Skocz do zawartości

Horizon II Forbidden West

Sylvan Wielki

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 4,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Popierdalam sobie Aloyką i cieszę oczy pięknymi widokami i klimacikiem. Przeplatam wątki główne z pobocznymi, bo zawartości dodatkowej jest od groma i to jakieś ulepszenie broni więc trzeba zebrać części, to trochę na arenie powalczyć, to coś przynieść, to jakiś Kocioł odwiedzić.

Co mi się podoba:

- gierka jest przepiękna,

- główny wątek póki co dostarcza,

- szybka podróż po mapie to teraz pikuś, bo ognisk jest od groma,

- dużo możliwości przemieszczania się na maszynach,

- świetny design nowych maszyn,

- nowe bronie.

Co trochę bieduje:

- za duży wybór - broni jest ogrom, dodatków do nich jeszcze więcej, do tego dochodzą pułapki, jedzenie, eliksiry, zamiast bawić się grą to człowiek siedzi i rozkminia co tu użyć do czego, a nie można inaczej, bo zwykła broń bez ulepszeń i zwojów to może co najwyżej dziki ubijać,

- za duże drzewka umiejętności - ciężko się na początku połapać co jest co i do czego najlepiej tego użyć, 

- żywioły - o ile kwas, mróz czy porażenie jeszcze jako tako dają radę to pozostałe są niemal bezużyteczne,

- walka w zwarciu - trzy kombosy na krzyż.

Odpowiednio sobie dawkuję więc nie ma efektu znużenia, ale jeśli ogrywałbym ją krótko po części pierwszej to chyba byłby już przesyt.

Jeśli faktycznie planują 3. i wrzucą tam jeszcze więcej przeszkadzajek to znowu zamiast się bawić będzie czas spędzony na siedzeniu w menu.

• Plusik 3
Opublikowano

Mam ten sam problem z Horizonami co z Assassinami i grami od Bethesdy - fantastyczny świat, setting, oprawa, założenia. I gameplay, postaci i dialogi sprawiające, że absolutnie nie mam ochoty w to grać. Ból dupska jest okropny z tego powodu

• Plusik 1
  • This 1
Opublikowano

Gierka to topka graficzna jeśli chodzi o sandboxy (zwłaszcza na konsolach). Wiadomo że są i gorzej wyglądające elementy, bo para poszła w co innego. Ale detale outfitów czy łuków na zbliżeniach robią wrażenie. 

Jak sobie teraz popatrzyłem na screeny i porównałem z Avatara to jednak od razu widać różnicę 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

No dobra. Zarzekałem się, że zakończę na fabule, ale akurat było cebulacko tanie Burning Shores i łyknąłem prawie za jednym posiedzeniem.

Z tego rodzaju dodatkami mam problem, że trochę hermetycznie zamykają nową zawartość wraz z częścią nowych mechanik - jedynie w Burning Shores polatamy sobie na parze wodnej, spowodujemy wybuch różowego elementu otoczenia, czy też wdamy się w walkę z Żabką. Szkoda, że nie poszerzono tych elementów na całą mapę. Nowa maszyna latająca jest spoko, ale tu również jej zasadność ogranicza się do jednej tylko misji. Jest parę fajnych nowych perków, ale nie są one jakimiś większymi game changerami, może poza grapple na maszynach, który wybija do góry i pozwala zrobić mocniejszy atak dobijający i skill zwiększający stabilność łuków wyborowych. 

Tam gdzie dodatek rozwija skrzydła to misje i otoczenie. W potyczkach jest zdecydowanie więcej wrogów, więc walka wygląda trochę bardziej dynamicznie, nowe maszyny są odpowiednio dopakowane i można chwilami się spocić. LA wygląda jeszcze bardziej kozacko niż San Francisco, jest dużo znanych miejscówek z realnego świata (w tym Hollywood), a wdzierająca się do morza lawa dodaje niebywałych efektów. Do tego cała część poświęcona parkowi dinozaurów i Pangei robi robotę. A, i nie można zapomnieć o bardzo dobrze zaprojektowanym kotle - o ile walki w nim są średnie to cały design gniecie mosznę. Główny zły nie jest jakoś szczególnie interesujący, ale finałowa misja, gdzie gość robi to, o czym niektórzy marzyli od HZD, powoduje zasłużony opad szczęki. Finałowa walka jest satysfakcjonująca, podzielona na kilka etapów i ma odpowiednio wielką skalę, zdecydowanie największą jaka jest możliwa w Horizonie :) No i wprowadzona nowa postać czyli Seyka plasuje się w górnej części rankingu pomagierów Aloy. Graficznie jest jeszcze bardziej miodnie niż w podstawce. Osobny plusik za hołd i wirtualny nagrobek dla Lance'a Reddicka.

Ogólnie należy się 8/10 i zdecydowanie warto. Obawiałem się przesytu, ale jest na tyle nowych rzeczy, że niepotrzebnie.

WhatsAppImage2025-02-20at11_24.42(1).thumb.jpeg.b21e7083ef4a76392cddf4a8830d1baa.jpeg

WhatsAppImage2025-02-20at11_42_05.thumb.jpeg.8e8f2aea931539982677e20ec5947ebd.jpeg

WhatsAppImage2025-02-20at11_42_07.thumb.jpeg.9ca66c708a50552458c00a602bc586d6.jpeg

• Plusik 3