Dr.Czekolada 4 494 Opublikowano 18 czerwca 2023 Opublikowano 18 czerwca 2023 FF XIV na premierę też był mega gównianym mmo i dopiero Yoshida ogarnął ten tonący statek. Dlatego też dostał do rąk prace nad XVI. Cytuj
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. ogqozo 6 553 Opublikowano 18 czerwca 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 18 czerwca 2023 To jest złoty zespół, jedna z podstaw dlaczego FF XVI ma u mnie taki hype od początku. Mam wywalone na liczenie klatek. Oni już ożywili serię Final Fantasy i przywrócili ją na top RPG-ów, tylko pech że w grze online która się rozkręca po 100 godzinach. Widać to wczoraj na streamie, że są bardzo pewni siebie i kochają opowieść, którą zrobili. Chociaż gra ma tyle wspólnego z FF14, że są śmieszne nazwy questów, i soulsowe opisy itemek. Po angielsku świetnie się słucha jak Koji Fox opowiada o grze. Uwielbiam słuchać tych kolesi, bo są jak starszyzna dla mnie, potężna wiedza ale też własna wola - byli w świecie gier od początku, i wiedzą wszystko o nich, i widać że tak naprawdę to nadal osobiście uważają, że najlepsze gry były za czasów SNES-a, ale to nie znaczy, że chcą być dinozaurami i ignorować to, co chcą obecnie odbiorcy na świecie, co istotne - widzą zarówno wydarzenia japońskie jak i zachodnie, tak growe jak serialowe, książkowe. Wiesz, że np. FF XVI jest średniowiecznym europejskim fantasy, bo ci kolesie dokładnie to lubią i są obcykani od dekad we właśnie tym. Nie wiem, czy wyjdzie z tego najlepsza gra, ale to najbardziej zdecydowany, autorski Fajnal od bardzo dawna. I w ogóle chyba najbardziej zdecydowana growa superprodukcja od dawien dawna. Ostatnimi czasy rzadko wychodzi taka duża gra że wiesz, że twórcy mieli konkretny pomysł, i zrobili dokładnie ten pomysł, nic więcej i nic mniej - zero oglądania się na trendy, technologie, problemów ze zmianą kierunku i rozrastaniem się pracy. Serio mam wrażenie, że to oni powiedzieli Sony, co zrobią, żeby był hicior, a nie odwrotnie. To rzadkie na tym szczeblu. Najlepszy fragment z wczoraj: 10 2 1 Cytuj
Schranz1985 680 Opublikowano 18 czerwca 2023 Opublikowano 18 czerwca 2023 Muszę przyznać że świetny materiał i nabieram wiary w tego FF .Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka Cytuj
KrYcHu_89 2 298 Opublikowano 18 czerwca 2023 Opublikowano 18 czerwca 2023 Moja predykcja opencritic/metacritic: 91. Nie bardzo widzę, co mogłoby pójść tutaj nie tak, patrząc na poziom zachwytów w preview i nawet demka wprowadzającego. Cytuj
badzejo 361 Opublikowano 18 czerwca 2023 Opublikowano 18 czerwca 2023 Podbijam stawkę i obstawiam wynik na poziomie 95, skoro demko kupiło takiego marudę jak ja to calak pozamiata Cytuj
Shen 9 636 Opublikowano 18 czerwca 2023 Opublikowano 18 czerwca 2023 1 godzinę temu, KrYcHu_89 napisał: Moja predykcja opencritic/metacritic: 91. Nie bardzo widzę, co mogłoby pójść tutaj nie tak, patrząc na poziom zachwytów w preview i nawet demka wprowadzającego. No nie wierze, ze bedzie gorzej niż z 15, ale remake legendarnej siódemki nie dobił do 90 Cytuj
aph 155 Opublikowano 18 czerwca 2023 Opublikowano 18 czerwca 2023 (edytowane) 9 godzin temu, Starh napisał: Ta, ale na grze też wtopili sporo hajsu... Maszynka do zarabiania $ dla square jest FF XIV i dodatki do tej gry Nie, gra pokryła koszt produkcji day1. Ale 15tka taka jak była ostatecznie była robiona kilka lat jak każda gra, po prostu zmienili versusa na 15 na next geny. 4 godziny temu, KrYcHu_89 napisał: Moja predykcja opencritic/metacritic: 91. Nie bardzo widzę, co mogłoby pójść tutaj nie tak, patrząc na poziom zachwytów w preview i nawet demka wprowadzającego. Myślę że coś koło tego będzie, ja chcę dobrą Grę o Tron The Game, w stylu FF. edit - gra miała być na 2 blurayach jak FF7R2 ale dali radę skompresować. Just Like Final Fantasy 7 Rebirth, Final Fantasy 16 Was Going to Ship on Two PS5 Discs | Push Square Edytowane 18 czerwca 2023 przez aph Cytuj
KrYcHu_89 2 298 Opublikowano 19 czerwca 2023 Opublikowano 19 czerwca 2023 10 godzin temu, Shen napisał: No nie wierze, ze bedzie gorzej niż z 15, ale remake legendarnej siódemki nie dobił do 90 Tylko Midgar dał się we znaki, co nie zmienia faktu, że remake, a potem wersja PS5 z DLC na 89 był ocenione przez graczy i recenzentów bardzo solidnie. Part 2 zapewne jak nie będzie potknięć technicznych też się w granicy 90 zakręci. FF XV trochę za wysoko ocenili na premierę, gdy by ta gra wyszła teraz to już tak dobrze by nie było :D. Cytuj
Shen 9 636 Opublikowano 19 czerwca 2023 Opublikowano 19 czerwca 2023 Hype jest, diablo pojdzie w odstawke, jeszcze premiera się zgrała z urlopem Co za miesiąc dla graczy. Cytuj
Mejm 15 316 Opublikowano 19 czerwca 2023 Opublikowano 19 czerwca 2023 Gdybym mial ps5 to bym mi glowa mocno skrecala w strone 16ki. Dark fantasy, walki summonow, ciezszy klimat. A nie jak w robione sto lat 15ce 4 pedzi w cadilacu jezdzi po mapie. Cytuj
Snake_Plissken 924 Opublikowano 19 czerwca 2023 Opublikowano 19 czerwca 2023 Ja wczoraj miałem okazję zagrać w demko i to co się miejscami w nim dzieje to nawet God of War by się nie powstydził. Aż się boję co to w pełnej wersji będzie. Cieszy mnie świetny klimat jaki wylewa się z ekranu, główny bohater który da się lubić, system walki też daje mocno radę. Reżyseria cutscenek jest świetna, no i fabuła zapowiada się soczyście - mroczna, bez kompromisów, trup ściele się gęsto. W ogóle pojawienie się Dragoona w demki, aż ciary miałem, i ten soundtrack. Na takiego singlowego FF czekałem od dawna. Super, że za grę odpowiada zespół Yoshi-P, to co ten chłop pokazał po wtopie z podstawową 14-stką i dalej w dodatkach do niej, pokazuje, że wie jak mieszać elementy z różnych Finali i tworzyć bad guyów. 1 Cytuj
Killabien 555 Opublikowano 19 czerwca 2023 Opublikowano 19 czerwca 2023 Fajny patent byl z tym Dragoonem bo mowiac "Can I have this dance" czy cos takiego bylo to odniesienie do innego dragoona z FF14. Taki easter egg. W czwartek praca z domu wiec akurat jak gra przyjdzie to bede mogl napierdzielac. Cytuj
Zajcik 64 Opublikowano 19 czerwca 2023 Opublikowano 19 czerwca 2023 Demko na PS5 pobrane, jeszcze kończę Elden Ring zanim to ogarnę. Uwielbiam tę serię, FF VII, FFVIII i FFX to gry, na których się wychowałem i traktuję je jako wybitne. XV może nie była jakaś rewelacyjna, ale skończyłem ją i w miarę dobrze wspominam. Nie rozumiem tych narzekań, że XVI będzie bardziej korytarzowa, dla mnie to akurat sam plus. Osobiście przejadają mi się już gry z wielkimi, otwartymi światami. 1 Cytuj
Shen 9 636 Opublikowano 19 czerwca 2023 Opublikowano 19 czerwca 2023 2 minuty temu, Zajcik napisał: Nie rozumiem tych narzekań, że XVI będzie bardziej korytarzowa, dla mnie to akurat sam plus. Osobiście przejadają mi się już gry z wielkimi, otwartymi światami. Tez nie rozumiem. Ktoś tu pisał, ze japonczycy nie potrafia w otwarte światy. No ja się jakiś czas temu nabiegałem po ogromnej i pustej mapie w Xenoblade 3, nie była to najmocniejsza strona gry. Cytuj
Zajcik 64 Opublikowano 19 czerwca 2023 Opublikowano 19 czerwca 2023 Prawda jest taka, że te otwarte światy są graczom wciskane głównie z ekonomicznego punktu widzenia - im więcej znaczników i sztucznego wydłużania gry bezsensownymi questami, tym dłużej gracz potrzyma taką grę zanim ją odsprzeda. Jeszcze śmieszniej wymyślili w Assassinach, gdzie trzeba mieć określony level, żeby pchnąć fabułę dalej Jedynie Wiedźmin 3 pokazał jak to się robi. Cytuj
Shen 9 636 Opublikowano 19 czerwca 2023 Opublikowano 19 czerwca 2023 Mi ta iluzoryczna swoboda jest niepotrzebna, jeśli historia bedzie fajnie poprowadzona i system walki da rade, a na to się zapowiada. 1 Cytuj
aph 155 Opublikowano 19 czerwca 2023 Opublikowano 19 czerwca 2023 Jak gra jest dobra to i open world, i semi open, i korytarzyk wchodzi jak złoto. To tylko środek do celu. Cytuj
Schranz1985 680 Opublikowano 19 czerwca 2023 Opublikowano 19 czerwca 2023 No ale fajnie jest wyjść na jakiś większy teren z epickimi wieczkami i pofarmic exp czy eq.Niby mają być jakieś hunty więc wierzę że będą ciekawe tereny do polatania.Demko mnie nie zachwyciło ale na niektórych materiałach wygląda spoko.Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka Cytuj
aph 155 Opublikowano 19 czerwca 2023 Opublikowano 19 czerwca 2023 4 minuty temu, Schranz1985 napisał: No ale fajnie jest wyjść na jakiś większy teren z epickimi wieczkami i pofarmic exp czy eq. Jeśli to będzie dobrze wyważone to why not. Ponoć wzorowali się na Nioh z budową świata więc miejsc do polatania i ukrytych miejscówek nie powinno zabraknąć Cytuj
Josh 4 535 Opublikowano 19 czerwca 2023 Opublikowano 19 czerwca 2023 Cytat Prawda jest taka, że te otwarte światy są graczom wciskane głównie z ekonomicznego punktu widzenia - im więcej znaczników i sztucznego wydłużania gry bezsensownymi questami, tym dłużej gracz potrzyma taką grę zanim ją odsprzeda. Jeszcze śmieszniej wymyślili w Assassinach, gdzie trzeba mieć określony level, żeby pchnąć fabułę dalej Jedynie Wiedźmin 3 pokazał jak to się robi. Na szczęście gry wideo to nie są same skrajności i można zrobić sensownych wielkości mapkę, która nie jest mdłym korytarzykiem Krasza Bandikuta, ale też nie przegiętym, pustym polem z Xenoblade'a. Liczę na to, że w FFXVI dobrze zbalansują wielkość miejscówek oraz, że obok liniowych bagien pojawią się też nieco większe lokacje. 2 Cytuj
Daffy 10 582 Opublikowano 19 czerwca 2023 Opublikowano 19 czerwca 2023 20 minut temu, Schranz1985 napisał: No ale fajnie jest wyjść na jakiś większy teren z epickimi wieczkami i pofarmic exp czy eq. Niby mają być jakieś hunty więc wierzę że będą ciekawe tereny do polatania. Demko mnie nie zachwyciło ale na niektórych materiałach wygląda spoko. Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka Bankowo będą większe bo na trailerach są momenty że zapierdziela bohater na chocobo. Cytuj
Masamune 153 Opublikowano 19 czerwca 2023 Opublikowano 19 czerwca 2023 (edytowane) Będzie przecież hub-lokacja, z której będziemy przyjmować misje poboczne, więc lokacje muszą być zaprojektowane tak, żeby zapewnić wyzwanie przy ponownych odwiedzinach. Jedyny minus to podróżowanie po mapie, bez możliwości potyczek. Kiedyś w Breath of Fire IV, który był jednym z moich ulubionych jrpg, był podobny system, z tym że idąc ścieżką z punktu do punktu na płaskiej mapie świata, trafialiśmy na randomowe potyczki, czy lokacje (chyba nawet generowane losowo). Bez otwartego świata też bawiłem się świetnie. Nawet FFXV niby mający otwartą strukturę świata, szkielet miał jak FFVIII, czy BoFIV tyle że zamiast miniatury Squalla biegającej po pseudo 3d mapie z lokacji fabularnej do innej lokacji fabularnej, mieliśmy mapę znacznie bardziej szczegółową ale wciąż z wyraznie zaznaczonymi punktami w postaci miast i wiosek, wokół których kręciła się ekipa. Mapa więc mnie nie razi, martwię się nieco jednak o system walki. W demie poza bossami - zerowe wyzwanie. Edytowane 19 czerwca 2023 przez Masamune Cytuj
YETI 10 998 Opublikowano 19 czerwca 2023 Opublikowano 19 czerwca 2023 Sądziłem, że ogrywając demo, widziałem większość rzeczy jakie oferuje w kwestii walki. Chyba się myliłem. 1 Cytuj
KrYcHu_89 2 298 Opublikowano 19 czerwca 2023 Opublikowano 19 czerwca 2023 36 minut temu, YETI napisał: Sądziłem, że ogrywając demo, widziałem większość rzeczy jakie oferuje w kwestii walki. Chyba się myliłem. Jakby w demo pokazali wszystko, co gra ma do zaoferowania, byliby debilami xD. Recki środa 16:00. 2 Cytuj
badzejo 361 Opublikowano 19 czerwca 2023 Opublikowano 19 czerwca 2023 O a miałem pytać czy wiadomo kiedy recki czyli w środę… w dzień kiedy prezes Dejv wyśle Fajnala, idealnie Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi