Skocz do zawartości

Featured Replies

Opublikowano
21 minut temu, Sedrak napisał(a):

ako jedyna recenzja miała wydźwięk, że gra jest chujowa, ale sprawia frajdę z grania :)

Dwie rzeczy sprostuję: to nie recenzja, a wczesne wrażenia po kilku godzinach grania. Do recenzji to by trzeba było całą gierkę ograć, a z racji braku czasu nie opędzluję gry na 20h w dwa dni. Chyba, że ktoś mi za to zapłaci to wtedy inna bajka, ale na razie nikt nie sypnął z mieszka hajsem :) A dwa: chujowa to może nie, średnia raczej. Ale pyka się w to dobrze, zwłaszcza combat daje radę.

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Wyświetleń 78 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Most Popular Posts

• KarolJanuszGejmingu
    KarolJanuszGejmingu

Ja czytam ten temat i nie wierzę  Wyobraźmy sobie sytuację,że wydaje tą grę Ubisoft, Konami czy inny pokemon. Widzisz koszmarne animacje z trzeciej osoby,system walki, mordy niektórych posta

• Nie, zapłaciłem dziś za Deluxe, pograłem i zrobiłem zwrot 

• Tylko pamiętajcie: jak nie graliście w Avowed, to nie możecie się śmiać.   

Opublikowano

No to taki mass effect tylko z pierwszej osoby. Nawet kółko do wydawania rozkazów jak w me. Wracając do tego strasznego zarzutu obecnego w 99,9% gier, to na cytadeli ludzie też stali w swoich miejscach i nie było żadnej symulacji dnia. 

Magia jest w pytke. Zazwyczaj gram gosciem z mieczem, ale z pierwszej osoby wolę postrzelać. Rózga daje radę i wali krytami aż miło. Przeglądająć różne fora to chyba wiekszość gra magiem, albo jakąś kombinacją z czarami.

Opublikowano

Po paru godzinach, nie jest tak źle jak to malują. Jak na razie walką ta gra stoi, to najlepszy element. Brak twardego przypisania klas pozwala na eksperymentowania z różnego rodzaju bronią, sprawdzanie różnych kombinacji, co nam najlepiej leży, sprzyja temu również możliwość, w każdej chwili za złoto, zrestartowania wydanych punktów umiejętności, także można się tutaj pobawić. Do wydawania poleceń kompanom mamy koło "rozkazów'" przypominające to z mass effecta. Kolejny plus eksploracja (będzie ale), obszary mają budowę wertykalną a do danego miejsca najczęściej prowadzi kilka dróg, jest sporo jaskiń, grot jakiś lochów do zwiedzenia, ale przez system upgrade'wania nie cieszymy się ze znalezienia nowego miecza, czy pistoletu najczęściej rozkładam to na części. Do tych miejsc więc tak naprawdę zapuszczamy się po materiały, to akurat świadczy o tym, że Avowed była przygotowywana jako gra multi (mmo?). Masz broń zbierz materiały ulepsz, zbierz więcej materiałów znów ulepsz. Co jeszcze związane po części z eksploracją, to otwieranie zamków, tutaj zrezygnowano z mini gierki, mamy wystarczającą ilość wytrychów to otworzymy skrzynię.

Fabuła, jak na razie nie porywa. Zaczyna się jak wiele gier, władca wysyła nas gdzieś byśmy zbadali i powstrzymali zagrożenie. Status, że jesteśmy wysłannikiem imperatora za dużo nie pomaga, wszędzie i tak trzeba udowodnić, że jesteśmy godni zaufania. Pomoc niektórym NPC później ma czasem wpływ na kolejne wydarzenia związane z innymi zadaniami. Wyżej była wspomniane zadanie z przemytnikami.

Świat to makieta, tutaj już chyba wszyscy widzieli. Większość NPC stoi w miejscu i nic nie robi, nie ma jakiegoś wskaźnika reputacji, nie ma kary za kradzież, można wejść do baru i na oczach barmana spokojnie opierdolić cały przybytek bez żadnych konsekwencji.

To tak parę zdań, po kilku godzinach gry. A no tak są zaimki On, Ona, Onu

Edytowane przez tedi007

Opublikowano

Warto eksplorować. Znalazłem już kilka unikatowych przedmiotów i  fragmenty totemów. Dobre dopałki dają te totemy, a każdy region ma jeden.

64f962c5-f440-4338-9f55-8ee23e0f9d92.png

Opublikowano

Te strzały, czy NPC robiący podobne rzeczy, to jakbym tego nie zobaczył w tym filmiku, to pewno bym nie zauważył tego w ogóle.

Opublikowano

Dla mnie gameplay w tej grze jest świetny - dynamiczne potyczki, kombinowanie z czarami i ekwipunkiem w locie. 

Bardzo podoba mi się wertykalność map, dużo zakamarków - zachęca to do sprawdzenia każdego kąta, wszędzie można znaleźć coś ciekawego/przydatnego.

Jeżeli każdy region jest tak rozbudowany, złożony i skondensowany jak pierwszy, to grubo :obama:

Edytowane przez SnoD

Opublikowano

Czyli bardziej do gry trzeba podchodzić jak do Hexena niż do Baldura? No to spoko, ważne żeby oceniać grę za tym czym jest a nie czym byśmy chcieli żeby była.

Opublikowano

Nie będę porównywał do innych gier, ale to co mogę powiedzieć po 7h gry to, że wciąga mocno. Możliwe, że mapa pod względem eksploracji, to najlepszy design jaki widziałem od lat: wertykalność, to jak poszczególne lokacje na mapie się ze sobą łączą (wszystko jest takie zapętlone).

Tylko w pierwszym regionie mamy nadmorskie miasto, jakieś opuszczone świątynie, system najróżniejszych jaskiń, jakieś osady/posterunki rozlokowane na sieci klifów, odseparowane laguny itp. A takich głównych regionòw jest podobno 7.

Warto wszędzie pójść i wszystko zobaczyć bo nigdy nie wiadomo gdzie można wybić dziurę w dachu czy murze żeby znaleźć jakieś odseparowane pomieszczenie czy komnatę albo alternatywne przejście do znanej nam lokacji czy ścieżkę do jakiegoś wysoko (lub nisko) położonego miejsca.

Edytowane przez SnoD

Opublikowano

Lokacje są świetne i bardzo ładnie poukrywali przedmioty. Dużo skrzynek to materiały do craftingu, ale są też unikatowe elementy ekwipunku i czesci totemu dajace spory boost. Niektorzy vendorzy mają mapy skarbów (3 na region) do sprzedania, ale one nie są wymagane do spawnu skrzyni, wiec można znaleźć przypadkiem.

Fabularnie jeszcze nie wiem, bo same sidequesty robię. Robię teraz sidequest ze świątynią Eothasa, a pozniej w końcu pocisnę main quest. Ciekawe, że postacie wspominają o "the wheel", bo po zniszczeniu spowodowanym przez Eothasa w pillars 2 cykl odrodzenia nie powinien już istnieć.

Opublikowano

Tak jak don pisze, zajęcie się eksplorowaniem i side questami skutecznie odciąga od głównego wątku. Zaglądasz tutaj, w walce niechcący zrobiłem dziurę w ścianie granatem i znalazłem skitrane przejście do jaskini z lootem, za questy kabonki trzeba trochę uciułać, i tak się człowiek kręci jak smród po gaciach, a ambasador czeka na odwiedziny. A że sporo mapy jeszcze nieodkryte, a ja znalazłem wskazówki co do ukrytego skarbu Woediki to mogę z całą pewnością powiedzieć, że

8gycrf.webp.c64654b828e70f18d2b078f71ddf9632.webp

Opublikowano
Spoiler

Avowed21_02.202509_36_30.thumb.png.8db658cf95bbfe5370546d854268228f.png

Jesteśmy zgubionu. :nosacz2:

Opublikowano
12 minutes ago, suteq said:
  Hide contents

Avowed21_02.202509_36_30.thumb.png.8db658cf95bbfe5370546d854268228f.png

Jesteśmy zgubionu. :nosacz2:

Że też im się chce tracić czas i pieniądze na coś takiego

Opublikowano

Po to jest pstryczek "zaimki on/off" żeby ustawić je na off (zresztą domyślnie jest tak ustawione) :sonkassie:

Opublikowano
Teraz, Bzduras napisał(a):

Po to jest pstryczek "zaimki on/off" żeby ustawić je na off (zresztą domyślnie jest tak ustawione) :sonkassie:

To w końcu można to wyłączyć dla każdego, czy tylko dla MC? 

Opublikowano
2 minuty temu, Bzduras napisał(a):

Mam wyłączone ale to niczego nie zmienia w tej kwestii. 

Ale na razie trafiło mi się to tylko raz i tylko w rozmowie z tą postacią. 

Edytowane przez suteq

Opublikowano
2 minuty temu, suteq napisał(a):

Mam wyłączone ale to niczego nie zmienia w tej kwestii. 

Ale na razie trafiło mi się to tylko raz i tylko w rozmowie z tą postacią. 

Czyli jednak nie da się wyłączyć wszystkiego. Jak widać musieli. 

Opublikowano
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.

Ahahahaa jak Krycha tlenu dostał na momencie 

Opublikowano

Po angielsku tak nie razi, bo tam i tak często o kimś mówią "they".

Po dość mieszanych wrażeniach początkowych, gierka zaczyna mi się konkretnie podobać.

Tak, głównie za sprawą walki oraz eksploracji, ale czasem również i questy czy nawet dialogi dają radę.

Przed chwilą przetestowałem kilka możliwości zakończenia questa z poszukiwaniem zaginionej ekspedycji i jestem pod wrażeniem - czuć tu stary, dobry Obsidian:notbad:

No i walka melee zaczęła mi się podobać, odkąd znalazłem dwuręczny miecz z nakładką poison - ma jebnięcie :banderas:

Opublikowano

Zgadzam się odnośnie questu z zaginiona ekspedycja. To są questy których chciałbym widzieć więcej, niestety większość moim zdaniem jest bardzo średniego lub niskiego szczebla. Ot takie questy aby sobie nabić doświadczenie i zgarnąć dodatkowy hajs/przedmioty. 

W drugiej mapie do tej pory miałem też tylko jeden taki rozbudowany i całkiem ciekawy quest ale o półkę niżej niż ten z ekspedycjami. 

Mi po ok. 15h też się gra lepiej i jak odpalę to mam kilka godzin wyjętych z życia ale no to nie zmienia faktu że dalej uważam że wiele mechanik jest tutaj przestarzałych/słabo wykonanych. 

Opublikowano
23 minuty temu, KrYcHu_89 napisał(a):

To w końcu można to wyłączyć dla każdego, czy tylko dla MC? 

A nie wiem, zakładałem, że wyłącza to globalnie, na razie żadnego pokemONU nie spotkałem.

Opublikowano

Czemu po angielsku jest normalny dialog? 

image.thumb.jpeg.3ac5c92a65cee6d2c70c28775cca494a.jpeg

To od dzisiaj tłumaczymy them w grach nie jako ich tylko nu? Tu ewidentnie polskie tłumaczenie dało ciała. Grajcie w gry po polsku

Opublikowano
1 minutę temu, GearsUp napisał(a):

Czemu po angielsku jest normalny dialog? 

image.thumb.jpeg.3ac5c92a65cee6d2c70c28775cca494a.jpeg

To od dzisiaj tłumaczymy them w grach nie jako ich tylko nu? Tu ewidentnie polskie tłumaczenie dało ciała. Grajcie w gry po polsku

Rysław wspominał, że rodzime tłumaczenie jest wyjątkowo złej jakości, na wielu płaszczyznach. 

Opublikowano

Kinowa lokalizacja, można sobie język wybrać w menusach. Gra nie ma dublażu w innych językach niż angielski.