Mari4n 401 Opublikowano 17 października 2023 Udostępnij Opublikowano 17 października 2023 (edytowane) Maksymalny poziom samochodu zmniejszyli do 25 chyba, bo nie widzę żeby jakieś części odblokowywały się powyżej 25. Opony teraz na 5 poziomie są dostępne, sporo innych części też jest wcześniej. Edit: Poziom jednak idzie wyżej niż 25. Edytowane 17 października 2023 przez Mari4n 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Bartg 5 455 Opublikowano 17 października 2023 Udostępnij Opublikowano 17 października 2023 Nie można było tak od razu? Quote 1: Exhaust Air filter Oil and cooling Brakes Chassis reinforcement and roll cage Ballast Wheels 2: tire width 3: Anti-roll bars Tire compound 4: 5: Fuel system Springs and dampers 6: Flywheel Transmission 7: Ignition Clutch 8: Driveline Rear wing 9: Front bumper Rear bumper Hood Side skirts 12: Aspiration upgrades and conversions Intercooler Weight reduction 13: Camshaft 14: Valves 15: Displacement Pistons and compression 20: Wide body kit 25: Engine swap Drivetrain swap Cytuj Odnośnik do komentarza
ASX 14 623 Opublikowano 18 października 2023 Udostępnij Opublikowano 18 października 2023 Bardzo spoko zmiany, levelowaniem aut będzie teraz znacznie przyjemniejsze. Co do powracającego tematu oprawy, to o ile można się przyczepić to wielu modelów aut czy shaderow lakieru które wyglądają nienaturalnie, to muszę przyznać że jestem pod wrażeniem oświetlenia i całego systemu dynamicznej zmiany pory dnia i pogody. Nawet taki mały detal który pewnie sporo osób nie zauważy, jak chmury, które chyba są wolumetryczne i faktycznie rzucają cień na trasę, robią bardzo fajną robotę. Do tego otoczenie wygląda świetnie i jest tu ogromny skok względem poprzednich części 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
KrYcHu_89 2 264 Opublikowano 18 października 2023 Udostępnij Opublikowano 18 października 2023 Jak tam paczyk, save'y już działają? Cytuj Odnośnik do komentarza
number_nine 1 325 Opublikowano 18 października 2023 Udostępnij Opublikowano 18 października 2023 17 minut temu, ASX napisał: Do tego otoczenie wygląda świetnie i jest tu ogromny skok względem poprzednich części To też zalezy od trasy i warunków. Jak ostatnio bawiłem się zmianą pory dnia/pogody, to raz trasa wyglądała spoko, a innym razem totalnie plastikowo, np w nocy. Do tego te auta w sztucznym świetle wyglądają momentami jak resoraki XD Nawet jadąc w ciągu dnia wszystko potrafi wyglądać zupełnie inaczej w pełnym słońcu i cieniu. Po tych wodotryskach na pierwszych trailerach spodziewałem się dużo lepszej oprawy, FH robiła o wiele lepsze wrażenie po odpaleniu, tutaj raczej meh Cytuj Odnośnik do komentarza
ASX 14 623 Opublikowano 18 października 2023 Udostępnij Opublikowano 18 października 2023 No zgadzam się, są momenty kiedy gra wygląda płasko i plastikowo, by chwile potem przy innej porze dni na tej samej trasie wyglądać bardzo dobrze. A Forza Horizon 5 jest zdecydowanie ładniejszą grą pod każdym względem. Cytuj Odnośnik do komentarza
Bartg 5 455 Opublikowano 18 października 2023 Udostępnij Opublikowano 18 października 2023 Ponoć w patchu na Xboxie poprawili przede wszystkim kolor czarny, głównie na samochodach, nie jest już szary Cytuj Odnośnik do komentarza
bartiz 1 614 Opublikowano 18 października 2023 Udostępnij Opublikowano 18 października 2023 42 minuty temu, KrYcHu_89 napisał: Jak tam paczyk, save'y już działają? Ponoć tego nie naprawili. Problem multi: W skrócie bez lvlowanego samochodu nie mamy szans na wygraną... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Paolo de Vesir 9 085 Opublikowano 18 października 2023 Udostępnij Opublikowano 18 października 2023 15 minut temu, ASX napisał: No zgadzam się, są momenty kiedy gra wygląda płasko i plastikowo, by chwile potem przy innej porze dni na tej samej trasie wyglądać bardzo dobrze. A Forza Horizon 5 jest zdecydowanie ładniejszą grą pod każdym względem. Wątpię, że oni to wyklepią, ale mogliby popracować nad rozdzielczością w trybie 60RT. Insomniac ładnie wyjaśnili 12 terafanków, więc T10 mogłoby spiąć dupę. Cytuj Odnośnik do komentarza
ASX 14 623 Opublikowano 18 października 2023 Udostępnij Opublikowano 18 października 2023 24 minuty temu, Bartg napisał: Ponoć w patchu na Xboxie poprawili przede wszystkim kolor czarny, głównie na samochodach, nie jest już szary no w patch notesach napisali że naprawili buga, który sprawiał że gra miała wypraną czerń po tym jak wchodziło się w ustawienia graficzne . Ale generalnie gra wygląda dalej tak samo. Cytat Graphics [Xbox Series X|S Only] Fixed an issue when entering and exiting the video menu in-game resulted in black levels being substantially raised, creating a “washed out” look. Cytuj Odnośnik do komentarza
Aleks 488 Opublikowano 18 października 2023 Udostępnij Opublikowano 18 października 2023 Ja nie wiem. Wyścigi na zamkniętych torach, a zwłaszcza flagowe, ekskluzywne serie, to był zawsze pokaz graficzny konsol. Tu mamy lekki zawód i to mało powiedziane. 3 lata od premier X, nowa Forza i trzeba doszukiwać się niuansów, które można pochwalić. Liczyłem na trochę więcej. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Michał102 870 Opublikowano 18 października 2023 Udostępnij Opublikowano 18 października 2023 Ja sobie odpaliłem na chwilę FH5 i od razu na ryj banan i oooo jakie to ładne. Także w ogólnym rozrachunku mamy chyba lekki graficzny downgorad, szczególnie biorąc pod uwagę, że toto nie wyszło na stare konsole. Cytuj Odnośnik do komentarza
Bartg 5 455 Opublikowano 18 października 2023 Udostępnij Opublikowano 18 października 2023 FH5 wali po gałach kolorami od razu i to wygląda że ładniejsze, ale jednak otoczenia ma dużo mniej detali. Niby renderuję wszystko na kilometr, ale w 60fps na konsoli to wszystko 100m dalej już ma wyraźnie niższy LOD. Cytuj Odnośnik do komentarza
SnoD 2 313 Opublikowano 18 października 2023 Udostępnij Opublikowano 18 października 2023 Kto by przypuszczał, że po kilkunastu latach rypania za plastikowe kolory, przy zmianie w stronę bardziej naturalnych odcieni krytyka pójdzie w drugą stronę :p Cytuj Odnośnik do komentarza
krzysiek923 1 625 Opublikowano 18 października 2023 Udostępnij Opublikowano 18 października 2023 Może ktoś, kto przypuszcza, że jest coś pomiędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza
Michał102 870 Opublikowano 18 października 2023 Udostępnij Opublikowano 18 października 2023 Kolorów bym się nie czepiał, tylko tych całych shaderów czy jak to tam się zwie. Coś z tym jest zrypane i auta przez to wyglądają plastikowo. Cytuj Odnośnik do komentarza
number_nine 1 325 Opublikowano 18 października 2023 Udostępnij Opublikowano 18 października 2023 Poza tym kontrast też jest mocno zwalony. Wystarczy spojrzeć jak wygląda w oddali czerwone auto przy innych, aż świeci od tej jebitnej barwy. Jasne, można sobie ustawić kolory w tv, ale wtedy trzeba pójść na jakiś kompromis Cytuj Odnośnik do komentarza
Lucky77 21 Opublikowano 18 października 2023 Udostępnij Opublikowano 18 października 2023 Dość szybko zareagowali z poprawkami. Do wyglądu torów nic nie mam tylko te paskudne chmury przy małym ☁ zachmurzeniu i słonecznej pogodzie, jakieś takie posmarkane, bez ostrości, przynajmniej przed aktualizacją. Cytuj Odnośnik do komentarza
KamilM 131 Opublikowano 18 października 2023 Udostępnij Opublikowano 18 października 2023 10 godzin temu, KrYcHu_89 napisał: Jak tam paczyk, save'y już działają? Chvja działa. Dalej nie działa QR, gierkę wywala do dashboardu, za każdym razem jak wyłączę projekty drivatarow, bo nie mam ochoty ścigać się z autami oklejonymi w motywy Starfielda czy south park to po odpaleniu kolejnego wyścigu muszę robić to znowu, bo gierka zapomniała co klikałem kilka minut wcześniej w opcjach. Dzisiaj jeszcze musiałem powtarzać cały turniej w kampanii, bo nie zapisało mi 2 wyścigów. Ktoś w tym Microsofcie w ogóle kontroluje co robi te ich milion studiów? Starfield działa jak gówno, Forza po 6 latach developingu to samo. Co oni tam robią to ja nie wiem. 3 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. MaZZeo 14 183 Opublikowano 21 października 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 21 października 2023 No cóż, po ponad tygodniu od premiery muszę powiedzieć że gra mnie rozczarowała, ale w zasadzie wiedziałem że tak będzie zanim ona wyjdzie, bo miałem bardzo wysokie oczekiwania. Jednocześnie nie powiem że gra jest zła, jest bardzo dobra i lepsza od poprzednich odsłon. Może zacznę od tego że najbardziej mnie rozczarowała grafika. Przez większość czasu gra wygląda tylko dobrze, bardzo dobrze jest podczas pory dnia typu noc/wschód lub zachód słońca albo zmienne warunki atmosferyczne. Gra ma momenty next genowe, szczególnie jak oświetlenie z latarni tańczy na desce rozdzielczej. Niemniej oświetlenie w trakcie dziennych wyścigów to jakaś porażka często. Nawet nie chodzi o otoczenie bo to wygląda bardzo dobrze (otoczenie w Spa albo Hakone), ale auta są płaskie, lakier nie wygląda często jak lakier tylko jakiś mat albo plastik. Dodatkowo na 60fps + RT widać że to jednak nie jest 4K jak to się porówna z FM7. Ogólnie kolorystyka w tej grze ma problem, właśnie w dziennym świetle gdzie ktoś poskąpił saturacji czy kontrastu kolorow. Nie ma co porównywać do oswietlenia w GT7 bo to przepaść jest, tam auto wygląda jak auto a tutaj często jest po prostu jakoś to wszystko płaskie. Z resztą można to też porównać z FH5 które również wygląda lepiej, więc dla mnie problemem jest jakaś debilna decyzja designerów gry o takiej a nie innej kolorystyce + debilna pogoń za dostarczeniem RT który i tak wygląda chujowo i nie robi wrażenia. Doszlo do tego że to chyba pierwsza Forza gdzie niespecjalnie mam ochotę odpalać photomode i autovisty. Jednak to co mnie nawet bardziej wkurwia w wyglądzie to te wydawałoby się detale, które moim zdaniem powinny odejść wraz z erą X360 a tu nadal występują. Mówię tu chociażby o tej zmianie felg na jakieś pokraczne 2D w trakcie jazdy albo poziom tekstur malowań które wołają o pomstę do nieba, wystarczy popatrzeć na to niżej Jaki jest kurwa sens robić malowania i napisy skoro te znikają przez pikseloze? Totalna porażka, w GT7 jest taki poziom malowań robionych przez graczy ze zachacza to o coś zrobione profesjonalnie i jakość tekstur jest najwyższa. Tak jak i kłamstwem było słowa „built from the ground up” tak samo bullshitem jest mowa o machine learning AI. 10 lat temu były frazesy o cloud based AI, prawda jest taka że nic specjalnie się nie zmieniło. Reszta o tym mówiła ale też widzę ten schemat gdzie ogon stawki to bezmyślne boty, środek zachowuje się bardzo agresywnie a czasem głupio z tym swoim dohamowywaniem w połowie zakrętu, a pierwsza dwójka jedzie prawie idealnie. Nie widzę tutaj specjalnie poprawy inteligencji i nawet na poziomie AI 7 tak naprawdę przyjemnie się walczy z pierwszą trójką, reszta to jest tło. Na szczęście same core gry jest świetny i po prostu jeździ się bardzo przyjemnie. Auta są naturalniejsze niż w FM7, mają dobre czucie, są bardziej przewidywalne, czuję różnicę między rodzajami opon ale też ich degradacje. Jednak wydaje mi się że GT7 dalej ma troszkę lepszy model jazdy, „głębszy”, to są różnice już na poziomie jakiś drobnych niuansów. W FM dalej czasem nie rozumiem sytuacji dlaczego auto jest strasznie podsterowne w środku zakrętu i nadsterowne na jego końcu, szczególnie na standardowych oponach. W poprzednich FM to był największy problem modelu jazdy kiedy auta typu GT3 albo LMP potrafiły nienaturalnie zarządzać dupa i driftować, tak jakby Aero u nich nie działało. Teraz jest o wiele lepiej, ale nie idealnie. Sama kariera jest fajna. Podoba mi się że nie jest jakaś ogromna jak w poprzednich częściach, tylko jest skupiona na najważniejszych klasach. Pomysł z ulepszaniem auta za pomocą CP moim zdaniem jest bardzo dobry, ale wykonanie moglo być lepsze. Piszę to już po patchu, więc na szczęście części typu opony nie są zablokowane na jakimś kosmicznym poziomie tylko są na niższym. Dzięki temu dorzucam sobie wraz z postepami jakieś ulepszenie auta i wraz z nowym modelem jazdy ewidentnie czuję różnicę w prowadzeniu kiedy zmieniam coś w zawieszeniu albo poszerzam opony na tylnej osi. Efekt głębszej relacji z autem uważam za osiągnięty, bo w poprzednich FM miałem w dupie grzebanie w aucie. Jednak kariera to moim zdaniem niedosyt i widziałbym to inaczej skonstruowane. Wolałbym żebyśmy zaczynali naprawdę od słabych aut typu stare hatchbacki, gdzie zbierasz powoli kasę na ulepszenia, a potem na coraz lepsze auta i wyścigi przeplatane treningami na torze w stylu licencji z GT7, gdzie gracz uczyłby się jazdy torem wyścigowym albo jakiś trening typu: wyprzedź przeciwnika po wewnętrznej, zewnętrznej nie powodując kolizji. Coś co też nauczyłoby graczy kultury jazdy, której nadal brakuje w multiplayerze. Jeśli chodzi o multiplayer to nastąpił ogromny krok naprzód, ale nadal widzę braki. Super że jest ten system kar, jednak czasem zachowuje się on dziwacznie. Ghostowanie rammerow powinno być częstsze, za dużo razy dostałem w dupe co mnie eliminowało z wyścigu i nawet kara dla rammera mnie nie zadowoliła. Uważam jednak że jest i tak lepiej niż w GT7, gdzie ludzie już się nauczyli że walniecie bokiem w bok jest ignorowane w zasadzie przez system prawie zawsze, strasznie mnie to wkurwia w GT7. Dobre jest też to że mamy sporo typów wyścigów do wyboru w multi, w przeciwieństwie do GT7 gdzie rzucają 3 wyścigi na tydzień z czego dwa to zawsze auta typu GR3/GR4. Dobrym pomysłem są też kwalifikacje przed KAŻDYM wyścigiem, dzięki czemu nie ma sytuacji że ktoś zrobi hot lap na początku tygodnia, a potem jedzie na tym wyniku w każdym wyścigu (tak jest w GT7 właśnie). Bardziej sprawiedliwe są kwalifikacje na podstawie aktualnej dyspozycji. Szkoda jednak że ta ranga w multi póki co jest jakaś z dupy, bo nie może być tak że po 3 wyścigach mam range S i skill level 4500+ a potem po dwóch wypadkach mam zjazd do rangi E. Progresja levelu powinna być dłuższa, żeby mieć motywację do gry w multi, w GT7 naprawdę sporo czasu mi zajęło osiągnięcie A/S. Rammerzy powinni nigdy nie wyjść poza kategorie E. Szkoda też że nie dorzucili czegoś tak podstawowego jak statystyki, profile graczy, multiplayer wydaje się przez to taki… pusty. Cała gra też trochę taka się wydaje jak jakaś beta, bo tych statystyk nie ma nawet w singlu. Wchodzisz na swój profil kierowcy a tam jedynie zmiana płci i kombinezonu (ich ilość to ułamek tego co w FM7). Jakieś irytujące błędy typu wywalanie do dasha albo bug gdzie przez 3 wyścigi z rzędu nie mogłem zmienić opon w multi między kwalifikacjami a wyścigiem. Gra nie jest dopracowana i mam tutaj deja vu z Halo Infinite, gdzie core gry jest zajebisty, a cała reszta jest w powijakach. Nie ma też tej takiej motoryzacyjnej otoczki jak w GT7 niestety. Niemniej jednak FM uważam że jest bardzo dobra gra z fajnym singlem. GT7 jest dopracowany w detalach, ale to gra w zasadzie bez kariery, z arcynudnymi wyścigami w singlu i multiplayerem zrobionym pod esport. Wiele ludzi może się od GT7 odbić. Forza wydaje się przystępniejsza i zwyczajnie ciekawsza dla kogoś kto chce pojeździć a niekoniecznie walić konia do tego jak jest wymodelowana śrubka w feldzie Skyline’a R32. Karny kutas jednak za fakt, że po 6 latach nadal Turn 10 nie potrafiło nawet skopiować niektórych od konkurencji. Gdzie jest radar jak w AC/GT7 pomocny dla ludzi jeżdżących z kokpitu? Czemu kontrola trakcji nadal jest zerojedynkowa, zamiast miec levele od 0 do 6? Dlaczego nie mogę sprawdzić czasu per sektor? IMO z tą firmą jest coś nie tak, podobnie jak z 343 Industries. Nie powinno być tak że po takim czasie FM jest w stanie takim, że potrzeba 6-12 miesięcy update’ów i contentu by można ją ocenić jako skończoną. Nadal czekam na wyścigową grę idealną która by miała: - karierę z Project Cars 2 - AI z PC2/Grida - ilość aut i kategorie z FM - grafikę i otoczkę motoryzacyjną z GT7 - model jazdy z GT7/Assetto Corsa - model zniszczeń i kolizji jako połączenie GRIDa i FM - multiplayer jako połączenie GT7 i FM 12 3 Cytuj Odnośnik do komentarza
Paolo de Vesir 9 085 Opublikowano 21 października 2023 Udostępnij Opublikowano 21 października 2023 Niestety casus gier GAAS + choroba abonamentowa - wydali grę w Early Access która śladem Halo Infinite w pełni grywalna i dopracowana będzie pewnie za kilka miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza
Bartg 5 455 Opublikowano 21 października 2023 Udostępnij Opublikowano 21 października 2023 Oj tak grając karierę poczułem chęć powrotu do PC2. Dobrze ze Wrc nowe za tydzień, może tam nie spierdolą tak bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza
Emet 1 082 Opublikowano 21 października 2023 Udostępnij Opublikowano 21 października 2023 6 godzin temu, MaZZeo napisał: Nadal czekam na wyścigową grę idealną która by miała: - karierę z Project Cars 2 - AI z PC2/Grida - ilość aut i kategorie z FM - grafikę i otoczkę motoryzacyjną z GT7 - model jazdy z GT7/Assetto Corsa - model zniszczeń i kolizji jako połączenie GRIDa i FM - multiplayer jako połączenie GT7 i FM Podpisuję się pod tym wszystkimi kończynami... a nawet ptakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza
krzysiek923 1 625 Opublikowano 21 października 2023 Udostępnij Opublikowano 21 października 2023 Model jazdy z GT7? To w końcu jazda "kartonowymi pudłami", czy nie? Nie wiem komu wierzyć, teraz to jestem trochę zmieszany. Cytuj Odnośnik do komentarza
Michał102 870 Opublikowano 21 października 2023 Udostępnij Opublikowano 21 października 2023 Nie no, Panowie, szanujmy się. Model jazdy w GT to kabaret w porownaniu do FM. Forza to ogólnie mega spierdolona gra (powoli dostaje kurwicy od tych bugów i zwiech), ale model jazdy to absolutny top nie licząc typowych simów pokroju ACC. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi