MBeniek 3 260 Opublikowano 14 kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 kwietnia 2020 (edytowane) Kontynuacja XCOM2 - choć brak numerka i cena wskazuje, że raczej nie będzie rozmiarów pełnoprawnej części. Ale z tego co widać na gameplayu (i wprowadzonych nowości) to zapowiada się świetnie. Premiera już 24. kwietnia. I co najlepsze - do 1. maja cena -50%, czyli tylko 45zł. Leci pre-order. Akurat miałem ochotę na jakąś strategię. steam: https://store.steampowered.com/app/882100/XCOM_Chimera_Squad/ zwiastun fabularny: https://www.youtube.com/watch?v=aZnpl3hWfVM edit: wsparcie modów i tryb ironman potwierdzone! Edytowane 14 kwietnia 2020 przez MBeniek Cytuj Odnośnik do komentarza
Bigby 4 742 Opublikowano 14 kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 kwietnia 2020 Oby tylko nie oznaczało to, że Xcom 3 jest jeszcze długie lata przed nami. Cytuj Odnośnik do komentarza
blantman 5 780 Opublikowano 15 kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 kwietnia 2020 Heh bym brał ale gears tactics wychodzi w tym samym tygodniu i jest w game pass. Dziwna decyzja że robią premiere tak blisko drugiej turówki. Jakby nie mogli zrobić nawet miesiąca różnicy. To wygląda jak dodatek do xcom 2 poczekam kiedyś ogram. Kupiłbym z powodu ceny ale pewnie i tak nie miałbym czasu zagrać przez kilka miesięcy... Dodatkowo znając firmę i tak na 2 czy 3 patche warto poczekać i na mody od społeczności. @MBeniek jak masz ochotę na turówke kup game pass za 4 zł. Można już predownload robić gears tactics;) Cytuj Odnośnik do komentarza
MBeniek 3 260 Opublikowano 15 kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 kwietnia 2020 (edytowane) @blantman xcom wychodzi 4 dni wcześniej, w dodatku w piątek, przed weekendem, a nie w środku tygodnia jak gearsy W ogóle każdego xcoma z tych nowych brałem na premierę (i nigdy się nie zawodziłem), więc tym razem nie będzie inaczej (pre-order już poszedł). Girsy oczywiście też sprawdzę, ale pewnie dopiero za jakiś czas, bo raczej nie będzie mi się chciało po jednej turówce zaczynać od razu kolejną. I imo, z biznesowego punktu widzenia, decyzja bardzo dobra. Jakby wydali grę miesiąc po tactics, to pewnie już sporo mniej osób byłoby tak chętnych na kolejną strategię. Dodatkowo teraz ze względu na panującą sytuację i to, że każdy siedzi w domu, jest idealny czas na wydanie nowej gierki i to jeszcze w tak atrakcyjnej cenie. 2K dobrze wiedziało co robi. A patrząc na to, że xcom jest teraz na 1. miejscu w bestsellerach na steamie (girsy daleko w tyle), to była to świetna decyzja. Edytowane 15 kwietnia 2020 przez MBeniek Cytuj Odnośnik do komentarza
genjuro 82 Opublikowano 15 kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 kwietnia 2020 Czekam na edycję konsolową, stara blacha chyba tego nie uciągnie. Zapowiada się świetnie, taki Swat w alienowym wydaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza
blantman 5 780 Opublikowano 15 kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 kwietnia 2020 (edytowane) 3 godziny temu, MBeniek napisał: @blantman xcom wychodzi 4 dni wcześniej, w dodatku w piątek, przed weekendem, a nie w środku tygodnia jak gearsy W ogóle każdego xcoma z tych nowych brałem na premierę (i nigdy się nie zawodziłem), więc tym razem nie będzie inaczej (pre-order już poszedł). Girsy oczywiście też sprawdzę, ale pewnie dopiero za jakiś czas, bo raczej nie będzie mi się chciało po jednej turówce zaczynać od razu kolejną. I imo, z biznesowego punktu widzenia, decyzja bardzo dobra. Jakby wydali grę miesiąc po tactics, to pewnie już sporo mniej osób byłoby tak chętnych na kolejną strategię. Dodatkowo teraz ze względu na panującą sytuację i to, że każdy siedzi w domu, jest idealny czas na wydanie nowej gierki i to jeszcze w tak atrakcyjnej cenie. 2K dobrze wiedziało co robi. A patrząc na to, że xcom jest teraz na 1. miejscu w bestsellerach na steamie (girsy daleko w tyle), to była to świetna decyzja. Hehe bo kto to kupuje jak jest w game pass. Raczej statystyki steam tutaj nie są miarodajne Kumam ja na xcom 2 się zawiodłem i dopiero z dodatkiem war of the chosen gra była tym czym powinna. Kwestia gustu. Mnie gra nie przekonuje bo wygląda jak małe dlc albo gra na komórki. Poczekam na recenzję będą super to kupię bo cena mała ale jak będą średnie to wolę wrócić do pchoenix point lub ograć gears tactics Edytowane 15 kwietnia 2020 przez blantman Cytuj Odnośnik do komentarza
Ukukuki 6 895 Opublikowano 15 kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 kwietnia 2020 Kurde a ja dalej zwykłej dwójki nie ograłem. No skończeniu AoE2 i nowego Dooma wracam do Xcoma. Cytuj Odnośnik do komentarza
estel 806 Opublikowano 15 kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 kwietnia 2020 Ten Gears to w ogole bedzie mial start do miana strategii? Zobaczymy. Xcom to jednak cos znaczy. Ja pewnie wezme bo jest za 45 zl, chcialbym tylko przed zakupem poznac dlugosc kampanii. Przekonuje mnie wsparcie modderow, ale odstrasza ilosc bugow jaka pewnie bedzie w grze. Bo Xcom bugami stoi niestety i dopiero community naprawia gre. Cytuj Odnośnik do komentarza
MBeniek 3 260 Opublikowano 16 kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 kwietnia 2020 19 godzin temu, blantman napisał: Hehe bo kto to kupuje jak jest w game pass. Raczej statystyki steam tutaj nie są miarodajne Jeśli chodzi o samą sprzedaż gry to są raczej miarodajne. Bo jak ktoś chce kupić gearsy to raczej kupi już na steamie, a nie w microsoft store. W ogóle dziwne, że na steamie kosztują 215zł (a w tym jest 30% dla valve), a na storze - 260zł, gdzie cała suma trafia przecież do kieszeni m$. Nie powinno być tam w tej samej cenie albo nawet tańsze? Ale wiadomo, że jeśli chcielibyśmy porównać ile ludzi zagra w xcom vs gt, to już byłoby ciężko, bo m$ nie chwali się dokładnymi danymi na temat game passa na pc. I czy ja wiem czy takie małe dlc? Wydaje mi się, że wprowadzają więcej zmian niż w tych normalnych dodatkach co wyszły do jedynki czy dwójki. A argumentu, że wygląda jak gra na komórki, to już kompletnie nie rozumiem. Ja tam nie dyskwalifikuję gierek tylko dlatego, że łatwo byłoby je przenieść na komórki czy tam tablety. Pewnie większość gier, w których operuje się głównie myszką dałoby się przeportować na ekrany dotykowe. I wydaje mi się, że takie FTL czy Hirołsy 3 nic nie straciły z fun'u tylko dlatego, że koniec końców trafiły na androidy i ios'y. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
blantman 5 780 Opublikowano 16 kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 kwietnia 2020 3 godziny temu, MBeniek napisał: Jeśli chodzi o samą sprzedaż gry to są raczej miarodajne. Bo jak ktoś chce kupić gearsy to raczej kupi już na steamie, a nie w microsoft store. W ogóle dziwne, że na steamie kosztują 215zł (a w tym jest 30% dla valve), a na storze - 260zł, gdzie cała suma trafia przecież do kieszeni m$. Nie powinno być tam w tej samej cenie albo nawet tańsze? Ale wiadomo, że jeśli chcielibyśmy porównać ile ludzi zagra w xcom vs gt, to już byłoby ciężko, bo m$ nie chwali się dokładnymi danymi na temat game passa na pc. I czy ja wiem czy takie małe dlc? Wydaje mi się, że wprowadzają więcej zmian niż w tych normalnych dodatkach co wyszły do jedynki czy dwójki. A argumentu, że wygląda jak gra na komórki, to już kompletnie nie rozumiem. Ja tam nie dyskwalifikuję gierek tylko dlatego, że łatwo byłoby je przenieść na komórki czy tam tablety. Pewnie większość gier, w których operuje się głównie myszką dałoby się przeportować na ekrany dotykowe. I wydaje mi się, że takie FTL czy Hirołsy 3 nic nie straciły z fun'u tylko dlatego, że koniec końców trafiły na androidy i ios'y. Przecież war of the chosen kompletnie zmieniło xcom 2 i dopiero wtedy stał się naprawdę za(pipi)istym szpilek. Wszystko zmienił od gameplay po podejście do misji. Dla ciebie to małe zmiany:) przemodelowanie całej rozgrywki. Mówię mi to pachnie skokiem na kasę poczekam na recenzję w końcu zniżka do maja. Jak okaże się że się mylę to pierwszy rzucę pieniędzmi w ekran:D Cytuj Odnośnik do komentarza
MBeniek 3 260 Opublikowano 16 kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 kwietnia 2020 (edytowane) @blantman ja się odniosłem do tego, że CS nazwałeś "małym dlc", a wydaje mi się, że ta odsłona wprowadza na tyle zmian (m.in. też zmienia podejście do misji, itp), że ciężko ją tak nazwać. Jedyne co w tym wypadku jest małe to cena Ale wiadomo, że jak gra okaże się jakimś bublem (w co jednak wątpię) to się po 2h zrobi zwrot u Gabe'a Edytowane 16 kwietnia 2020 przez MBeniek Cytuj Odnośnik do komentarza
MBeniek 3 260 Opublikowano 23 kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 kwietnia 2020 Ocena: Spoiler Buy - "game is awesome", "it's got a ton of gameplay" z minusów to głównie poziom trudności, w sensie, że najlepiej zaczynać na hard, ale kto by tam zaczynał od niższego Cytuj Odnośnik do komentarza
Bigby 4 742 Opublikowano 23 kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 kwietnia 2020 (edytowane) I na Meta średnia 78%, także bez zbytnich obaw o jakość. Jeszcze za 40 zł, to nic tylko brać. Edytowane 23 kwietnia 2020 przez Bigby Cytuj Odnośnik do komentarza
estel 806 Opublikowano 23 kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 kwietnia 2020 Zamówione ;D Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 204 Opublikowano 23 kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 kwietnia 2020 Mam nadzieje, ze będzie na PS5, już z dobrymi loadingami. XCOM jest wspaniały. Cytuj Odnośnik do komentarza
genjuro 82 Opublikowano 23 kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 kwietnia 2020 Będzie wersja na ps4? Cytuj Odnośnik do komentarza
blantman 5 780 Opublikowano 24 kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 kwietnia 2020 Kupione to apropo że czekałem na recenzje i się doczekałem Cytuj Odnośnik do komentarza
blantman 5 780 Opublikowano 24 kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 kwietnia 2020 (edytowane) Post pod postem bo mimo odgrażania się nikt nie gra. Pograłem kilka godzin (ok 3) i mam mieszane uczucia ale raczej na plus. Po pierwsze super mechanika breach. Na początku i często kilka razy w trakcie misji musimy ustalić kto i gdzie wejdzie. Sposób wejścia do pokoju/ budynku zmienia nasze statsy i kolejność w turze. Dodaje to szybkości walki ( nie ma już powolnego przechodzenia mapy szukając wroga bo my na wroga wpadamy) ale i taktycznych możliwości na start. Sama gra jest łatwiejsza bo nie ma zegara liczącego nam czas do końca świata plus chyba ogólnie znerfili przeciwników. Zacząłem na normal ale szybko na hard zmieniłem bo było za łatwo. Na pewno to dobra gra na start dla kogoś kogo do tej pory seria odrzucała. Fajny jest też patent z naszymi żołnierzami. Nie giną, nie są randomami i każdy ma coś do powiedzenia. Jak ktoś z nich oberwie prawie śmiertelnie zdobywają złe Buffy. Wtedy najlepiej wysłać ich na trening ale przez to można stracić np najlepszego snajpera w dwóch następnych misjach. Gra jest bardziej skondensowana i szybsza ale za to fabuła wg mnie ciekawsza niż w xcom 2. Graficznie średnio to nadal ten sam silnik sprzed lat. Dziwiekowo mocno tak sobie. Straszne głosy w dubbingu, muzyka to kopiuj wklej z xcom2. Wg mnie po tych kilku godzinach gra warta swoeje ceny 45 zł. Widać od razu że to nie jest krótka gra. Nowe mechaniki dodają dynamizm plus gra ciekawi od startu fabularnie. Ja raczej polecam ale więcej napiszę jak skończę. Edytowane 24 kwietnia 2020 przez blantman Cytuj Odnośnik do komentarza
MBeniek 3 260 Opublikowano 25 kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 kwietnia 2020 12 godzin temu, blantman napisał: Post pod postem bo mimo odgrażania się nikt nie gra. Nie wiem, ale może niektórzy chcą pograć trochę więcej niż parę godzin zanim zaczną oceniać grę na forumku Ale "cieszę się", że już od pierwszej walki twórcy przypominają, że ta już memiczna mechanika jest wciąż aktualna xd Dobrze chociaż, że wrogowie też w takich sytuacjach czasami pudłują, bo można byłoby się wkurzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza
blantman 5 780 Opublikowano 25 kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 kwietnia 2020 XD tjaaa to zawsze mnie roz(pipi)uje w xcom fajna mechanika z ogłuszaniem. Często staram się to robić duże profity a i często to 100% skuteczności mnie przekonuje. Strzał nawet z bliska ma np 80% ale przygmocenie wrogowi daje 100% Cytuj Odnośnik do komentarza
El Loco Chocko 2 029 Opublikowano 25 kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 kwietnia 2020 Ja kupilem, ale @blantman wspomnial o WOTC do XCOM i przyznam ze mi to zupelnie umknelo. Postanowilem wiec pierw to sprawdzic. I faktycznie, zabawa jest przednia. Skoncze i sie wezme za chimere. Cytuj Odnośnik do komentarza
blantman 5 780 Opublikowano 25 kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 kwietnia 2020 1 godzinę temu, El Loco Chocko napisał: Ja kupilem, ale @blantman wspomnial o WOTC do XCOM i przyznam ze mi to zupelnie umknelo. Postanowilem wiec pierw to sprawdzic. I faktycznie, zabawa jest przednia. Skoncze i sie wezme za chimere. No wotc uważam za najlepszy dodatek do gry strategicznej w historii. Kompletnie zmienilo mi xcom 2 z gry gorszej od xcom 1 na grę znacznie znacznie lepszą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
estel 806 Opublikowano 26 kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 kwietnia 2020 Ja pograłem koło 5 godzin, więc jeszcze dużo przede mną. Wystartowałem na hard, bez odnawiania życia, bo w X2:WOTC grałem na Legendary. Muszę powiedzieć, że dla mnie Chimera jest dosyć trudna. Mechanika timeline, które nie pozwala mi wykonać akcji wszystkimi moimi postaciami sprawia, że muszę się dużo nagłówkować co chcę zrobić. Dodatkowo może źle obrałem research, bo mam strasznie słabe bronie i przeciwników z np. 6hp + 1 armor. Na razie mi się podoba, ale nie wciągnęło mnie tak jak w Xcomie. Jednak mniejsza skala powoduje, że jestem mniej zaangażowany. Cytuj Odnośnik do komentarza
oFi 2 436 Opublikowano 21 września 2020 Udostępnij Opublikowano 21 września 2020 w końcu ten xcom jest grywalny (w miarę). Pierwsz część była bardzo fajna, niestety na dwójce się zawiodłem bardzo mocno. A tutaj niespodzianka - wystarczyło troche posiedzieć w excelu i dało się coś wymyśleć świeżo w tej starej szacie Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi