Michał102 870 Opublikowano 23 października 2023 Udostępnij Opublikowano 23 października 2023 48 minut temu, Donatello1991 napisał: Na pewno najgorszy, a przez brak różnorodnych torów tylko monotematyczne to pogarsza odbior. Monotematyczne tory? Po mojemu taka Suzuka jest diamertalnie różna od np Barcelony, no ale może głupi jestem i się nie znam. Może powinny być tory jak w CTR z hopkami i dopalaczami Cytuj Odnośnik do komentarza
Emet 1 082 Opublikowano 23 października 2023 Udostępnij Opublikowano 23 października 2023 (edytowane) Godzinę temu, ASX napisał: Chmury w Forzie są wolumetrycznymi obiektami 3D, naturalniej reagują na światło i rzucają cień. W GT7 natomiast tak jak w poprzednich Forzach i Horizonach zastosowano skyboxy, czyli zwykłe zdjęcia rzeczywistych zdjęć nieba, takie jak np. tutaj: https://polyhaven.com/hdris/skies Zdjęcia wyglądają ładniej, ale mają swoje ograniczenia, których nie da się przeskoczyć. Nie wiem skąd wziąłeś takie info, ale w GT7 też są wolumetryczne chmury i w dodatku atmosfera. Skyboxy są tylko (z jakiegoś powodu) w time trialu jeśli wybierzemy stałą porę dnia. Wszędzie indzej są wolumetryczne chmury, które dynamicznie się generują i zmieniają. W ogóle chyba dużo osób nie ma pojęcia o tym, że w GT7 też każda trasa ma zmienną porę dnia i dynamiczną zmianę pogody. Nie każda trasa ma z kolei deszcz (ten jest dostępny w 11 lokacjach - +kilka tras w tych lokacjach). Edytowane 23 października 2023 przez Emet 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
ASX 14 623 Opublikowano 23 października 2023 Udostępnij Opublikowano 23 października 2023 Faktycznie, mój błąd, wziąłem je za skyboxy bo wyglądają bardzo dobrze. Ale doczytałem teraz że faktycznie są wolumetryczne także szacun dla Polyphony bo wyglądają bardzo dobrze. Co do atmosfery, to systemy służące do realistycznego rozpraszania światła, ma chyba większość gier dzisiaj. Cytuj Odnośnik do komentarza
SnoD 2 313 Opublikowano 23 października 2023 Udostępnij Opublikowano 23 października 2023 42 minuty temu, Michał102 napisał: Monotematyczne tory? Po mojemu taka Suzuka jest diamertalnie różna od np Barcelony, no ale może głupi jestem i się nie znam. Może powinny być tory jak w CTR z hopkami i dopalaczami No prawdziwe tory wyglądają jak prawdziwe, czego nie rozumiesz Pewnie mu chodzi o brak fikcyjnych tras. Cytuj Odnośnik do komentarza
Lukas_AT 1 183 Opublikowano 23 października 2023 Udostępnij Opublikowano 23 października 2023 Po premierze nowej Forzy Motorsport zupełnie inaczej patrzę na GT7. Dopiero teraz bardziej doceniam tytuł Polyphony. Niestety, miał być next-gen robiony tylko pod nowe Xboksy i totalne zmiażdżenie GT7, a tymczasem nowa Forza musi się pocić i ledwo oddychać by wyjść z tego pojedynku zwycięsko. I chyba tu jest największy zawód. 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
Bartg 5 455 Opublikowano 23 października 2023 Udostępnij Opublikowano 23 października 2023 2 hours ago, Magik said: Ciekawe co piszecie z tym QR... Mi QR działa bezproblenowo od początku w FM i praktycznie kazdej innej grze xD No FM to pierwsza gra, w której mam problem z QR. Cytuj Odnośnik do komentarza
Bowser 115 Opublikowano 23 października 2023 Udostępnij Opublikowano 23 października 2023 26 minut temu, Bartg napisał: No FM to pierwsza gra, w której mam problem z QR. Miałem dokładnie tak samo ale patch w zeszłym tygodniu rozwiązał u mnie ten problem. Może jakimś cudem (xbox ) nie pobrał ci sam aktualizacji? Cytuj Odnośnik do komentarza
ASX 14 623 Opublikowano 23 października 2023 Udostępnij Opublikowano 23 października 2023 Pograłem chwilę w multi i jestem zaskoczony jak przyjemna jest rywalizacja online. Trening, kwalifikacje, potem wyścig i skoki adrenaliny gdy przychodzi moment wyprzedzenia. Moje doświadczenia ze ściganiem się online w Forzie zawsze były koszmarne, ale tu jak na razie zadziwaiająca wręcz kultura. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Bowser 115 Opublikowano 24 października 2023 Udostępnij Opublikowano 24 października 2023 8 godzin temu, ASX napisał: Pograłem chwilę w multi i jestem zaskoczony jak przyjemna jest rywalizacja online. Trening, kwalifikacje, potem wyścig i skoki adrenaliny gdy przychodzi moment wyprzedzenia. Moje doświadczenia ze ściganiem się online w Forzie zawsze były koszmarne, ale tu jak na razie zadziwaiająca wręcz kultura. Potwierdzam, mam te same odczucia. Rywalizacja online kojarzyła mi się zawsze z tym co najgorsze a tu miłe zaskoczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Michał102 870 Opublikowano 24 października 2023 Udostępnij Opublikowano 24 października 2023 Ja zagralem jeden wyscig i chyba miałem pecha. W kwalach byłem 2, ale jak potem w wyscigu udało mi się wyprzedzić pierwszego, to ten uznał, że nie może tak być i postanowił użyć dupy mojego auta do hamowania i wypchnał mnie z toru. To co się potem działo na dalszych pozycjach to już istny wreckfest 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Aleks 488 Opublikowano 24 października 2023 Udostępnij Opublikowano 24 października 2023 Ja w sumie przejechałem około 10* wyścigów online. I za każdym razem, też miałem pecha? Żadnego nie ukończyłem bez walki w stylu destruction derby. Startuje z pozycji 3-6 i zawsze dostaje strzała na pierwszym okrążeniu. W dodatku te śmieszne kary. *około 10 - żadnych statystyk w grze? Po co? Można przecież na kartce sobie notować. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Bartg 5 455 Opublikowano 24 października 2023 Udostępnij Opublikowano 24 października 2023 To jest absolutnie niewiarygodne, że po Horizonie, który trackował 2137 rzeczy na raz łącznie z tym, ile razy powiedziałeś "jak jedziesz chuju", miał kluby, milion leaderboardów na wszystko dostajemy coś tak niesamowicie ubogiego w tego typu zawartość. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
easye 3 356 Opublikowano 24 października 2023 Udostępnij Opublikowano 24 października 2023 I to jeszcze w grze w której to jest 10 razy ważniejsze niż w jakimś Horizonie xD Cytuj Odnośnik do komentarza
Colin 1 974 Opublikowano 24 października 2023 Udostępnij Opublikowano 24 października 2023 Hotfix wjechał. Niecałej 900 mega. Na plus to, że niczego nie zjebał (chyba). Cytuj Odnośnik do komentarza
Michał102 870 Opublikowano 24 października 2023 Udostępnij Opublikowano 24 października 2023 A coś naprawił? Bo właśnie gralem karierę i znowu gra się zawiesiła przy zapisie i zniknęło kilka ukończonych wyścigów Cytuj Odnośnik do komentarza
Bartg 5 455 Opublikowano 24 października 2023 Udostępnij Opublikowano 24 października 2023 28 minutes ago, Michał102 said: A coś naprawił? Takie czasy, że jak update czegoś nie zjebie to już dobry update. Cytuj Odnośnik do komentarza
Magik 1 124 Opublikowano 25 października 2023 Udostępnij Opublikowano 25 października 2023 W dniu 23.10.2023 o 09:25, Emet napisał: Podobnie wygląd asfaltu w deszczu na torze wyścigowym. W FM wygląda bardziej efektownie (cala nawierzchnia błyszczy się jakby była oblana kisielem), ale zdecydowanie nie jest to wygląd realistyczny. Ja bym powiedzial że błyszczy się jak mokry asfalt Cytuj Odnośnik do komentarza
Lucky77 21 Opublikowano 25 października 2023 Udostępnij Opublikowano 25 października 2023 Nie rozumiem... Gram na Xbox X , ustawione mam na płynność i wygląd torów oraz warunków atmosferycznych jak i asfalt wyglądają oszałamiająco. Myślę, że narzekają właściciele Xbox S Cytuj Odnośnik do komentarza
Mari4n 401 Opublikowano 25 października 2023 Udostępnij Opublikowano 25 października 2023 (edytowane) Akurat ja gram na series potato, i poza tymi problemami co inni pisali wcześniej, to gra chyba chodzi w upscale z 720p przez FSR bo robi się ghosting. I to taki walący ostro po gałach. Skończyłem karierę i tylko raz mi wywaliło grę i cofnęło progres o jeden wyścig, co i tak jest o jeden raz za dużo. Edytowane 25 października 2023 przez Mari4n Cytuj Odnośnik do komentarza
Michał102 870 Opublikowano 25 października 2023 Udostępnij Opublikowano 25 października 2023 1 minutę temu, Mari4n napisał: Skończyłem karierę Są tam jakieś dłuższe wyscigi gdzie zużywają się opony i trzeba tankować? Ja zrobilem już ze 3 odnogi w tym pucharze budowniczych i kilka eventów w wyróżnionych i wszędzie to samo 3-8 kółek w zależności od długości toru i brak zużycia opon (na tym pasku coś tam minimalnie ubywa, ale nie ma to wpływu na zachowanie się samochodu). Cytuj Odnośnik do komentarza
orion50 632 Opublikowano 25 października 2023 Udostępnij Opublikowano 25 października 2023 Na Series S, gra prezentuje się sporo gorzej niż GT7 ogrywane na PS4 i to jest po prostu fakt. Mówię o całokształcie, ostrości obrazu. Nie zmienia to faktu, że bawię się nieźle. Liznąłem troszkę multi, Forza robi to lepiej niż poprzedniczki lecz do Sport czy 7 nadal trochę brakuje. Gdzie jest radar ? Gdzie jest jakaś karta kierowcy ze statystykami ?Fajnie, że są dane serie, ciesze się, że są wyścigi aut turystycznych i GT. Dziś spróbuję troszkę pośmigać, został mi 1 wyścig z tego jakby wprowadzenia. P1, P2, zobaczymy jak pójdzie w ostatnim. Tak czy siak planuje wymianę na Series X, bo S'ka nadaje się tylko do mniejszych tytułów... a szkoda, bo sprzęt sam w sobie jest świetny lecz trochę za mocno okrojony względem większego brata. Sorry za mały offtop 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Mari4n 401 Opublikowano 25 października 2023 Udostępnij Opublikowano 25 października 2023 @Michał102 Nie ma nic takiego niestety. W grze dowolnej można sobie coś takiego co najwyżej ustawić. Cytuj Odnośnik do komentarza
Michał102 870 Opublikowano 25 października 2023 Udostępnij Opublikowano 25 października 2023 5 minut temu, orion50 napisał: Na Series S, gra prezentuje się sporo gorzej niż GT7 ogrywane na PS4 i to jest po prostu fakt. Mówię o całokształcie, ostrości obrazu. Nie zmienia to faktu, że bawię się nieźle. Liznąłem troszkę multi, Forza robi to lepiej niż poprzedniczki lecz do Sport czy 7 nadal trochę brakuje. Gdzie jest radar ? Gdzie jest jakaś karta kierowcy ze statystykami ?Fajnie, że są dane serie, ciesze się, że są wyścigi aut turystycznych i GT. Dziś spróbuję troszkę pośmigać, został mi 1 wyścig z tego jakby wprowadzenia. P1, P2, zobaczymy jak pójdzie w ostatnim. Tak czy siak planuje wymianę na Series X, bo S'ka nadaje się tylko do mniejszych tytułów... a szkoda, bo sprzęt sam w sobie jest świetny lecz trochę za mocno okrojony względem większego brata. Sorry za mały offtop Gra w ogólnym rozrachunku prezentuje się gorzej od GT7 właśnie za sprawą tej ostrości obrazu i fatalnie wręcz wyglądających samochodów. Zmiana na XSX prócz trochę lepszej rozdziałki niewiele tu zmieni i nie liczyłbym na mocny przeskok jakościowy. Forza stoi tylko fizyką i modelem jazdy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
orion50 632 Opublikowano 25 października 2023 Udostępnij Opublikowano 25 października 2023 Problem mam taki, że obraz momentami jest tak nieostry, że nie widać tych tablic z odległością do zakrętu i ciężko określić punkt hamowania a gram na monitorze FHD, nie wiem co jest na dużym telewizorze 4K... Cytuj Odnośnik do komentarza
Mari4n 401 Opublikowano 25 października 2023 Udostępnij Opublikowano 25 października 2023 (edytowane) Ja gram w FHD na 43 calowym tv, i nie jest dobrze. W trybie jakości też nie zauważyłem jakiejś dużej różnicy. Edytowane 25 października 2023 przez Mari4n Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi