Bartg 5 479 Opublikowano 1 września 2023 Opublikowano 1 września 2023 2 minutes ago, MaZZeo said: Tych torów w miastach o których mówisz w ogóle nie będzie i nie wrócą. W updateach dodane zostaną te oczywiste braki jak Monza, Sebring i Bathurst z reszta te tory fikcyjne typu Rio albo Alpy były czerstwe. Wolałbym powrót Fujimi Kaido. niekoniecznie. Jeśli gra będzie apdejtowana w stylu Horizona to myśle ze będą dodawane singlowe eventy na nowych torach. Podobnie jest w GT7 Pewnie będą singlowe eventy, ale wątpie, że wielu graczy odpali główną karierę od zera z dodatkowymi torami. A co robili devowie nie wiem, pewnie tak jak piszecie w trakcie pandemii oglądali netflixa albo grali w Warzone. Na pewno nie robili nowych samochodów, bo to robiło Playground do Horizona. Cytuj
PiPoLiNiO 746 Opublikowano 1 września 2023 Opublikowano 1 września 2023 Kupiłem na Islandii premium do podstawki z Pass, ale teraz zastanawiam się czy nie zrezygnować... Co za czasy nastały. Eh Cytuj
Bartg 5 479 Opublikowano 1 września 2023 Opublikowano 1 września 2023 Bez żadnej wojenki znowu konsolowej tu widać o co chodzi z modelami ewidentnie siedzącymi 2 generacje wstecz (nie to, żeby w GT nie siedziały, ale pewnie wiecie o co chodzi) Tu jeszcze porównanie FH5 vs prawdziwe, też widać jak niektórym modelom siedzącym 2 generacje wstecz daleko im brakuje do realizmu i prawidłowego odwzorowania detali Cytuj
MaZZeo 14 193 Opublikowano 1 września 2023 Opublikowano 1 września 2023 Bo to są modele dosłownie wzięte z Forzy Motorsport 2 z X360 o ile nie nawet z pierwszej części. Wtedy modele były robione ręcznie a nie skanowane. Każde inne auto modelowane na potrzeby FM5 i nowszych części (chyba w tej grze po raz pierwszy pojawiła się autovista) nie ma takiego problemu i wyglada zajebiscie. Czytam ze od wielu lat na forach community wskazuje które auta odstają, ale Turn 10 oczywiście ma to gdzieś. Przecież nawet tu wystarczyłby jakiś skan 3D z CADa który producent na bank by się podzielił z nimi. Lenistwo 100%, a jakieś jebane debile bez ogaru wrzucają jeszcze coś takiego do trailera promującego grę Jako ze GT7 to japońska gra to oni te klasyki japońskie dopieszczają maksymalnie i różnica względem FM jest olbrzymia. Dobrze ze akurat tymi japońskimi starociami jestem mało zainteresowany 1 Cytuj
ASX 14 670 Opublikowano 1 września 2023 Opublikowano 1 września 2023 Generalnie przygotować model 3d można stosunkowo szybko i prostu, problememem jest optymalizacja, bo topologie trzeba już poprawić ręcznie. Widać to dobrze po tym jak moderzy robią własne modele do symulatorow na PC, które wyglądają naprawdę zajebiście i niczym nie odstają od topowych modeli z GT i Forzy, ale wystarczy że w trakcie gry pojawi się kilka takich modeli na ekranie i grę wywala do pulpitu Cytuj
łom 1 980 Opublikowano 1 września 2023 Opublikowano 1 września 2023 Jak modelujesz to robisz topologie ręcznie bo skany są bezużyteczne w grach (przerabiałem swego czasu kamienie mające po 5mln trisów na takie do użytku w grach), tym bardziej samochodów gdzie są 'elementy w elementach' (np. lampy) co już całkowicie się gryzie ze skanami, i zrobienie samochodu z wnętrzem to masa roboty bo jest dużo elementów (fotele, kierownica, deska rozdzielcza itd.). A z resztą ilość trójkącików to jest coraz mniejszy problem. Na tych porównaniach bardziej rzuca mi się w oczy średnia jakość materiałów, karoseria nie ma specyficznego błysku i wszelkie siatki/grille czy jak to nazwać to są czarne plamy. W GT też był ten problem i chyba dopiero w Sport wywalili słabo wykonane samochody ale wiązało się to ze startem z 'tylko' 168 samochodami (a dobili do 338). 1 1 Cytuj
Bartg 5 479 Opublikowano 1 września 2023 Opublikowano 1 września 2023 1 hour ago, łom said: Jak modelujesz to robisz topologie ręcznie bo skany są bezużyteczne w grach (przerabiałem swego czasu kamienie mające po 5mln trisów na takie do użytku w grach), tym bardziej samochodów gdzie są 'elementy w elementach' (np. lampy) co już całkowicie się gryzie ze skanami, i zrobienie samochodu z wnętrzem to masa roboty bo jest dużo elementów (fotele, kierownica, deska rozdzielcza itd.). A z resztą ilość trójkącików to jest coraz mniejszy problem. Na tych porównaniach bardziej rzuca mi się w oczy średnia jakość materiałów, karoseria nie ma specyficznego błysku i wszelkie siatki/grille czy jak to nazwać to są czarne plamy. W GT też był ten problem i chyba dopiero w Sport wywalili słabo wykonane samochody ale wiązało się to ze startem z 'tylko' 168 samochodami (a dobili do 338). Ja już chyba wolałbym na start 200 faktycznie od nowa przygotowanych samochodów, z lepiej odwzorowanymi wnętrzami itd niż pięknie wyglądające na papierze 500+ w jakości jak to niesławne już Evo. W FH5 mam chyba 670 samochodów w garażu, z czego jestem przekonany, że ponad połową nawet metra nie przejechałem nigdy, niektórymi jeździłem tylko dlatego, że zmuszało mnie do tego jakieś wyzwanie sezonowe. Cytuj
ASX 14 670 Opublikowano 1 września 2023 Opublikowano 1 września 2023 Godzinę temu, łom napisał: Jak modelujesz to robisz topologie ręcznie bo skany są bezużyteczne w grach (przerabiałem swego czasu kamienie mające po 5mln trisów na takie do użytku w grach), tym bardziej samochodów gdzie są 'elementy w elementach' (np. lampy) co już całkowicie się gryzie ze skanami, i zrobienie samochodu z wnętrzem to masa roboty bo jest dużo elementów (fotele, kierownica, deska rozdzielcza itd.). A z resztą ilość trójkącików to jest coraz mniejszy problem. Na tych porównaniach bardziej rzuca mi się w oczy średnia jakość materiałów, karoseria nie ma specyficznego błysku i wszelkie siatki/grille czy jak to nazwać to są czarne plamy. W GT też był ten problem i chyba dopiero w Sport wywalili słabo wykonane samochody ale wiązało się to ze startem z 'tylko' 168 samochodami (a dobili do 338). też przerabiłem modele z fotogrametrii, ale nie zgodzę są bezużyteczne, bo stanowią właśnie doskonałą bazę pod ręczne modelowanie z uproszczoną topologią tutaj modele ze skanów jakie zrobiłem [ a tu już uproszczone modele: Cytuj
łom 1 980 Opublikowano 1 września 2023 Opublikowano 1 września 2023 @ASX Ale widzisz tu masz w jednej bryle, a jak byś miał skan samochodu to też by Ci to przerobiło na jeden połączony 'bełt' (bo tak czasem to wygląda) i o ile zewnętrzną skorupę mógł byś wyprowadzić tak wszelkie elementy gdzie musisz najpierw zrobić jakieś wcięcia to robota ręczna, na lampie na górze masz zresztą przykład na tych łukach a w samochodach jest dużo takich elementów. Skan trochę by pomógł na początku ale nadal praktycznie całą topologię robisz ręcznie od zera a nie poprawiasz (co z resztą sam zrobiłeś na screenach). @Bartg Mi to nawet 50+ samochodów starczało w PGR, Driveclubie czy NFS HP. W GT Sport nie licząc wyzwań gdzie pakowali do konkretnego samochodu to może z 50 samochodów użyłem. Cytuj
PiPoLiNiO 746 Opublikowano 1 września 2023 Opublikowano 1 września 2023 Dokładnie. Aut jest nasrane nie wiadomo po co. W GT te auta Vision to w ogóle mają tyle wspólnego z realizmem, co odbicia od band. Cytuj
Bartg 5 479 Opublikowano 1 września 2023 Opublikowano 1 września 2023 2 minutes ago, łom said: @Bartg Mi to nawet 50+ samochodów starczało w PGR, Driveclubie czy NFS HP. W GT Sport nie licząc wyzwań gdzie pakowali do konkretnego samochodu to może z 50 samochodów użyłem. Dlatego nadzieja w karierze, że będzie w stanie wykorzystać chociaż 20-30% listy aut sensownie, podejście Horizonowe w dowolności wyboru aut do wyścigu mnie mocno zmęczyło, bo kończy się to i tak w wielu przypadkach graniem 10cioma samochodami na krzyż. Cytuj
SnoD 2 323 Opublikowano 1 września 2023 Opublikowano 1 września 2023 (edytowane) Sami się zapędzili w kozi róg stawiając na to, że z każdą częścią muszą się pochwalić większą liczbą aut na start. Teraz jeżeli FM ma być bardziej dla zapaleńców wyścigów, bo casuale biorą FH, to mogliby to sobie darować i robić z 250-300 aut ale poprawionych. Edytowane 1 września 2023 przez SnoD Cytuj
Bartg 5 479 Opublikowano 1 września 2023 Opublikowano 1 września 2023 5 minutes ago, SnoD said: Sami się zapędzili w kozi róg stawiając na to, że z każdą częścią muszą się pochwalić większą liczbą aut na start. Teraz jeżeli FM ma być bardziej dla zapaleńców wyścigów, bo casuale biorą FH, to mogliby to sobie darować i robić z 250-300 aut ale poprawionych. Tam to mają chyba mocno wyjebane, nie wiem czy przez preordery, game passa czy co. Premiera za miesiąc a mimo wszystko materiałów jak na lekarstwo, w trailerach wrzucają najbardziej paździerzowe modele jakie mają, w ostatnim filmiku z multi pokazali moment zjeżdżania do boksów to Wszystkie auta w trybie ghost ustawiły się w jednym miejscu, ujęcie kamery pokazało, że niby auto się podnosi i potem bez absolutnie żadnej animacji robienia czegokolwiek przy samochodzie opuściło się i pojechało dalej. Stawiam, że jeszcze przed premierą wyjdą jakieś kwiatki czego w grze nie będzie. Cytuj
SnoD 2 323 Opublikowano 1 września 2023 Opublikowano 1 września 2023 No tam musi się też już kierownictwo zmienić żeby za 5 lat nie było za późno jak z 343i. Cytuj
kaktusr 32 Opublikowano 1 września 2023 Opublikowano 1 września 2023 7 godzin temu, MaZZeo napisał: Jako ze GT7 to japońska gra to oni te klasyki japońskie dopieszczają maksymalnie i różnica względem FM jest olbrzymia. Dobrze ze akurat tymi japońskimi starociami jestem mało zainteresowany Właśnie chujnia bo uwielbiałem zaczynać grę w civicu który darł morde na wysokich obrotach bo forza jako jedyna zawsze miałą sound na najwyższym poziomie. Średnio jestem zainteresowany jakimiś śmieciami ze świecidełkami ala hujdaj czy inne wynalazki z europy i usa. Powiedzmy sobie szczerze nawet Yaris GR ani Corrola Gr tak nie brzmią, nawet nie wiem czy bedą w grze Cytuj
Daddy 4 226 Opublikowano 1 września 2023 Opublikowano 1 września 2023 8 godzin temu, MaZZeo napisał: Bo to są modele dosłownie wzięte z Forzy Motorsport 2 z X360 o ile nie nawet z pierwszej części. Wtedy modele były robione ręcznie a nie skanowane. Każde inne auto modelowane na potrzeby FM5 i nowszych części (chyba w tej grze po raz pierwszy pojawiła się autovista) nie ma takiego problemu i wyglada zajebiscie. Czytam ze od wielu lat na forach community wskazuje które auta odstają, ale Turn 10 oczywiście ma to gdzieś. Przecież nawet tu wystarczyłby jakiś skan 3D z CADa który producent na bank by się podzielił z nimi. Lenistwo 100%, a jakieś jebane debile bez ogaru wrzucają jeszcze coś takiego do trailera promującego grę Najstarsze modele są z FM3, tam gdzie samochody już musiały mieć wymodelowane wnętrze. Żeby było śmieszniej to stare modele wymagają drobnych poprawek przy niskim nakładzie pracy, głównie do poprawy są reflektory, tylne i boczne światła i już jest bardzo dobrze. Co tam w T10 leniwe uje robią nie mam pojęcia. 5 godzin temu, SnoD napisał: No tam musi się też już kierownictwo zmienić żeby za 5 lat nie było za późno jak z 343i. Zmieniło się już dawno po FM7, zamiast Dana Greenwalta jest Chris Esaki czy jak mu tam. Cytuj
MaZZeo 14 193 Opublikowano 2 września 2023 Opublikowano 2 września 2023 Już tam jacyś streamerzy, youtuberzy i simracerzy dostali gre do łap. Cytuj
SnoD 2 323 Opublikowano 2 września 2023 Opublikowano 2 września 2023 (edytowane) Godzinę temu, MaZZeo napisał: Już tam jacyś streamerzy, youtuberzy i simracerzy dostali gre do łap. Wczoraj rozesłano "demo" do redakcji, mają 10 dni na przedpremierowe wrażenia. 11 będzie wysyp w sieci. Edytowane 2 września 2023 przez SnoD Cytuj
Hubert249 4 279 Opublikowano 4 września 2023 Opublikowano 4 września 2023 W dniu 27.08.2023 o 23:18, PiPoLiNiO napisał: Mi bardziej chodziło o tych krzykaczy co to w każdym temacie marudzą, że po co dawać RT skoro nic nie daje, a gdy się okazuje, że może w Forza nie będzie, to jest lament w drugą stronę. Biadolenie o RT na konsoli tańszej od chińskiego smartfona? Krzykaczy zapraszam do jakiegoś Xkoma po PC za 12 koła bez monitorka i klawiatury. Cytuj
SnoD 2 323 Opublikowano 4 września 2023 Opublikowano 4 września 2023 (edytowane) 40 minut temu, ASX napisał: To nie jest przypadkiem 21 tor? EDYTA: A nie, ujawniono wcześniej ale bez filmiku. Edytowane 4 września 2023 przez SnoD Cytuj
Emet 1 090 Opublikowano 10 września 2023 Opublikowano 10 września 2023 Zakładam, że będzie coś na temat FM. Cytuj
MaZZeo 14 193 Opublikowano 10 września 2023 Opublikowano 10 września 2023 Ja się spodziewam ze będzie TYLKO o FM bo w tym tygodniu był stream o FH5 i to jest ostatni Forza Monthly przed premiera. no i jutro jakieś embargo spada. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi