Opublikowano 24 lipca 20204 l Hejka, Ostatnio mam frajdę gotowania ze swoimi dzieciakami. Na szczęście one też to lubią. Kilka ostatnich dań, które robiliśmy: - Pizza - fajna, ale za trudna, niezdrowa i kuchnia do sprzątania, bo ciasto robię sam. - Chińskie dania z ryżem - zaskakująco fajne. Dużo krojenia, dolewania, przyprawiania. Dzieciaki mają przy tym fun i do tego bardzo im smakuje. Uczy też konceptu, że do ryżu można podsmażyć i dodać niemal cokolwiek, więc uczą się idei, a nie konkretnego przepisu. - Szaszłyki - kolejny dobry pomysł. Dużo krojenia i wybierania do nadziać na patyk. Szybko, łatwo i zdrowo. - Wafle - Zaskakująco słabe. Tzn. domowe wafle są pyszne, ale niemal całą robotę i tak robię sam, bo przepis precyzyjny. - Cukierki z roztopionej czekolady - to fajnie wyszło. Roztopiłem czekoladę i dzieciaki łyżeczką wlewały do plastikowych kieliszków. Do kieliszków wcześniej wsypali pokruszone oreo, orzechy, rodzynki itp. Do końcówki roztopionej czekolady w misce wrzuciłem orzechym, które zostały w niej wymieszane i powstały orzechy w czekoladzie. - Tosty/zapiekanki. - Jeden z lepszych pomysłów. kładziemy składniki na bułkę lub chleb tostowy, ser na górę i do piekarnika. Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły na dania do przyrządzania z dziećmi? Edytowane 24 lipca 20204 l przez C1REX
Opublikowano 24 lipca 20204 l Makaron z sosem od podstaw, zblendować pomidory, świeże zioła, czy co tam się chce. Ogólnie chyba dobry nawyk pokazywać jak coś robić pod zera.
Opublikowano 24 lipca 20204 l Autor @krupek - dzięki za pomysł. Rewelacja. Moje kochają makaron i przeważnie chcą sam tylko z masłem.
Opublikowano 24 lipca 20204 l 18 minut temu, C1REX napisał: Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły na dania do przyrządzania z dziećmi? Ubijanie karpia na wigilie.
Opublikowano 24 lipca 20204 l Autor 1 minutę temu, Mejm napisał: Ubijanie karpia na wigilie. Nie wiem, czy żartujesz, czy na serio, ale chcę ich tego nauczyć. Tzn. tylko im pokażę, bo są jednak za młodzi i by mogli z ruszającym się karpiem i nożem w ręku sobie krzywdę zrobić. Moich kuzynów dziadek ze wsi uczył ubijać kury. Dzisiejsza młodzież jest często mega odrealniona.
Opublikowano 24 lipca 20204 l Zabijanie zwierzat jest niemoralne, moze niech cwicza na bezdomnych z sabueja.
Opublikowano 24 lipca 20204 l Ja bym dodał jeszcze wytapianie smalcu z psa wiejską domową metodą, stare dziadki nadal powiadają że to zdrowe tak jak przykładanie łopianu na rany i picie siuchów dla zdrowotności A tak poważnie to lepienie pierogów! Rozwija manualnie, no i dzieciaki mogą się przekonać jak smakuje jedzonko zrobione przez nich samych. Sprawdzone z moim 8-letnim synem przed świętami Bożego Przyrodzenia.
Opublikowano 24 lipca 20204 l Autor Dobry pomysł z pierogami. Sam jeszcze nie umiem. Dzieciaki będą zachwycone sami decydując, czy mięso, czy truskawki. Edytowane 24 lipca 20204 l przez C1REX
Opublikowano 24 lipca 20204 l Gofry - ciasto kilka minut roboty, gofrownicę można wyrwać za grosze a efekt cieszy michę (a jeszcze prościej naleśniki). Proste ciasta (na jogurcie, maślance, kefirze) - wystarczy wymieszać w misce, owoce na wierzch i do pieca. Tortille z różnymi nadzieniami - kroisz czego tylko dusza zabraknie i każdy sobie sam robi. Jak wyżej wspomnieli koledzy - makarony z sosami różnymi. Curry z mleczkiem kokosowym jako bazą - zrobić można z tego co jest w domu.
Opublikowano 24 lipca 20204 l Autor @Rudiok - gofrownicę mam, więc pomysł petarda. Tortille też super, dodatkowo moja żona je uwielbia.
Opublikowano 25 lipca 20204 l Nie wiem czy z dziećmi do zrobienia ale u mnie Wiktor to uwielbia naleśniki z serem. A pizzy nie lubi więc więcej dla mnie
Opublikowano 28 lipca 20204 l Ja polecam klasycznie "puszyste pancake'i" (tak to sie odmienia?). Przepisów na necie pewnie bez liku. Ja raz w tygodniu z córką robię tak: 2/3 jajka i koniecznie oddzielić żółtka od białek, które trzeba ubic w oddzielnym naczyniu, w misce żółtka + mleko+ łyżeczka oleju + miód/trochę cukru + proszek do pieczenia + TROSZKĘ BUDYNIU SMIETANKOWEGO + mąka tortowa - > koniecznie przesiewana napowietrzy się wtedy. Ja zawsze na oko wszystko robię. Nie żałować i dobrze zmiksować, a jak już dobrze sie wymiesza (z budyniem powinna wyjść kremowa konsystencja) dodać łyżką ubite białko i powolnymi ruchami dobrze wymieszać. Spoiler Takie pięknie napowietrzone aksamitne ciasto -> fluffy ku*rwa mać. No i smażonko, u mnie dzieciaki lubią już takiego proste, ale czasem pokombinujemy. Ciasto w chochlę i można dodać i wymieszać żurawinę/rodzynki/jabłko lub inny owoc /orzechy/posypkę na ciasto/marcepanowy lub inny aromat do ciasta/kakao itp... płatki śniadaniowe np CiniMinis? Why not! X :D Tu już dzieciaki mogą się wykazać inwencją i na jednej patelni usmażyć parę różnych placków. Moja ulubiona kombinacja to wiórki kokosowe + płatki migdałów i smażone na oleju kokosowym.
Opublikowano 1 sierpnia 20204 l Właśnie miałem pisac o tortillach, ale panowie wyżej byli szybsi. Naszło mnie strasznie na kebsa, to pomyślałem, że zrobimy domowe - w trakcie przyrządzania młody się patrzył i pomagał nakładać i zawijać. Tylko kroić mięcha samemu nie dałem. Jak na mój t a k i s o b i e kucharski skill to oceniam, że smakowo wyszlo 9/, tylko ciężko nam szło zawijanie, stąd taka pognieciona xd Spoiler Oyebie jeszcze jedną
Opublikowano 1 sierpnia 20204 l Jak byłem mały to zrobiłem kiedyś jakiś przepis z gazety i tam był dział "przepisy junior". Ale się jarałem, przepis to "kukurydziane placuszki", ale dziś nie pamiętam:) https://www.kwestiasmaku.com/blog-kulinarny/category/dla-dzieci - tutaj polecam stronkę. Jak szukam czegoś np. mam w lodówce ciasto francuskie i nie mam co z nim zrobić to wpisuję "ciasto francuskie kwestia smaku". Dobra stronka, dużo przepisów, ot, takie PPE tylko że dla tych co gotują.
Opublikowano 1 sierpnia 20204 l Red, nie przypiekaj tak trotilli. Pare sekund na rozgrzanej, suchej patelni i placek zrobi sie miekki. Jak przeciagniesz to bedzie sie robil coraz bardziej chrupszy.
Opublikowano 1 sierpnia 20204 l Właśnie w ogóle ich nie piekłem. Wrzuciłem na 3-4 min wszystkie na termoobieg, by tylko się zrobiły ciepłe i miękkie (jak kaczuszki). Kiedyś z tym przesadziłem i miałem opłatek do łamania xd Edytowane 1 sierpnia 20204 l przez _Red_