Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Bzduras napisał(a):

image.png.0a3a9f238714fcb0f8acec47bb28f411.png

Masz rację, nie wiem jak oni się podniosą po tej porażce!

To jest chyba liczone z 24h co podajesz...

image.thumb.png.961f4ba0910ecfc2b2b4718d558cc89e.png

image.thumb.png.e9134757ff82fadf87a1bf01cd62c544.png

KCD2 sprzedało się ponad 10x lepiej.

Imo Avowed powinno mieć liczby na poziomie 100k, czyli tak 3x mniej niż Starfield, a to co widzę to jest spektakularna porażka, jak każdej zbyt kolorowej gry w ostatnim czasie, recenzje jej nie obronią. 

• Plusik 1
  • beka z typa 2
  • Minusik 2
Opublikowano
Teraz, Josh napisał(a):

Chociaż ze dwa dni się utrzyma w tej topce?

No jak na razie to przez pięć dni spadło o dwa miejsca z pierwszego, ale kto wie?

Kurwa, ludzie, gracie to grajcie, nie gracie to nie grajcie xD Nie wiem co jest takiego specjalnego w tej gierce, ale ewidentnie niektórym rzucił się grzyb na mózg

Opublikowano

Jeżeli zobaczycie gdzies po drodze takie owoco-granaty to warto zebrać. Nie dość, że w walce zamrażają przeciwników, to jeszcze można zamrozić wodę. W poblizu doków jest kolumna po środku wody ze skrzynią. Można stworzyć sobie taflę lodu i sie wspiąć. Eksploracja i walka bardzo przyjemne. Poźniej w końcu ruszę z main questem. Tylko jeszcze ulepszę itemki w obozowisku, bo nazbierałem już sporo materiałów.

Opublikowano
Teraz, drozdu7 napisał(a):

Noo Starfield ładnie zrobił, tyle co 5 exów Sony razem 

No ostatnia duża premiera na Steam Microsoftu, jak widać wynik nieosiągalny. Ale, że 20x większy peak niż Avowed to jednak mindfuck. 

Opublikowano
1 minutę temu, Paolo de Vesir napisał(a):

W ogóle Starfield teraz. :banderas:Avowed ma pierwszeństwo, ale po skończeniu wracam do bydlaka na grubo. Przecież to jak pieczołowicie jest wykonany też świat to aż chce się zwiedzać, w końcu faktycznie dobra gra o kosmosie.

Starfield miał dobre patche do premiery DLC, a potem znowu wszystko opadło po tym słabiutkim DLC, pytanie, czy jeszcze coś będzie, bo przecież mieli to wspierać latami, na razie cisza. 

Opublikowano
3 minuty temu, Bzduras napisał(a):

\Kurwa, ludzie, gracie to grajcie, nie gracie to nie grajcie xD Nie wiem co jest takiego specjalnego w tej gierce, ale ewidentnie niektórym rzucił się grzyb na mózg

Nie oglądałeś filmiku z porównaniem do Obliviona? Degradacja gier wideo to nie żart. A tak poza tym to fajnie się z niej nabija, taki akuratny chłopaczek do gnębienia, a fakt że deweloperzy tej produkcji otwarcie gardzą swoimi odbiorcami też pewnie nie przysparza jej dodatkowych fanów. Anyway, ja się stąd zawijam, co miało zostać wyśmiane, to już zostało wyśmiane, może faktycznie warto zostawić pole do popisu dla tych wszystkich trzech osób z forum, które jeszcze w to grają.

Opublikowano

No to przechodzimy do weryfikacji wojowników, którzy od tygodnia robili niewyobrażalny syf w temacie.

Nikt miał nie kupić gry, a jest drugi tydzień w TOP10 Steam przy czym gra wskoczyła na trzecie miejsce po szerszym dostępie:

Screenshot_20250219_113507_Chrome.thumb.jpg.7c9bee2cccac3ff406d6b5c45d609eb5.jpg

Miała nie pobić wyniku graczy z wczesnego dostępu, a pobiła dość wyraźnie:

Screenshot_20250219_113416_Chrome.thumb.jpg.7a5f327c637ae94864042ec11cde2d2e.jpg

Gracze mieli zweryfikować to DEI gówno i oceny miały spadać, a jest wręcz odwrotnie, bo średnia ocen graczy jest wysoka i nawet minimalnie wyższa niż ma początku wczesnego dostępu:

Screenshot_20250219_113350_Chrome.thumb.jpg.09e7972d432100e0e201af68b441a135.jpg

:philosoraptor:

Opublikowano
8 minut temu, Josh napisał(a):

Nie oglądałeś filmiku z porównaniem do Obliviona?

Oglądałem, dałem reakcję "haha" i napisałem taki oto post w odpowiedzi:

To było w poniedziałek, więc faktycznie mogłeś już o tym zapomnieć, wszak jak myśli się o woke 24/7 to koncentracja może być trochę zaburzona. Natomiast moją odpowiedzią bezpośrednio do Ciebie niech będzie to:

28 minut temu, Bzduras napisał(a):

nie gracie to nie grajcie

Smacznej kawusi, ja sobie jednak trochę popykam. Nie jest to mesjasz, nie jest to przełom, w niektórych kwestiach jest to krok wstecz jak te szczegóły typu "strzała nie spada" i nikt chyba się z tym nie kłóci mając przed oczami dowód w postaci bezpośredniego porównania na jutubie. A mimo to i tak się fajnie gra bo walka daje radę, eksploracja też spoko, świat jest szczegółowy i ładny (nawet jeśli ma "martwe" miasta z NPCami co nic nie robią). Przynajmniej tyle na razie z tego wyciągnąłem bo po dwóch godzinach to raczej wczesne odczucia a nie jakaś solidna opinia.

No i w Twoim przypadku też jest inaczej, bo gra ma zaimki więc na wejściu jest -9 do oceny, tak to my nie podyskutujemy. Jak porzucisz ścieżkę inkwizytora dei czy tam tropiciela woke to może coś z tej rozmowy będzie, na ten moment to chyba średnio mamy płaszczyznę porozumienia, bo już na wejściu się rozjeżdżamy.

Opublikowano
11 godzin temu, suteq napisał(a):

Ja pograłem 3h i na ten moment mam dosyć mieszanie odczucia.

Wita nas ładne CGI a potem w zasadzie zaczynamy przygodę na plaży. Cieszy że w zasadzie od razu można wejść w rozgrywkę bo ja nie lubię przeciągniętych samouczków, zwłaszcza że ta gra nie odkrywa koła na nowo. Historia na ten moment jest jakaś tam, motyw plagi niezbyt mnie przekonuje bo to troszkę oklepany temat ogólnie ale może czymś zaskoczą w dalszej części gry. Z misji pobocznych zrobiłem na razie jedną która była dosyć prosta w samych założeniach, ot idź sprawdź domek, zabij przeciwników i wróć. Niby dodano tam ciutkę więcej ale w zasadzie nic z tego nie wynikło (może później usłyszę o jakiś konsekwencjach ale się na to nie nastawiam). Staram się w dialogach być taki dosyć przemądrzały i sarkastyczny, na razie wychodzi to całkiem okej ale nie jestem do końca pewien czy to w szerszej perspektywie przerodzi się na jakieś unikalne rozwiązania sytuacji bo coś mam przeczucie że nie ważne co wybiorę to i tak skończy się tak samo. A no i jedno duże rozczarowanie to to że nasza postać to po raz kolejny niemowa. Niby wybieramy głos ale jedyne co słyszymy to jęki. No nie drogi Obsidianie, pora wejść w XXI wiek. 

Świat no niestety ale jest martwy. Pierwsze miasto wygląda jak wyludnione a jak przechodziłem 3 razy jedną ulicą to widziałem 3 razy tę samą animację jak ten sam NPC wychodzi z jednej uliczki (robiłem to w długich odstępach czasowych). Z rzeczami nie ma żadnej interakcji, no nawet w Starfieldzie nie było takiej biedy jak tutaj, o RPG sprzed 20 lat nie wspominając. Nie wiem czym to jest spowodowane tak szczerze. Wiem że Obsidian nigdy nie robiło wysokobudżetowych gier ale tutaj zdecydowanie więcej pieniążków by się przydało bo to strasznie wybija z immersji w grze RPG. Z drugiej strony mogli pójść w mniejszą skalę aby to wszystko było ze sobą bardziej spójne. 

No ale jest najważniejszy element w zasadzie czyli walka. No i kurde tutaj mam największy problem. Walka wręcz jest moim zdaniem totalnie beznadziejna. W ogóle nie czułem satysfakcji z wyprowadzania kolejnych ciosów czy to toporem czy mieczem. Miałem wrażenie że ciągle walę w jakieś pniaki a nie w żywych przeciwników. Łuk już jest lepszy ale też nie rewelacyjny, na pewno strzelanie głów sprawia już jakąś tam frajdę chociaż naciąganie tego łuku na początku długo trwa. Natomiast na pewno pozytywnie mogę się wypowiedzieć o ścieżce maga bo czułem się jak w Hogwarts Legacy i od zawsze uważałem że tam walka to najlepszy element gry bo była widowiskowa i przyjemna. Tutaj w kwestii rzucania zaklęć jest podobnie, są zwykłe proste zużywające wytrzymałość a są też specjalne zużywające esencję i to jest spoko. To ze sobą gra chociaż szczerze to jeszcze się gubię w szybkim przełączaniu się między rożnymi opcjami ale to raczej przyjdzie z czasem. A no i jest unik więc nie jesteśmy bezbronni bez tarczy.

Gram na PC, na maksymalnych detalach z RT w trybie DLSS Quality (tak mi ustawiło domyślnie) w 1440p. Gra wygląda OK, co najwyżej OK. Jak na Unreal Engine 5 to taki Stalker 2, który jest grą z otwartym światem przypominam, niszczy Avowed pod względem wizualnym. No i niestety w tych pustych miastach gra potrafi mi nieźle dropić do 40 fps, poza miastem jest raczej stabilne 60 ale to słyszałem że ludziom na jeszcze lepszych kompach potrafiło w mieście dropić srogo więc coś tam jest ewidentnie nie tak ale jeszcze nie widziałem gry dobrze zoptymalizowanej na UE5. Aha, animacje twarzy podczas dialogów wyglądają momentalnie strasznie jakby nie były doszlifowane odpowiednio. Znowu, budżet na pewno maczał w tym palce ale to przestała dla mnie być jakakolwiek wymówka.

Ogólnie zamierzam grać dalej ale troszkę zaczynam się martwić o The Outer Worlds 2 bo jak jedynka mi się ogólnie rzecz biorąc podobała to miała sporo niedoskonałości które mam nadzieję że zostaną wyeliminowane w kontynuacji ale po tym jak wygląda Avowed no to różnie może być. 

Prawdopodobnie jedyna rzetelna opinia o tej grze na forum. Często wspominasz słowo budżet, bo nie ma tego i owego, aspektów od których zaczyna się budowanie gier RPG, takich jak starsze gry Obsidianu i Bethesdy. 

Więc przypomnieć może warto, że budżet tej gry był naprawdę duży, mówi się o 70-80 mln dolarów. Pracowało przy niej pod koniec 130-140 osób. Gra kosztuje 70 USD/Euro. Więc brak animacji i intereakcji z NPC reakcji na świat itp. to raczej nie jest wina budżetu, tylko tego, że gra była robiona jak Gaas i przerobili ją w pośpiechu na single player RPG. Tylko tyle i aż tyle. 

Opublikowano

sam wklejasz linki które zaprzeczają temu co piszesz. Zmiany gry na singlowego RPGa po 8 miesiącach, gdy produkcja trwała 5-6 lat to nie jest zmiana w pośpiechu. 

Opublikowano
Teraz, ASX napisał(a):

sam wklejasz linki które zaprzeczają temu co piszesz. Zmiany gry na singlowego RPGa po 8 miesiącach, gdy produkcja trwała 5-6 lat to nie jest zmiana w pośpiechu. 

W sensie uważasz, że podwaliny designu nie zostały, bo zmienili to szybko? Mylisz się oczywiście, bo zostały. 

Opublikowano

Po co w ogóle z nimi dyskutujecie. Kopanie się z koniem nie ma sensu. Opinię na temat gry wyrobili po komentarzu Hansena na temat Muska. Żadnej inne gry nie będą tak analizować pod lupą, bo oni sami mają w dupie te "brakujące" rzeczy. Mógłbym tu sporządzić listę popularnych gier z forum i większości można by przypisać te same zarzuty.

Opublikowano
46 minutes ago, Paolo de Vesir said:

W ogóle Starfield teraz. :banderas:Avowed ma pierwszeństwo, ale po skończeniu wracam do bydlaka na grubo. Przecież to jak pieczołowicie jest wykonany też świat to aż chce się zwiedzać, w końcu faktycznie dobra gra o kosmosie.

Serio? Pytam szczerze. Odrzuciły mnie od Starfielda durna fabuła, dialogi i drewniane postaci. Poprawili to wszystko? Bo design podoba mi się niesamowicie

Opublikowano

Główny wątek bardzo fajny, do tego super podejście do NG+. Głównego problemu, czyli latania po kosmosie dalej nie naprawili, statkiem stoi się w miejscu i teleportuje między planetami.

Ostatnio nie jestem miłośnikiem UE5, ale Avowed trochę mi przywrócił wiarę w ten silnik, martwiłem się mocno o Fabie, ale może nie będzie zatem tak źle. Ciekawi mnie ile jest czarów, tak chyba trochę mało się wydaje, ale dają mi sporo satysfakcji, kompani również na plus i są przydatni. Gram na Hard i póki co jest ok, trzeba trochę uważać.

• Plusik 1
Opublikowano
1 minutę temu, Homelander napisał(a):

Raczej nie jest to dziwne, biorąc pod uwagę:

IMG_4406.png

To teraz sprawdź jeszcze oceny tej gry na Steam.