Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Paolo de Vesir napisał(a):

Napisał ziomek który pluje na Xboxa z automatu. :obama: Klasyczek forumka.

Szkoda, że zamiast dowiedzieć się czegoś o wrażeniach z gry to mamy teraz miękkie CW w tag teamach. Przypudrowane technikaliami żeby posty nie znikały, ale wszyscy wiemy o co chodzi i kto z kim rozgrywa.

Ten to ma tupet jebaniutki xD

• Haha 1
Opublikowano

Cw jak cw, ale najgorsze są te anty-woke oszołomy. Masakra, w ostatnim roku wysypało tych retardów i rozeszli się jak karaluchy po całym internecie. Resetera 0.8, bo jest jeszcze gorzej.

• beka z typa 1
  • Minusik 2
Opublikowano
2 minuty temu, Antihero_ napisał(a):

Ja bym wrócił do 2014-2015, kiedy była faza na kampanie kickstarterowe, w tym na Divinity: Original Sin i Pillars of Eternity, bo to jest idealny czas na porównanie kondycji obu studiów.

Nad pierwszym Divinity: Original Sin pracowała chyba podobna ilość ludzi (50 osób, całe studio!), co w Obsidianie nad Pillars of Eternity (w dodatku w międzyczasie dowieźli przecież South Park: Stick of Truth, samo studio musiało mieć więcej niż 100 osób). W dodatku w tamtym czasie Obsidian miał pokaźne portfolio udanych gier, wręcz klasyków gatunku RPG (do tego dorzućmy fakt, że przecież tam też pracowali/pracują weterani ze starego dobrego Black Isles Studios), Larian za sobą całkiem nieźle przyjęty eurojank, flop (Divinity 2), jakieś niszowe średniaki i w zasadzie ciągłą walkę o utrzymanie się na powierzchni (o ile dobrze pamiętam to się parali nawet robieniem gierek dla dzieci jako zlecenie od belgijskiej telewizji czy rządu?) - do tego stopnia, że nawet fundraise'owany D:OS to był już dla nich "być albo nie być". Obsidian chciał na własną rękę wrócić do dostarczenia klasycznego RPG rodem z gierek opartych na silniku Infinity.

Więc biorąc pod uwagę tamten okres (gdzie i tak D:OS nie był żadnym mesjaszem RPG, fabularnie to była wręcz infantylna gra), Larian niesamowicie się rozwinął.
Obsidian zdecydowanie mniej i oczywiście - nie każde studio musić mieć ambicje do dowożenia non stop gier AAA, można celować w mniejsze, bezpieczniejsze budżety, mniejsze zespoły i dowożenie większej ilości gier w krótszym czasie i nie oznacza wcale to, że gra zacznie tracić na jakości. Tylko to nie oznacza nagle tego, że sobie machnę ręką w sytuacji, gdy wydawana jest gra rodem z szóstej/siódmej generacji i na dzień dobry odczuwam wręcz regresję w gameplayu względem takiego starusieńkiego już New Vegas, chociażby.

Ja nie wiem, nie wypowiem się odnośnie regresu w gameplayu bo jeszcze nie grałem. Ale z tego co czytam w recenzjach pod względem struktury świata, eksploracji, czy systemu walki to wspominają jednak że jest jednak duży krok naprzód względem np. ostatniego Outer Worlds. 

No i generalnie uważam że oba podejścia są w porządku. Super że Larian robi takie gry jak BG3, ale podejście Obsidian czyli robienie większej ilości gier, ale gdzie widać mniejszy budżet, a co za tym pewne kompromisy też jest w porządku. To byłby problem jakby powstawały tylko same gry AAA na które trzeba czekać 6 albo 7 lat, albo same średniobudżetowe gierki, ale że powstają zarówno jedne i drugie to nie mam nic przeciwko. 

• beka z typa 1
Opublikowano
1 minute ago, ASX said:

Ja nie wiem, nie wypowiem się odnośnie regresu w gameplayu bo jeszcze nie grałem. Ale z tego co czytam w recenzjach pod względem struktury świata, eksploracji, czy systemu walki to wspominają jednak że jest jednak duży krok naprzód względem np. ostatniego Outer Worlds. 

No i generalnie uważam że oba podejścia są w porządku. Super że Larian robi takie gry jak BG3, ale podejście Obsidian czyli robienie większej ilości gier, ale gdzie widać mniejszy budżet, a co za tym pewne kompromisy też jest w porządku. To byłby problem jakby powstawały tylko same gry AAA na które trzeba czekać 6 albo 7 lat, albo same średniobudżetowe gierki, ale że powstają zarówno jedne i drugie to nie mam nic przeciwko. 

Przekonamy się wszyscy jak nam zrelacjonujesz po premierze. No bo jako naczelny obrońca zagrasz, prawda?

Opublikowano

Nie poczuwam się do bycia naczelnym obrońcą, bo jak sam podkreślam nie mam jeszcze opinii na temat Avowed. Ale tak mam w planach zagrać, grałem prawie we wszystkie ostatnie gry Obsidianu i do tej pory raczej się nie zawiodłem. 

Opublikowano

Gurwa wystarczyło, że po zajebistym Indianie XGS wydał średniaka tudzież grę, która może się jednak nie spodobać osobom, które na nią czekały i odpala się Paolo defense force :kaz: Do bingo brakuje tylko, że będzie się grą rozkoszować na swoim dojebanym ERTEIKS 3060TIJAJ. 

Opublikowano
2 minuty temu, Paolo de Vesir napisał(a):

Przypał będzie jak jednak okaże się, że jednak faktycznie gówno. Najtrudniej będzie się pogodzić ze śmiercią studia które zrobiło jedynego dobrego Fallouta 3D. :sadkek:

Pamiętaj o fanowskim Fallout London kurde fele, amatorzy zrobili "lepszą grę" niż becia. 

Opublikowano
15 minut temu, ASX napisał(a):

Ja mam też problem z tym, że Outer Wilds kompletnie mi nie siadło. Było dla mnie kompletnie nijakie, chociaż całkiem poprawnie wykonane.
Aczkolwiek i tak pewnie z sentymentu do PoE prędzej czy później znajdę chwilę, żeby sprawdzić Avowed.

Co do podejść do wydawania, to ja się w pełni zgadzam (choć będę hipokrytą, bo te parę lat temu wraz z informacją o przejęciu Obsidiana przez Microsoft liczyłem, że będą starać się wjeżdżać na pełnej w pierwszą ligę). Ale to wciąż moim zdaniem nie wyklucza tego, że można postarać się o lepsze wykonanie w mniejszych segmentach budżetowych, ale chill, to tylko moja opinia.

Opublikowano
8 minutes ago, MaZZeo said:

Może załóżcie jeden zbiorczy temat żeby wszyscy ci co mają permanentnie ból pizdy o gry z xboxa tam wylewali swoje żale? Co premiera to to samo, posty tych samych ludzi których gierka nawet nie interesuje.

No to załóż temat gdzie będziesz się z kolegami lizał po fiutach za każdym razem jak do gamepassa wpadnie jakiś średniaczek

• This 1
Opublikowano
1 minute ago, MaZZeo said:

Ty też tam byś pasował ze swoim wiecznym utyskiwaniem że szkoda ci czasu na gry z 80% na meta. Albo znajdź sobie temat w graczpospolitej na takie wynaturzenia, tutaj gówno kogo to obchodzi.

Podobnie jak mnie gówno obchodzi Twoja opinia czy narzekam albo chwalę. Nie chcesz to nie czytaj.

Opublikowano (edytowane)

Ludzie ale z tymi personalnymi wycieczkami to lećcie do CW albo gdzieś tam.

Gra będzie w passie, kto chce, ten za małe pieniądze zagra, i wyrobi sobie najlepsza możliwą opinię czyli swoją własną. Wpisy co niektórych co jeszcze sami gry nie sprawdzili straszne, można posłuchać kogoś w internecie ale najlepiej mieć własne zdanie. A niektórzy uwiesili się na ta grę z jakimś uporem maniaka, nie wiem przyszli do tematu najnowszej gry od MS żeby odreagować ten potężny State of Play od Sony. Ludzie wstańcie od komputera i idźcie to rozchodzić.

Edytowane przez tedi007
  • Plusik 1
Opublikowano
15 minut temu, Homelander napisał(a):

Podobnie jak mnie gówno obchodzi Twoja opinia czy narzekam albo chwalę. Nie chcesz to nie czytaj.

Ale czego nie rozumiesz. Masz pisać o grze dobrze albo wcale. Jego ekscelencja Mazzeo czy inne klaunujące na lewo i prawo Buuldupossy nie życzą sobie, żebyś miał inne zdanie. 

• Lubię! 1
Opublikowano
43 minuty temu, KrYcHu_89 napisał(a):

No tam przynajmniej miało być śmiesznie (i było). 

Jak jesteś juz pijany i śmieszy Cię nawet jak płyta chodnikowa jest źle położona to może wtedy OW śmieszy

• Plusik 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Homelander napisał(a):

A ja nie mogę się doczekać relacji forumowych obrońców tego tytułu. Liczę, że tym razem ktoś zagra

Ja ściągnąłem ale już chciałbym usunąć :nosacz2:

• Haha 3