Skocz do zawartości

S.T.A.L.K.E.R. 2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Przerabiał ktoś tą misję ?

Spoiler

xVWv9KE.png

Zaraz mnie trafi, cała baza przeszukana (zwłoki też), żadnego znacznika oraz klucza nie widzę.

edit:

Ogarnięte, ponowny reset misji i wszystko wróciło do normy :D 

Edytowane przez Assassins_78
Opublikowano

Widzę, że nie tylko mnie irytuje to masowe odradzanie się wrogów. Wkurzam się jak po wyczyszczeniu lokacji nie mogę sprawdzić łupów, bo zaraz pojawia się stado psów albo innych mutantów czy ten niewidzialny sqrwiel. Można dostać szewskiej pasji jak przeładowana postać zostaje zaatakowana przez zgraję szybkich psów, gdzie każdy ich atak wywołuje krwawienie. Chcę do nich strzelać, a tu broń się jeszcze blokuje, kończy się ammo, nie da się wskoczyć na coś aby być bezpiecznym, a jak się uda obronić, to zaraz następna ekipa wchodzi. Źle to jest zbalansowane jak na poziom Stalker, już nawet boję się pomyśleć co jest na wyższym poziomie. Wczoraj miałem podobną akcję, gdzie zamknąłem się w budynku podczas wykonywania jakieś misji pobocznej, a zaatakowały mnie psy po rozwaleniu bandytów. Psy otwierały drzwi aby wejść do środka. Ja zamykałem, a one otwierały.   

Opublikowano

W chmurze działa na XSS i trzyma te 30 klatek, nie wiem tylko jak z rozdzielczością to wygląda na faktycznej konsoli. Graficzka okrojona bo wiadomo, że ziemniak, ale jak 30fps Ci nie przeszkadza to myślę, że obleci.

• Plusik 1
Opublikowano
19 minutes ago, Bzduras said:

W chmurze działa na XSS i trzyma te 30 klatek, nie wiem tylko jak z rozdzielczością to wygląda na faktycznej konsoli. Graficzka okrojona bo wiadomo, że ziemniak, ale jak 30fps Ci nie przeszkadza to myślę, że obleci.

Gry w chmurze nie miały działać na XSX?

Opublikowano

xCloud to XSS z okropnym bitratem.

2h w Stalkerze za mną, nie grałem w jedynkę ale klimat i oprawa graficzna to :banderas: mocny vibe Half Life 2 i Metro.

Opublikowano

Pograne ze 3h, ale wszystko co powyżej piszecie to prawda i podejrzewam, że za parę miesięcy to będzie znacznie lepsza gra. Nie jest to absolutnie katastrofa jak Cyberpunk, ale potrzebuje szlifow zdecydowanie. 

• Plusik 1
Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, Donatello1991 napisał(a):

Niewytrzymalem. Wziąłem GP. Wieczorem testowanko. Jakie opcje graficzne są zbędne i można śmiało wyłączyć, a dadzą boosta fps?

Widziałem jakieś porównanie na wszystkich opcjach low vs epic i różnica byla ok 20 fpsów. Na rtx 4080 w 1440p z dlss będziesz miał na luzie ponad 100 fpsów skoro ja w 4k z dlss balanced + fg mam w okolicach 100 przeważnie a często wiecej także nie ma sensu tam nic obniżać. Ewentualnie można popróbować z modami, jest jakiś na zwiększenie lod-u, bo nawet na epic występuje pop in drzew, będę to testował. Stuttering losowo występuje tylko ale nie jest aż tak dokuczliwy jak w SH2.

Edytowane przez Qbon
Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, Gregorius napisał(a):

Brakuje opcji rozbicia obozu/przekimania bo w nocy mało co widać - mogłoby to nawet drastycznie zwiększać głód i radiację dla zbalansowania. Trochę nie rozumiem braku tego rozwiązania.

Nie badz mientki, latarke masz :D

Edytowane przez kendzikk
Opublikowano (edytowane)

Moje dzisiejsze zmagania z grą. Co zauważyłem?

1. Żołnierze zadają zerowe obrażenia przeciw potworom. Ostatnio byłem świadkiem starcia kilku dobrze uzbrojonych npc z psami. Oczywiście wszyscy npc padli, a psy podążyły moim tropem.

2. Miałem błąd z nielimitowaną energią na sprint.

3. Trafiłem na typa, który przez kilkaset metrów chodził do tyłu celując w coś – nie strzelając.

4. Migotanie tekstur w pewnej lokacji było wyjątkowo upierdliwe.

5. Oprócz migotania tekstur można trafić na takie perełki i nie tylko:

spacer.png

Nie grajcie na XS w trybie offline. Grając wcześniej w trybie online (gamepass) przełączyłem się z ciekawości na offline. Gra się uruchomiła, zapis się załadował wszytko cacy. W trakcie gry autozapisy w rogu ekranu się pojawiały. Po 2 h zgon, wczytanie i cofka do ostatniego zapisu będąc wcześniej online, czyli 2h w plecy.

Sprawdziłem czy gra w trybie offline nie utworzyła nowego profilu z zapisami ale jednak nie.

Jeszcze jedno. Dzwi do bazy otwierały się jednocześnie szybko zamykając i tak w kóło (dostając przy tym drgawek).😆

Edytowane przez ozoniasty
Opublikowano

ja mam gre z GP i mi mody jakoś nie działają chociaż że żadnych błędów nie ma. Strasznie to wkurza że prawie cały czas biegam przeciążony a zona duża. Ogólnie to nawet na poziomie stalker jest dość trudno   

Opublikowano
1 godzinę temu, Donatello1991 napisał(a):

Niewytrzymalem. Wziąłem GP. Wieczorem testowanko. Jakie opcje graficzne są zbędne i można śmiało wyłączyć, a dadzą boosta fps?

Zainstaluj sobie zmodowany Engine.ini z tego linka i bedziesz miał boost fpsów i różne poprawki. Co do ustawień jak gram na wysoko/średnich, wielkich różnic w grafice nie ma podobnie w klatkarzu. 

https://www.nexusmods.com/stalker2heartofchornobyl/mods/60?tab=description

Opublikowano
Godzinę temu, Kaczi napisał(a):

ja mam gre z GP i mi mody jakoś nie działają chociaż że żadnych błędów nie ma. Strasznie to wkurza że prawie cały czas biegam przeciążony a zona duża. Ogólnie to nawet na poziomie stalker jest dość trudno   

Na wersji GP normalnie mody działają, coś musiałeś źle wrzucić, powiedz co chcesz to Ci powiem gdzie

Opublikowano
3 godziny temu, Gregorius napisał(a):

Brakuje opcji rozbicia obozu/przekimania bo w nocy mało co widać - mogłoby to nawet drastycznie zwiększać głód i radiację dla zbalansowania. Trochę nie rozumiem braku tego rozwiązania.

Masz przecież łóżeczko we wiosce, obok swojej skrzynki - można w ten sposób przekimać nockę.
Ale też bez przesady - w porównaniu do starych odsłon (albo takiej Dragon's Dogma np) to nocki tu są całkiem jasne i wszytko ładnie widać.

2 godziny temu, ozoniasty napisał(a):

Moje dzisiejsze zmagania z grą. Co zauważyłem?

1. Żołnierze zadają zerowe obrażenia przeciw potworom. Ostatnio byłem świadkiem starcia kilku dobrze uzbrojonych npc z psami. Oczywiście wszyscy npc padli, a psy podążyły moim tropem.

4. Migotanie tekstur w pewnej lokacji było wyjątkowo upierdliwe.

Migotanie w bazie wojskowej - też to miałem, praktycznie każda powierzchnia miała ten problem - każda ściana, kawałek betonu itp.

Co do pierwszego to najwyraźniej taki przypadek, bo nie raz widziałem, jak stalkerzy rozwalają stado psów, albo nawet mięsacze (oczywiście tracąc czasem swojego człowieka, ale to tylko z korzyścią dla mnie:D).

Opublikowano
2 godziny temu, Rooofie napisał(a):

Zainstaluj sobie zmodowany Engine.ini z tego linka i bedziesz miał boost fpsów i różne poprawki. Co do ustawień jak gram na wysoko/średnich, wielkich różnic w grafice nie ma podobnie w klatkarzu. 

https://www.nexusmods.com/stalker2heartofchornobyl/mods/60?tab=description

Masz gdzieś te pliki ściągnięte? Bo za nic w świecie nie mogę ich ściągnąć z tej strony. Ani chrome, ani edge, nawet wersje mobilne przeglądarek, no nic nie działa. Wrzuciłbyś jako załącznik albo na jakiś hosting plz. :hi:

Nevermind, ściągnąłem jakiś inny bez problemu, nie wiem, czemu akurat tego nie mogłem pobrać.

Opublikowano

Mi też brakuje właśnie jakiejś opcji rozłożenia obozu. Kimac można tylko w głównej bazie, przynajmniej póki co innych takich miejsc nie mam co przy ogromnych terenach jest dość upierdliwe.

• Plusik 1
Opublikowano

Ludzie, jak wam się udało zrobić poboczne zadanie

Spoiler

na polach maków? Ciągle mi typo umiera nawet jak piję energetyka, ale to tak naprawdę mało to daje.