PiotrekP 1 796 Opublikowano 25 lutego Opublikowano 25 lutego 11 godzin temu, Hubert249 napisał: Tylko te czarne brzegi i białe napisy jak w Punisher MAX. Na półce wygląda to średnio, niestety. Mi to akurat nie przeszkadza, a w przypadku tego Batmana tym bardziej. Cytuj
PIOTREKN64 608 Opublikowano 29 lutego Opublikowano 29 lutego Pochwale się moją kolekcją komiksów tm-semic Amazing Spider-Man. Wszystkie nr w stanie idealnym, łącznie z MM i wydaniem specjalnym posiadam również drugi komplet choć tam mi brakuje po jednym nr w każdym roczniku i stan jest od b. dobrego do dostatecznego może kiedyś dokupię brakujące nr 7 Cytuj
GearsUp 202 Opublikowano 29 lutego Opublikowano 29 lutego No i mogło się skończyć na Maximum Carnage, dalsze numery to już równia pochyła Cytuj
PiotrekP 1 796 Opublikowano 4 marca Opublikowano 4 marca Zrezygnowałem z DC (do porzygu to samo wałkowane) i wybrałem Thorgala. Cena jest jaka jest, ale wydane jest to naprawdę świetnie. 3 Cytuj
GSPdibbler 174 Opublikowano 5 marca Opublikowano 5 marca W dniu 4.03.2024 o 17:16, PiotrekP napisał: Zrezygnowałem z DC (do porzygu to samo wałkowane) i wybrałem Thorgala. Cena jest jaka jest, ale wydane jest to naprawdę świetnie. Tez zamówiłem, ale już czekam 2 tygodnie i nic nie doszło. Cytuj
PiotrekP 1 796 Opublikowano 5 marca Opublikowano 5 marca (edytowane) @GSPdibbler pierwszą paczkę wysyłają do 30 dni. Sam numery 2 i 3 dostałem 23 stycznia, a wczoraj były 4 i 5. Zamawiałem 13 stycznia. Edytowane 5 marca przez PiotrekP Cytuj
Rozi 601 Opublikowano 6 marca Opublikowano 6 marca Zakupy z ostatniego miesiąca, jedna nowa polska premiera (Uniwersum...), uzupełnianie kolekcji (dwa tomy Sagi o potworze z bagien i Sin City - trzeci i czwarty, Damulka warta grzechu do mnie jedzie), dwa Batmany - jeden niewydany w Polsce, drugim chcę zacząć drogę do Ziemii Niczyjej, a na koniec podobno absolutny sztos - Animal Man. Jest co czytać: 2 Cytuj
Rozi 601 Opublikowano 6 marca Opublikowano 6 marca A dobra, myślałem, że tam jest z 7 tomów, ale tylko 3 są, spróbuję na pewno. Niestety już miejsca zaczyna brakować w półkach, a chciałem jeszcze Batmana i coś ze Spider-mana/Wolverine Cytuj
Shen 9 636 Opublikowano 6 marca Opublikowano 6 marca Znam ten ból, więc mocna selekcja zakupów a reszta na tablecie. Cytuj
GearsUp 202 Opublikowano 6 marca Opublikowano 6 marca Batman R.I.P to jest cząstka z runu Morrisona, nie jestem jego fanem ale nie czytałbym tego oddzielnie oderwanego od całości Cytuj
Rozi 601 Opublikowano 6 marca Opublikowano 6 marca 6 godzin temu, Shen napisał: Znam ten ból, więc mocna selekcja zakupów a reszta na tablecie. Z ciekawości - jaki tablet używasz i skąd pobierasz komiksy? Są jakieś legalne i półlegalne (hehe) strony? Cytuj
Badus 273 Opublikowano 6 marca Opublikowano 6 marca A to cbry jeszcze się w ogóle pobiera? Większość wisi chyba na ReadComicsOnline. Cytuj
Shen 9 636 Opublikowano 6 marca Opublikowano 6 marca Tablet mam jakiś stary samsunga, myślałem, żeby wymienić na jakiegoś oleda teraz. Z legalnych źródel abonament marvela fajny deal, dc nie było dostepne w Polsce i chyba nadal nie jest. Z mniej legalnych to od lat uzywam tylko https://getcomics.org I wszystko tam zawsze było 7 minut temu, Badus napisał: A to cbry jeszcze się w ogóle pobiera? Większość wisi chyba na ReadComicsOnline. Mam elegancka apke na tablecie z biblioteczka, mi tak wygodniej 1 Cytuj
Rozi 601 Opublikowano 6 marca Opublikowano 6 marca Myślałem o kupnie tabletu, bo miejsca zaraz braknie. No i poczytałem, że na IPS komiksy dobrze wyglądają. Cytuj
Dr.Czekolada 4 494 Opublikowano 6 marca Opublikowano 6 marca No ja na ipadzie air czytałem stare polskie wydania TM-Semic i fanowskie tłumaczenia jak np Nightwing Year One i świetnie to wygląda. Na jakimś tańszym andro powinno być git. Cytuj
Shen 9 636 Opublikowano 6 marca Opublikowano 6 marca No ja mam starego samsunga z ekranem lcd i w sumie ten oled to juz chyba fanaberia, bo komiksy wygladaja na obecnym elegancko. Cytuj
Dr.Czekolada 4 494 Opublikowano 7 marca Opublikowano 7 marca Ips z dobrym pokryciem kolorów w zupełności wystarczy. Na swoim tablecie mam jeszcze matowe szkło do rysowania. Efekt pseudo papieru Cytuj
GearsUp 202 Opublikowano 7 marca Opublikowano 7 marca Ja lubię i papier i cyfrę. Teraz właśnie czytam Avengersów Hickmana na lapku. Te nowe laptopy teraz mają proporcje ekranów 16:10 i lepiej się sprawdzają do czytania komiksów niż taki jak miałem na starym 16:9. Ogólnie testowałem 14" Legiona w OLEDzie i mając obok siebie 16" Legiona IPS to zostawiłem sobie na stałe jednak tego drugiego bo w kontraście nie widziałem absolutnie żadnej różnicy mając otwarte 2 takie same strony komiku a jednak biel była bardziej biała na IPS bo na OLED była żółtawa (nie wiem czy to charakterystyka wszystkich OLEDów, że biel mają bardziej ciepłą) i przez to dymki się lepiej czytało na IPS. Mam też monitor 16:10 obracany w pionie i o ile wtedy cała strona komiku wygląda elegancko i nie trzeba nic przesuwać w dół to gorzej jak się trafi splash page na obie strony. Więcej z tym pyerdolenia więc zostaję na lapku. Cytuj
Shen 9 636 Opublikowano 7 marca Opublikowano 7 marca Nie no na lapku to nie Tablecik pod kołderką najlepsza opcja. Cytuj
GearsUp 202 Opublikowano 7 marca Opublikowano 7 marca No ja czytam na laptopie pod kołderką haha Nie wiem jaki soft do tego mają tablety ale YACReader na PC do tego to jest bajka Cytuj
Shen 9 636 Opublikowano 7 marca Opublikowano 7 marca Ja uzywam perfect viewer! od 10 lat juz chyba i jestem zadowolony. Cytuj
bulaxyz82 168 Opublikowano 7 marca Opublikowano 7 marca (edytowane) Ja głównie korzystam z YacReader i cenie sobie tą apkę szczególnie za świetne i wygodne zarządzanie swoją kolekcją e-komiksów. Rozi pytałeś o źródła w necie gdzie można dopaść komiksy. Od siebie polecam różne grupy translacyjne. Dwie z nich działą już prawie 2 dekady ;). Przez lata przeczytałem już tak ze 300 GB komiksów i na dysku mam jeszcze ze 100 GB, które czeka, a grupy cały czas tłumaczą i wrzucają na net swoje prace. Grupy te mają zasadę, że jak jakiś wydawca zapowiada wydanie fizyczne komiksu, któy oni już przetłumaczylli to zaprzestają udostępniać i zachęcają do zakupu, ale tak między innymi poznałem całą przetłumaczoną serię DMZ, Niezwyciężony czy Niewidzialni zanim wydawcy się za to zabrali. A nawet jak przestaną udostępniać to da się to wszystko znaleść na Chomikuj (relikt internetu ale jak ma się swoje sprawdzone źródła to wiele dobrych skanów komiksów w wersji PL można tam dopaść - np wszystkie Thorgal, Wiedźminy itd) - polecam min użytkowanika Daruch41 lub Komiksiarzyk Tutaj jest link gdzie wszystko znajdziesz w jednym miejscu https://polskascenatranslacyjna-spis.blogspot.com/ Wygląda to archaicznie ale wszystko tam jest w miarę uporządkowane alfabetycznie od grup translacyjnych, także nawigowanie po stronie jest dosyć intuicyjne - komiksy trzeba ściągnąc, są wrzucane na Mega lub Mediafire. Grupy, które polecam mają własne strony i robią to dobrze i są cały czas aktywne (wpisać w google) to Grumik, CFC Comics Flying Circus, TKT Translations, Translacje Bury Wilk, Chomikowe Translacje (nie mają włesnej strony - ich tłumaczeń trzeba szukać w linku powyżej lub u Komiksiarzyk na chomikuj) Kiedyś wydawałem sporo kasy na to hobby, ale teraz posiłkuje się tylko tymi półprofesjonalnymi translacjami oraz biblioteką wojewódzką w swoim mieście gdzie dział komiksów jest w miarę aktualizowany o nowe i duże hity polskich wydawców, także tyle mi starcza, żeby zaspokajać głód poznawania nowych historii w obrazkach. Edytowane 7 marca przez bulaxyz82 1 1 Cytuj
GearsUp 202 Opublikowano 7 marca Opublikowano 7 marca Ja ostatnio wyczaiłem fajne translacje Thorgali tych pierwszych wydań w bardzo dobrej jakości. Szukałem też komiksów Hugo tych pierwszych wydań bo jednak tłumaczenie Egmontu w wydaniu zbiorczym przez wielu jest krytykowane ale nie mogłem znaleźć tego nigdzie w sieci Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi