Skocz do zawartości

S.T.A.L.K.E.R. 2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No i udało się ukończyć tego molocha. 

W Gamepassie udało się to do tej pory 0.37% graczy, co nie jest wysokim wynikiem i w sumie się nie dziwię, to nie jest przystępna gra. Bardzo nierówna gra, ale też koniec końców jest spora satysfakcja. 

Od połowy gry gra była bardzo trudnym orzechem do zgryzienia na poziomie Stalker, w zasadzie nie tylko samym poziomem trudności, co fatalnym zbalansowaniem rozgrywki i odradzaniem się wrogów pod naszymi stopami, jak i całych obozów i w ogóle rozpierdol. W sumie 128 zgonów. Na plus za to walki z bossami i cała finalna, ta ostatnia misja po punkcie bez powrotu to był peak tej gry, dobre scifi kino akcji. 

Ogólnie była to sinusoida, dosyć dopracowany, wolny, ciekawy początek, po półmetku miałem kilka przygód z bugami, musiałem się 2 razy cofnąć o misję, bo tutaj nie otworzyły się drzwi, tutaj nie odpalił się dialog, a innym razem zniknęły mi dosłownie zapisy z 2 godzin gry, które jednak udało mi się odzyskać z backupa...

Co do crashy (większość gry grałem po 2 patchach) miałem dosłownie jeden przez no właśnie 56 godzin, co jak na FPSa z elementami RPG jest wynikiem monumentalnym, zważywszy, że robiłem prawie sam wątek główny od pewnego momentu, który był za długi w drugiej części gry niepotrzebnie tyle strzelania i biegania od zlecenia do zlecenia, gdzieś Ukraińcy się nieco zapędzili z tematem, część bym wywalił w poboczne.

Klimat ostatniej misji, Prypeć itp. za to ten czas wynagrodziły świetną i dopracowaną misją końcową, to było to.

Widać, że po prostu nie na wszystko starczyło tutaj czasu, szczególnie "otwarty świat" i zachowanie wrogów i chora randomowość ich ilości, a NPC to też niski poziom tej branży, są po prostu idiotami, często proszą o apteczkę i potem truchtają w miejscu, albo się kładą, no a my marnujemy apteczki, super :)

Grafika? Obłędna, cudeńko, UE5, genialnie prezentuje się oświetlenie Lumen (nie ma za to żadnej implementacji HW RT, przynajmniej na razie) działała tez dosyć płynnie, oczywiście z lekkim stutterem i jedna walka z bossem też mocno mi dropiła na 7900 XTX, detale epic/high 1440P UW. Ogólnie nie jest źle, aczkolwiek ten silnik do FPSów oczywiście płynnością nie grzeszy. Jest za to pięknie, Zona wygląda jak prawdziwa i aż mam ochotę wybrać się do Czarnobyla na wycieczkę xD.

Proszę jaka piękna wielka płyta ;).

image.thumb.png.0fdc98e5647630d8fea0131b71298e9a.png 

A tu na wsi

image.thumb.png.91b9a3e46e0d3d1c6bbebcff87a1eeae.png

Mimo błędów, baboli, błędzików i kilku głupotek czuć tutaj serce, klimat, unikalny feeling, lata 90te, 8-/10, ale jak ktoś nie ma ciśnienia, jeszcze ze 3 patche poczekajcie. 

• Plusik 6
  • Lubię! 1
Opublikowano

Też dzisiaj skończyłem, mi natomiast zajęło to 92 godziny, zrobiłem chyba wszystkie misje poboczne (poza tą jedną zbugowaną xD) zwiedziłem wszystkie lokacje i generalnie dużo eksplorowałem. Dla mnie 8/10 patrząc całościowo ale jeśli tę grę dopieszczą, dodadzą elementy żyjącego świata (gdzie ten A-Life do chuja) to ocena może wzrosnąć. 

Klimat nieziemski, ten świetnie odwzorowany świat zasługuje na duże DLC.

• Plusik 1
  • This 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Rooofie napisał(a):

Też dzisiaj skończyłem, mi natomiast zajęło to 92 godziny, zrobiłem chyba wszystkie misje poboczne (poza tą jedną zbugowaną xD) zwiedziłem wszystkie lokacje i generalnie dużo eksplorowałem. Dla mnie 8/10 patrząc całościowo ale jeśli tę grę dopieszczą, dodadzą elementy żyjącego świata (gdzie ten A-Life do chuja) to ocena może wzrosnąć. 

Klimat nieziemski, ten świetnie odwzorowany świat zasługuje na duże DLC.

Si, chętnie ogram za parę lat jakąś GOTY edycję z miejmy nadzieję DLCkami, bądź rozbudowanymi fanowskimi modami. 

Opublikowano

Też dzisiaj skończyłem po ok 70h. Obawiałem się endgame, że będzie męka, ale poza dużymi spadkami fpsów i stutterem nie było żadnych bugów. Grałem na xsx i gre oceniam na 7/10.

Opublikowano
22 godziny temu, KrYcHu_89 napisał(a):

No i udało się ukończyć tego molocha. 

W Gamepassie udało się to do tej pory 0.37% graczy, co nie jest wysokim wynikiem i w sumie się nie dziwię, to nie jest przystępna gra. Bardzo nierówna gra, ale też koniec końców jest spora satysfakcja. 

Od połowy gry gra była bardzo trudnym orzechem do zgryzienia na poziomie Stalker, w zasadzie nie tylko samym poziomem trudności, co fatalnym zbalansowaniem rozgrywki i odradzaniem się wrogów pod naszymi stopami, jak i całych obozów i w ogóle rozpierdol. W sumie 128 zgonów. Na plus za to walki z bossami i cała finalna, ta ostatnia misja po punkcie bez powrotu to był peak tej gry, dobre scifi kino akcji. 

Ogólnie była to sinusoida, dosyć dopracowany, wolny, ciekawy początek, po półmetku miałem kilka przygód z bugami, musiałem się 2 razy cofnąć o misję, bo tutaj nie otworzyły się drzwi, tutaj nie odpalił się dialog, a innym razem zniknęły mi dosłownie zapisy z 2 godzin gry, które jednak udało mi się odzyskać z backupa...

Co do crashy (większość gry grałem po 2 patchach) miałem dosłownie jeden przez no właśnie 56 godzin, co jak na FPSa z elementami RPG jest wynikiem monumentalnym, zważywszy, że robiłem prawie sam wątek główny od pewnego momentu, który był za długi w drugiej części gry niepotrzebnie tyle strzelania i biegania od zlecenia do zlecenia, gdzieś Ukraińcy się nieco zapędzili z tematem, część bym wywalił w poboczne.

Klimat ostatniej misji, Prypeć itp. za to ten czas wynagrodziły świetną i dopracowaną misją końcową, to było to.

Widać, że po prostu nie na wszystko starczyło tutaj czasu, szczególnie "otwarty świat" i zachowanie wrogów i chora randomowość ich ilości, a NPC to też niski poziom tej branży, są po prostu idiotami, często proszą o apteczkę i potem truchtają w miejscu, albo się kładą, no a my marnujemy apteczki, super :)

Grafika? Obłędna, cudeńko, UE5, genialnie prezentuje się oświetlenie Lumen (nie ma za to żadnej implementacji HW RT, przynajmniej na razie) działała tez dosyć płynnie, oczywiście z lekkim stutterem i jedna walka z bossem też mocno mi dropiła na 7900 XTX, detale epic/high 1440P UW. Ogólnie nie jest źle, aczkolwiek ten silnik do FPSów oczywiście płynnością nie grzeszy. Jest za to pięknie, Zona wygląda jak prawdziwa i aż mam ochotę wybrać się do Czarnobyla na wycieczkę xD.

Proszę jaka piękna wielka płyta ;).

image.thumb.png.0fdc98e5647630d8fea0131b71298e9a.png 

A tu na wsi

image.thumb.png.91b9a3e46e0d3d1c6bbebcff87a1eeae.png

Mimo błędów, baboli, błędzików i kilku głupotek czuć tutaj serce, klimat, unikalny feeling, lata 90te, 8-/10, ale jak ktoś nie ma ciśnienia, jeszcze ze 3 patche poczekajcie. 

Ja właśnie tak robię. Jestem przed 

Spoiler

Gniazdo szerszenie 

I od 2 tyg nie gram. Czekam na że 2 patche. Nie chcę psuć sobie doświadczenia.

Opublikowano

Kurna, ale ukraiński moloch wymordowywuje gracza; sporo bugów, ale prę do przodu. Wiele misji feedexowych  i Sam Porterowych. Zastanawiam się czasem po co ja dźwigam te karabiny zdobyczne. No, do żyda, taka ludzka natura, chociaż ponad 200K na koncie, ale zawsze jest coś do naprawy, ulepszenia itp. No i kondycja wtedy chujowa z tym żelastwem na plecach, a tu non stop idź do stiepana, idź do żwirka, muchomorka zanieś mu kurwa cewkę od żory, czy wowy szerszenia.

No, na swój sposób jest to fajne, tylko czy długo człowiek da radę. Już prawie 30 godzin w strefie wykluczenia siedzę.

Szczerze pisząc, to mają niesamowity klimat te obszary Zony, chwilami jakbym Gołkowskiego, albo Noczkina czytał, żywcem wyjęte z książek lokacje, wnętrza baz(zewnętrza też ;) ), te gadki stalkerów, pijacki żargon. To ten typ gry, na który czeka się latami i szybko obrasta dopiskiem "kultowa". Wstępna ocena taka, że udało się ukraińcom dowieźć towar nie odbiegający klimatem i tą fajnością,  od tego, co posiadały pierwsze odsłony. Potrzebny gruby szlif, ale już jest bardzo OK.

Odwzorowanie broni, cały gunplay, sposób celowania jakże odmienny od tego do czego przyzwyczaiły nas/mnie "cody". Gram bez celowniczka i wspomagania jak zawsze kiedy jest taka opcja.

Poza tym  widać nogi co dla mnie zawsze mocno na plus, kiedy nie jestem jedynie unoszącą się ręką z karabinem. 

Gra nie zapamiętuje niektórych ustawień, jak zmiana kierunku góra dół na gałce i za każdym razem trzeba od nowa, a qr wrzuca każdorazowo bug z czarnym obrazem.

• Lubię! 1