Skocz do zawartości

Gran Turismo 7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, ThePatrickyo napisał(a):

Aż boje się, jak bardzo ten tytuł rozwaliłby mi głowę przy odpalonym VR.

Oj tak byku. W zeszłym roku zagrałem pierwszy raz na VR2 w GT7 i to jest dla mnie niezapomniane przeżycie. Btw. nie miałem wcześniej do czynienia wcześniej z VR więc nie powiem - zakręciło mi się w głowie po jednym okrążeniu. Musiałbym się oswoić by z tego korzystać. Natomiast chciałbym się przejechać na tych okularach po Ringu, w deszczu, najlepiej jakimś tylnonapędowym potworem.

Większość moich wyścigów to było omijanie jak pachołki, oczywiście zawsze z końca bo w zawodach nie ma żadnej możliwości przeprowadzenia kwalifikacji.

Kwalifikacje do wyścigów i określenie miejsca startowego masz w trybie online.

Wiem, że to bardzo odległe czasy i nie wiem jak było wcześniej, ale poza rynkiem samochodów używanych, chętnie zajrzałbym do dealera danej marki, żeby móc mieć dostęp do wszystkiego, tak jak w GT2. Obecny podział na samochody używane i legendarne sprawia, że do gry trzeba wchodzić regularnie i szukać co tam nowego wpadło. Chyba, że finalnie na jakimś etapie gry w końcu taka możliwość się pojawi.

Nie rozumiem. Przecież każda marka ma salon swoich samochodów. Znajdują się w nich auta wyprodukowane po 2000 roku. Pozostałe tak jak napisałeś są w komisie używanych oraz najlepsze w legendarnych.

• Plusik 1
Opublikowano
42 minuty temu, HenrykIggO napisał(a):

Nie rozumiem. Przecież każda marka ma salon swoich samochodów. Znajdują się w nich auta wyprodukowane po 2000 roku. Pozostałe tak jak napisałeś są w komisie używanych oraz najlepsze w legendarnych.

Zgadza się, ale to co jest w salonie to ułamek tego co jest w grze. Natomiast w komisie i w legendarnych samochody rotują, więc jeżeli przykładowo chcę Alfę Romeo 155 DTM to niestety muszę na nią czekać, bo innej możliwości zakupu nie ma :D 

Opublikowano
7 minut temu, ThePatrickyo napisał(a):

Zgadza się, ale to co jest w salonie to ułamek tego co jest w grze. Natomiast w komisie i w legendarnych samochody rotują, więc jeżeli przykładowo chcę Alfę Romeo 155 DTM to niestety muszę na nią czekać, bo innej możliwości zakupu nie ma :D 

Owszem, samochody w komisie i legendarne rotują, ale w końcu się pojawiają. Natomiast w brand central jest stała ekspozycja włącznie z autami dostępnymi tylko na zaproszenie z ruletki.

Opublikowano

Mi gra znudziła się po jakichś trzech miesiącach. Zrobiłem nie tyle przerwę co przestałem grać, i zacząłem ogrywać inne gry. Potem poznałem VR2 i wróciłem na pełnej petardzie. Ta gra mnie rozpierpipip w goglach VR2 za każdym razem. I na moje szczęście nie mam żadnych nudności i mogę grać godzinami. :obama:

• This 1
Opublikowano (edytowane)

Model jazdy, VR, grafika/jakość modeli aut - tutaj jest bajka i mi osobiście nic więcej w tym obszarze nie potrzeba do szczęścia. Wiadomo, gdyby wyszło kiedyś na PC, można by graficznie jeszcze trochę wycisnąć, ale to nie jest must-have. Natomiast kilka rzeczy w grze mnie denerwuje:

• brak jakiejś kariery, rozwoju "od zera do bohatera" - nawet takie puchary jak w FM7 byłyby już lepsze niż to nieszczęsne Cafe, czy coś na kształt Grid Legends
  • AI - tępe pachołki do wymijania, które staranują Cię jak tylko przypadkiem znajdziesz się w ich linii wyścigowej; Sophy wygląda o niebo lepiej, ale jest dostępne tylko na ograniczonej liście torów w krótkich wyścigach; pewnie przed GT8 nie doczekamy się wykorzystania tego systemu na szeroką skalę, we wszystkich wyścigach
  • tryb time trial - można by dorzucić coś na kształt rivals w Forzy, gdzie mamy rankingi per tor i klasa samochodów, które nie wygasają po 2 tygodniach - tutaj pewnie problem stanowią zmiany w fizyce, gdzie przy grubszym update trzeba by to jednak resetować
  • mało customizowalny HUD, szczególnie w trybie VR - online bardzo brakuje możliwości wyświetlenia np. tabeli z czasami do kogo ile się traci

Dla mnie GT7 jest świetną bazą, gdzie najważniejsze mechaniki działają super, ale jako "gra video" - dużo brakuje do ideału.

Edytowane przez Pianista911
  • Plusik 1
Opublikowano
W dniu 10.01.2025 o 12:45, Pianista911 napisał(a):
  • brak jakiejś kariery, rozwoju "od zera do bohatera" - nawet takie puchary jak w FM7 byłyby już lepsze niż to nieszczęsne Cafe, czy coś na kształt Grid Legends
  • AI - tępe pachołki do wymijania, które staranują Cię jak tylko przypadkiem znajdziesz się w ich linii wyścigowej; Sophy wygląda o niebo lepiej, ale jest dostępne tylko na ograniczonej liście torów w krótkich wyścigach; pewnie przed GT8 nie doczekamy się wykorzystania tego systemu na szeroką skalę, we wszystkich wyścigach

ja to mam nadzieję że w GT8 będzie wykorzystywana Sophy w pełni, a kariera będzie wyglądać chociażby jak puchar Clubman Cup Plus, gdzie wszystkie auta są równe i startujecie w klasyczny sposób, a nie jak rolling start. Kariera byłaby przez to tak gdzieś 10x lepsza, bo niestety w GT7 większość wyścigów to mijanie pachołków.

• Plusik 1
  • This 2
Opublikowano

Za uprzejmością @jar3czek przetestowałem GT7 w VR2 na PS5 Pro

Grałem już ponad 400h w GT7 wyłącznie na VR2 i powiem krótko: na PS5 Pro różnice są marginalne żeby nie powiedzieć że nie ma żadnej różnicy. Jedyne co jednoznacznie jestem w stanie stwierdzić że wygląda lepiej to czcionka w UI. Nie wiem co goście z Digital Foundry i typy z reddita ćpali mówiąc o znaczącej poprawie, ja czegoś takiego nie widzę.

To nie jest tak że gra w VR wygląda jakoś źle, ale po raportach w necie spodziewałem się sporo więcej. Główne problemy w grafice czyli ziarno na ekranie i doczytywanie  się detali aut przed tobą wyglądają tak samo na Pro jak i na facie. Jak widać kolejna okazja do poprawienia tej gry w VR2 została po prostu olana, Sony ma kompletnie wywalone na ten sprzęt więc też i Polyphony nic szczególnego nie zrobiło przy okazji ulepszonej konsoli.

Nadal jednak uważam że VR2 warto kupić dla GT7. Po prostu nie kupujcie pod to PS5 Pro bo nie warto.

• Plusik 5
  • Lubię! 1
  • Dzięki 2
Opublikowano

Też mam nadzieję na większe użycie Sophy w następnej części, ale bardziej mnie interesuje start klasyczny, a nie lotny. Mam już powyżej dziurek w nosie gonienie stawki z pół minutową stratą. Pal licho jak można użyć mocniejszych aut, ale te zawody z ograniczeniem do 700 nie ułatwiają. Na zakrętach doganiam, a później na dłuższych prostych pizda lub na odwrót.

Opublikowano
W dniu 9.01.2025 o 20:33, HenrykIggO napisał(a):

Nie wszystkie auta są dostępne w salonach. Są marki/modele , które pojawiają się raz na jakiś czas w używanych jak i legendarnych.

Opublikowano
W dniu 19.01.2025 o 22:31, MaZZeo napisał(a):

Za uprzejmością @jar3czek przetestowałem GT7 w VR2 na PS5 Pro

Grałem już ponad 400h w GT7 wyłącznie na VR2 i powiem krótko: na PS5 Pro różnice są marginalne żeby nie powiedzieć że nie ma żadnej różnicy. Jedyne co jednoznacznie jestem w stanie stwierdzić że wygląda lepiej to czcionka w UI. Nie wiem co goście z Digital Foundry i typy z reddita ćpali mówiąc o znaczącej poprawie, ja czegoś takiego nie widzę.

To nie jest tak że gra w VR wygląda jakoś źle, ale po raportach w necie spodziewałem się sporo więcej. Główne problemy w grafice czyli ziarno na ekranie i doczytywanie  się detali aut przed tobą wyglądają tak samo na Pro jak i na facie. Jak widać kolejna okazja do poprawienia tej gry w VR2 została po prostu olana, Sony ma kompletnie wywalone na ten sprzęt więc też i Polyphony nic szczególnego nie zrobiło przy okazji ulepszonej konsoli.

Nadal jednak uważam że VR2 warto kupić dla GT7. Po prostu nie kupujcie pod to PS5 Pro bo nie warto.

Pytanie, na jakim trybie grałeś? Standardowo odpala się podobno bez większych różnic, dopiero po włączeniu PSSR jest duża zmiana (przy jednoczesnym zepsuciu czcionek).image.png.0b58f3bd8eacf72c5658cfc65e14fe2f.png

Opublikowano

@MaZZeo

1 hour ago, Pianista911 said:

Pytanie, na jakim trybie grałeś? Standardowo odpala się podobno bez większych różnic, dopiero po włączeniu PSSR jest duża zmiana (przy jednoczesnym zepsuciu czcionek).image.png.0b58f3bd8eacf72c5658cfc65e14fe2f.png

Właśnie miałem pisać, że jest jakiś nowy suwaczek na Pro dla VRa, Digital Foundry się zachwycali w analizie.

Opublikowano

Na pierwszy rzut oka ja nie widzę różnic, ale to musiałbym mieć obie wersje aby ocenić prawidłowo oprawę. Z pewnością nie ma za to ghostingu i to właśnie naprawia ten tryb, obraz jest płynniejszy, przyjemniejszy dla oka. Zwłaszcza powtórki wiele zyskały, gdzie wcześniej każde auto widzieliśmy x2.