Krizz 541 Opublikowano 19 kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 kwietnia 2020 W moim Samsung'u NU8072 uległo uszkodzeniu podświetlenie - co widać na załączonych zdjęciach. Na dole matrycy widać w kilku miejscach poszczególne diody podświetlające - widoczne jest to zwłaszcza na jasnych scenach. TV był zakupiony w Media Expert w styczniu 2019 , posiada jeszcze 9 miesięcy gwarancji samsunga. Korzystałem kiedyś z serwisu Samsunga w moim poprzednim TV (brudny ekran, kurz na matrycy) po czyszczeniu problem wystąpił ponownie. Nie wiem czy w tym wypadku nie doszło by do analogicznej sytuacji tj. po naprawie po jakimś czasie problem pojawił by się znowu albo co gorsza tv wrócił z serwisu z kolejną usterką np. clouding... Zastanawiam się natomiast czy nie byłoby lepiej skorzystać z rękojmii i udać się z problemem do Media Expert? Ma ktoś z Was jakieś doświadczenia w tym zakresie? Jak tak to co dokładnie musiałbym napisać w takim wniosku? Spoiler Cytuj Odnośnik do komentarza
MYSZa7 8 917 Opublikowano 21 kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 kwietnia 2020 Ja bym mimo wszystko próbował z serwisem Samsunga. Z rękojmią może coś @Blaise doradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza
Blaise 3 603 Opublikowano 21 kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 kwietnia 2020 (edytowane) Jeśli chcesz skorzystać z rękojmi, to wystarczy oświadczenie, że chcesz z niej skorzystać i w piśmie z rękojmią wskazać czego dotyczy. Korzystając z rękojmi musisz też wskazać, czego oczekujesz. Możesz zażądać wymiany odstąpienia od umowy/obniżenia ceny albo naprawy TV lub wymiany na nowy. Przy skorzystaniu jednej z dwóch pierwszych opcji, to sprzedawca może uznać to za za daleko idące i zamiast zwracać hajs albo obniżać cenę, to zechce ci wymienić TV albo naprawić. Jako że umowę zawarłeś ponad rok temu, to nie istnieje już domniemanie, że wada istniała w chwili wydania towaru. Ciężar dowodu jest po twojej stronie. Ja bym napisał, że użytkowałem go zgodnie z przeznaczeniem i instrukcją, a wada wystąpiła samoczynnie. Edytowane 21 kwietnia 2020 przez Blaise Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi