Skocz do zawartości

S.T.A.L.K.E.R. 2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chyba mam buga i to fest irytującego, postać mi jest ciągle napromieniowana. Ani to lek nie pomógł, ani to załadawanie save'a. Jprdl, nie wie, co może być przyczyną. 

Opublikowano
7 minut temu, Bzduras napisał(a):

Nie włożyłeś sobie żadnego artefaktu w slot?

Nawet zdjąłem go ze slota, a i tak dalej jest zapromieniowana. To w plecaku trzymać nie można?

Opublikowano
14 minut temu, Rotevil napisał(a):

Bawicie się w to szukanie artefaktów? Bo mam wrażenie, że to strata czasu, ciężko je zdobyć i nie dają też jakichś super efektów po założeniu.

Jak akurat się natknę na taki obszar to szukam, bo można je sprzedać za całkiem niezła sumkę. Jeden mam założony, daje większą ochronę przed promieniowaniem nie dając żadnych efektów ubocznych.

• Plusik 1
  • This 1
Opublikowano

Po około 10 h grania trafiłem w końcu na mega buga. Pierwsza misja po dotarciu do właściwej zony, czyli tam gdzie zaczynamy w areszcie. Najpierw dźwięk przerywał i się rozjeżdżał, później zaczęły sie zjazdy do 10 fpsów, a na koniec freez na około minute. Misje jakoś ukończyłem, ale teraz mam wrażenie, że gra zaczęła w losowych momentach dość mocno przycinać. Dźwięk też jakby taki dziwny, oddalony. Hmmmm.

Opublikowano
3 godziny temu, Rotevil napisał(a):

Są takie sytuację, ze urządzenie pika jak szalone w miejscu, gdzie powinien się pojawić artefakt i zastanawiam się czy coś źle robię, czy to znowu coś się zbugowało :balon:

3 godziny temu, Ukukuki napisał(a):

Artefakt nie zawsze się pojawia, to nie jest błąd. 

Może być też błąd jeśli chodzi o pc, bo ja taki miałem, trzeba zmienić ustawienia grafiki i się nagle pojawia, głupie ale działa. 

• Plusik 1
Opublikowano
20 minut temu, Hubert249 napisał(a):

Do czego można porównać tę grę? Bardziej to coś w stylu Fallouta? Metro czy może czegoś innego? 

Do jednej i do drugiej, ale z kilkoma różnicami.
Wyobraź sobie eksplorację z Fallouta, ale bez loadingów, bez expa i levelowania (to jak mocny jesteś, określa coraz lepszy sprzęt i giwery, które możesz upgrade'ować i wyposażać w celowniki, tłumiki, powiększone magazynki itp) z mocniejszym nastawieniem na survival (opatrywanie krwawienia, konieczność jedzenia, spadająca stamina).
Z METRO można tu porównać klimat - obydwie gierki bawią się tematem sowieckiego, popromiennego post-apo ze zmutowanymi zwierzakami i wrogimi (oraz przyjaznymi) frakcjami ludzi, z tym że tutaj masz open world, questy, niejednoznaczne wybory, zacinające się bronie, maski przeciwgazowe (choć nie ma tego immersyjnego przecierania szybki, jak w w grach 4A Games)
Do tego jeszcze trochę Tarkova i DayZ (feeling starć z ludzkimi przeciwnikami) i ogólny realistyczny sznyt.

• Plusik 1
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Hubert249 napisał(a):

Do czego można porównać tę grę? Bardziej to coś w stylu Fallouta? Metro czy może czegoś innego? 

Do Stalkera xD. Metro jak najbardziej, też są elementy paranormalne, tylko tu zamiast trzepania misji jest większy nacisk na eksplorację otwartego świata i przetrwanie. Ktoś może powiedzieć, że to nie rpg bo nie ma drzewka postaci itd. Dla mnie jest to bardziej gra ROLE PLAYING niż taki veilguard bo odgrywanie roli i immersja ze światem to zupełnie wyższy poziom.

Gra jest wzorowana na książce piknik na skraju drogi i film stalker. Mnie przeniosła do czasu młodości gdzie grało się w goticzka i inne europejskie gierki, które nie traktują gracza jak debila tylko rzucają go na głęboką wodę. Planuję nadrobić teraz stare stalkery a potem wrócę do 2 jak go trochę oszlifują <3

Edytowane przez Chewie
  • Plusik 1
  • Lubię! 1
Opublikowano
6 godzin temu, Chewie napisał(a):

Planuję nadrobić teraz stare stalkery a potem wrócę do 2 jak go trochę oszlifują <3

No właśnie jak ktoś nigdy nie grał w Stalkera to polecacie najpierw nadrobić jedynkę z dodatkami? Trochę cykam się że jak zacznę od drugiej części to później jedynka może mnie odrzucić (chociaż widzę że to z grubsza to samo)

Opublikowano

Prztnajmniej jedynkę dobrze by było przejść, bo część rzeczy fabularnie się łączy. Dwójką jest siłą rzeczy nowasza i ma parę QoL, ale jak włączysz Cień Czarnobyla i dasz radę skończyć to będziesz gotowy na dwójeczkę. Jeśli się odbijesz no to może być ciężko z sequelem.

Opublikowano
7 godzin temu, drozdu7 napisał(a):

No właśnie jak ktoś nigdy nie grał w Stalkera to polecacie najpierw nadrobić jedynkę z dodatkami? Trochę cykam się że jak zacznę od drugiej części to później jedynka może mnie odrzucić (chociaż widzę że to z grubsza to samo)

Nie trzeba, normalnie się gra odpala. 

• Plusik 1
  • WTF 1
Opublikowano
7 minut temu, GSPdibbler napisał(a):

Kurde, jedyna gra której zazdroszczę xboxiarzom. Były jakieś informacje że wyjdzie też na ps5. Czy jest to realne.

Chodzą plotki o lutym 2025.
Co ciekawe podobne plotki chodzą o Silent Hill 2 na klocku, więc może zawarto jakąś transakcję wiązaną i dojdzie do obustronnej wymiany.