10 września 2020 Opublikowano 10 września 2020 (edytowane) Żałuje że książki nie czytałem. Teraz już tego nie zrobie bo pewnie jest lepsza niż film i tylko sobie go zepsuje a lubie Denisa. Edytowane 10 września 2020 przez ListuniO Cytuj
nievil 29 Opublikowano 10 września 2020 Opublikowano 10 września 2020 @ornit Piękna sprawa, sam miałem ponad 20 lat temu możliwość czytania dokładnie tego wydania Diuny, które posiadam do dzisiaj: W tłumaczeniu Pana Łozińskiego - pełno niesamowitych kwiatków typu Wolanie, laserobin, no ale mi to nie przeszkadzało w odbiorze książki @Masorz Nie czytałeś tej książki prawda? Akurat autor polskich napisów widać zna materiał źródłowy i powinno być dzihad a nie żadna krucjata, pytanie czy autorzy filmu os.rali się przed polityczną poprawnością i usuną oczywiste skojarzenia z islamem, które w książce się pojawiają np: Szarijat, Zesunnici, Trzeci Mahomet, Ramadan czy takie ekumeniczne określenia jak: buddoislam czy katolicyzm zesunnicki 1 Cytuj
planeswalker 47 Opublikowano 10 września 2020 Opublikowano 10 września 2020 Każdy, kto czytał książki wie, że oba terminy były stosowane zamiennie. W uniwersum Diuny dżihad jest definiowany jako „fanatyczna krucjata religijna”, w szczególności przeciwko sztucznej inteligencji i innym maszynom. Cytuj
nievil 29 Opublikowano 11 września 2020 Opublikowano 11 września 2020 @planeswalker Wypowiem się jako czytelnik pierwszej książki, na podstawie której ma bazować film: Oba terminy nie były stosowane zamiennie. Herbert z premedytacją używał określenia dżihad - zresztą na końcu w dołączonym terminarzu pojęć jest dżihad, nie ma za to nic na temat krucjaty W oryginale w książce pada 20 razy dżihad i tylko raz krucjata - pierwszy dżihad u Łozińskiego jest już na 19 stronie. Cytuj
planeswalker 47 Opublikowano 12 września 2020 Opublikowano 12 września 2020 17 godzin temu, nievil napisał: @planeswalker Wypowiem się jako czytelnik pierwszej książki, na podstawie której ma bazować film: Oba terminy nie były stosowane zamiennie. Herbert z premedytacją używał określenia dżihad - zresztą na końcu w dołączonym terminarzu pojęć jest dżihad, nie ma za to nic na temat krucjaty W oryginale w książce pada 20 razy dżihad i tylko raz krucjata - pierwszy dżihad u Łozińskiego jest już na 19 stronie. Sprawdziłem w oryginalnym wydaniu i rzeczywiście masz rację - słowo "crusade" pada w tekście tylko raz i później 3 razy w słowniku na końcu książki. Byłem przekonany, że padało wielokrotnie... Zobaczymy jak będzie to wyglądać w filmie. Cytuj
Wojtq 792 Opublikowano 12 września 2020 Opublikowano 12 września 2020 Jaranko tym większe, fajna ekipa. 1 Cytuj
Shen 9 634 Opublikowano 12 września 2020 Opublikowano 12 września 2020 Kupiłem 5 lat temu cały cykl i tak sobie leżał. Wczoraj się wziąłem za pierwszy tom i 100 stron wleciało przed snem, przed filmem się wyrobie. Cytuj
Wredny 9 532 Opublikowano 12 września 2020 Opublikowano 12 września 2020 Książki nie czytałem, a moja wiedza o uniwersum pochodzi z tandetnego fimu Lyncha i dwóch gierek na Amigę Trailer mnie raczej nie podniecił, bo technicznie to wyglada trochę, jak jakiś serial na Netflixie - klimatem to skrzyżowanie Gry o Tron z Kronikami Riddicka. No ale świetny reżyser (uwielbiam go za Sicario, Prisoners i Arrival), a także konkretna obsada (Rebecca Ferguson) sprawiają, że film chcę obejrzeć. 2 1 Cytuj
LiŚciu 1 328 Opublikowano 15 września 2020 Opublikowano 15 września 2020 W dniu 12.09.2020 o 13:30, Shen napisał: Kupiłem 5 lat temu cały cykl i tak sobie leżał. Wczoraj się wziąłem za pierwszy tom i 100 stron wleciało przed snem, przed filmem się wyrobie. To jest cały cykl? Myślałem se po prostu Diuna i koniec. Cytuj
sprite 1 786 Opublikowano 15 września 2020 Opublikowano 15 września 2020 21 minut temu, ListuniO napisał: To jest cały cykl? Myślałem se po prostu Diuna i koniec. No jest 6 tomów. Film będzie bazował na pierwszej połowie pierwszej książki. Cytuj
LiŚciu 1 328 Opublikowano 15 września 2020 Opublikowano 15 września 2020 38 minut temu, sprite napisał: No jest 6 tomów. Film będzie bazował na pierwszej połowie pierwszej książki. Ok. Ale to w takim razie film będzie początkiem jakiegoś cyklu filmów czy historia będzie zamknięta ? Cytuj
sprite 1 786 Opublikowano 15 września 2020 Opublikowano 15 września 2020 Na razie jest planowana adaptacja tylko pierwszej książki. Sequel filmu będzie bazował na drugiej połowie powieści. 1 Cytuj
Faka 3 989 Opublikowano 5 października 2020 Opublikowano 5 października 2020 XDDDDDDDD Bond, a teraz Diuna. Ale ten rok to jest katastrofa. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi