Skocz do zawartości

Final Fantasy XVI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 minuty temu, wet_willy napisał:

Ale 90% tych questow to zulenie czosnku...

Ta gra jest imho dalej dobra ale po prostu dobra 7 na 10 albo jak by to powiedzial @Masorz "Osiem na Szelkach"

Falszywy Mesjasz plus taki ze NG+ bedzie przechodzone tak jak przechodzilem FFXIV czyli Press Escape to Continue I zajmie to pewnie max 20h.

Dlatego odpuściłem te questy poboczne, bo to jest jakiś żart ze strony twórców, ja dodatkowo walę już to czyszczenie mobków na większych terenach, to są takie gąbki, że mi się odechciewa :balon:

Opublikowano
19 minut temu, wet_willy napisał:

No FF skonczylo sie na X to akurat zadna nowinka 

Ale FF12 to Ty gościu szanuj.

A co do "osiem na szelkach" to ja ten film widziałem z 15 razy i bym mu dał 8+/10 bezkitu.

Opublikowano
50 minut temu, _Red_ napisał:

No czyli jednak po początkowym zachwycie wychodza oklepane motywy MMO i fetch gówna. Już Wiesiek pokazywał jak może wyglądać większość side questów, ale japoncy chyba się nie nauczą.

Co Ty pierdolisz tam znowu xD, grales w ogóle w tą grę, czy czytasz opinie w necie? 

• Plusik 1
  • beka z typa 2
  • Minusik 1
Opublikowano (edytowane)

W każdym temacie o dużej grze są trolle, które zamiat grac pierdolą coś od rzeczy, bo ich nie stać na wydanie 300 zł na premierę.

Gra jest kozacka, a na opinie rzetelne to trzeba poczekać, bo nikt jeszcze pewnie nawet fabuły na forumku nie skończył.

Questy side są ok, niektóre fajne, inne zjebane, ale tutaj 90% nastawienia jest na story i to nie jest gra open world oparta na sidequestach, w zasadzie od początku gry można lecieć tylko główne story, żadnych blokad progresu itp. Imo ja to uważam za plus. 

Edytowane przez KrYcHu_89
  • beka z typa 2
  • Minusik 1
Opublikowano
59 minut temu, wet_willy napisał:

No FF skonczylo sie na X to akurat zadna nowinka 

Wiadomo, bo FFX wcale nie było rynną i miało TAKIE dobre questy :gayos:

• Plusik 1
  • This 1
Opublikowano
40 minut temu, KrYcHu_89 napisał:

Co Ty pierdolisz tam znowu xD, grales w ogóle w tą grę, czy czytasz opinie w necie? 

Ty jesteś debilem jakimś czy co? Przecież pisałem o słowach poprzednika, który sam na początku piał, że GOTY, a potem PO GRANIU zauważył zapychanie gry gownoquestami i zepsuty pacing. Też masz wyparcie w tym zakresie, czy lubisz lazic po czosnek? xd Nikt nie neguje dobrej linii fabularnej, tylko oklepane motywy poboczne.

Mam specjalnie dojść do fetch questa by powiedzieć "yep, faktycznie takie są"?

"Nie stać" no tu trafiłeś z analizą :kekw:

Opublikowano
Teraz, Josh napisał:

Wiadomo, bo FFX wcale nie było rynną i miało TAKIE dobre questy :gayos:

Taa, zajebista gra ten FF X, polecam odpalić jeszcze raz i odszczekać jak to się prezentuje teraz pod względem side activity. 

Ogolnie na Finale jest nagonka z dupy, a każda część costam wnosi zupełnie nowego i to jest w tej serii fajne. 

• Minusik 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, wet_willy napisał:

SE Defense Force bo gra jest "tylko" dobra solidne 7/10 Krychu pewnie z Matsuda NFT kupowal xD

No jak widać, jest to gra 9/10, 7/10 dla tych co nie grali, albo piszą, że grali, a pewnie widzieli filmik na YT z questem po zupę albo czosnek :beka:.

• Minusik 1
Opublikowano
5 minut temu, KrYcHu_89 napisał:

No jak widać, jest to gra 9/10, 7/10 dla tych co nie grali, albo piszą, że grali, a pewnie widzieli filmik na YT z questem po zupę albo czosnek :beka:.

Za samą warstwę techniczną to już jest 7/10. No chyba, że FF ma taryfę ulgową w tym zakresie i 720p i niestabilne 60 fps podczas walk (bo o eksploracji lepiej nie wspominać) jest już nagle ok i to za co inne gierki są jebane tu nie ma znaczenia.

• Plusik 1
Opublikowano
Godzinę temu, Josh napisał:

Te zapychacze to pewnie po to, żeby gracz mógł sobie chwilę odetchnąć od ciągłej walki i epickich cut-scenek. Mi się to podoba, bo to jedyne momenty, kiedy gra rzeczywiście przypomina erpega. Można pobiegać po większych terenach, a nie w kółko same ciasne korytarze, powypełniać questy, zapolować na opcjonalnych bossów i w ten sposób zdobyć materiały do wycraftowania lepszego gearu. Fakt, mogli się bardziej wysilić z zadaniami, bo bieganie od NPC do NPC żeby wyżulić czosnek to trochę lipa. 

No jakby zrobili grę RPG, gdzie 99% to są cutscenki, to dopiero byłaby zadyma xD. Imo od początku produkcji było wiadomo, że robią grę bardzo oddaloną od schematu JRPG i to widać na każdym kroku. Co do zasady to to już w ogóle nie jest JRPG, a jakby ktos ją nazwal po prostu grą akcji, to tez niewiele by się pomylił. Z JRPG to została tylko nazwa :). 

Opublikowano

Ja nie gram, ale mój ziomek też wjechał nahajpowany po demie i ma identyczne odczucia jak wet willy. Gówno questy, beznadziejny pacing i na chwile obecna 7/10. Od siebie dorzucił też game design pamiętający czasy ps2

Opublikowano (edytowane)

Nie ma co się oszukiwać, gra ma swoje wady i trzeba to powiedzieć wprost. Z drugiej strony jakby za sam framerate odciągać od oceny 3 oczka, to zaraz by się okazało, że 3/4 gier powinny być oceniane max 5/10. Co do zadań pobocznych to racja, są z deko ch*jowe, jednak ja wolę takie  questy niż jakby miało ich nie być w ogóle, a gra stanowiłaby rynnę. Niezrozumiałe natomiast jest dla mnie gnojenie szesnastki za ten element i jednocześnie wysławianie FFX pod niebiosa, gdzie ta gra była pod tym względem znacznie gorsza i jeszcze bardziej niż FFXVI skupiała się na story kosztem gameplayu.

Koniec końców wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Jeden gracz doczepi się tych nieszczęsnych fpsów i wystawi grze notę 3/10, bo uzna że tak się nie da grać. Inny będzie miał to gdzieś i skupi się na starciach oraz historii, dlatego oceni giereczkę 10/10. Jeszcze nie wyszedł Final, który wszystkim by dogodził i jestem pewny, że krótko po premierze takiego FFX czy FFXII też była masa zarówno mega pozytywnych komentarzy, jak i opinie równające te gry z ziemią. 

Edytowane przez Josh
Opublikowano
Godzinę temu, _Red_ napisał:

No czyli jednak po początkowym zachwycie wychodza oklepane motywy MMO i fetch gówna. Już Wiesiek pokazywał jak może wyglądać większość side questów, ale japoncy chyba się nie nauczą.

Przecież gowniane side questy były już w VIIRemake no ale ludzie dostali VII w tytule i zachwyty. A tam dla urozmaicenia fabuły możesz zebrać 3 koty, ktore są ukryte za sekwencjami QTE. I cyk, potem piszesz ze 40 godzin grania, z czego 4 godziny spędzasz na wciskaniu X żeby 7 razy ten sam kamień przesunąć. 

• Plusik 2
Opublikowano
3 minutes ago, Dahaka said:

Ja nie gram, ale mój ziomek też wjechał nahajpowany po demie i ma identyczne odczucia jak wet willy. Gówno questy, beznadziejny pacing i na chwile obecna 7/10. Od siebie dorzucił też game design pamiętający czasy ps2

Przeciez nawet spora ilosc przeciwnikow to jest copy paste przeciwnikow z FFXIV wiec designer sie spocil projektujac te modele... w 2010 xD

• Smutny 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, wet_willy napisał:

Przeciez nawet spora ilosc przeciwnikow to jest copy paste przeciwnikow z FFXIV wiec designer sie spocil projektujac te modele... w 2010 xD

No w FF XIV nie wszyscy grali, może jakbym grał to miałbym podobne odczucia, ale też wiem, że dla wielu FFXIV to GOAT MMO, sam zamierzam kiedys ograc, więc pewnie twórcy o tej recepcji XIV wiedzać parę rzeczy z niej zapożyczyli. 

Ocenianie warstwy technicznej @tjery to inna sprawa. Ta gra jest praktycznie pozbawiona bugów, a ocenianie trybu 60 fps, no cóż już w tej generacji schodzimy na 30, opcjonalnie dali 60 w walce (duzo ludzi i tak wybiera ten tryb, bo to akcyjniak), stabilne 60 może za rok na PC. Technicznie gra jest naprawdę dopracowana, PS5 Pro by się przydało:). Być może Spiderman 2 będzie ostatnia grą z pełnym 60 fps na konsole z AAA.

Btw. Eldenik na PS5 chodził podobnie i imo w walce klatkowal bardziej, im się jakoś upieklo :). 

12 minut temu, Kalel napisał:

Przecież gowniane side questy były już w VIIRemake no ale ludzie dostali VII w tytule i zachwyty. A tam dla urozmaicenia fabuły możesz zebrać 3 koty, ktore są ukryte za sekwencjami QTE. I cyk, potem piszesz ze 40 godzin grania, z czego 4 godziny spędzasz na wciskaniu X żeby 7 razy ten sam kamień przesunąć. 

Uważam, po paru q z XVI, że są na pewno nie gorsze niż te w XV i VIIR, czyli poziom utrzymany xD. Japońskie gry i sidequesty to chyba dobre były tylko w Chrono Trigger, a większość z nich to beka przecież od 30 lat. 

Opublikowano
28 minut temu, tjery napisał:

720p

Jak to jest, że grając z DLSS piszesz "ja gram w 4K", ale na konsolach bierzesz pod uwagę tylko rozdzielczość, z której gry są skalowane w górę? Ciekawi mnie ten dualizm.

Opublikowano
1 minutę temu, wet_willy napisał:

Juz wyluzowales sie? Oddychasz? Wszystkie minusiki na dzisiaj poszly?

Twoje na pewno, podsumowując dla jednych to gra 7/10, a dla innych 9/10, bo mają w doopie, że jeden quest jest z czosnkiem, a jeden potworek jest z FF XIV.

Opublikowano

Ok podsumujmy 720p i 20 fps w trybie Performance 

Brak Pacingu w Story 

Questy za ktore Devi powinni sie wstydzic 5 lat temu 

Idiotycznie niski poziom trudnosci w grze Action 

Ogolne rozwiazania ktore powinny byc juz dawno w skansenie 

Uzywanie 13 letnich assetow 

7 typow normalnych przeciwnikow skorpion, pies, kwiatek, ptaszek, kurczak w wszystkich kolorach teczy xD

9/10 GOTY 

To sa tylko fakty a nie opinia ^^

• Plusik 1
  • Lubię! 1
  • beka z typa 1
  • This 1
Opublikowano
Ok podsumujmy 720p i 20 fps w trybie Performance 

Brak Pacingu w Story 

Questy za ktore Devi powinni sie wstydzic 5 lat temu 

Idiotycznie niski poziom trudnosci w grze Action 

Ogolne rozwiazania ktore powinny byc juz dawno w skansenie 

Uzywanie 13 letnich assetow 

9/10 GOTY 

To sa tylko fakty a nie opinia happy.gif
Brzmi jak każda odsłona każdego jRPGa? Znasz coś innego niż W3 czy Cyberpunk, gdzie side questy były ciekawe? Japończycy tak po prostu robią gry. I chyba mają wy(pipi)ane na to i nie zamierzają tego zmieniać.

Nie przypominam sobie ciekawych side questów z innych odsłon FF a ukończyłem większość. X nawet lekko ponad miesiąc temu na Switchu, 9tke pół roku temu, no i poza główną linia fabularną, tam nie ma czego szukać poza mini gierkami.

Ciekawe czy w 16tce jest chociaż jakiś end game dungeon?
Opublikowano

Dziesiątkę ograłem jakoś przed 16 stką i porównywanie tych dwóch gier to kwik.

Tamta gra ma swoje momenty ale ma swoje glupotki. To samo widzę tutaj się dzieję.

Ja jeszcze do chamskich sidequestow nie doszedłem, ale jak będą mocno wpływały na całość to wiadomo, ze takie 'skroty' trzeba gnoić, bo wiedźmin 3 jakoś umiał nie znużyć po 50h giercowania i zaciekawial sidequestami, ze mozna bylo zapomnieć na długie godziny o ratowaniu bialowlosej.