Bielik 728 Opublikowano 23 września 2021 Udostępnij Opublikowano 23 września 2021 Przecież aktualna generacja na tle PCtowych GPU to szczoch do szczania także to dopiero początek kompromisów. Z drugiej strona za duża para idzie w utrzymanie natywnego 4k, wolałbym latającą rozdzielczość i więcej wodotrysków. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza
BieŃ 923 Opublikowano 23 września 2021 Udostępnij Opublikowano 23 września 2021 1 godzinę temu, LukeSpidey napisał: Po co cały ten szum o tych potężnych konsolach skoro coraz częściej czytam, że wersje konsolowe gier są wykastrowane? 4K -> 8K -> DWIEŚCIE PIĘĆDZIESIĄT SZEŚĆ K!!! Taaa Radzę się przyzwyczajać. Imo RT będzie na tej generacji miłym delikatnym efektem w zdawkowej ilości. Cytuj Odnośnik do komentarza
LukeSpidey 929 Opublikowano 23 września 2021 Udostępnij Opublikowano 23 września 2021 Godzinę temu, BieŃ napisał: RT będzie na tej generacji miłym delikatnym efektem w zdawkowej ilośc Nie tylko w tej. W każdej kolejnej konsole będą za PC. Cytuj Odnośnik do komentarza
Figuś 21 141 Opublikowano 23 września 2021 Udostępnij Opublikowano 23 września 2021 Godzinę temu, Bielik napisał: Przecież aktualna generacja na tle PCtowych GPU to szczoch do szczania także to dopiero początek kompromisów. Godzinę temu, BieŃ napisał: Imo RT będzie na tej generacji miłym delikatnym efektem w zdawkowej ilości. RT będzie, ale w eksach, kwestia implementacji i optymalizacji. Konsole potrafią co pokazało choćby Insomniac, a przy multiplatformach które muszą lądować jeszcze na pastgenach to kosztuje zbyt dużo zasobów i roboczogodzin. Czy konsole są zacofane względem PC? Tak ale tylko pod względem braku alternatywy dla DLSS 2.0 dostępnego dla kart zielonych które w głównej mierze robi robotę i pozwoli na dłuższe życie kart z serii 20 Złóżcie za 500euro kompa o tej mocy?! Nie złożysz i chuj, porównywanie konsol z PC za miliony monet też jest w chuj śmieszne gdzie po statystykach Steam najpopularniejsza rozdziałka jest 1080p i karty z serii 1000 a najpopularniejszą 1060 kosztującą dzisiaj w okolicach 1.5k za używkę XD Z najnowszych kart, najpopularniejsza 3070 ma 1.5% udziału kolejna jest dopiero 3060 z laptopowe z niecałym procentem, taki sweet spot w postaci 3060Ti ma ledwo ponad 0.5% Cały ten PC master race jest dla entuzjastów i wielbicieli benchmarków. W momencie gdy pożegnamy całkowicie jaguary z PS4/XO i studia się skupią się całkowicie na nextgenach to blacharze będą płakać jak będą musieli zrobić upgrade przy sytuacji którą mamy na rynku i nie zanosi się żeby się poprawiło a taka 1060 to może stać się minimum żeby odpalić jakąkolwiek grę na minimalnych w 30fps. Zgodzę się za to ze stwierdzeniem że brnięcie w 4K/8K przez marketingowców to głupota, no ale TV trzeba sprzedawać, na szczęście standardem stało się że mam wybór na konsoli w postaci i mogę wybrać opcję performance. Dobra kończę bo pod CW podchodzi EOT 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
SlimShady 3 376 Opublikowano 23 września 2021 Udostępnij Opublikowano 23 września 2021 Oprócz tej pogoni za rozdziałką kosztem innych rzeczy, to uważam, że też RT nie jest jakoś bardzo potrzebny. Znam parę starych gier, gdzie podobny efekt osiągano w mniej zasobożerny sposób(ręcznie robione?), ale oczywiście tylko w konkretnych miejscach. Cytuj Odnośnik do komentarza
tjery14 5 Opublikowano 23 września 2021 Udostępnij Opublikowano 23 września 2021 Tu masz fajnie pokazane co to jest ray tracing, nie da się tego osiągnąć w inny sposób (Tobie pewnie chodzi tylko o odbicia i SSR, ale przy odbiciach RT i tak wygląda to marnie, patrz ten screen z porównania Xa z PC), a dla mnie taka zmiana w oświetleniu daje grafice i ogólnemu wyglądowi gierki 100x więcej niż każdy inny efekt czy dodatkowe poligony. Wszystkie składowe RT razem, czyli globbal illumination, odbica i cienie i jest generation next. Oczywiście mówię o prawdziwym RT takim jak w Metro, a nie czymś takim jak jest np. w Spidermanie. Taka implementacja jak w Spidermanie powinna być zakazana, bo potem ludzie takie coś zobaczą i mówią, a tam, nic takiego cały ten RT. Cytuj Odnośnik do komentarza
Figuś 21 141 Opublikowano 23 września 2021 Udostępnij Opublikowano 23 września 2021 Gdyby nie takie Digital Foundry to CW pewnie by można zamknąć, bo 90% graczy by nawet nie zwróciło uwagi. Jak gra dobra to każdy ma w pompie wodotryski, a że FC to taka sobie seria od dłuższego czasu to teraz prowadzimy tą rozmowę o RT. Dalej jest to sprzęt za 500euro. którego łącznie(PS5/XSSX) już poszło pewnie ponad 15 baniek, a sprzęt pozwalający na takie wodotryski to dalej margines i dalej będzie się to zmieniać na korzyść konsol. Fajnie że powstają te nowe technologie ale dalej będą one zarezerwowane dla entuzjastów z grubym portfelem. Nowe konsole nie są takim śmietnikiem na starcie jakim były konsole w 2013roku i jak niektórzy próbują tu insynuować. A jak im źle to polecam PC za trzy-czterokrotność ceny nextgenowej konsoli. Zobaczymy czy plotki się potwierdzą o nowej PRO rewizji konsol w które mają być droższe na starcie o 200-300$. Cytuj Odnośnik do komentarza
SlimShady 3 376 Opublikowano 23 września 2021 Udostępnij Opublikowano 23 września 2021 To jest kwestią bezpośredniego porównania. Nie mówię, że te starsze metody są lepsze, ale są zadowalające jak nie siedzisz nad tym z lupą i nie oglądasz filmików, których celem jest walenie konia do takich rzeczy. Na mnie większe wrażenie wizualne i gameplayowe robił PhysX odpowiadający za fizykę, destrukcję otoczenia i elementy pozostające na ziemi. W takiej Mafii 2 w 2010 r. robił robotę nawet na konsolach(wiadomo, że najlepiej było na solidnej blaszy). Z ciekawości sprawdziłem, w jakich grach jeszcze był używany, i rozczarowałem się, że w tak niewielu( z głośniejszy tytułów jeszcze coś tam było z Batmanami i śniegiem). Jak na śmietnikowe konsole z 2013 r. to też zaskakująco dużo było gier urywających dupę. Jak ktoś ma skillsy i zna sprzęt, to dużo wyciśnie nawet z rzekomo przestarzałego sprzętu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
dee 8 808 Opublikowano 24 września 2021 Udostępnij Opublikowano 24 września 2021 Tak offtopowo, to myslałem, że mój GTX 1050Ti to juz jakis zabytek i szrot w pecetowie, a z tej tabeli Figusia wynika, że niekoniecznie I to są świeże dane, aż sam sprawdziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza
devilbot 3 681 Opublikowano 24 września 2021 Udostępnij Opublikowano 24 września 2021 Z tabeli figusia chyba wynika że 6% graczy steam posiada tę kartę i nic więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza
dee 8 808 Opublikowano 24 września 2021 Udostępnij Opublikowano 24 września 2021 No właśnie. Nie śledzę rynku PC i myślałem, że tam teraz to wszyscy na RTX jadą. Cytuj Odnośnik do komentarza
PiotrekP 1 727 Opublikowano 28 września 2021 Udostępnij Opublikowano 28 września 2021 Cała ta wojna, przez jednego kurczaka Cytuj Odnośnik do komentarza
Figuś 21 141 Opublikowano 30 września 2021 Udostępnij Opublikowano 30 września 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza
Emtebe 2 524 Opublikowano 1 października 2021 Udostępnij Opublikowano 1 października 2021 (edytowane) Będą jakieś różnice między PS5 a XSX? Zastanawiam się na jaką platformę brać. Wsparcie DualSense nieco kusi. Edytowane 1 października 2021 przez Emtebe Cytuj Odnośnik do komentarza
Boomcio 4 026 Opublikowano 1 października 2021 Udostępnij Opublikowano 1 października 2021 RtvEuroAgd promo 219 zeta za edycję Yara. Przez łowców gier trzeba wejść po kod. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
Bigby 4 742 Opublikowano 3 października 2021 Udostępnij Opublikowano 3 października 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza
Faka 3 984 Opublikowano 3 października 2021 Udostępnij Opublikowano 3 października 2021 To będzie hulać w 60 klatkach na XSX? Cytuj Odnośnik do komentarza
PiotrekP 1 727 Opublikowano 3 października 2021 Udostępnij Opublikowano 3 października 2021 @Faka Z tego co piszą to tak i to w 4K na XSX i PS5. Cytuj Odnośnik do komentarza
Boomcio 4 026 Opublikowano 3 października 2021 Udostępnij Opublikowano 3 października 2021 Kurde, mam w co grać, bo zacząłem "ac unity" i dalej brnę w zarośnięte i skażone obszary w "chernobylite", ale łapię już lekkiego hajpa czytając o nowym far cry ( który już mam prawilnie zamówiony ). Też tak macie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
messer88 6 436 Opublikowano 3 października 2021 Udostępnij Opublikowano 3 października 2021 Ja nie mam, niby bym pograł w jakąś prostą grę poczyścił mapkę ale jak oglądałem kawałki gameplayu i rozmiar wyspy to raczej podziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza
sprite 1 784 Opublikowano 3 października 2021 Udostępnij Opublikowano 3 października 2021 Ja wezmę do coopa, ale nie na premierę. Za dużo gierek w backlogu. Cytuj Odnośnik do komentarza
Paolo1986 723 Opublikowano 4 października 2021 Udostępnij Opublikowano 4 października 2021 Ja też biorę, ale nie na premierę, poczekam, aż będą używki lub jakieś fajne promo. Cytuj Odnośnik do komentarza
easye 3 333 Opublikowano 4 października 2021 Udostępnij Opublikowano 4 października 2021 Gameplay z PC. Cytuj Odnośnik do komentarza
blantman 5 780 Opublikowano 4 października 2021 Udostępnij Opublikowano 4 października 2021 17 godzin temu, Boomcio napisał: Kurde, mam w co grać, bo zacząłem "ac unity" i dalej brnę w zarośnięte i skażone obszary w "chernobylite", ale łapię już lekkiego hajpa czytając o nowym far cry ( który już mam prawilnie zamówiony ). Też tak macie? NIE. Widziałem wielkość mapy i rzygam już tymi open worldami ubi. Jedna valhalla starczy mi na dłuuuugo. Ale pewnie sprawdzę kiedyś w abonamencie ubi na pc. Jak mi się baaardzo bedzie nudzić i nie będzie nic dobrego nowego do ogrania. Szkoda że nie idą w zmniejszanie mapy tylko każda gra ubi musi być większa i większa..... więcej znaczników na mapce ... Plus to RPG levelowanie w fps.... sztucznie przedłużające grę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
devilbot 3 681 Opublikowano 4 października 2021 Udostępnij Opublikowano 4 października 2021 Far Cry fajne strzelanko ale szybko tanieje więc poczeka się spokojnie na obniżkę. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi