PiotrekP 1 744 Opublikowano 25 lutego Udostępnij Opublikowano 25 lutego 11 godzin temu, Hubert249 napisał: Tylko te czarne brzegi i białe napisy jak w Punisher MAX. Na półce wygląda to średnio, niestety. Mi to akurat nie przeszkadza, a w przypadku tego Batmana tym bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza
PIOTREKN64 608 Opublikowano 29 lutego Udostępnij Opublikowano 29 lutego Pochwale się moją kolekcją komiksów tm-semic Amazing Spider-Man. Wszystkie nr w stanie idealnym, łącznie z MM i wydaniem specjalnym posiadam również drugi komplet choć tam mi brakuje po jednym nr w każdym roczniku i stan jest od b. dobrego do dostatecznego może kiedyś dokupię brakujące nr 7 Cytuj Odnośnik do komentarza
GearsUp 146 Opublikowano 29 lutego Udostępnij Opublikowano 29 lutego No i mogło się skończyć na Maximum Carnage, dalsze numery to już równia pochyła Cytuj Odnośnik do komentarza
PiotrekP 1 744 Opublikowano 4 marca Udostępnij Opublikowano 4 marca Zrezygnowałem z DC (do porzygu to samo wałkowane) i wybrałem Thorgala. Cena jest jaka jest, ale wydane jest to naprawdę świetnie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza
GSPdibbler 172 Opublikowano 5 marca Udostępnij Opublikowano 5 marca W dniu 4.03.2024 o 17:16, PiotrekP napisał: Zrezygnowałem z DC (do porzygu to samo wałkowane) i wybrałem Thorgala. Cena jest jaka jest, ale wydane jest to naprawdę świetnie. Tez zamówiłem, ale już czekam 2 tygodnie i nic nie doszło. Cytuj Odnośnik do komentarza
PiotrekP 1 744 Opublikowano 5 marca Udostępnij Opublikowano 5 marca (edytowane) @GSPdibbler pierwszą paczkę wysyłają do 30 dni. Sam numery 2 i 3 dostałem 23 stycznia, a wczoraj były 4 i 5. Zamawiałem 13 stycznia. Edytowane 5 marca przez PiotrekP Cytuj Odnośnik do komentarza
Rozi 573 Opublikowano 6 marca Udostępnij Opublikowano 6 marca Zakupy z ostatniego miesiąca, jedna nowa polska premiera (Uniwersum...), uzupełnianie kolekcji (dwa tomy Sagi o potworze z bagien i Sin City - trzeci i czwarty, Damulka warta grzechu do mnie jedzie), dwa Batmany - jeden niewydany w Polsce, drugim chcę zacząć drogę do Ziemii Niczyjej, a na koniec podobno absolutny sztos - Animal Man. Jest co czytać: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
Shen 9 623 Opublikowano 6 marca Udostępnij Opublikowano 6 marca Jeszcze Doom Patrol z DC must have Cytuj Odnośnik do komentarza
Rozi 573 Opublikowano 6 marca Udostępnij Opublikowano 6 marca A dobra, myślałem, że tam jest z 7 tomów, ale tylko 3 są, spróbuję na pewno. Niestety już miejsca zaczyna brakować w półkach, a chciałem jeszcze Batmana i coś ze Spider-mana/Wolverine Cytuj Odnośnik do komentarza
Shen 9 623 Opublikowano 6 marca Udostępnij Opublikowano 6 marca Znam ten ból, więc mocna selekcja zakupów a reszta na tablecie. Cytuj Odnośnik do komentarza
GearsUp 146 Opublikowano 6 marca Udostępnij Opublikowano 6 marca Batman R.I.P to jest cząstka z runu Morrisona, nie jestem jego fanem ale nie czytałbym tego oddzielnie oderwanego od całości Cytuj Odnośnik do komentarza
Rozi 573 Opublikowano 6 marca Udostępnij Opublikowano 6 marca 6 godzin temu, Shen napisał: Znam ten ból, więc mocna selekcja zakupów a reszta na tablecie. Z ciekawości - jaki tablet używasz i skąd pobierasz komiksy? Są jakieś legalne i półlegalne (hehe) strony? Cytuj Odnośnik do komentarza
Badus 272 Opublikowano 6 marca Udostępnij Opublikowano 6 marca A to cbry jeszcze się w ogóle pobiera? Większość wisi chyba na ReadComicsOnline. Cytuj Odnośnik do komentarza
Shen 9 623 Opublikowano 6 marca Udostępnij Opublikowano 6 marca Tablet mam jakiś stary samsunga, myślałem, żeby wymienić na jakiegoś oleda teraz. Z legalnych źródel abonament marvela fajny deal, dc nie było dostepne w Polsce i chyba nadal nie jest. Z mniej legalnych to od lat uzywam tylko https://getcomics.org I wszystko tam zawsze było 7 minut temu, Badus napisał: A to cbry jeszcze się w ogóle pobiera? Większość wisi chyba na ReadComicsOnline. Mam elegancka apke na tablecie z biblioteczka, mi tak wygodniej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Rozi 573 Opublikowano 6 marca Udostępnij Opublikowano 6 marca Myślałem o kupnie tabletu, bo miejsca zaraz braknie. No i poczytałem, że na IPS komiksy dobrze wyglądają. Cytuj Odnośnik do komentarza
Dr.Czekolada 4 494 Opublikowano 6 marca Udostępnij Opublikowano 6 marca No ja na ipadzie air czytałem stare polskie wydania TM-Semic i fanowskie tłumaczenia jak np Nightwing Year One i świetnie to wygląda. Na jakimś tańszym andro powinno być git. Cytuj Odnośnik do komentarza
Shen 9 623 Opublikowano 6 marca Udostępnij Opublikowano 6 marca No ja mam starego samsunga z ekranem lcd i w sumie ten oled to juz chyba fanaberia, bo komiksy wygladaja na obecnym elegancko. Cytuj Odnośnik do komentarza
Dr.Czekolada 4 494 Opublikowano 7 marca Udostępnij Opublikowano 7 marca Ips z dobrym pokryciem kolorów w zupełności wystarczy. Na swoim tablecie mam jeszcze matowe szkło do rysowania. Efekt pseudo papieru Cytuj Odnośnik do komentarza
GearsUp 146 Opublikowano 7 marca Udostępnij Opublikowano 7 marca Ja lubię i papier i cyfrę. Teraz właśnie czytam Avengersów Hickmana na lapku. Te nowe laptopy teraz mają proporcje ekranów 16:10 i lepiej się sprawdzają do czytania komiksów niż taki jak miałem na starym 16:9. Ogólnie testowałem 14" Legiona w OLEDzie i mając obok siebie 16" Legiona IPS to zostawiłem sobie na stałe jednak tego drugiego bo w kontraście nie widziałem absolutnie żadnej różnicy mając otwarte 2 takie same strony komiku a jednak biel była bardziej biała na IPS bo na OLED była żółtawa (nie wiem czy to charakterystyka wszystkich OLEDów, że biel mają bardziej ciepłą) i przez to dymki się lepiej czytało na IPS. Mam też monitor 16:10 obracany w pionie i o ile wtedy cała strona komiku wygląda elegancko i nie trzeba nic przesuwać w dół to gorzej jak się trafi splash page na obie strony. Więcej z tym pyerdolenia więc zostaję na lapku. Cytuj Odnośnik do komentarza
Shen 9 623 Opublikowano 7 marca Udostępnij Opublikowano 7 marca Nie no na lapku to nie Tablecik pod kołderką najlepsza opcja. Cytuj Odnośnik do komentarza
GearsUp 146 Opublikowano 7 marca Udostępnij Opublikowano 7 marca No ja czytam na laptopie pod kołderką haha Nie wiem jaki soft do tego mają tablety ale YACReader na PC do tego to jest bajka Cytuj Odnośnik do komentarza
Shen 9 623 Opublikowano 7 marca Udostępnij Opublikowano 7 marca Ja uzywam perfect viewer! od 10 lat juz chyba i jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza
bulaxyz82 168 Opublikowano 7 marca Udostępnij Opublikowano 7 marca (edytowane) Ja głównie korzystam z YacReader i cenie sobie tą apkę szczególnie za świetne i wygodne zarządzanie swoją kolekcją e-komiksów. Rozi pytałeś o źródła w necie gdzie można dopaść komiksy. Od siebie polecam różne grupy translacyjne. Dwie z nich działą już prawie 2 dekady ;). Przez lata przeczytałem już tak ze 300 GB komiksów i na dysku mam jeszcze ze 100 GB, które czeka, a grupy cały czas tłumaczą i wrzucają na net swoje prace. Grupy te mają zasadę, że jak jakiś wydawca zapowiada wydanie fizyczne komiksu, któy oni już przetłumaczylli to zaprzestają udostępniać i zachęcają do zakupu, ale tak między innymi poznałem całą przetłumaczoną serię DMZ, Niezwyciężony czy Niewidzialni zanim wydawcy się za to zabrali. A nawet jak przestaną udostępniać to da się to wszystko znaleść na Chomikuj (relikt internetu ale jak ma się swoje sprawdzone źródła to wiele dobrych skanów komiksów w wersji PL można tam dopaść - np wszystkie Thorgal, Wiedźminy itd) - polecam min użytkowanika Daruch41 lub Komiksiarzyk Tutaj jest link gdzie wszystko znajdziesz w jednym miejscu https://polskascenatranslacyjna-spis.blogspot.com/ Wygląda to archaicznie ale wszystko tam jest w miarę uporządkowane alfabetycznie od grup translacyjnych, także nawigowanie po stronie jest dosyć intuicyjne - komiksy trzeba ściągnąc, są wrzucane na Mega lub Mediafire. Grupy, które polecam mają własne strony i robią to dobrze i są cały czas aktywne (wpisać w google) to Grumik, CFC Comics Flying Circus, TKT Translations, Translacje Bury Wilk, Chomikowe Translacje (nie mają włesnej strony - ich tłumaczeń trzeba szukać w linku powyżej lub u Komiksiarzyk na chomikuj) Kiedyś wydawałem sporo kasy na to hobby, ale teraz posiłkuje się tylko tymi półprofesjonalnymi translacjami oraz biblioteką wojewódzką w swoim mieście gdzie dział komiksów jest w miarę aktualizowany o nowe i duże hity polskich wydawców, także tyle mi starcza, żeby zaspokajać głód poznawania nowych historii w obrazkach. Edytowane 7 marca przez bulaxyz82 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
GearsUp 146 Opublikowano 7 marca Udostępnij Opublikowano 7 marca Ja ostatnio wyczaiłem fajne translacje Thorgali tych pierwszych wydań w bardzo dobrej jakości. Szukałem też komiksów Hugo tych pierwszych wydań bo jednak tłumaczenie Egmontu w wydaniu zbiorczym przez wielu jest krytykowane ale nie mogłem znaleźć tego nigdzie w sieci Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi