Skocz do zawartości

Wasze komiksy

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie mam doświadczenia w zbieraniu komiksów, ale nie sądziłem, że kolekcja raptem jednej serii będzie takim "problemem"...

Mało tu fanów Star Treka, ale ja zawsze byłem z tego obozu sci-fi, aniżeli Star Wars. IDW wydaje obecnie nową serię Star Trek wraz ze swego rodzaju spinoffem - Defiant - i zachciało mi się serię zebrać.

Zamówiłem trzy dotychczas wydane tomy. Miały być w twardej oprawie, ale sklep dał dupy i trzeci wysłał w miękkiej, zmieniając przy tym opis produktu na stronie z twardej na miękką bez uprzedzenia. Generalnie nigdzie trzeciego tomu w twardej oprawie znaleźć nie mogę, a przed chwilą wyczytałem, że był on sprzedawany na wyłączność sklepu IDW, gdzie oczywiście jest Sold Out. Teraz nie wiem, czy machnąć ręką i zbierać już dalej w miękkiej, czy bawić się w jednolitość i zamieniać dwa pierwsze tomy z twardej oprawy na miękką... Nie mam nawet pewności, czy kolejne również nie będą tylko w takiej postaci, gdyż pre-order Vol. 4 na Amazon i innych sklepach jest tylko w miękkiej.

Co ciekawe, w Polsce pierwszy tom spinoffu Defiant został wydany niedawno przez wydawnictwo Amber. Twarda oprawa, komiks tańszy prawie dwa razy od importu wersji angielskiej, no to zamówiłem. Okazało się jednak, że format komiksu jest znacznie większy od oryginalnego... Już nawet pomijam fakt, że papier jest gorszej jakości, ale teraz kolekcja raptem jednej "historii" rozwalona jest na trzy różne formaty. Do tego nawet nie mam pewności, że Amber będzie wydawał serię do końca. Niby na grzbiecie jest jedynka, ale w opisach i sklepach nic nie sugeruje, że to część pierwsza.

Wiem... Problemy pierwszego świata... ;)

2.thumb.jpg.147dac8ea1430144550863e02e7e201a.jpg

3.thumb.jpg.ad56d3b0ecde956de671828a677a70b4.jpg

Przy okazji, moja obecna makulatura Star Trek:

1.thumb.jpg.920597e38e68da4dbe3ee4a2faf9b5f9.jpg

• Lubię! 1
Opublikowano

Miałem brać tego Ghost Ridera od Muchy ale jednak wziąłem bogatsze wydanie, plus doskonała antologia komiksów tie-inów do najlepszego serialu animowanego w historii.

Obraz

• Plusik 3
  • Lubię! 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Spontaniczny zakup kolejnego tomiska. Świetne są te wydania od Kodansha. Duży format, ładne okładki, stylistyczny grzbiet. Aczkolwiek jakość papieru trochę gorsza, niż w Silent Voice. Z drugiej strony kartki nie prześwitują, więc coś za coś.

1.thumb.jpg.a9adae96bb44ee8c676ce3fb0be95f9a.jpg  2.thumb.jpg.f06df0ddd20fb1d11d824bef87293746.jpg

3.thumb.jpg.3e8f1a1a05450963c174f87516364c57.jpg  4.thumb.jpg.0598da5bdd4b997c0082e879c3ce3224.jpg

Przyznaję, że nigdy nie czytałem mangi GitS. Film oglądałem kilka razy, ale oryginał mi umknął. Jak byłem młody, to czaiłem się na mangę JPF, ale koniec końców nie kupiłem. Teraz chętnie nadrobię zaległości, bo jednak klasyka wypada znać.

Oprócz tego dalej faza na Star Treka. Kolejne już zamówione. Niby nie kanon, ale jednak fajnie taki fanservice poczytać dla odskoczni.

ST.thumb.jpg.23f63f27512e5de7d7b9129b27a68856.jpg