Czoperrr 5 118 Opublikowano czwartek o 06:35 Opublikowano czwartek o 06:35 14 minutes ago, Moldar said: Nie ma żadnej martwej strefy i gałki są grubo czułe, jak ktoś ma lekkiego drifta to kaplica. U mnie okejka, większych bugów też nie zauważyłem, a klimat to Chyba pierwsza gra postapo gdzie jest to zrobione tak topowo. Czyli na 8bitdo Ultimate z efektem halla problemów z celowaniem mieć nie będę Cytuj
Bzduras 12 523 Opublikowano czwartek o 06:40 Opublikowano czwartek o 06:40 Plaga współczesnego gamingu - "poczekajmy, naprawią", ech. 1 Cytuj
number_nine 1 328 Opublikowano czwartek o 06:44 Opublikowano czwartek o 06:44 Niesamowite, że po tylu przełożeniach daty premiery i tak nie zauważyli takich podstawowych błędów XD Chętnie bym zagrał, ale poczekam na więcej opinii. Ważne, że nie ma takiej klapy jak z FS 1 Cytuj
Czoperrr 5 118 Opublikowano czwartek o 06:49 Opublikowano czwartek o 06:49 9 minutes ago, Bzduras said: Plaga współczesnego gamingu - "poczekajmy, naprawią", ech. Takie czasy, obecnie wersję sklepowe to dawne alfa Cytuj
Homelander 2 082 Opublikowano czwartek o 06:56 Opublikowano czwartek o 06:56 Gra nie jest spierdolona u podstaw jak Redfall, więc wyjdą na prostą Cytuj
kislawa 548 Opublikowano czwartek o 07:12 Opublikowano czwartek o 07:12 Bez przesady, ja się spodziewałem powtórki z cyberpunka na premierę, a to bardziej taki gothic jest 1 Cytuj
Dalhi 178 Opublikowano czwartek o 07:17 Opublikowano czwartek o 07:17 Trochę obejrzałem jak to mogłoby chodzić na moim sprzęcie, jest znośnie, ale poczekam jeszcze na kilka łatek. Do Indiany mam w co grać, ale jak uda im się poprawić nieco wydajność to po nowym roku wskakuje do gry. Mam za wolnego neta na dociąganie pierdyliona łatek. Nie mniej cieszy że gra nie jest w jakimś fatalnym stanie i mimo zgrzytów grywalna. Bawcie się dobrze chłopaki. Cytuj
KrYcHu_89 2 292 Opublikowano czwartek o 07:30 Opublikowano czwartek o 07:30 Gra jest świetna, ale zdecydowanie warto dać jej czas. Nie chodzi jakoś strasznie na moim sprzęcie, kwestia właśnie bardziej tych game breaking bugów. Na takie ambitne produkcje warto jednak poczekać z przechodzeniem. Jedna z tych gier, gdzie Early Access zrobiłby robotę już dzięki samej nazwie. Cytuj
tedi007 633 Opublikowano czwartek o 07:57 Opublikowano czwartek o 07:57 Pograłem wczoraj 2h, u mnie tez występuje problem z dryfującym analogiem, na początku myślałem, że wina pada więc zmieniłem na inny ale to samo. Raz przeciwnik zawisł w powietrzu, na początku napisy nie są synchronizowane z dźwiękiem, po przejęciu kontroli nad postacią jest już ok. Jak na razie przeciwnicy głupi jak but, wystarczy się wychylić za winkla i schować a oni grzecznie po kolei przyjdą żeby przyjąć kulę. Widać też, że inwentarz był przygotowywany żeby nim zarządzać myszką, na padzie jest to strasznie nieintuicyjne przynajmniej dla mnie. Klimat postapo jest gruby, co jak co, ale ludzie z GSC Game World potrafią to robić. Więc katastrofy nie ma, gra jest grywalna ale tak jak pisałem na razie to 2h. Jak ktoś nie ma ciśnienia to lepiej poczekać jeszcze na parę patchy, żeby technikalania wpłynęły na wrażenia z gry. 1 Cytuj
SnoD 2 322 Opublikowano czwartek o 08:23 Opublikowano czwartek o 08:23 Ja sobie na spokojnie poczekam aż trochę połatają bo i tak mam inne duże gry w toku. Dobrze wiedzieć, że jednak nie ma tragedii i brakuje tylko paru szlifów. Cytuj
easye 3 373 Opublikowano czwartek o 08:50 Opublikowano czwartek o 08:50 11 godzin temu, Ukukuki napisał(a): Pograłem tylko godzinkę ale ten klimat Działa pięknie. A rozgrywka to trochę Fallout z Half Life 2? Nie wiem dlaczego ale rozgrywka mi przypomina tę gierkę. Może przez podobny gunplay i rozwalanie skrzynek. Nigdy nie grałem w Stalkera więc nie mam porównania. Jednak podoba mi się brak prowadzenia za rękę i tłumaczenia absolutnie wszystkiego. Fajnie ,że przedmioty oprócz statystyk mają swoje opisy, bardzo lubię takie rzeczy w grach już od Fallout 1. Mi gameplayem przypomina METRO - tak samo drętwe wszystko . Sama gra na RTX 4080 w rozdzielczości UW (Epic) z włączonym DLSS i FG chodzi średnio w 100 klatkach, graficznie za mało pograłem, by cokolwiek urwało mi łeb, ale będzie grane, bo klimat nadrabia wszystkie niedoskonałości! Cytuj
Dud.ek 2 054 Opublikowano czwartek o 09:17 Opublikowano czwartek o 09:17 Na XsX chodzi średnio. Najgorsze jest sterowanie, mało responsywne i ślamazarne. Początek bardzo ciemny i ciężko ocenić grafike. Na pewno wymaga przyzwyczajenia aby czerpać przyjemność. Cytuj
Boomcio 4 056 Opublikowano czwartek o 09:54 Opublikowano czwartek o 09:54 W którymś Killzone też było narzekanko na ślamazarne sterowanie, a przecież to odwzorowanje realizmu. Nawet pacza wydali poprawiającego. Cytuj
Nyu 771 Opublikowano czwartek o 09:56 Opublikowano czwartek o 09:56 Bo sterowanie postacią w FPP, szczególnie na padzie, nie ma być, kierwa, realistyczne. Ma być responsywne i intuicyjne. 1 1 Cytuj
Elitesse 378 Opublikowano czwartek o 10:02 Opublikowano czwartek o 10:02 Wczoraj odpaliłem na parę minut (XSX) aby zobaczyć jak to chodzi. Grafika, choć ciemno wydaje się ok - widziałem pojedyncze kwiatki i grzybki zaraz na początku gry. Dla lepszego podkręcenia klimatu ustawiłem język ukraiński ale brakuje mi tutaj tego polskiego lektora z pierwszych części. Tam dobrze robił robotę. Niestety też pojawił się u mnie problem z lewą gałką ale dobrze, że nie tylko u mnie i wyżej czytałem, że nad tym pracują. Myślę, że będzie grane a że nie mam dużo czasu teraz w tygodniu, to liczę na kolejne patche naprawiające rozgrywkę na bieżąco. Chyba, że trafię na takie błędy, które mnie zniechęcą do grania to wtedy odstawię na dłuższy czas. Póki co dobrze się zapowiada. Cytuj
Ukukuki 6 992 Opublikowano czwartek o 11:04 Opublikowano czwartek o 11:04 Ja gram klawiatura i mysz i faktycznie celowanie mocno czułe ale to zmieniłem regulacją na samej myszce. Na pewno plecak będzie tragiczny na padzie, to jest typowo pod myszkę zrobione i działa na tej samej zasadzie co w Kingdom Come czy pierwszej wersji Wieśka 3. Cytuj
Chewie 149 Opublikowano czwartek o 11:04 Opublikowano czwartek o 11:04 Skończyłem prolog. Jest tak ciemno, że dopiero ta gra mi uświadomiła jak bardzo złe są czernie na panelu ips. Będzie trzeba się w końcu przesiąść na oleda. Na karcie rx 6800 jak odpale wszystko na epic w 1440p to gra chodzi w 40 klatkach natywnie. Z fsr 60 a z generatorem klatek około 100. Bez odpalonego skalowania jest coś chyba skopane z anti aliasingiem bo jest paskudne ziarno. Najlepiej gra wygląda z FSR na ustawieniu NativeAA, to pewnie jakiś odpowiednik DLAA? Nie znam się. Co do samej gry to jest klimat i immersja czyli najważniejsze chyba dowieźli. Trochę mnie wkurzył ten prolog bo ginąłem od anomalii nie wiadomo dlaczego, nawet nie wiadomo jak tego unikać bo przecież bolca dostajemy dopiero później. Najgorszy był ten ogień co się pojawiał z dupy. Gram na veteranie więc ginę na 2 hity od czegoś takiego, fajnie jakby wyjaśnili jak tego uniknąć. Do tego te skróty klawiszowe, zawsze w grach spamuje E, żeby wejść z czymś w interakcje a tu gość mi wypija pićko albo je kiełbasę. Graficznie jest bardzo ładnie, aż szkoda grać. Chyba poczekam na oleda i jakieś łatki a w tym czasie przejdę indianę i piersze części stalkiera. 1 Cytuj
KrYcHu_89 2 292 Opublikowano czwartek o 11:08 Opublikowano czwartek o 11:08 2 minuty temu, Chewie napisał(a): Skończyłem prolog. Jest tak ciemno, że dopiero ta gra mi uświadomiła jak bardzo złe są czernie na panelu ips. Będzie trzeba się w końcu przesiąść na oleda. Na karcie rx 6800 jak odpale wszystko na epic w 1440p to gra chodzi w 40 klatkach natywnie. Z fsr 60 a z generatorem klatek około 100. Bez odpalonego skalowania jest coś chyba skopane z anti aliasingiem bo jest paskudne ziarno. Najlepiej gra wygląda z FSR na ustawieniu NativeAA, to pewnie jakiś odpowiednik DLAA? Nie znam się. Co do samej gry to jest klimat i immersja czyli najważniejsze chyba dowieźli. Trochę mnie wkurzył ten prolog bo ginąłem od anomalii nie wiadomo dlaczego, nawet nie wiadomo jak tego unikać bo przecież bolca dostajemy dopiero później. Najgorszy był ten ogień co się pojawiał z dupy. Gram na veteranie więc ginę na 2 hity od czegoś takiego, fajnie jakby wyjaśnili jak tego uniknąć. Do tego te skróty klawiszowe, zawsze w grach spamuje E, żeby wejść z czymś w interakcje a tu gość mi wypija pićko albo je kiełbasę. Graficznie jest bardzo ładnie, aż szkoda grać. Chyba poczekam na oleda i jakieś łatki a w tym czasie przejdę indianę i piersze części stalkiera. Ja leciałem na TSR 66%, jakość obrazu lepsza niż FSR I Xess. Cytuj
Chewie 149 Opublikowano czwartek o 11:14 Opublikowano czwartek o 11:14 3 minuty temu, KrYcHu_89 napisał(a): Ja leciałem na TSR 66%, jakość obrazu lepsza niż FSR I Xess. Dzięki spróbuję. Nie znam się na tych szkalowaniach bo nigdy ich nie używałem wcześniej. Jeszcze ciekawi mnie, żeby odpalić NativeAA i generator klatek tylko podobno do frame gen jest potrzebne bazowe 60 fps Cytuj
GearsUp 194 Opublikowano czwartek o 11:17 Opublikowano czwartek o 11:17 12 minut temu, Ukukuki napisał(a): Ja gram klawiatura i mysz i faktycznie celowanie mocno czułe ale to zmieniłem regulacją na samej myszce. Na pewno plecak będzie tragiczny na padzie, to jest typowo pod myszkę zrobione i działa na tej samej zasadzie co w Kingdom Come czy pierwszej wersji Wieśka 3. Coś takiego zalecają: Game seems to have smoothing and/or acceleration enabled. Go to: C:\Users\<user>\AppData\Local\Stalker2\Saved\Config\WinGDK Open Input.ini and copy/paste this: [/script/engine.inputsettings] RawMouseInputEnabled=Enabled bEnableMouseSmoothing=False bViewAccelerationEnabled=False 1 Cytuj
Szymek 1 048 Opublikowano czwartek o 11:30 Opublikowano czwartek o 11:30 1 godzinę temu, Boomcio napisał(a): W którymś Killzone też było narzekanko na ślamazarne sterowanie, a przecież to odwzorowanje realizmu. Nawet pacza wydali poprawiającego. Tu nie chodzi o ciężar postaci ala Killzone 2. Coś jest ewidentnie u niektórych popsute bo postać powinna stać a się porusza mimo że pad sprawny (w innych grach ten drift nie wystepuje). Cytuj
Boomcio 4 056 Opublikowano czwartek o 11:40 Opublikowano czwartek o 11:40 Rozumiem. Btw niektóre występujące w grze anomalie mogą być źle interpretowane jako bugi; szczególnie dla nieobeznanych z uniwersum graczy. Cytuj
Bzduras 12 523 Opublikowano czwartek o 11:45 Opublikowano czwartek o 11:45 40 minut temu, Ukukuki napisał(a): Na pewno plecak będzie tragiczny na padzie, to jest typowo pod myszkę zrobione i działa na tej samej zasadzie co w Kingdom Come czy pierwszej wersji Wieśka 3. Nie jest, największą trudnością jest przeklikanie się krzyżakiem do danego itemka. Jest podobnie jak w trylogii na konsole, każdy zagrajmer sobie z tym poradzi i po chwili już będzie śmigał. Cytuj
Assassins_78 974 Opublikowano czwartek o 11:53 Opublikowano czwartek o 11:53 6h i się nie nudzę, jest bardzo dobrze. Jedynie co mi się nie podoba to słaba jakość tekstur szczególnie w przejściach podziemnych, kole po oczach strasznie. Stabilne 60 fps Mody które używam - dla myszki https://www.nexusmods.com/stalker2heartofchornobyl/mods/7 Dla wydajności https://www.nexusmods.com/stalker2heartofchornobyl/mods/24 Dla poprawy wizualnej https://www.nexusmods.com/stalker2heartofchornobyl/mods/25 Cytuj
addhoc 63 Opublikowano czwartek o 12:39 Opublikowano czwartek o 12:39 Celowanie na padzie w porównaniu do poprzedniczki to jest bajka. Grałem 2h i albo miałem fart albo te 150Gb które gra ściągnęła ponownie poprawiło stan techniczny. Jak ktoś narzeka niech spróbuje uruchomić MSFS 2024. Podpowiadam: nie da się. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi