ornit 2 938 Opublikowano 20 lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 20 lutego 2015 Wszystko z ostatniego miesiąca (nie licząc WKKM). To już raczej ostatnie amerykańskie komiksy, które sobie kupiłem. W ciągu 2 lat zgromadziłem ok 250 TPB i HC. Z tego tak naprawdę da się czytać 3/4. Jedyną kolekcjonerską perełką, którą posiadam jest Uncanny X-Force Omnibus. Za dużo $ na to idzie. Poza tym nie mam nawet dobrych szaf, w których mógłbym to wszystko trzymać. Wszystko chowam po szafkach i w pudłach. Lepiej czekać na polskie wydania, które w większosci przypadków są tańsze i lepsze jakosciowo. Krótko o zakupach: Persepolis - podobno szał i kawał dobrego lasu. Nie moge się doczekać kiedy się za to wezmę (w kolejce jest From Hell, Rork, Blacksad, Infinity Gauntlet, blablabla dziesiątki innych rzeczy) Preacher - spodobała mi się pierwsza częsć, więc postanowiłem skompletować całosć. Jak się okazało szkoda, że kupowałem miękkie okładki ale...kosztowały połowę mniej niż HCki! G.I.Joe - darzę tą serię sentymentem. To pierwszy komiks, który ukradła dla mnie z pracy (fabryka papieru) ciocia kiedy byłem szczylem. W tym tomie znajdują się min. narodziny Serpentora. Więcej nie kojarzę. Dark Avengers - nic o tym nie wiem ale Bendis+Deaodato nie mogą się mylić. Trial of Captain America Omnibus - z filmów Marvela najbardziej podobał mi się Winter Soldier. Run Brubakera w Kapitanie uważany był za bardzo udany. Wiadomo, że co dwóch Kapitanów to nie jeden . Poza tym...na filmiku YT widziałem, że jest tam Zemo a to jeden z moich ulubionych villainów. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza
darkos 4 301 Opublikowano 20 lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 20 lutego 2015 Kupiłem dziś komiks z mojego dzieciństwa w stanie niemal "Mint condition" ponieważ mój egzemplarz nie przetrwał próby czasu. Mój boże co to był za komiks, ileż znajomych go ode mnie pożyczało a i ja też nie szanowałem i po przejściu przez tyle rąk miał prawo ulec zniszczeniu.Tym razem trzymał go będę w foliowej koszulce, w specjalnej kartonowej teczce. Niech tylko do mnie dojdzie, gdzieś w środku nxt tygodnia. Ohhhhhhh Cytuj Odnośnik do komentarza
Andreal 2 123 Opublikowano 23 lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 23 lutego 2015 Kupiłem dziś komiks z mojego dzieciństwa w stanie niemal "Mint condition" ponieważ mój egzemplarz nie przetrwał próby czasu. Mój boże co to był za komiks, ileż znajomych go ode mnie pożyczało a i ja też nie szanowałem i po przejściu przez tyle rąk miał prawo ulec zniszczeniu.Tym razem trzymał go będę w foliowej koszulce, w specjalnej kartonowej teczce. Niech tylko do mnie dojdzie, gdzieś w środku nxt tygodnia. Ohhhhhhh Zgaduję, że tytuł komiksu to nie Mint Condition? Cytuj Odnośnik do komentarza
darkos 4 301 Opublikowano 27 lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 27 lutego 2015 (edytowane) Zgaduję, że tytuł komiksu to nie Mint Condition? Oczywiście że nie. Ale po otwarciu pierwszej strony wita nas taki oto wstęp. „…w odległej przyszłości rodzaj ludzki opuścił swe wygodne legowisko zwane Ziemią i udał się na poszukiwanie szczęścia pośród gwiazd. W tę niezwykłą podróż zabrał ze sobą to, co przypominało mu o swoim pochodzeniu: szkielet, całkowicie nieprzydatny w warunkach zerowej grawitacji oraz pierwotny strach przed nieznanym. Nieznane powoli wyjaśniła nauka, lecz strach pozostał. Niedługo potem rodzaj ludzki odkrył, że nie jest sam we wszechświecie, a nowe formy życia mogą być głodne… Okrzyk przerażenia odbił się echem od mrocznych stron gwiazd i zagubił się w otchłani kosmosu…” To co się dzieje dalej jest festiwalem dramatycznych wydarzeń, które śledziłem jako 14 latek. Komiks niestety nie przetrwał próby czasu ponieważ pożyczali go ode mnie kumple z osiedla, ze szkoły a oni dalej pożyczali swoim kumplom i za każdym razem wracał do mnie co raz bardziej uszczerbnięty w jakimś stopniu. Po niemal 15 latach postanowiłem odbudować moją kolekcję zaczynając właśnie od tego najważniejszego dla mnie egzemplarza. Któregoś dnia to wyjaśnię ale jeszcze muszę zebrać w całość wszystkie fakty. Wyjdzie z tego całkiem fajna historia. Edytowane 27 lutego 2015 przez ussr Cytuj Odnośnik do komentarza
Andreal 2 123 Opublikowano 27 lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 27 lutego 2015 Trzeba było od razu zacytować ten wstęp. Wszystko już jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza
darkos 4 301 Opublikowano 11 marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 marca 2015 Dzieciństwo się przypomina Stan idealny. Pierwsze legendarne już spotkanie Obcego z Predatorem, cztery amerykańskie zeszyty zostały w Polsce zebrane w jeden komiks, opakowane magiczną okładką i BAM! Wydano go w końcu w 1994 roku. Zapowiedź pojawiła się kilka miesięcy wcześniej ale nie pamiętam dokładnie kiedy, wiem że miał się pojawić w kioskach latem bo chodziłem po niego do kiosku codziennie jak byłem w Augustowie na wakacjach, chodziłem codziennie przez dwa tygodnie pobytu a to było ze cztery kilometry pieszo ale się nie doczekałem. Nie wiem co się wówczas stało ale ostatecznie po kilku miesiącach pojawił się nagle nie oczekiwanie w kioskach jak był już rok szkolny. Wracałem wówczas ze szkoły i przechodząc obok kiosku zauważyłem przez szybę jak leży dumnie na półce. Oczy mi prawie wyleciały z głowy. Komiksu nie kupiłem bo kiosk był już zamknięty ale nawet jakby był otwarty to i tak bym nie kupił bo nie miałem kasy przy sobie. Nie spałem tej nocy prawie wcale. Następnego dnia wstałem wcześnie rano wsiadłem na rower i popędziłem do kiosku. W końcu po kilku miesiącach opóźnień miałem go w dłoniach. Nie mogłem uwierzyć. Wróciłem do domu i postanowiłem poczekać z lekturą aż wrócę z budy* (przypis buda=szkoła). A w szkole i tak nie mogłem wysiedzieć i skupić się na lekcjach myślałem tylko o jednym. W końcu po niemal 8 godzinach cierpienia wracałem pędem do domu, narobiłem kanapek, zaparzyłem dzbanek herbaty, zamknąłem się w pokoju i się zaczęło. Potem komiks pożyczali ode mnie (bo głupi byłem) kumple ze szkoły z osiedla oni pożyczali komiks swoim kumplom to cud że do mnie wracał ale jednak wracał to za każdym razem w coraz gorszym stanie. Miałem wtedy na prawdę pokaźną kolekcję zeszytów i zbierałem je aż do 1999 roku, wówczas wszystkie sprzedałem. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza
Andreal 2 123 Opublikowano 12 marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 marca 2015 Miałem znajomego na osiedlu, dla którego rodzice kupowali praktycznie wszystkie komiksy, Marvele, TMSemc, ale i europejskie itd. (w sumie Secret Service, Extasy, Cats, Twój Weekend też miał, ale to już zakupy poza wiedzą starych). Wielu osobom pożyczał na przeczytanie, po czym wracały do niego w stanie nienaruszonym, jednak kwestia szacunku do papieru jest ważna. Cytuj Odnośnik do komentarza
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Rudiok 3 356 Opublikowano 14 marca 2015 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 14 marca 2015 Dzisiejsze porządki sponsorowały literki TM i Semic. Przed: i po: Sześć kartonowych pudeł, zapach papieru i kurzu, mnóstwo wspomnień... No ale przy przeprowadzce trzeba jednak trochę odchudzić kolekcję 10 Cytuj Odnośnik do komentarza
tk___tk 4 795 Opublikowano 14 marca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 marca 2015 (edytowane) ten numer spidey'ego z green goblinem mam gdzieś, ale okładka porwana. jeszcze oprócz chyba jednego z hulkiem (sałata marvela ! xD) tylko tyle mi się ostało z tm semica . Edytowane 14 marca 2015 przez tk___tk Cytuj Odnośnik do komentarza
darkos 4 301 Opublikowano 14 marca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 marca 2015 Sześć kartonowych pudeł, zapach papieru i kurzu, mnóstwo wspomnień... No ale przy przeprowadzce trzeba jednak trochę odchudzić kolekcję Kupiłbym Te wszystkie Punishery, Batmany, Spidermany, Supermany, Wydania specjalne. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rudiok 3 356 Opublikowano 14 marca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 marca 2015 Sześć kartonowych pudeł, zapach papieru i kurzu, mnóstwo wspomnień... No ale przy przeprowadzce trzeba jednak trochę odchudzić kolekcję Kupiłbym Te wszystkie Punishery, Batmany, Spidermany, Supermany, Wydania specjalne. Będę część pchał na allegro więc wiesz... Cytuj Odnośnik do komentarza
tk___tk 4 795 Opublikowano 14 marca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 marca 2015 daj tu znać wcześniej kolegom z forum czy tam w pchlim. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rudiok 3 356 Opublikowano 14 marca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 marca 2015 No jasne, że dam. Cytuj Odnośnik do komentarza
Farmer 3 270 Opublikowano 14 marca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 marca 2015 Ło, wypas kolekcja. Mnie się ostał jeno Batman z Mad Hatterem na okładce. A miałem jeszcze kilka Spajderów i Supermanów. Cytuj Odnośnik do komentarza
ornit 2 938 Opublikowano 15 marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 marca 2015 16 lat temu wywaliłem wszystkie swoje TM-Semiki. Wtedy sądziłem, że nie będą mi do niczego potrzebne bo przecież wyrosłem z komiksów... Żałowałem tego przez kilka ostatnich lat A wiecie jak te nasze polskie wydania były chamsko pocięte w stosunku do oryginałów? Cytuj Odnośnik do komentarza
Rudiok 3 356 Opublikowano 15 marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 marca 2015 A wiecie jak te nasze polskie wydania były chamsko pocięte w stosunku do oryginałów? O tak... Za dzieciaka to w sumie nawet nie było zauważalne. Dopiero potem, po kontakcie z oryginałami okazywało się jaka była u nas sieczka, nie tylko w stronach, ale nawet i w kadrach czasem... No ale i tak szacun dla TM-Semic za to co zrobili dla rynku komiksowego w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza
ornit 2 938 Opublikowano 15 marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 marca 2015 Dopiero teraz zauważyłem, że masz wydania ALFa. Super były, bardzo mi się ta seria podobała (szczególnie alternatywna historia o tym jak Willy wylądował na Melmaku). Po dzis dzień czekam na to żeby ktos kontynuował historię Gordona. Cytuj Odnośnik do komentarza
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Rudiok 3 356 Opublikowano 15 marca 2015 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 15 marca 2015 O tak, Alfy były fajne. Szkoda, że wyszło stosunkowo niewiele numerów. No ale to taki komiks środka - ni to dla dzieci, ni dla dorosłych. Tymczasem ciąg dalszy porządków na półkach: Jak tak sobie człowiek ułoży wszystko na półeczce i potem na to popatrzy to jedynie 16 Cytuj Odnośnik do komentarza
YETI 10 980 Opublikowano 15 marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 marca 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza
darkos 4 301 Opublikowano 15 marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 marca 2015 Rudiok! OKRADŁBYM CIE Cytuj Odnośnik do komentarza
Ölschmitz 1 517 Opublikowano 16 marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 marca 2015 je.bany. pewnie ukradł, złodziej. Cytuj Odnośnik do komentarza
YETI 10 980 Opublikowano 17 marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 marca 2015 Dzisiejsze zakupy Na tego Supermana polowałem od dawna, podobno więcej niż dobry. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza
Rudiok 3 356 Opublikowano 17 marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 marca 2015 Superman klasyk. Ale Locke&Key miażdży wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza
YETI 10 980 Opublikowano 17 marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 marca 2015 L&K czekam jak wyjdą wszystkie części i dopiero wówczas zabiorę się za lekturę. Cytuj Odnośnik do komentarza
Jeez_PS 834 Opublikowano 17 marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 marca 2015 Na tego Supermana polowałem od dawna, podobno więcej niż dobry. Wszystko zagrało w tej mini serii, czytałem setki komiksów z Supermanem i własnię tę miniserię bym każdemu polecił, minimalnie znajomości postaci około supermanowych się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi